Ženská sebaobrana - hypotetická alebo reálna

gorecka
21. júl 2023

Zdravím.
V rámci prípravy záverečných prác, a z toho vyplývajúce analýzy a štatistiky úspešnej ženskej sebaobrany a využitia formy sebaobrany by ma zaujímalo, akú technikou (úder na konkrétne miesto), by ste hypoteticky použila pri konfrontácii s ,,bežným" útočnikom (netrénovanýn), ako je napríklad exibicionista, ktorý vám vošiel do osobnej zóny a snažil by sa vás dotýkať, alebo iný neozbrojený chlípnik, ktorý by vás sexuálne obťažoval, či asociál, ktorý by sa vás snažil okradnúť, alebo inak obťažovať.
Poprípade, ak ste už zažila takúto negatívnu skúsenosť a nie je vám to príliš nepríjemné popisať, môžete napísatť ako sa vám podarilo úspěšne ubrániť a či ste sa daný úder alebo zložitejšiu techniku naučila na kurze ženskej sebaobrany, respektíve bojovom umení, alebo ste jednala úplne intuitívne.
Alebo naopak, či by ste do fyzické obrany vôbec nešla a využila by ste inú strategiu, poprípade obranný prostriedok.
Práve takéto príípady úspešnej ženskej obrany proti nevycvičenému, neozbrojenýmu útočnikovi sú v rámci prevencie a na poukázanie na možnosti efektívnej ženskej sebaobrany nejvhodnejšie
Ďakujem.

hladamematku
21. júl 2023

ked som mala 16 dal mi chalan facku, ja som ho kopla medzi nohy a dala mu pastou do zubov,,,,ako som zostarla som toto hrdinstvo stratila, pred pol rokom sa zastavil pri mne ozraty a povedal mi ze som ku,...pozeral mi na prsia mala som velky vystrih....v ociach mal sialenstvo, tak som rychlo zazvonila manzelovi a ten vybehol v papuciach a doriesil to, neobranila som sa bala som sa ze mi fyz ublizi a nechce sa mi behat po lekaroch. V meste je jednoduchsi pracovnik co zamata chodniky, ten mi povedal raz "co cumis ty pi.." nikto tam nebol tak som bola ticho, mal v ruke lopatu....ked mi to povedal po pol roku znovu, bolo to v centre o uz som bola hrdinka a sla som k nemu ci mam zavolat policiu. ostal v soku a siel cerveny prec.,,,ja fungujem takto, keby mi slo o zivot dufam, ze by som nezamrzla a reagovala spravne ale pri agresorovi zhlboka dycham a nereagujem...mne chodenie po chirurgii, zubaroch, policii nestoji za to aby som sa citila hrdinsky...

minesasubu
21. júl 2023

Moja Technika je zaujat bojovy postoj ( jedna noha vpredu druha vzadu , ruky hore ako pri boxe ) malo by to odradit slabsich jedincov kedze zneisteju …. silny krik , rana do ohryzku je ucinna , ja nosim pri sebe kaser a pistalku doba je velmi zla je kopuuuu nasilnikov
nemala som vaznejsi konflikt ale keby k tomu prislo tak by zalezalo od utocnika a situacie ci by som sla do utoku

olimuc
21. júl 2023

Pamatam si ze ako deti sme stretavali casto exhibicionistu …po x kratoch sme zobrali kamene a ked sa znovu ukazal … niekto ho trafil so hlavy, viac sme ho nevideli. Mali sme asi 7-8 rokov.. a bolo pred 35 rokmi … v dospelosti som zazila len ked nam v parkovacom dome otvorili na aute dvere v ca 20 km/h a slohli kabelku … mna nenapadlo nic lepsie ako pridat plyn - ten s kabelkou odletel na stlp a tomu druhemu som strajfla nohu. Kabelka sa nenasla a dufam, ze nebudem musiet nic podobne riesit

