Ahojte, mám zdravého syna ktorý má 12rokov. Moji blízky priatelia majú syna a autizmom, je žial mentálne zaostalý, má 10 rokov. Keď boli naši synovia menší krásne sa hrali, ale ako syn rástol, prestal sa časom (vekom) hrávať s kamošom autistom. Keď sme vonku, syn si kamoša autistu nevšima, autistík si ide svoje. Keď sme na návšteve u nich syn ticho sedí a stále pýta telefon, kamoš autista ho nezaujíma alebo len pri ňom ticho sedí a pozerá, prípadne si kreslí. Autista sa hrá sám. U nás na navšteve kamoš autista všetko rozoberá, lego stavebnice búra, sautíčka neraz rozbil, a tým sa s ním syn viac nechce hravať. Syn sa veľa raz snažil o spoločnú hru ale vždy zbytočne. Nevedia nadviazať dospievaním môjho syna spoločné zaujmy, keďže syn je viac samotársky, je pubertiak a už dospieva a chce mať seberovných kamošov s ktorými móžu von alebo hrať online. Ja to všetko beriem aj keď občas mi syn príde sebecký a necitlivý. Syn mi už dlhšie hovorí aby sme k priateľom nechodili a ani ich k nam nepozývali, chce mať svoj kľud nie stale zbierat hracky, upratovat... autista si ich neuprace ani jeho rodicia, len obcas pozbieraju. Prosim vas ak mate podobne skusenosti ako to riesit? Moji priatelia si myslia ze je vsetko v poriadku ale ja sa citim zle ze im v podstate klameme a ze syn sa vela raz na mna hneva ze mu robim ako keby naprieky. Syn má už vlastné zaujmy má predsa 12 rokov, autista je mozno na urovni 4 az 5 rocneho dietatka. Neviem ci je synove spravanie v poriadku?
@simik22 prepac ale nechcela som uvadzat mena, maleho autistika mam rada ako mojho syna, je to moje krsnatko, moj poklad, nechcela som ani zbytocne spamovat oslovovanim prispevok, abty si ho niekto aj precital a poradil :( ide o to z
moje dieta ho uz nevie prijat ako ja, ako ho prijal kedysi, co mna velmi boli :( vsetko sa snazim prehliadat aj hracky upracem len aby k nam prisli, my k nim. Chcem sa s nimi nadalej stretavat zaroven neviem ako naucit syna s nim vychadzat, a tiez nechcem syna nasilu k niecomu nutit. Pomohlo by mi keby mi niekto poukazal ako si vybudovat medzi detmi vztahy 🙏
Mozno som nesprávne pomenovala príspevok, a viem ze oslovenie autista je také asi nie moc vhodné, ale ide mi hlavne o detské vzťahy ako ich vylepšiť ako spojiť deti aby komunikovali, našli si cestu. Príspevok je schválne bez citových prejavov aby nebol zdĺhavý. Prosím nevyďte za tým nenávisť ani nič. Ďakujem
@luccija veď práve to ma trápi či som neni ja ten problém u môjho syna že ho nútim byt s týmto chlapčekom :( synovi stále hovorím že je choručký že zato nemôže, že nám nerozumie, ale syn dospieva a mení záujmy, a žial náš kamarát si stále ide svoje, vie si maximálne s nami kresliť ale aj to sú chvíľkové aktivity, spoločenské hry žial neovláda skúšali sme ho nauciť :( zaujima sa o hračky ktoré mal syn ešte keď bol mladší, no a tým pádom syna prestáva zaujímať :(
@luccija jaj bývali sme rok dozadu spolu 1x do mesiaca, a teraz uz tak občas raz za 2 mesiace nakoľko ma syn stale prosí a ja neviem čo robiť. A nechcem aby sa na nás priatelia hnevali :( som zufala, nechcem nikoho ranit. S kamosom sme chodili aj spolu na zakladnu pozname sa dlhe roky.
@luccija byvali aj castejsie ale od 10 rokov sa syn viac od kamarata odtahuje, ako s nimi chcel byt menej spravila som mu po voli. Len som si prisla sebecka, aj moj syn, tak som sem napisala ze snad najdem nejaky zlaty stred. Nechcem trapit ani jednu stranu. Asi len cakat ako sa to vykristalizuje. Moji priatelia to beru velmi tak ze si nase deti rozumeju.
@elizabet173 mne toto uz hovorila sestra, dakujem za reakciu, ze zial vyznie kruto ale ze synovi toto nic neprinasa, a nas maly kamarat by mal mat tiez seberovnych. Ale nechcela som sa drzat jej nazoru.
