Žijete vo Švajčiarsku?

9. júl 2022

Je tu niekto z Vás, kto žije vo Švajčiarsku. Mám pár otázok .

hopsadobrandejsa
9. júl 2022

Pytaj sa... 🙂

autor
9. júl 2022

@hopsadobrandejsa Ahoj,
je pravda, že poistenie, ktoré zamestnanec vo Švajčiarsku pravidelne odvádzal môže si vybrať, ale iba na kúpu bytu, prípadne RD?
Kebyže s priateľom si chceme kúpiť nehnuteľnosť, on má asi 35 tis. a ja asi 15 tis., máme smolu, lebo pri výbere týchto peniažkov, musíš byť vraj aj majiteľom danej nehnuteľnosti. On svojej nehnuteľnosti a ja svojej.
No, mám v tom teraz zmätok, že ako to je. Pred rokmi sa tie peniaze dali vybrať na čokoľvek, ale teraz nie.

hopsadobrandejsa
10. júl 2022

Teraz neviem ake poistenie mas konkretne na mysli.

Co sa tyka zdrav. poistenia tak to urcite nie. To ide normalne do zdravotneho sektora a toto mne nie je zname, ze by si clovek mohol poziadat o tieto peniaze.

Co sa tyka dochodkoveho fondu tak ak si setris do tretieho piliera tak tie peniaze si mozes vybrat a je mozne ich pouzit aj na kupu nehnutelnosti. Co sa tyka druheho piliera tak to si nie som isty.

Je mozne, ze sa legislativa zmenila po niekolkych rokoch. Urcite musis byt majitelka, to je jedna zo zakladnych podmienok. Ak by ste chceli spolufinancovat tak do toho sa treba pozriet ako to je.

Ja osobne neodporucam ist na nadobudnutie vlastnej nehnutelnosti cez vlastny dochodok, ale chapem, ze nie kazdy ma moznost inak to financovat.

Treba pogooglit a hlbsie si to prestudovat 🙂