Žienky/muži z dediny - koľko sršňov vidíte za deň?

21. máj 2023

Ahojte, čo bývate na dedine, prosím vás, koľko sršňov vidíte za deň? Chcem zistiť či je to len problém našej dediny alebo sú proste premnozene, nieje to len v okolí nášho domu, žeby tu niekde mali hniezdo, ale aj keď sme na prechádzke v dedine. Už aj susedia sa sťažovali. A to leto ešte poriadne ani nezačalo. Mam z nich panicky strach a je ich tu dosť veľa, začalo to už minule leto. Predtým som za celé leto videla 2-3 srsne co sem zablúdili.

deti95060810
21. máj 2023

nevidela som u nás roky...

autor
21. máj 2023

Zabudla som napísať ze som zo západného Slovenska

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
suzitok
21. máj 2023

ja žijem na západnom Slovensku a tiež som roky nevidela

liusa82
21. máj 2023

No nám tiež občas preletí na dvore.Je to velké ako hovado s prepáčením🙂 ja si nemyslím že by tu mali hniezdo ale proste lietajú.Kvôli tomu sa bojim chodiť aj na terasu.Každý deň tu vidím vždy iba jedného krúžiť tak 2 až 3 krát za deň teda pokial som náhodou vonku.
Včielky a osy mi tak nevadia ale tento velký hmyz velmi.Ešte aj mumákov teda čmeliakov tých čiernych sa dosť bojim

hankab
21. máj 2023

@liusa82 cmeliak nie je nebezpecny, myslim ze nema ani zihadlo 🙂 a k tomu je pomaly, toho sa netreba bat.

liusa82
21. máj 2023

@hankab no možno nespraví ale ja sa všeobecne velkej chrobače bojim aj velkého hmyzu🙂

julovka8
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenocka2222
21. máj 2023

Vychodne slovensko tu som ich nevidela uz roky.

elalala
21. máj 2023

My sme z východu a včera som videla na záhrade jedného, inak minulé leto si ani nepamätám, že by sme videli

ruzovakrava
21. máj 2023

My bývame na Kysuciach, tento rok som napríklad ešte nevidela. Minulý rok sme ich tu videli dosť a tak sme usúdili že v okolí bude niekde hniezdo. Aj sme ho našli a zlikvidovali 😃 stačí ich sledovať ak máš chvíľu čas, možno budeš aj prekvapená kde si tie svine vedia spraviť hniezdo a ani o tom nevieš

cacianka
21. máj 2023

Mali u mami, minulý rok, lietali okolo svetla pri garáži.
Každý večer 30- 40 kusov som lovila ! Niekoľko večerov . Biolit a metla ! A potom 🦵. A pozametat, do vody. Hajzlici !

levandulova111
21. máj 2023

Západné Slovensko, každú chvíľu... Aj včera muž zabil jedného v chatke u nás na záhrade, odvtedy tam ďalší ale dvaja preleteli cez záhradu.. okrem toho pár dní pred tým v centre mesta tiež dvoch som videla.. číslo nie je nejaké hrôzostrašné, ale je to rozdiel, keď kedysi som videla raz za čas jedného, a teraz v podstate bezhom týždňa niekoľko kusov...

jakoma
21. máj 2023

@hankab cmeliak ma zihadlo, ale zautoci az ked je velmi ohrozeny. Ak stipne, je to strasna bolest

dusankomoj
21. máj 2023

Okolie NR. Sršňa som videla pred cca 2r.

monuska1234
21. máj 2023

Ahoj,byvam na Zahori,vcera sme akurat na trave nasli jedneho mrtveho,po minule roky ked nam tu preletel cca 1 za tyzden,ale tiez sa toho bojim,takze vzdy zdrham dovnutra 😄

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terezka1947
21. máj 2023

Sršne nerozlišujú dedina,či mesto.My sme ich minule mali v práci,nad vchodom,také zátišie bolo a urobili si ho tam. V KE.
Doma ich tiež evidujeme. Raz v noci som vetrala,bohužiaľ,najprv som otvorila okno,až potom zhasla. A vleteli nám 3dnu. Tak toto bol zážitok. Chudák manžel. Normálne som sa bala ako útočili,veď jasne,keď ich chcel vyhnať.

maca1984
21. máj 2023

Veľa a veĺké ako môj malíček (nedaĺeko tt)

gabika128
21. máj 2023

Žijem v meste a sršne máme niekde v okolí, lebo každý rok ich vidím veľa okolo paneláku. Minulý rok som sa večer prikryla perinou a dohryzol ma jeden.😱

panonia
21. máj 2023

Som zo Zahoria...minulý rok k nam chodili na figy.

rude_baby
21. máj 2023

Okolie NR, včera sme jedného srsna zabili, min týždeň bol jeden vysuseny, zdochnuty na terase... 🤦‍♀️

martinmmartin
21. máj 2023

To budu kralovne co teraz hladaju nove hniezda. Na zaciatku tepla vylietaju vo velkych poctoch ale uspesnych bude iba malicko. Su to ale riadne klacky. Jedine co maju na praci je ubytovat sa. Normalne srsne robotnici su trochu vacsi od osy taze clovek ani nevie ze to nieje osa.
Pichnutie srsna je menej nebezpecne ako vcely a ma mierumilovnu povahu. Utocibiba ked ohrozis hniezdo, inak na cloveka nie. Zivi sa iba mäson ( chore a stare vcely, hmyz)

solange7
21. máj 2023

Vidim ich dost casto. Preletuju po okoli. Je to normalne. Od detstva u starych rodicov doteraz riadne kopy srsnov hlavne vecer ked sa vonku svietilo na terase.
Ale na ukludnenie ti poviem, ze taky srsen je viac kludnejsi nez osa ci vcela. Az na to, ze ak zautoci, tak dosledky mozu byt horsie. Aj ja sa ich bojim, keby mam na dvore hniezdo tak to hned urcite riesim.

dkethe
21. máj 2023

Chata v lese vychod - mame 😒 ked dozrieva ovocie, bzucia ich tu kopy. Hrusku mi vyzeru jak nic. Inak vidiet len po jednom. Hniezda/diery vybijame.

ariannazara
21. máj 2023

Prvého som dnes videla u mňa pod strechou na terase. Mam z nich panicky strach

hankab
21. máj 2023

@liusa82 chapem, ja takto neznasam pavuky. Darmo mi niekto hovori, ze tento a ten nestipe, nic neurobi. Je to fobia 🤷🏻‍♀️

petulda333
21. máj 2023

Jedneho sme videli tento rok. No minuly rok sme vyhubuli jedno hniezdo

silvike
21. máj 2023

U nas uz od minuleho roka su premonozene "cinske" lienky. Je ich tu na mraky. A este aj cez skary okien sa pchaju dnu, hruuuza. Ale teda srsne som si zatial nevsimla, zeby ich bolo nejak viac. P.S. daleky vychod SR 🙂

oliolijanka
21. máj 2023

U nas na dvore si srsne urobili hniezdo v butlavej vrbe. Prakticky v mieste, kde sa najviac pohybujeme. Pytala som sa znameho poziarnika, co s tym, povedal, ze srsne su chranene, takze sa s tym normalne nerobi nic. Ale ze ked mame male dieta a ked chceme, tak nam to "desinsektari" vynimocne odstrania, ale ze preniest to nevedia, takze ich budu musiet znicit.
Nechali sme to tak, naucili sme sa vedla seba zit. Neutocili. Mala som pred nimi respekt, ale vyzerali, ze aj oni pred nami. Zlupali koru z celeho velkeho orgovanu a potom odleteli.