Ahojte dievcata, len sa tak v poslednom case zamyslam nad tym, naco na toto forum pisu zeny so ziadostou o radu, ked ziadnu radu nechcu a vedia vsetko najlepsie? Len z niekolkych diskusii, co sledujem. Najnovsi priklad je ta matka, ktora silou-mocou chce rodit vo Vsetine, lebo jej tam urobia cisarsky rez. Dalsia je ta, co bude radsej 7 rokov bez kuchyne varit na zemi, akoby sa mala "znížiť" a kúpiť si kuchynu z ikey alebo z druhej ruky. No a samozrejme tu lemru so zakrutami a kopcami je skoda komentovat. To su take, co mi teraz najviac utkveli v pamati, ale je ich tu denne niekoľko. Zena žiada o radu a potom na vsetko hovori nie, neda sa, nemozem. Tak naco sem pise??? Ja ked niekoho poziadam o radu, tak to robim preto, aby som tu radu dostala. Tu zeny investuju cas a energiu, najdu aj linky na web, daju kontakty na konkrétnych ludi, a ta dotycna si stale ide svoje. Mne to hlava neberie, ze ked chcem radu, tak som otvorena vypocut si nazory a podakovat, alebo ked nechcem radu a sama viem vsetko najlepsie, tak sem predsa nepisem.
@eleanor2510 proste nechcú radu presne tak ako @vanilkovazmrzka píše. Mne to tiež hlava neberie. Už také témy, kde vidím, že autorka je mimo ani nekomentujem. Načo míňať svoju energiu a vytáčať sa…
Samé takto to nejde, hentak to nejde, toto sa nedá, tamto tiež nemôžem… 🙄🙄🙄 komu niet rady, tomu niet pomoci… a nech si varia aj na ohnisku a rodia v aute alebo nech si rozrežú brucho… nám to môže byť jedno. Pre mňa sú to hlúpi ľudia 🙄
Čítať treba....
Ja som si zase všimla nepodstatné rady,na ktoré sa autorka nikdy nepyta.Vymyslim si:
Autorka chce kúpiť auto, rozhoduje sa medzi Opel a Toyotou.
V diskusii má rady- ani jedno ani druhé, poprípade kúp si lietadlo!!!!
Ja neviem,už keď niekto vynaloží nejaké usilie,rozhiduje sa medzí 2 alternatívami,tak niektorí dávajú nevyžiadane rady...
S týmto sa dosť často stretávam.
Zase druhá vec je,ak niektorá autorka hľadá rádu čo robiť,keď ju manžel mláti,týra,bije a neprijme radu odísť, rozviesť,je už asi na zváženie.
Suhlasim s tym, co pise @vanilkovazmrzka.
A my ostatni sa na tom aspon mozeme zabavat. To je ako zamena manzeliek - clovek neveri, ze niekto taky blby moze existovat, kym to neuvidi. Ja manzelky nesledujem, tak aspon tu sa pobavim nad blbostou inych. To je moje guilty pleasure 🙂
@eleanor2510 Aj ja som parkrat spadla v osobnom zivote do pasce, ked niekto naoko potreboval radu a pomoc a ja som sa aj zacala snazit. Po niekolkych pokusoch sa ale ukazalo, ze dotycny clovek sa chce len stazovat, mozno vyrozpravat. Pripadne caka zazracnu radu typu, ze dnes poobede urobis tieto dve veci a od zajtra uz bude spokojne zit. Ked sa ukaze, ze v jeho situacii bude musiet na zmene zamakat a ist do nepohodlia, tak o to uz zaujem nema.
No a potom su ludia, ktori hladaju vlastne fanusikov, chcu, aby im niekto potvrdil, ze to robia dobre.
@diewcatqoo ked mne to neda sa na tom bavit, lebo mi je fakt luto tych deti, ze maju take nemožné matere a aky vzor dostavaju do zivota. Co z nich vyrastie, tiez taki v lepsom pripade nemozni ludia? V horsom traumatizovani a nestastni a bude to furt zacarovany kruh. Ale asi by som sa nad tym nemala takto zamýšľať, kazdy si je strojcom svojho šťastia
Lemra so zákrutami 😭😭 mi práve káva vyprskla 🤣🤣
Ony sa len chcu utvrdit v tom ze ich nazor alebo to preco sa rozhodli je spravne hoci v skutocnosti radu nechcu.
