Žena v domácnosti - denný rozvrh

7. dec 2021

Ahojte. Je tu niektorá z Vás, ktorá je v domácnosti? Nemyslím ženy na materskej ani na rodičovskej, ale ženy, ktoré po dohode s manželom zostali doma. Čo robíte doma, máte nejaké záľuby, študujete? Aký je Váš denný rozvrh? Čo všetko stíhate? O čo všetko sa staráte?

perdita11
7. dec 2021

Ahoj, ja o tom uvazujem, aj ked s tym este nemam vobec skusenost. Mozno to ani nevydrzim.
Ty si vlastne dobrovolne nezamestnana alebo ako to mas so socialkou, zdravotkou a pod.?
Dakujem 🙂

autor
7. dec 2021

@perdita11 Platím si dobrovoľné zdravotné aj sociálne poistenie. S mužom sme sa tak dohodli, on je pracovne veľmi vyťažený.

perdita11
7. dec 2021

ak sa smiem spytat, tak to je kolko mesacne?

autor
7. dec 2021

@perdita11 Sociálne platím 350€ a nejaké centy a zdravotné 76€.

kate211
7. dec 2021

Asi nerozumiem. To hladas nejaky namet na konicky, travenie casu, o co vsetko sa starat ako zena v domacnosti? Ked ste sa tak s manzelom dohodli, nevidim ziadny problem. Pruser je, ze takato zena potrebuje hladat namety co ako zena v domacnosti ma vlastne robit. Ked sama nevies ako vyuzit cas zeny v domacnosti, zacni si robit nejaky plan zabezpecenia rodiny z tvojej strany pre pripad, ze manzel zostane napriklad dlhodobo prace neschopny niekolko rokov.

autor
7. dec 2021

@kate211 No to teda nerozumieš. Ja mám roboty vyše hlavy, nenudím sa ani chvíľu. Len ma zaujíma čo robia iné ženy ako ja. A Ty hneď útočíš 🤦

kate211
7. dec 2021

Vobec neutocim. Len som to nepochopila. Vsak ked mas roboty vyse hlavy, moze ti byt absolutne jedno, co robia ostatne zeny v domacnosti, ked ty nemas zvysny priestor. Ja som to pochopila tak (otazka mi prisla tak stavana), ze hladas namet co robit. Precitala som si to znova a stale mi pride, ze cielom otazky je namet, co robit. Iny dovod, preco by ta malo zajimat co robia ine zeny som v tom nenasla.

ivkazba
7. dec 2021

Nevidím absolútne nič útočné na komentári od @kate211 Píšeš, že roboty máš vyše hlavy. Mňa by tiež zaujímalo, čo konkrétne robíš, ak nechodíš do práce a máš toho vyše hlavy. Lebo iné ženy okrem tej domácnosti a detí strávia ešte aj 8 hodín v práci plus cesta do/z práce. A kde je problém, že nevieš čo s časom? Že kvôli mužovi nechceš plnohodnotnú prácu je okej, nevidím na tom nič zlé, ak ti to vyhovuje. Ale nie je dôvod, aby si sa nevenovala niečomu na pár hodín denne, nejakému vlastnému nápadu, podnikaniu.

lala123
7. dec 2021

@kate211 nenapadlo ta , že sú mozmo ba tom tal, že nijaký plán si robiť nemusí? Už som písala v jednej diskusii mam kamarátku, ktorá je tejto doma . Manžel max vyťažený pracovne a ona cela ddomacbost aj keď manžel vie aj nakúpiť aj s detmi do školy vie ísť na krúžky pre ne a pod. Lenže oni sú na tom finančne veľmi dobre. Pár nehnuteľnosti, chaty 2 , 2 auta , motorka , čln....ona by ani nezarobila za mesiac toľko čo dostane z prenájmov čo jej platia nájomníci. Akurát vidím na nej, že už jej chyba skôr ta socializacia( kolektív a pod hlavne teraz). Maju tri deti.

kate211
7. dec 2021

@lala123 Samozrejme, ze ma napadlo. Ja sice zena v domacnosti niesom, ale dovolim si reagovat, co by som robila, keby som zena v domacnosti bola. Aj keby som mala 10 chat, nehnutelnosti a clnov, nasla by som si ako zena v domacnosti cas nad premyslanim, co by som robila, keby manzelov plat na niekolko rokov vypadol z roznych dovodov. To bolo k otazke, co robia alebo robili by (keby taktiez boli v domacnosti) ostatne zeny, za predpokladu, ze autorka chcela namet. Pokial namet nechcela, ospravedlnujem sa, ja som zle pochopila otazku.

negymama
7. dec 2021

@lala123 Ono casom z nej bude nezaujimava, fadna osoba. Poznam taku pani, mali dve deti, on takmer vzdy niekde profesionalne vo svete, robil pre zahranicnu firmu, prijem a majetok za vodou.