gorecka
autor
22. júl 2023

@hladamematku
Je mi ľúto, že ste prežili také negatívne zážitky.
V prvom prípade ste reagovala veľmi dobre.
To sa stáva, že človek vekom stráca odvahu.
V takýchto prípadoch, je ako hovoríte najdôležitejšie nezamrznúť a nebáť sa udrieť a dať tak útočníkovi bolestivý podnet, tak ako ste to aj urobila pri tej prvej nepríjemnej skúsenosti
Títo delikventi si myslia, že ,,slabšia" žena sa nebude brániť, aktívny odpor ich potom zaskočí a vzdajú to.
Dúfam, že sa Vám už nič také neprihodí a nebudete sa musieť brániť.

gorecka
autor
22. júl 2023

@minesasubu Áno, bojový postoj je tiež dôležitý a spolu s krikom môže odradiť.
Ak je to potrebné, tak aj zaútočiť, to týchto delikvantov odradí takmer s istotou.

gorecka
autor
22. júl 2023

@olimuc To je smutné, že ste zažila takéto nepríjemnosti už v takomto útlom veku, ale počínala ste si odvážne.
Pri krádeži kabelky to už závisí od viacerých faktorov, či sa jej radšej vzdať, alebo ju ubrániť.
Ak sa to stane takto znedazdajky, ako Vám v aute, to sa reaguje ťažko, ale Vy ste to zvládla za daných okolností dobre.
Tak isto dúfam, že už nič také nezažijete.

hladamematku
23. júl 2023

@gorecka viem že som dobre reagovala aj v ostatných prípadoch 😃

gorecka
autor
24. júl 2023

@hladamematku Samozrejme, to bolo myslené, tak, že v tom prvom aj fyzicky.

spagetka66
10. nov 2023

Ja som zazila viac krat pri tychto situaciach zamrznutie a to, ze som pochopila co je to za proces mi pomaha nezamrzat a dostat sa z toho stavu. Prvy krat som mala asi 13 rokov ked som zamrzla, vtedy sa tak tieto temy neriesili cele som si to nechala pre seba lebo som sa bala, ze okolie mi nalozi este viac, ze si za to mozem sama a myslim si dodnes, ze by sa to vtedy aj stalo. Bol to hrozny pocit ked som nevedela co sa so mnou deje a preco nic nerobim nebranim sa neviem povedat ani slovo. Velmi sa mi ulavilo ked som zistila, ze sa to nedeje len mne a nie je to moja chyba a je to bezna reakcia tela. Fyzicku sebaobranu som odvtedy nemusela pouzit vzdy stacil postoj a krizova komunikacia nastastie. Pripajam i rozhovor s Jasminou Houdek z modernej sebaobrany od nich som cerpala informacie o tom co je to zamrznutie a tak dalej nasla som ich na socialnych sietach a vtedy mi to hrozne pomohlo bolo to take precitnutie, konecne som pochopila co sa to so mnou stalo.

https://www.youtube.com/watch?v=fVEcQGb-TJo
gorecka
autor
10. nov 2023

@spagetka66 Áno, zamrznutie je žiaľ bežná reakcia, ktorá sa dá ovplyvniť len dlhodibým tréningom.
Jasmina Houdek má dobré niektoré teoretické postrehy, čo sa týka napríklad vytýčenia si vlastných hraníc a aj to vysvetlenie zamrznutia.
Čo sa však týka fyzickej obrany a predchádzaní tej typickej reakcii zamrznutia, sa mi najviac pozdávajú kurzy Krav Maga, kde sa neustálym opakovaním techník dané reakcie natoľko dostanú do svalovej pamäte, že v prípade potreby by mali automaticky naskočiť.
Krav Magu si aj pochvaľuje množstvo žien.
Ak by však bolo nacvičovanie takýchto reálnych scenárov pre niekoho príliš drsné, niečo podobné ako v Česku robí Houdek, je u nás platforma Za seba Bianky Urbanivskej, kde okrem teoretickej časti, prezentuje naozaj jednoduchú formu fyzickej obrany, kde sa zameriava na jednoduché údery na citlivé miesta, ktoré by si mala ľahko osvojiť každá žena a preto by mali rovnako pômôcť predísť zamrznutiu.
Práve nedávno s ňou aj vyšiel tento rozhovor: https://klub.mamaaja.sk/videa/postav-sa-za-seba