Veď stretávať sa môžete, ale bez tvojho syna, keď to jemu nevyhovuje. Ja som v tom veku už odmietala chodiť k niektorým priateľom mojich rodičov, lebo som si nesadla s ich (zdravými) deťmi. Naši k nim samozrejme ďalej chodili, ja som zostávala doma alebo šla k babke, strýkovi, kamarátke. Keď prišli k nám, vopred som o tom vedela a mohla si zabezpečiť náhradný program. Určite 12 ročný môže byť pár hodín bez vás rodičov 🙂
Pubertiak aby sa hral s dietatom na mentalnej urovni 5 rocneho? To nemozes mysliet vazne a hlavne ani jeho rodicia to predsa nemozu vidiet tak, ,,ze si rozumeju" 🤦 Urcite by som ho nenutila, normalne im vysvetli, ze ty sa s nimi rada stretnes, ale bez syna. Ani mensie vekove rozdiely si castokrat nemaju co povedat, ak su normalni, tak to pochopia.
Mam dceru autistku.oslovenie autista je normalne nevidim natom nic zlé.Ja mam starsie dcery a tiez casom si k sestričke prestavali hladať cesty.Aj keď sa snažím.Takze vidim to z oboch stranách.Aj zo strany matky autistu aj zo strany zdraveho dieťaťa.Tiez ma to trapi ,ze ich uz sestra nezaujima ,no zaroveň chápem,ze dospievaju maju ine zaujmy a hlavne autisticky svet je veľmi zvlaštny ťažko ,veļmi ťažko pochopitelný.Takze deti v tomto pubertalnom veku to nepochopia.Nenuť ho sa s ním stretavať .Ak nahodou pridu kvam syn moze isť k nejakemu kamosovi.zas tak casto sa nestretavate ,ako čítam.A známej vysvetli ,ze syn rastie menia sa mu koníčky ona to urcite aj sama vidí.nieje to nič zle .
Píšeš,že sa stretávate raz za dva mesiace...a to tvoj syn nedokáže na krátky
čas s ním vydržať v jednej miestnosti?veď ho nenutite sa mu venovať...
my máme syna autistu a myslím, že to nemá zmysel. Kým bol malý, tak sa ešte trocha hrával s deťmi, postupne to bolo čoraz horšie a rozdiel medzi nimi sa zväčšoval. Ono je to krásne povedané, že sa majú socializovať, ale v praxi to len tak nefunguje. Najlepší "kamarát" pre toho druhého chlapca by bol niekto dospelý, kto ho vie viac pochopiť a vydržať to s ním, a ten čas strávia naozaj v pohode, od detí sa to nedá čakať. Dopadne to tak, že sa mu budú všetci vyhýbať ešte viac. Syn nech si izbu zamkne alebo prípadne nie je doma vtedy, keď má prísť táto návšteva, kľudne nech ide k inému kamarátovi, ak chce...
tvoj syn je už vo veku keď si sám vyberá s kým sa bude hrať a s kým nie, takže jeho správanie je uplne normálne....ak sa nechce s tým druhým chlapcom hrať, tak ho na návštevy neber....je to uplne v poriadku ak sa s niekým nechce hrať - bez ohľadu na to, či ide o zdravé dieťa alebo dieťa s diagnózou.....ale teda z tvojej strany by som sa vyhýbala aby boli chlapci v kontakte....teda návštevy bez tvojho syna.....ono s chlapcom sa on hrať nechce a zase je blbé ak chlapci vedľa seba nasilu sedia - jeden sa nechce hrať a ten druhý nechápe prečo....on mu hračky bude brať tak či tak - je to veľké malé dieťa a vždy taký bude, jednoducho iný...
chod bez syna ..ak sa budu pytat normalne povedz ze uz zacinajuca puberta ze uz s vami nechce chodit , .. ak pojdu oni k vam nech ide k babke alebo hold to vydrzi sama pises raz za mesiac dva to syn prekusne ... alebo nech ide von pripadne k babke
@elizabet173 no nemusí robiť nič..to že sa hrá vtedy na mobile je úplne prirodzené.. pochybujem,že mu to niekto vyčíta...či by bolo lepšie pretrhnúť vzťahy s ich rodinou,lebo oni majú postihnuté dieta a ich vlastný syn sa tam nudí?...keby to bolo nejak často,tak chápem,ale raz za dva mesiace?