Inak tiez nechapem, ja si radit nenecham od nikoho , takze temy nezakladam ,naco😄
Ale inak,napríklad lemra so zákrutami, ona chcela vedieť, ako to môže odrbať, aby nemusela chodiť a my sme jej všetky radili, ako by sa to dalo.. Tak samozrejme, že sa jej to nepáčilo 😁
Lemra so zakrutami ? To co ? O co som prisla ? 😁
@eleanor2510 niekedy je to o tom ako sa tu píše, že chcú len "požehnanie" že to robia dobre a k tomu smerujú diskusiu. Inokedy o tom že proste nemajú silu urobiť danú radu hoci je radené dobre. Napríklad ak niekto má dlhy a vlastní vzácny šperk po rodičoch a poradíš mu dobre že nech predá ho a oddlží sa, citový vzťah k šperku im to nedovolí. Ak niekto žije v Hnúšti a má tam rodinu, zázemie a potrpí si na to a napíše že nemá prácu a ako ju má nájsť tak môžeš mu poradiť nech idú do podnájmu do Bratislavy a tam práca je, ale možno na takú zmenu nie sú dosť silný. Preto treba akceptovať aj to že druhá strana nemusí byť schopná dobrú radu urobiť.
lebo radu nechcu, chcu si pokecat, myslia ze dostanu podporu...
@marsmykkok ano, to vsetko chapem, ze to su realne dovody, preco nieco nejde, mininalne pre tych ludi. Ale napriklad ta bez kuchyne, financna gramotnost nula bodov, zeny jej dali milion linkov na lacne kuchyne, ale ona pojde svoje, ze nemoze vrtat do stien, lebo o 7 rokov budu mat kuchynu na mieru, a co potom s tymi dierami? Toto je absolútne mimo mojho chapania
@ns994 a to nie je jej prva diskusia, jedna predosla ma asi rekord na MK v pocte komentárov 🙂
Moj muz mi to krasne objasnil (sem tam v terminovkach natrafim na nejaku taku)... ze ale ona nechce radu... ona sa chce len postazovat 😀 mne to "hlava nebere", som racionalny clovek, ktory hlada riesenia. Ale niekedy skoda casu a pismeniek...
@eleanor2510 no to je tak. Ked je v zivote vsetko problem a vsetko je nemozne. Uplme ma dorazila hned 2 strana. Ze ona ho vozit nechce bo spoje ale on sam o rok uz moze chodit tu trasu sam 😱 chcem vidiet tie predosle ? 🤣
pozri je to modre forum s nie lichotivou povestou, co tu cakas? ze ta to vobec vzrusuje...porad a chod dalej...Nikdy nevies, kto sa skryva na opacnej strane, moze to byt kludne chlap na dochodku 😅 Alebo fakt zufala zena ktora tie prekazky ma neprekonatelne - osoby ktore v tom regione nebyvaju nemaju sajn, ako to niekde funguje, a ak niekto povie ze nemoze vrtat do steny a nevie preco? no mozno je to tak jednoduche stvorenie ze proste veri tomu ze nemoze 🙂 Nevzrusuj sa nad tym, ak chces poradit porad a zi si dalej svoj zivot
@eleanor2510 niekedy netreba radit, ale len vypocut a vcitit sa. To, ze tebe nieco vyhovuje, ze by si si kupila kuchynu za 20€ osratu tak prosim, ale to neznamena, ze to vyhovuje kazdemu. Ona nechcela radu, ze sa ma uspokojit a kupit si kuchynu od ruky, ona chcela pocut niekoho kto ju chape a zmysla rovnako. Ja nevidim nic zle na tom ak ma kazdy ine naroky a nestaci mu to co staci inemu. Je to normalne. A netreba hned toto cloveka urazat lebo mu nestaci to co mne. Kazdy mame ine naroky a kazdy mame pravo si ponadavat a poplakat ak sa ocitneme u nas v zlej situacii.
neviem o com je ta tema o rodeni cisarakom vo Vsetine, ale ja by som cisarsky tiez uprednostnila, tam nevidim nic zle na tom. kazda zena sa citi na nieco ine. Ja by som prirodzeny porod nedala.