spagetka66
11. nov 2023

@gorecka Aj Moderna sebaobrana je uz aj na slovensku. Bola som na ich kurzoch v Prahe a aj fyzicke nastroje su velmi dobre len tam je potrebne sa prihlasit na dlhodoby kurz. Alebo specificky kurz obrana na blizko, na zemi pretoze minikurz je zamerany na postoj, pohyb v nom krizovu komunikaciu a je tam iba jeden fyzicky nastroj. Robia aj modelovky, ktore sa stupnuju v narocnosti podla toho kolko toho ma clovek za sebou. Skvela vedia zvladnut krizovu intervenciu bola som aj na letnom kempe. a tam to jendo dievca potrebovalo lebo sa jej vratili nejake spomienky pocas kurzu. Co sa tyka krav magy tam su niektore veci fajn avsak casto nevedia pracovat s krizovou intervenciou. Vela mojich znamich sa stazovalo na to, ze ten pristup nebol uplne dobry ale to uz zalezi aj od konkretneho krav maga kurzu asi a suhlasim, ze Bianka za seba to tiez robi dobre z toho co sledujem na socialnych sietach avsak nebola som u nej tak to nedokazem az tak zhodnotit len skrz skusenost mojich znamich, ktora bola pozitivna.

gorecka
autor
12. nov 2023

@spagetka66 Áno, samozrejme, každému vyhovuje trochu niečo iné.
Mne sa skôr donieslo, že Houdekovci sa zameriavajú v praktickej časti len na 1 techniku, ktorá nemusí byť vždy vhodná a viacerí odborníci sa s touto ich fyzickou časťou príliš nestotožňovali.
Čo sa týka kurzov Krav Magy, ktoré sa orientujú ako sebaobrana pre ženy (nie ako bojové umenie), sa zo začiatku vždy preberá teoretická časť, ktorá obsahuje bezpečnostné pravidlá.
Potom sa ide na fyzickú časť, kde sa opakujú kombinácie základných techník prispôsobené na reálne situácie pre ženy, tak, aby sa dostali do svalovej pamäte a v prípade potreby by ich žena takpovediac automaticky mala vykonať.
Samozrejme, že nie každej žene vyhovuje to isté a každá má možnosť výberu takého kurzu, ktorý je najbližší k jej potrebám...

spagetka66
12. nov 2023

@gorecka Nie je to tak asi o tom hovoril niekto, kto bol len na uvodnom minikurze ten trva dve hodiny a tam ano je len jedna technika potom sa pokracuje dalej. Neda sa naucit vsetko za dve hodky a ak ide o niekoho kto zacina tak tento minikurz je idealny avsak potom su dalsie specializovane kurzy na rozne situacie. Je tam urcita postupnost a neustale sa snazia hladat riesenia na rozne situacie a pridavaju nove fyzicke nastroje. Robia aj firemky pre urady, zdravotnicke zariadenia a tak dalej. Plus Pavel Houdek je zaroven pravnik a kriminolog co je velka vyhoda kedze sa na tuto problematiku vie pozriet aj z tejto perspektivy. Mojej osobnej skusenosti naucila som sa rozne techniky od uplneho zaciatku az po obranu na blizko, na zemi, obrna proti roznym zbraniam a tak podobne cize neda sa povedat, ze by tam bola iba jedna fyzicka technika.

spagetka66
12. nov 2023

@gorecka ale zaroven si myslim, ze ten minikurz kde je ten 1 fyzicky nastroj tak vyriesi 90percent realnych zivotnych situacii. Viac krat mi to uz v realnom zivote pomohlo bohuzial to casto boli situacie v praci a rodine kde som teda nechcela pouzivat hned fyzicke nastroje. Fyzicka sebaobrana je casto az posledna vec, ktoru urobim ak utocnik neodide no nechcem nou hned zacat.

