Prosím vas je tu nejaká co je vydatá za rozvedeneho a chodi na prijimanie? Kde treba o to požiadať. Som s manželom 9rokov. On žiadal o anulaciu este ked sme neboli spolu, ale neprešlo mu to. Bol ženatý krátko a nemaju spolu ani deti. Myslim, ze ked ich nic nespája tak by som to chcela dotiahnut, ze aspon ja aby som mohla ísť na prijimanie. Mame spolu dve deti za chvíľu idu na prijimanie atd. Do kostola chodime, ale stale je tam ta stopka. Dakujem za rady
@jeanne14 ano ale tvoja maminka je rozvedená to je ine. Ja som vydatá za rozvedenho ale len na úrade a chcem chodiť na prijimanie
Treba sa znovu pokúsiť o anulaciu. Anulacia niekedy trvá aj roky. Bez anulacie nebudeš môcť chodiť na prijímanie.
@marickaaaa
Ahoj, zijete pekne, nevidim v tom ziadny prehresok voci Bohu ani keby mal deti s prvou zenou. Radsej sa rozviest a byt stastny ako spolu a zatrpknuty. Vobec sa netrap a chod na primanie ked chces. Neverim, ze by sa Boh na to pozeral v zlom. Ale uz tu take temy boli a baby radili ohlafom anulacie konkretneho knaza. Mozno to najdes alebo sa niektora ozve 🙂
@jeanne14 To mi ale že vôbec nevychádza.😀 Rozdiel je ak sa žena alebo muž rozvedie a nemá žiaden iný vzťah apod. A iné je, ak si nájde iného partnera, v cirkvi to vnímajú ako hriech. Lebo už raz si sľúbil niekomu, že s ním ostaneš...
@marickaaaa Tam správne nie je možnosť, lebo žiješ v hriechu, teoreticky ty by si mohla, lebo to je rovnaké ako keby si bola slobodná a mala vzťah, ale partner by nemal.
A z môjho pohľadu by som to neriešila.
@marickaaaa Z hladiska katolickej cirkvi nie je moznost, aby si mohla za danej situacie chodit na prijmanie. "Zijes v hriechu" a predpokladam, ze to neplanujes menit. Ak by si pristupila k sviatosti prijimania, tak by sa to bralo ako svatokradez.
K prijimaniu mozes pristupit za predpokladu, se sa vyspovedas s umyslom, ze nebudes nadalej zit s manzelom v mileneckom/hriesnom vztahu a dostanes rozhresenie (co zavisi i tak od konkretneho knaza vo velkej miere), ale stoji Ti to za to...? Rozvratit si takto (predpokladam), ze inak fungujuce manzelstvo?
@marickaaaa ja do kostola nechodím a nie som ani typická veriaca, hoci som bola k tomu celé detstvo vedená, ale úplne súhlasím s
@svetlonos pretože podľa môjho názoru,
@marickaaaa do kostola a na sviatosti chodíš predovšetkým z vlastného presvedčenia a nie preto, či sa to nejakej cirkvi páči alebo nie. takže ak ty sama si presvedčená o tom, že je všetko v poriadku, že žijete pekne, že ani muž nemá žiadne záväzky, ktoré by ho držali v minulosti apod., jednoducho ak pokladáš vaše manželstvo za spokojné a šťastné, normálne choď na prijímanie. niektoré cirkevné výmysly (väčšinou každý) sú úplne trápne a voči úprimnému veriacemu až buzerujúce.
@mimka1402 podľa smiešnych cirkevných porúčaní nie je hriech, ak žena s manželom splodí 10 detí, nemajú čo do huby, ten ju denne tlčie, ale hlavná vec, že sú vzatí "pred bohom". ale ak je to situácia autorky, panebože, to je hriechu a hriechu... trápne toto.
@marickaaaa podľa RKC žiješ v konkubináte, ted a podla nich nemáš šancu chodiť na prijímanie.
On anulaciu nezíska, ak ju nezískal. A ak by sa ju to podarilo za peniaze, tak to máš jedno - bude to len naoko. Podľa ich pravidiel to pre neho nie je možné. Žili so ženou dlho spolu, mali deti.. Ak im ju zamietli, tak tam nebol dôvod na anulaciu.