a ona bola prijemna, starala sa o deti o seba, o domacnost, aj jazyky sa ucila...ale v beznej spolocnosti nezapadla. Nebola az taky snob ci panicka, aby jej dobre bolo v spolocnosti zazobanych zien... a v spolocnosti ludi, ktori mali pracu, kolotocn povinnosti nemala co pridat do rozhovoru, ziadne profesne veci, mala taky ustrnuty zivot. Tazko to opisat - ako mila babika.

negymama
7. dec 2021

Nakoniec ta pani zacala pracovat na skrateny uvazok, doslova kvoli socializacii a sebarozvoju. Oni mali zabezpecenie aj financne rezervy tak velke, ze ani vypadok muzovho prijmu by ich neohrozil.

sasa1310
7. dec 2021

@kate211 nemusí ani plat vypadnúť na niekoľko rokov. Stačí, že o pár rokov nájde mladšiu a terajšia si zbalí všetky svoje veci a môže si hľadať tesne pred dôchodkom prácu či bývanie

lala123
7. dec 2021

@negymama tak nastastie moja kamoska je jedna inteligentná bába má prehľad a fakt sa s ňou da o hocicom rozpravat...tiež má veľa záujmov atd . Ale chapem ako to myslíš ....aj tak si myslím, že keď deti odrastu bude niečo robit( má uzasny vkus a nadekorovat domácnosť ako vie ona sa len tak nevidi tak možno týmto smerom pôjde)

lala123
7. dec 2021

@sasa1310 prečo si každý mysli, že keď je zena v domácnosti tak bez muza by neprežila? Už som písala , že kamoska je zena v domácnosti a ma príjem z prenájmov nehnuteľnosti taký , že ani keby bola manažérka by toľko nezarobila. Keby sa aj rozviedla tak jej staci predať jednu a je za vodou. Čo keď je aj autorka na tom podobne

sasa1310
7. dec 2021

@lala123 má príjem. Autorka príjem nemá žiadny.

lala123
7. dec 2021

@sasa1310 to som nikde v jej príspevkoch nepostrehla

dkethe
7. dec 2021

Ja by som sa venovala sebe (konicky, sport...) Upratovaniu a kulinarstvu - naozaj by som sa snazila podavat na veceru 2-3 chody a vyhradila cas na krasne rodinne stolovanie.

vevesh
7. dec 2021

Rozne- cela logistika domacnosti je na mne. Cize deti (ucenie, skola, kruzky, vybavovacky), muzova papierova logistika (papiere, vybacovacky uradne, terminovanie) + muzove navstevy (kompletne postaranie sa od pratania po varenie) + pomoc znamym s uradnymi vybavovackami. A pomedzi to podla nalady citanie, kurzy, skola. I ked teraz cez koronu kurzy pozatvarali, takze to je tazsie momentalne...

autor
7. dec 2021

No nič, asi zbytočná téma. Bez koruny nie som, mám vlastný byt, ktorý prenajímam. Ďakujem všetkým za slušné odpovede 🙂

autor
7. dec 2021

@vevesh Takže sa nezastavíš. Čo robíš za školu? A kurzy? Ja mám za sebou viacero kurzov, z rôznych oblastí, teraz je to trochu problém, ale dá sa aj online 🙂

vevesh
7. dec 2021

Rozne, co ma bavi a co vyuzijem- od prava, cez cestovny ruch, po dane a personalistiku. Rozmyslam ist este na vs, ale pockam, dokym skonci toto corona sialenstvo...

jana_eyre_2
7. dec 2021

Mám manžela pracovne vyťaženého.manzela, máme vďaka nemu dosť vysoký príjem.. máme tri relatívne malé deti ktoré bývajú často choré (astmatici a alergici), navyše už druhý rok je korona.. a tak sme sa dohodli že do práce ešte nepôjdem.. už to bude čoskoro 10rokov co som s deťmi.. priznám sa ja by som už do práce šla, v septembri som aj pozerala nejaké pracovné ponuky.. lenze začal školský rok a bolo to o tom, že stále bol jeden z nich doma čo kaslal, soplil, alebo grcal.. asi mesiac dokopy z tohto školského roka som bola doma sama.. od októbra sa pridali karantény zo školy.. za ten čas som prehodila mužovi pracovnu, prerobila hosťovsku izbu, upratala časti domu, vymalovala aspoň čosi, varila, starala sa o program deti.. krúžky, záujmy, nákupy, domácnosť varenie, mi vypĺňajú celé dni..