gorecka
autor
14. nov 2023

@spagetka66 Samozrejme, ak Vám tento ich kurz vyhovuje a páči, je to v poriadku.
Mne sa donieslo, že tam učia ,,len" nejaký ,,očopich", čo sa nemusí vždy dať použiť, keď napr. útočník chyti ženu za ruky, alebo do objatia, a pod.
Možno teda učia aj iné techniky a scenáre, keď hovoríte, ale mňa príliš nepresvedčili.
Hlavne ich komunikácia na soc.sieťach sa mi nepáčila, keď im napríklad oponovali odborníci praktizujúci bojové umenie alebo výuku sebaobrany,. Miesto argumentov používali skôr agresívny osobný štýl.
Môj dobrý kamarát z Prahy, ktorý bol profesionálny vojak a takisto učí ženy sebaobranu, ale nie vo veľkom a nemá taký PR a marketing, navštívil ich seminár, mal na ňom konštruktívne pripomienky, no racionálnej odpovede sa nedočkal...

Právnu a kriminologickú stránku sebaobrany poskytujú takmer všetky kurzy, takže v tomto nejakú výhodu Houdekovcov tiež nevidím...

Ak sa to dá, tak samozrejme súhlasím, že konflikt je možné vyriešiť aj bez fyzickej stránky.
Hlavne, ako hovoríte, že agresor bol niekto koho poznáte a z blízkeho okolia, je prirodzené, že ste to nechceli riešiť fyzicky...

spagetka66
14. nov 2023

@gorecka ano to je presne to, ze ten ocopich ucia len na minikurze to je akoby taky uvod do sebaobrany potom sa pokracuje samozrejme dalej. Bohuzial asi nemali ludia co vas o ich kurzoch informovali dostatok informacii a asi tam ani neboli ked tak jedine na tom minikurze co nestaci na celkove posudenie avsak uz na webe je vidiet ake roznorode kurzy ponukaju a nie je to len tento jeden kde je ocopich. Dokonca aj na socialnych sietach ukazuju viac technik ako tuto jednu. Hlavne sa sustreduju na to aby sebaobrana bola aj pre ludi co nie su aktivny sportovci pretoze taky su najcastejsie najviac ohrozeni no zaroven si viem pri nich aj poriadne zatrenovat. Ja osobne som nezazila, ze by Pavel, alebo ktokolvek iny z nich na niekoho reagoval agresivne ci uz na socialnych sietach, alebo osobne prave naopak vzdy to bolo konstruktivne. Co sa tyka socialnych sieti tak som si vsimla velmi agresivne spravanie skor voci nim, alebo inym diskutujucim zenam. Situaciu s vasim kamaratom tazko posudime kedze sme tam ani jedna neboli. Kazdopadne dolezite je si najst to co vyhovuje konkretnym ludom ja som prave skrz socialne siete cestovala az do prahy a neskor na letny kemp aby som sa mohla kurzov zucasnit a citila sa bezpecne kedze v tejto teme sebaobrany hlavne zeny riesia sexualizovane nasilie a toto moderna sebaobrana zohladnuje. Casto je to trocha ina dynamika nasilia ako v konflikte na ulici v krcme medzi dvoma muzmi tam je potrebne pouzit iny pristup citlivejsi voci obetiam tresnych cinov a aj krizovu intervenciu v pripade potreby s cim velmi malo sebaobran u nas pracuje. Dokonca su zeny, ktore chcu aby ich ucili zeny co prave za seba a moderna sebaobrana umozunuje a dufam, ze takychto typov bude viac miesto tu maju samozrejme aj tradicne sebaobrany kde su sami muzi v maskacoch no myslim, ze cieli trocha na iny typ klientely, ze su skvely prave pre muzov, ktory zazivaju prevazne iny typ konfliktov ako my zeny. Co neznamena, ze zeny tam netrenuju aktivne a viac technik prave naopak no zohladnuju sa tam aj ine veci. Verim, ze kazdy kto uci sebaobranu to robi s dobrym umyslom a nemusi to byt konkurencny boj pretoze ludi, ktory to potrebuju je vela. No dalsia vec je, ze sebaobrana nie je vsespasna bolo by fajn sa zamerat aj na to aby sa veci riesili systemovo dost ma stve, ze za vrazdy a nasilne tresne cini ci znasilenia su tak slabo trestane casto podmienky a ked to porovname napriklad s majtetkovou tresnou cinnostou zda sa, ze zivot cloveka ci jeho dostojnost je na poslednom mieste. A najhorsie je ked sa to tyka deti tam taktiez aj ked sa preukaze, ze sa tresne ciny stali tak su tresty minimalne. Nasiliu je treba predchadzat a ukazat v spolocnosti, ze nebude akceptovane lebo ved nie kazdy bude chodit na sebaobranu. Mne ked sa diali najhorsie veci mala som 13 rokov nenavidela som telesnu bola som utla a ani by ma nenapadlo, ze mam na nejaku seobaranu chodit. Preto sa mi pacia aj prednasky advokatky Lucie Hrdej, ktora sa v cr, alebo praca Ipecka na slovensku. Sebaobrana nie je len o chmatoch a uderoch, ale aj o tom ako predchadzat tomu nasiliu a preto je dobre ked sa spajaju prave s ludmi z Ipecka a podobne.

