Zdravotné znevýhodnenie a vodičák

8. feb 2021

Dobrý deň chcem sa spýtať či je možné že by som mala vodičak ak som čiastočne odkázaná na vozíček?
Pocit že by som mala vodičský preukaz je úplne super!
Ale je to reálne?
Napíšte prosím tí čo viete odpovedať
Ďakujem🙂

lenkamatkova
8. feb 2021

Myslím že to posudzuje lekár, pretože pred každým vodičákom je potrebná prehliadka. Pokiaľ Vám lekár dá zelenú a vy sa na to cítite aj po zdravotnej stránke tak do toho ;)

autor
8. feb 2021

@lenkamatkova Viem že to nakoniec posudzuje lekár ale snažím sa zistiť či je to vôbec reálne snažím sa nájsť niekoho kto s tým má osobnú skúsenosť...

mogaa
8. feb 2021

Určite to reálne je, je veľa vozíčkarov čo majú vodičák....dá sa upraviť auto aby bolo použiteľné pre vozičkara.....samozrejme ruky musíš mať funkčné a urobiť aj potrebné testy a skúšky....

autor
8. feb 2021

@mogaa ruky mám funkčné...testy a skúšky by podľa mňa problém neboli...

stary_ujco
8. feb 2021

Normalne vieš získať vodicak. Kopa vozickarov soferuje a nie každý získal papiere ešte predtým ako prišiel o možnosť chodiť. Len asi budeš musieť googlit autoškolu, ktorá ma takto upravené cvičné auto. Tipujem, že budú v celej republike tak 2... Na úpravu auta pre ovládanie rukami sa dala kedysi získať aj štátna podpora. V dnešnej dobe automatických prevodoviek to bude len dorabka plynu a brzdy na volante.

lentilkaxxx
8. feb 2021

Poznala som 2 vozičkárov vodičov, ani jeden z nich už nežije. Ako píše @stary_ujco, najväčší problém bude zohnať tu autoškolu. Skús pozrieť niečo v okolí Žiliny, jeden z tých bol odtiaľ. Tiez môžeš kontaktovať nejaké združenie telesne postihnutých, tí Ti isto poradia bližšie informácie.