Momentálne sme uz 3ti týždeň doma.. dcéra je pozitívna a tak už budeme.doma asi do vianoc izolovaní.. takže som zatiaľ rada že nemusím riešiť OCR a nahnevaných kolegov že zase chybam.. som na neplatenej RD, nič od nikoho nedostávam, mám aj dosť odrobene, nikto mi nemôže nič vyčítať..

tncka
7. dec 2021

Nerozmyslala si robit gel.nechty alebo mat nejaky obchodik pre radost,trebars kvety,doplnky do domacnosti? Nemyslim pre zarobok,len pre radost

acrobaleno
7. dec 2021

Inak to je strašné pomenovanie - žena v domácnosti. Ako slúžka alebo čo. @vevesh môžem sa opýtať, že či to nezazlievaš mužovi alebo ťa občas nenapadne, že by sa s deťmi mohol učiť aj on? Že by mohol pomôcť s upratovaním aj on? Príde mi to také chladné. Ale na druhú stranu vás nepoznám ako žijete, takže vám to určo musí vyhovovať.
Občas mám pocit, že ženy, čo sa rozhodli nepracovať, lebo majú dosť prostriedkov, aby si to dovolili, okolie považuje za nevzdelané tupane bez ambícií. Niekedy sú viac vzdelanejšie ako tie, čo ich odsudzujú.

mamina0078
7. dec 2021

Ja tak budem od januara na par mesiacov (nie preto zeby som bola leniva pracovat ale z dovodu stahovania do zahranicia, nevieme ci tam budeme na stalo a mame dost financii, okrem ineho v july cakame prirastok tak nikto by ma len tak na pol roka nezamestnal) ... Co budem robit este presne neviem ale mame 2 psy tak urcite rano aspon Pol hodinu prechadzku (to aj teraz majú) potom ranajky, hygiena, domacnosti, varenie obedu, citanie, sport, sebarozvoj, praca na vlastnom projekte, socializacia, nakup, pecenie, strecing, vycvik psov, vybavovacky po uradoch a samozrejme kde budem moct zastupit muza budem ho zatupovat prostrednictvom splnomocnenia ... potom obed a po nom nieco uz z vymenovanych cinnosti potom vencenie aspon hodinu, varenie vecere (sme zvyknuti mat 2x denne varenu stravu) a vecer cas s muzom a pred spankom posledne vencenie aspon pol hodinu.

vevesh
7. dec 2021

@acrobaleno ja mam vs a rozne kurzy. Moj manzel nema dokonceny gympel kvoli vojne + pochadza z inej krajiny, tak s detmi sa ucit nemoze, kedze europske skolstvo nechape (v jeho krajine sa ucia uplne ine veci a inym sposobom). Cize aj keby chcel, skor by sa musel ucit on zaroven s nimi😀🙈🙈🙈Co sa tyka upratovania, to je zase vec- muz je den/noc v robote a fakt si neviem predstavit strcit mu este vysavac do ruky, ze si neurobil "svoju cast domacich prac" na dnes 😀😀 jedine, kde sa aktivne podiela, je, ked sa mi nechce varit, donesie jedlo z restiky (nie mekac, pizza a co.) My mame podelene kto co robi a nam to takto vyhovuje🙂 ale je pravda, ze na sk s tym ma vela ludi problem, lebo som bud prizivnicka, lemra ci hlupa, aby som sla pracovat🤪🤦‍♀️🤷‍♀️muz ich vzdy odpalkuje, co mi chyba, o co sa nepostaral ci nezaobstaral, aby som mala alebo este mohla mat....

loginexistuje
7. dec 2021

posem o mne blizkej osobe a tiez je v postaveni ako pises
stara sa o domacnost pecie vari stara sa o deti kruzky skola skolka nakupy stara sa o zvierata macka pes zahradu a tak
muz nema priestor jej pomahat (obcas ano ale nie pravidelne sluzobky a pod) sice raz tyzdenne pride pani na upratanie (take dokladne) plus onzahradu sa stara zahradnik (je tam kupacie jazierko vnutorny neresovy bazen s tymi virivymi vecami sauna a pod ) ale proste stale je co robit plus stretavat sa s rodinou
obcas sa venuje rucnym pracam knihy atd
ak nemusi sa nahanat este aj s pracou preco nie

casavina
7. dec 2021

Od júla som nezamestnaná po 13tich rokoch... Hľadám prácu ale ťažko to je...takže som na ÚP a vediem domácnosť..nemám sa čas nudiť...je to rutina ale nesťažujem sa... Máme rodinný dom, veľkú záhradu, kúrime drevom, takže v lete naštiepať, uložiť...v zime každý deň doniesť 3- 4 fúriky, okrem toho aj dnu klasika ako asi každá... uvariť, upiecť, upratať, vyprať, raz týždenne na nákup.. manžel ak je doma tak tiež pomôže ale väčšinou nežiadam...

7lenka11
7. dec 2021

ja som mala tento plán pred rokov, že ostanem na nejaký čas doma, lebo manžel si v práci výrazne prilepšil a chcela som si oddýchnuť... no po dvoch týždňoch som si to rozmyslela.. robím 13 rokov vkuse a neviem si predstaviť ostať doma 24/7.. ale určite by som čas vyplnila jazykovými kurzami, vzdelávaním, veľa by som čítala a hľadala nové veci, možno vyskúšala nejaké dobrovoľníctvo... investovala by som do seba a do svojho rozvoja, určite by som sa len neflákala po nákupoch, kaderníčkach, kávach 🙂