gorecka
autor
15. nov 2023

@spagetka66
Podarilo sa mi ich zazrieť len v TV, a tam taká slečna v okuliaroch (nie samotná J.Houdek), podľa mňa dosť nešťastne predvádzala ten ,,očopich".
To nie je vždy efektívna, ani univerzálna metóda.
Keby do tej prezentácie zahrnula ešte aspoň také 2 techniky, tak snáď...
Niečo ako Bianka Urbanovská, kde sa v teórii viac-menej zhodujú s Houdekovcami, ale Za seba má predsalen, aj na tých krátkych prezenčných lekciách, podľa mňa viac ekvivalentov, ktoré su jednoduché, aj vo väčšine prípadpv by mali byť ľahko aplikovateľné...

Mój kamarát dával na seminár Houdekovcom naozaj vecné podnety, on má viac ako 20 rokov praxe, len žiaľ nemá taký rozpočet, preto nie je až taký známy, a nemôže teda učiť vo veľkom.
Podľa jeho slov, mu ani vôbec neodpovedali, a rýchlo prešli na inú tému...

Ukázal sa mi jeden ich príspevok na soc.sieťach, kde takisto dostávali aj vecnú kritiku od odborníkov, kde miesto argumentov boli len osobní.
Samozrejme, boli tam aj neprípustné a úražlivé komentáre na ich adresu.
V týchto prípadoch, bol ich ostrejší tón pochopiteľný, ale mali by vedieť rozlíšiť ,,hate" od konštruktívnej kritiky, no a v tomto konkrétnom príspevku to nezvládli...

Kurzy Krav Magy tiež v mnohých prípadoch vyučujú ženy, a je tam aj priateľská a odľahčená atmosféra.
Navyše si tam žena môže vyskúšat techniky na reálnom mužovi.
Čo, a ako bude v konkrétnej situácii fungovať.
Kde presne, a akou silou udrieť, aby to bolo efektívne.
Techniky a celkovo lekcie sú samozrejme prispôsobené aj netrénovaným ženám.
Z môjho miniprieskumu si kurzy Krav Magy ženy veľmi pochvaľujú

Ale, ako spomínam vyššie, ak Vám vyhovuje to, čo učia Houdekovci, a cítite sa tak bezpečnejšie, je to úplne v poriadku.