@bakeryst pozri ja riešim syna tiež či bude ok, keďže chlapec o tvojho syna nejaví záujem tak to nechaj tak , na návštevy syna neber alebo nenut hrať sa.s ním,keď prídu ku vám daj mu neake hračky do obývačky a nech je pri vás ,tvoj syn nech je v izbe keď chce a robí si čo chce, mňa by mrzelo keď by ma raz chcel niekto odstrihnúť kvôli synovi ale nikdy by mi neprekážalo že napr deti sa.mojmu nechcu venovať , úplne to chápem , synovi môžeš čo si určite urobila vysvetlit že čo je chlapcovi prečo je taký a že.ma.stastie že.je zdravý,nech sa nehnevá keď občas.rozobere stavebnicu a tak no
@bakeryst nenúť syna sa stretávať s chlapcom, nech si urobí počas stretnutia iný program, aby nezískal averziu a negatívny postoj. Ak vaše vzťahy pretrvajú, možno ako starší , po puberte, si nájde cestu ku kamošovi.
@didi2102
@janka2927
@nicemary
@janka2927
@trojnasobnamama
Ďakujem za príspevky, nutite ma premýšlať ako to ďalej bude. Syn je v škole výborný žiak, veselý, má kopec priateľov, žiadne poznámky, vzorný žiak, nemá problém s deťmi ani s dospelými, len ten autistický svet preňho nemá porozumenie.
Syn toleruje inak obdareného kamarata, ale nekomunikuje s nim uz tak ako kedysi, a to ma trapi, ci je to v poriadku, nechcem ublizit mojmu dietatu, ani dietatu priatelom, ani priatelom. Viem ze autistik ma iny svet. Syn moc nema zaujem s autistikom komunikovat, lebo maju aj inu uroven medzi sebou , syn ma uz 12 iny svet, priatelov, hlavne ine zaujmy... a aj preto ako sa autistik chova hlavne u nas doma, ze synovi nici veci, neni su to len lego stavebnice velke auta poskladane ktore neraz rozbil, syn je lego maniak zberatel, ma svoje policky, obcas sa stane ze nam kamarat vezme veci behom chvilky a uz je neskoro, ale nici aj osobne veci, fotky, ps5 stale zapina vypina, to tiez neni lacna zalezitost a staci chvilka a predsa mu tam spara, lampicku stale zapina vypina, tv to iste... nieco sa da prezit ale niecoho je uz vela... doteraz som to tolerovala ako sa dalo ale uz nevladzem, a kedze sa roky navstevujeme je to pre mna tazke a nove...
Najviac autistika pobavia synove "byvale" hracky , preto pisem ze su so synom ina uroven, nehra sa ako bezne 5 rocne dieta, hra sa len sam so sebou, syn ho nevie pochopit, ale aj napriek tomu si najde autistik nieco co vyvedie aj popri hrani :( on proste vydrzi pri cinnosti par minut, a ide dalej. Uz synovi aj ovladac od tv rozbil, lampu, atd... vzdy sme mali o tom pokec ze chlapcek zato nemoze, je chory, inak obdareny, idu mu vyborne ine veci, ale neda sa to vecne, syn tym padom coraz viac ich u nas uz nechce ani k nim nechce. Ale nechcela som byt kruta a zamykat izbu ako tu pisu ale uz nadtym uvazujem alebo zmenime miesto stretavania, pripadne bez syna ak nebude chciet.
Ale to je to ze aj ako vysvetlit priatelom ze syn neprisiel.. toho som sa bala najviac. Su nam aj oni krstni synovi :/
Ďakujem aj vam maminky deticiek inak obdarenych ze mate chut sa zapojit, myslela som ze som ako matka zlyhala vo vychove ze syn ako keby nevedel prijat ine dietatko.
Ja ťa chápem...ja mám syna autistu,ale teda 0n je úplne neškodný v takýchto veciach,u nás sme nikdy nemali problém s takýmito vecami,žeby niekomu niečo poškodil a návštevy tým pádom sú u nás v pohode...To,že syn o neho nejaví záujem,je úplne prirodzené,do toho ho rozhodne meniť,ani si to nevyčítaj...ale inak ma.zaujima,že ako reagujú rodičia toho chlapca,keď poškodí nejakú drahšiu vec?lebo som aj v pozícii druhej strany,mám aj zdravé dieťa a stalo sa,že prišla kamarátka s takýmto dieťaťom k nám a tiež mal tendenciu všetko ničiť...ja som mu to jednoducho nedovolila ..vytiahla hračky,ktoré už nie sú také cenné,dala do obývačky,sadla k nemu na koberec a akože hrala sa snim a popritom debatovala s kamoškou...do izby,kde má druhý syn elektroniku iba s doprovodom a nedovolila som .u nic drahé chytať...to,že chces riešiť tento problém znamená,že si dobrá mama,máš rada aj toho chlapca....ale musíš byť jednoducho prísnejšia na neho a povedať na rovinu aj svojim kmotrovcom,že jednoducho tvoj syn má záujmy primerane svojmu veku a uz nie je ten malý chlapček ,čo pri vás ticho sedaval,keď bol malý...
Sorry , ale už len to tvoje oslovenie " autista " o niečom vypovedá.