Buď sa s tým zmier, že nikdy nebudeš na prijímanie chodiť (teda ze podla ich vymyslených pravidiel si dosť zla na to, aby si nemohla chodiť na nimi zase vymyslene vec), alebo chod k protestantom. Ti to tak nehrotila. Podľa môjho osobného názoru, majú k rozvedený oveľa ľudskejší prístup. Rkc nezmeníš. Tam ta skôr ohovoria..
@nevenka ako v stredoveku 🙄
Pozri sa v dnešnéj dobe je cirkev taká liberálna...pápež by Ti to určite dovolil, nechcete ísť do Ríma?🤣. Môj svokor mal anulaciu, svokra ani na sude nebola všetko podplatene, má už 3 ženu neviem koľko mileniek mal a chce byť kňaz... je grekokatolik🤷♀️ Ja vždy hovorím že Boh všetko vidí. Ak sa môžem opýtať aký dôvod muž udal v anulacii? Svokor napisal že v 24 rokoch nevedel čo robí že prakticky boli so svokrou deti🤣...
cirkev a pedofília a ty riešiš, či môžeš prijímanie...
@marickaaaa ale veď aj ona bola vydatá za rozvedeného. A kým boli spolu chodila tiež na spoveď a prijmanie 🤷♀️ Ocko bol pred mamkou už ženatý. Svadbu mali civilnú.
pokiaľ žiješ s rozvedeným a ste civilne zosobášení, k sv. prijímaniu nemôžeš pristupovať. Tak to jednoducho je podľa cirkevného práva, ktoré platí pri prijímaní každej sviatostí RKC. Každá cirkev má pravidlá, ktoré je potrebné rešpektovať, tak ako ich má každá práca, škola, každý vzťah. Nie všetky sa nám vždy páčia, ale sú potrebné, to nie je otázka viery, ale rešpektovania nastavených "pravidiel" a tie sú v každom vzťahu. Pokojne mi napíš do správy odkiaľ si, možno budem pozvať v tvojom okolí cirkevného právnika, ktorý ti to vysvetlí a je možné, že nájdete aj riešenie. Nie každý kňaz vo farnosti cirkevné právo ovláda a je ochotný o týchto veciach diskutovať (tak ako nie každý šéf, učiteľ, nadriadený, manžel/ka pozná všetko a môže sa mýliť).
Môjho priateľa ex bola vdova, kým bola sama, chodila na prijímanie aj spoveď. Keď začala žiť s priateľom, nemohla. Lebo žila v hriechu, s rozvedeným a dokonca bez sobáša. (Bol ženatý tri mesiace🤣)
Teraz žije so mnou a ani ja nemôžem ísť na prijímanie a spoveď, ale deti máme pokrstene a najstaršia aj na prvom svätom bola. Tiež žiadal o anulaviu, sám farár mu pomáhal, lebo pozná jeho príbeh, no už 5 rokov. A žiadna odozva. 🙄
Ahoj, neber to tak, že máš "zahatanú cestu do neba", to vôbec nie je pravda. Len to máš inak. Napr. robia sa pekné duchovné obnovy pre rozvedených katolíkov žijúcich v novom vzťahu. www.rodinkovo.sk . Tento rok už nebude, ale na budúci rok vyhodia určite nové termíny.
Mňa veľmi oslovil tento príbeh https://www.postoj.sk/108446/nenesiem-si-ako-st...
o veľmi angažovanej múdrej žene v čase komunizmu v podzemnej cirkvi, ktorá otehotnela so ženatým mužom. Neskôr sa rozviedol a žili spolu v civilnom zväzku, ale ona ostala vždy verná cirkvi. Tá jej samozrejme zavrela všetky dvere, ostala sama, každý ju súdil. Bola to veľmi silná žena. Dnes to už tak nie je, pastorácia rozvedených síce nie je moc rozšírená, ale je, to učenie je úplne iné, tých ľudí nikto neodsudzuje, práve naopak, dáva sa im nádej. Možno nájdeš aj nejaké knižky alebo tie semináre, čo som ti posielala vyššie. Držím palce 🙂
@nevenka
ale coby nemohla. A knazi mozu byt pedofilni a robit zverstva? Pozri niekedy na youtube vypivede tych uz dispelych ludi, ktori mali tu cest s cirkvou ako deti. Roztrhnut ma islo od jedu. Vsetko bolo dokazane a potvrdene. Vies co spravila cirkev? Ospravedlnila sa. To si mozu strcit tak akurat. Ti ludia mali cely zivot zniceny! Ten pan uz bol stary a este stale plakal, ked o tom hovoril. Cirkev u mna skoncila akonahle som viac nad jej praktikami zacala rozmyslat.