Súhlasím s tým, čo ste napísali.
Spoločenské povedomie aj vnímanie sexuálne motivovaných trestných činov je nedostatočné.
Je ale možné, že sa to vyrovná z trestnými činmi korupcie, ale opačným smerom, keďže staronová politická garnitúra, už oznámila, že plánuje znížiť tresty za korupciu😏
Je to taký smiech cez slzy, no ale to už je celkom iná téma...

spagetka66
15. nov 2023

@gorecka toto vsetko sa robi aj na modernej sebaobrane osobne som to zazila a nemysim, ze by som mala na intenzitu treningov a techniku male naroky je tam dost muzov a suhlasim, ze treba si tu sebobranu vyskusat na roznych typoch ludi preto sa na treningoch striedaju dvojice. Kazdopadne ten minikurz je o niecom inom su to dve hodky kym sa clovek, ktory v zivote nerobil sebaobranu nauci spravne postoj a vobec sa ohradit niekedy trva preto je takto koncipovany. No napriklad na takej emancipacnej sebobrane kde uz je aj modelovka si clovek zatrenuje drsnejsie a vyskusa viac veci to uz vsak trva dlhsie aby sa to dalo obsiahnut. Ja si osobne mysim, ze za seba aj moderna sebaobrana su rovnako kvalitne sluzby a uz len zalezi co ma clovek blizsie a ci mu su konkretny ludia sympaticky. Chodim aj na thajsky box co samozrejme nie je sebaobrana, ale tiez mi pomerne dlho trvalo kym som nasla niekoho ku komu chcem chodit clovek tam preca travi intenzivny cas. Co sa tyka propagacie dnes uz netreba mat na to velky budget na socialnych sietach treba vediet pracovat a vytvarat kvalitny obsah a samozrejme si zaplatit niektore prispevky aby sa clovek dostal do povedomia no fakt to nie je vela penazi poznam viacero ludi co z pomerne malym bugetom len to chce teda fakt vela prace a nie kazdeho to bavi. No ak ma clovek aj malu svoju klientelu chce posobit regionalne staci mu to tak je to zas vacsia sloboda. To je smutne veru lebo prave tieto systemove zmeny by sme potrebovali zo vsetkeho najviac. Krasny svet by to bol keby ziadna sebaobrana nebola potrebna lebo by si ludia neublizovali a pestovali by sa len bojove umenia.

gorecka
autor
15. nov 2023

@spagetka66 Súhlasím, ak Vám to vyhovuje, tak je to potom dobre, a keď vravíte, že ovládate aj thajský box, je to pre Vás len ďalšia výhoda...

Môj kamarát práveže nie je príliš na soc.siete.
Je to bývalý profesionálny vojak, takže logicky, soc.siete nie sú úplne jeho doméniu.
Učí preto len v malom, ale je ozaj odborník s licenciami z Min.školstva.

Áno, žiaľ svet, kde by neexistovalo násilie a nebolo nutné ovládať základy sebaobrany, je len utópiou...

spagetka66
16. nov 2023

@gorecka ano i ked ten thajskybox vobec nie je dobry na sebaobranu paradoxne kedze tam nie je ani len dobra stabilita v takom beznom prostredi ulice a preca len je to sport a robime to v gyme kde je rovny povrch na to urceny. No je to super na zachovanie kondicie a take vyblaznenie sa v bezpecnom prostredi kde platia urcite pravidla.

mikadooo
16. nov 2023

@gorecka žiadnu. Otočila som sa na päte a ušla som. Podľa mňa, kým sa s tým reálne nestretneš, nemáš tušenia, ako zareaguješ. Prečítaj si niečo o "zamrznutí" obetí.

gorecka
autor
17. nov 2023

@mikadooo Áno, keď sa Vám podarilo utiecť je to skvelé.
No, žiaľ útek vždy nie je možný.
Samozrejme, že o ,,zamrznutí" viem, stačí si prečítať pár komentov z predchádzajúceho vlákna, kde to preberáme.
Práve proti tomuto efektu ,,zamrznutia" je potrebné bojovať tréningom, aspoň vlastnou mentálnou a fyzickou prípravou, alebo, ak je možnosť, tak na kurze sebaobrany...

