Zelený kameň na Orave

radlucka
12. aug 2021

Dobrý deň, na prechádzke na Orave sme našli krásne zelené kamene. Neviete, čo by to mohlo byť? Ďakujem 🙂

lindusss2016
12. aug 2021

@radlucka je to vltavín 🙂

janetinka27
12. aug 2021

@radlucka mam podobny, nasla som ho ako dieta predskoro 30 rokmi pri vstupe na oravsky hrad.ale ked som zistovala co to je, bolo to nieco bezcenne, musela by som pohladat. zda sa mi,ze to bol vedlajsi produkt,ktory sa vytvara pri vysokych teplotach pri nejakom procese

radlucka
autor
12. aug 2021

@lindusss2016 ďakujem 🙂

janetinka27
12. aug 2021

@radlucka nasla som pojem sklarska struska a da sa najst na orave. objavuje sa tam, kde bola nejaka sklarska vyroba. myslim ze na orave je to veličná

radlucka
autor
12. aug 2021

@janetinka27 ďakujem 🙂

lindusss2016
12. aug 2021

@radlucka ak sa jedna o sklo, mali by tam byt viditelne bublinky

lindusss2016
12. aug 2021

@radlucka lebo teraz pozeram na tu fotku doma a vltavin to asi nrbude 😁

janetinka27
12. aug 2021

@radlucka moj je takmer taky isty ako tvoj. ma tiez tu pruhovanu podstavu. len moj ma hore este vzor. opatrovala som ho tolke roky, teraz som prehrabala cely byt a nenasla som ho 😀 inac by som ti ho ukazala, je takmer rovnaky. myslim, ze som ho raz na nete tiez zverejnila a viaceri mi napisali ze ide o strusku. a mamina to tiez poznala z detstva. nech je to cokolvek, je to pekne🙂

nanka3
12. aug 2021

@radlucka je to priemyselna struska, vznika ako vedlajsi produkt v priemysle, casto sa vyuziva na “vysypanie” ciest

mijunik
12. aug 2021

@radlucka mne to pripomína malachit

simsalabim
13. aug 2021

@radlucka v zime sa to pouziva v zmesi na sypanie ciest, aby sa nesmykalo.

evkano1402
13. aug 2021

Je to struska, bezcenne, na vysypavanie ciest, chodnikov, je toho plna dolna Orava najma v lese. Svokra zije na Orave a hovori ze je to "odpad" z OFZ dokonca tvrdi, ze je to skodlive, nemali by ste to zbierat, ale neviem...

zuzanockamt
13. aug 2021

@radlucka je to struska, odpad zo závodu OFZ,takže žiadne drahokamy 😉

zuzanockamt
13. aug 2021

@evkano1402 áno, presne tak, je tu toho kvantum, úplne bezcenný odpad zo závodu

maialeo
13. aug 2021

Toxický bordel zo Širokej... zamorili tým celú Oravu. 😀

jannka89
13. aug 2021

@radlucka Áno na Orave je toho plno, hlavne na poľných cestách... Ale keď sme boli deti sme sa hrávali, že sme našli poklad :D :D