A pokial by sa to Bohu nepacilo ( to prijmanie, v takomto pare, urcite by zasiahol. Ci na to uz beveris?)
V Boha verim ale cirkev s laskou a Bohom v skutocnosti nema nic spolocne. Ved porozmyslaj nad niktorymi vecami a urcite sama najdes aj v Biblii mnoho protireceni, a nie len v nej.
Odpovedám takto hromadne. Moj manzel uz bol rozvedeny ked sme sa spoznali. S ex bol veľmi krátko mozno 3roky aj to ze byvali oddelene. Nemali deti. Ide o to, ze ona by mu ta anulacia aj prešla len tam bol svokor jeho brat a kazdy inak odpovedal ako mal... napísali mu zaver, ze výpovede sa nezhodujú preto nieje možné mu to anulovat. No co uz tak budeme žiť takto ďalej. Ja som bola slobodna ale čakali sme vytúžené babatko tak sme sa zobrali len uradne. Dakujem inak za vaše odpovede
@marickaaaa presne tak,rozvedený môže ist,ale nesmie s nikým žiť,musí mať povolenie od biskupa
@marickaaaa skúste tu anulaciu ešte raz. Ono anulácia pokiaľ je vážny dôvod,prejde. Nie je pravda,že závisí od výpovede,nevypovedá jednej strany. Dokonca nemusí byť v anulaciu aktívna jedna zo strán.
Ale klobúk dole pred tebou.
Lebo to berieš vážne.
Je, dôležité vedieť, či bol manžel prvý krát sobášeny rímskokatolíckym obradom.
@marickaaaa Vieš čo, kašli na celé prijímanie. Žijem podobne, ako ty. Na prijímanie ani na spoveď nechodím, do kostola len občas, keď to tak cítim. A nijako mi to nechýba. Nebudem sa naschvál pchať do cirkvi, ktorá ma odsudzuje za môj spôsob života. (Som veriaca, verím v Boha. Cirkev k životu nepotrebujem.)
Na prijímanie by som šla, s prstom cez ústa ako malé deti, tak aj chodím, keď už sa vyskytnem v kostole. Nemala som svadbu v kostole ale som vydatá, niekde pri spovedi dostanem rozhrešenie, niekde nie, záleží to od farára.. ak vam neprejde ta anulacia, nájdi si inú farnost, trosku liberalnejšiu 🙂
Skuste ešte anulaciu. Drzim prsty 🙂
@marickaaaa Keby si bola zivo a uprimne veriaca, tak sama od seba vies, ze v tejto situacii nemozes prijmat sviatost oltarnu a takuto otazku tu ani nedas na cele Slovensko si myslim ja
@jeanne14 Nerozumieš, ja vravela som o tom, že pp tomto rozvode by už tvoja mama nemohla ak by mala ďalší vzťah atd a žila v "hriechu". To sú proste pravidlá, ale ano ak s tvojim otcom žila mohla, ale ako vravím. Nemala by, kedysi by nepustili k spovedi ani ženu co žije s chlapom bez svadby v kostole. To len teraz sa to zmiernilo. (A malo by sa od týchto sprostosti úplne upustit)
@panelacikova Ja úplne súhlasím, ale odmala som v tomto vyrastala, tak sa v tom orientujem...
Keď som zažila absurdné situácie kedy žena ktorá sa rozviedla s tyranom nesmela ísť na spoveď, ale ten tyran ano, lebo chudák sa rozvádzať nechcel veď čo potom že deti a ženu mlatil až boli modré, hlavné je, že v nedeľu sedel prvý v kostole a dával peniažky do kostola. 🥰
@mimka1402 nejaký divný príklad. Rozviedli sa a žena nemohla na prijímanie a muž mohol?
@terezka1947 Ano, lebo ona sa rozviesť chcela a on nie. Podala žiadosť o rozvod...
Ale za mňa si tam každý robí čo chce, každý kňaz si vymýšľa často svoje ústupky podľa sympatií.
Nie je žiadna stopka, moji rodičia mali civilný obrad. Ocino už bol raz ženatý v kostole.
Už sú dokonca rozvedeni aj oni, mamka môže normálne na spoveď, aj na prijmanie.