gorecka
autor
17. nov 2023

@spagetka66 Áno, každá fyzická aktivita je výhoda, a to nie len na sebaobranu.
Sebaobrana na ulici, na rozdiel od thajskeho boxu však nemá pravidlá.
Aspoň to je istá výhoda.

mikadooo
17. nov 2023

@gorecka práveže ja čo som počula, tak nemáš sa brániť, máš utiecť ak sa dá. Obrana len v najnutnejšom prípade, nakoľko nikdy nevieš, čo sa odohráva v agresorovej hlave a aké príslušenstvo má vo vrecku. Neviem, či by ti nejaký kurz sebaobrany v tomto prípade pomohol. Pre psychickú pohodu je určite lepšie nejaký do absolvovať, ale v realite by som sa na nejaké tréningy moc nespoliehala, radšej by som zas zdrhla.

gorecka
autor
18. nov 2023

@mikadooo Ak máte možnosť a schopnosti újsť, tak áno, samozrejme, lenže nie vždy je to možné...

Štatistiky však hovoria, že cca 80% žien, ktoré použijú fyzickú obranu sa aj úspešne ubráni.
Títo uchyláci totižto neočakávajú od ženy aktívny odpor.
Preto sa netreba báť zasadiť úder a snažiť sa hlavne nezamrznúť .
Na to je práve dobrý kurz sebaobrany, alebo aspoň vlastná mentálna príprava...

2006_1211
18. nov 2023

@gorecka no stalo sa mi vseli co ale keď som odišla tak zvyčajne už nešli za mnou. Raz sa mi stalo ze starý nejaký možno 75 ročný pedofil keď som mala 14 rokov tak si prisadol k nám vedľa mňa na lavičku bola za stolom a nevedela som odtiaľ odísť oproti mne dve baby oni len sedeli a ten starý muž mi začal chytať nohu a ja ze hej! posunula som sa na koniec lavičky prísunul sa a chcel mi pobozkať ruku a ja som si dal narýchlo preč ruku a ja ze ideme postavila som sa jak som stála a odchádzala spomedzi lavičky a stola snažil sa mi dat pusu ja som sa dotiahla a len z rýchlosti ze hej fuj a potom naňho niekto zakričal ze nech ide do p... pedofil. Alebo išli sme 2 dievčatá zastavilo aute ze ci neviem kde bývaju xxx a mi sme odpovedali ze sak nemysleli sme si nič zlé len sa chceli spýtať a začali sa nás pýtať osobne otázky tiež som mala ze 14 a ta baba neviem ci nie 13 vtedy a ta baba odpovedala lebo sa bála na začiatku som odpovedala aj ja keď to neboli nejaké tie otázky ze kde bývam aké mam priezvisko a podobne spýtali sa nás co študujeme zdôraznila som ze sme na základnej škole a oni ze neveria a ja ze koľko majú rokov a oni ze to radsje nepovedia jeden vyzeral na 27 a druhy na 42 lebo mal šedive vlasy aj fúzy ale nie celé a začali sa nás pýtať ci s nimi niekam nepôjdeme ze nech si sadneme do auta ze pôjdeme na kávu a potom ze mam pekne oči a ze nech ideme s nimi muž vystúpil z auta a priblížil sa k nám odstúpila som a povedala som ze nie zobrala som tu babu s ktorou som bola že pod ideme a bez slova som odišla.. Ten mladší vyzeral ze bol nahuleny. Keby sa mi to stane teraz tak im poviem ze nech vypadnú skôr ako si zapamätám ich ŠPZ, bola som mlada a stalo sa mi to prvý krát nevedela som čo mám robiť. No keby sa ma niekto začne chytať alebo teda približovať sa ku mne tak by záležalo od výšky váhy rýchlosti a veľa ďalších veci ale ais ako prvé by som toho človeka kopla najlepšie aby som mu podlomila nohy aby spadol lebo nohy sú dlhšie ako ruky a keby bol bližšie tak by som ho udrela v rýchlosti by mi bolo je do kam by som ho zasiahla ale ak by sa dalo tak by som udierala na nos a pastou chodila som na box ale neverím ze by som to využila v nieoc takomto lebo v tom strese je človek rád keby aj vlasy vysklbe a vôbec sa trafí lebo vtedy je ťažko rozmýšľať