@juliacenc preco preboha osratu za 20 eur? Ved jej tu zeny radili aj uplne normálne nove kuchyne z ikey. A ja sa dokazem do vselikoho a vselicoho vcitit, len je podstatna jedna vec: ked je clovek sam, slobodny, pripadne s partnerom, a rozhoduje len o zivote seba, pripadne ineho dospeleho cloveka, pre mna za mna nech spi na matraci na zemi aj vari na zemi, je to jeho zivot. Ale ked ma deti, tak sa ma naucit upustit zo svojich standardov a nebyt fajnovy, lebo tie deti si nevybrali, kam sa narodia. Iba tych mi je luto, inak je mi srdecne jedno, kto ma ake standardy, aj ked na ne nema peniaze
@juliacenc hlavne o tom netreba zakladat dlasiu temu :D
@zuzana76 vo Vsetine nejde ani o cisarsky ako celkovo o pristup...Niektore idu na SK cez celu republiku, /napr fici Lubovna/, tak preco by nemohol niekto ist do Vsetina...A tiez mam za sebou 2 cisarske a som stastna zesom nemusela rodit prirodzene, nemyslim ze by som to dala 🙂
@pink_lady ale ved ked chce nech ide. Aj sme jej to pisali. Aj sme ju podporili. Aj sme jej dali rady moznosti atd. Lenze nemaju auto. Takto cestuju zeny co maju auto. Oni nemajú. Ale aj tak sme jej dali moznosti a rady ako to urobit. Ale aj tak sme zle..a aj tak to nejde, pricom do toho vsetina este ani nepisala. Ci jej to spravia. Tu ide o pristup autorky. Ked chce nech tam ide, nech ide aj ciraskym. Ja chapem, ze ma traumu a pre niekoho je ten cisarsky lepsi hlavne po niecom takom ako si zazila. Len teda to nie je tak jednoduche ako si mysli a v jej pripade je to proste aj dost komplikovane bez auta. Oreto sme jej radili nech skusi svk ako za hranice ist. Ale aj tak sme sproste. Pritom sme jej radili pozicat auto,.oslovit taxisluzby, najst nejaku prepravu osob ako je carsen atd
@ns994 v tych predošlých diskusiach sa dozvies napriklad, ze postavili dom na hypoteku na rodicovskom pozemku, ktory samozrejme nemaju napisany na seba, autorka ma este brata, ktory zije v zahranici, pytala tu rady, ako ho obrat o jeho podiel, lebo ved on je zabezpeceny a ona nie, tak je to predsa nefer, ze este on by nedajboze chcel nieco pytat, jej mama, ktora tusim este aj do roboty chodi, jej vari a stara sa o deti, autorka nepracuje, lebo ved kopce, zákruty, viac prevezie, to sa jej neoplati. A este ine skvosty, no ak je realna, tak je to jedinecny ukaz 😃
@eleanor2510 ano ano nieco som uz zachytila v tej prvej 😁 vecer mozno preluskam aj tie dalsie
ja to stále hovorím že načo čítať knihy ked má človek koňa😀 niektoré témy čo ma nezaujmú tak na ne ani nekliknem alebo hned zavriem ak je to hovadina.Aj tie čo spomínaš vyššie som nečítala no idem si ich prečítať teda.No a tie ženy sa chcú podla mňa hlavne vykecať.A nie že druhého názor počuť.Ten im je druhoradý častokrát
@eleanor2510 ono je to tak - jedna moznost: niekedy clovek pocuje/cita celkom dobru alebo aspon zmysluplnu radu, ale volaco v tej rade, alebo v style,akym je napisana, zafunguje ako spustac. Niektore slovo/vyraz znie presne ako niekto velmi zly z rodiny toho,kto sa pyta. A tak namiesto podakovania za radu z neho/z nej vybuchne vsetka ta bolest. Niekedy odpovedou,inokedy ignorovanim.
Druha moznost: Clovek si pyta radu, ale dostane len take rady, ktore uz pozna, ba uz ich aj vyskusal. Je to niekedy frustrujuce, ba az strasidelne, zufalo potrebovat radu ale dostavat len opakovane nefungujuce nazory s ktorymi uz ma zle skusenosti.
Tretia moznost: Clovek nechce radu, ale povzbudenie a potvrdenie, ze to, co si uz vybral, je ozaj v poriadku. Ked mu zacnes radit nieco ine, zaboli ho to, spanikari, atd. Problem je v tom ze nebol na uvod uprimny a neprezradil,
ze co naozaj chce. To je preto lebo celkovo ludia maju casto zle skusenosti s tym, ze otvorene o nieco poziadaju. Rodiny a rodicia nerespektuju hranice deti, a tak ked deti vyrastu, ako dospeli nevedia narovinu povedat co chcu, namiesto toho
tvrdia ze chcu radu. Boja sa otvorene priznat ze chcu potvrdenie.
@liusa82 ano aj taka moznost je. poznam takych ludi co sa strasne chcu vystazovat, vyrozpravat, ale
nechcu pocut nic co by bola vlastne rada. Ale na uvod to nepriznaju, aj sa to boja priznat, a tak vznikaju konflikty, lebo ten pocuvajuci/citajuci ma samozrejme
vela myslienok a emocii pocas toho "vykecania sa" a tak ich teda povie nahlas/napise. Alebo aj citi potrebu dat radu z empatie, ma pocit ze musi pomoct a zachranovat niekoho, kto trpi.
Lebo nechcu radu len potvrdit si ze to co robia a ako robia je najlepsie aj podla ostatnych. A potom su ofucane ked to podla ostatnych najlepsie nie je