gorecka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
spagetka66
21. nov 2023

@mikadooo prave toto vedia aj agresori, ze najlepsia obrana je utek preto casto napadnu cloveka tam kde sa ujst neda pripadne napriklad ja som velmi zla v behu a tak keby ma niekto napadol racej sa budem branit fyzicky pretoze by ma urcite dobehol a este by som bola vysilena. Ked sa este vratim k uteku dolezite je aj rozmysliet si kde utekat dobre su miesta ako obchod, restauracia a priamo ist za clovekom co tam ma nejaku zodpovednost za personalom ked take miesto nie je a ste napr na ulici je dobre oslovit konkretneho cloveka aby pomohol zavolal policiu opisat co sa deje aj toto je sebaobrana v praxi nie len udery teda ta fyzicka cast.

gorecka
autor
21. nov 2023

@2006_1211 Áno, tieto negatívne skúsenosti, ktoré máte, boli také, že to na Váas agresori skúšali psychologicky, aby Vás s najväčšou pravdepodobnosťou zneužili.
Vy ste však reagovali správne a rýchlo ste od dotyčných odišli...

V prípade nutnosti fyzickej obrany, tak máte pravdu, že žena je oveľa silnejšia v dolnej časti tela, teda v nohách.
Tento fakt je dobre vysvetlený v odbornej literatúre týkajúcej sa ženskej sebaobrany.
Dobre umiestnený kop je teda veľmi účinný.
Päsť, pre Vás ako boxerku by bola taktiež účinnou zbraňou.
Odborníci ale radia, zamerať sa na citllivé miesta na mužskom tele, kde bude mať úder, či kop efekt, bez ohľadu na fyzickú konštrukciu brániacej sa ženy aj útočnika.
Samozrejme, ak je tá možnosť.
Ak by nebola, tak samozrejme, ako píšete, snažit sa urobiť čokoľvek, napríklad aj trhať vlasy.
Štatistiky sú našťastie priaznivé.
Ak sa už žena rozhodne brániť, má cca 80% úspešnosť...

spagetka66
21. nov 2023

@2006_1211 mrzi ma co ste zazila a dakujem, ze to zdielate prave toto je vek kedy sa taketo veci najcastejsie deju mne sa stalo cosi pohodbne a dodnes na to neviem zabudnut stary chlap 70 rocny nas zacal obchytavat na lavicke pred kostolom zdrhli sme, ale ten pocit znechutenia mam este teraz ked na to pomyslim. Lebo myslim aj na dalsie dievcata co to mozno zazivaju dnes a je mi zle. Presne od veku cca 12 do takych 19 som zazila najviac obtazovania potom to klesalo stale sa cosi stane no vtedy mam pocit, ze to bolo na dennom poriadku oni vyuzivaju tu teeanegersku zranitelnost do dospelej zeny, ktora uz ma nejake sebavedomie a silu si menej casto dovolia. Ja by som tiez dnes uz asi aj fyzicky zautocila pri takej situacii. No ja by som pouzila prave ruky a mierila na tvar pretoze pri kopoch je jedna nevyhoda a to je stabilita su ozaj silnejsie no zem je to posledne kde sa chcem v situacii dostat je mozne sa branit aj tam, ale je to tazsie a prave tam vahova prevaha je najhorsia co ja napr som dost mala, ale vo vseobecnosti utocnik byva vacsi a silnejsi.