Dobrý deň. Vyplnili sme nesúhlas s pitvou pre celú našu rodinu ale asi zbytočne keď podľa zákona paragraf 48 zákona č.581/2004 Z.z. nás aj tak môžu pitvať. Je nejaká možnosť aby sa nás po smrti ani nedotkli? Potvrdenie o nedarovaní orgánov ešte nemáme, bolo mi povedané, že tlačivá čakajú na podpis. Je to pre nás dôležité a vyzerá to, že štát sa poistil aby každého rozobrali :(
@nelca84 dá sa, je na to tlačivo a musí sa to spraviť ešte za života...
Mna by zaujímalo co je zle na darovaní orgánov po smrti a aj na pitve po smrti? To mate nejaký náboženský dôvod alebo co?
@nelca84 je to na stránkach úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
@777januska777 áno, máme na to vážne dôvody a vieme ako sa to " robí"
A ale sú to vážne dôvody? A ako sa to robí? Ved nás informuj.
@777januska777 jednu babu poznam, ktora je presvedcena, ze jej dieta nechali zomriet, lebo pre iné potrebovali organy. Preto darovanie organov odmieta.
@catherinah aha tak, každý sa zo smrťou vyrovnáva inak.
jasné, že Vás môžu pitvať....máš tam uvedené dôvody kedy sa pitva vykonať musí
stresovať sa počas života čo bude so mnou po smrti 👍
@777januska777 sú to vážne dôvody a každý si svojím telom môže naložiť ako uzná za vhodné. Pýtala som sa, či sa s tým dá niečo spraviť, neprišla som sem vysvetľovať svoje dôvody.
veď sa to nedá....
ked bude dovod na pitvu, tak ti ju spravia... cim skor sa s tym zmieris, tym lepsie
@catherinah WAU ... nemám slov, že niekto toto môže šíriť
Čo môže byť viac,ako keď človek môže aj po smrti pomôcť inému človeku.
Ja viem že tie dôvody sú asi tie ako sa dostali aj ku mne. Tiež som videla video ako sa to vraj robí, tak ozrejmim aj pre ostatné. Vraj pitvaju aj za živa, vraj orgány odoberú za života ešte, alebo zámerne nepomôžu pacientovi ak na jeho orgán caka niekto "dôležitejší" alebo je objednávka na nejaký orgán.
Či je to pravda a hlavne či u nás pochybujem, ale tak hádať sa nebudem nepracujem v zdravotníctve ani nikto z blízkej rodiny že by som mala info, ale tak šíri sa to hlavne medzi komunitami kde sú zaockovani cipom a zapraskovani z lietadla vírusom atď.
A keby sa to aj deje a nás aj neviem aký nesúhlas tak to kľudne spravia a rodina sa o tom nedozvie.
no ked kuknes ten paragraf, tak tam pisu, ze pri akych pripadoch tu pitvu mozu urobit aj napriek odmietnutiu. pitvu ako taku odmietnut mozes, ale su situacie, kedy je potrebne tu pitvu vykonat z "vyssich dovodov".
No aj mne sa zdať že nesúhlas sa dá asi len od určitého veku a ak je vážne chorý ..ak je človek mladý a nájdu ho mŕtveho potrebujú vedieť čo sa stalo či nebol náhodou otrávený atď ...i keď zvedavosť mi nedá ale ste nejakého vierovyznania alebo ale sú dôvody ???? Ja zas súhlasím aby sa moje orgány darovali ak by sa niečo stalo a môžem niekomu pomôcť prečo nie mne to život nevráti ale ja môžem pomôcť pár ľuďom
V niektorých prípadoch rozhodujú príbuzný, či chcú aby sa pitva vykonala, alebo nie. Vtedy má význam toto tlačivo. Avšak ak niekto zomrie podozrivou smrťou, tak sa pitva vykoná a vy s tym nespravíte nič. Príklad: Keď zomrie mladý človek len tak, tak potrebujú vedieť, či dostal infarkt alebo ho niekto otrávil
Pitva sa robí či máš papier alebo nemáš. Papier je papier, realita je realita.
@klip0 no veľmi nešťastní ludia to sú. Neviem si predstaviť žiť život s predstavou, ze každý na svete sa ma snazi zabiť a zmrzačit.
@777januska777 presne tak
My sme zo zdravotníctva, máme ľudí okolo seba čo boli pri týchto veciach, vrátane pitvy. Zato to riešime. A vyzerá to tak, že si zaplatíme právnika, to bude najlepšia cesta. Ďakujem za vaše odpovede.
Ved ale tak nám ozrejmi co sa to tam pri pitve deje. Ved aj my ostatní chceme vedieť.
Smutne že si chceš vziat somswboundo hrobu to čo ty už nepotrebuješ, čo by iným zachránilo život
Takýto ľudia ako ty by si potom nemali v čase svojich zdrav. problémov nárokovať aby im niekto daroval organ
Áno súhlasím s komentármi že povedz aj nám ako to teda ide. Ak sa niečo deje bežne sa k takému info človek nemá ako dostať
@777januska777 to su ludia, ktorí hľadajú všade konšpiračné teórie, 95% ľudí aj dôkazov hovorí niečo, ale oni sa budú držať tých 5% a ešte a tváriť, akí sú oni osvietení a zvyšok hlupáci. Toto samozrejme nepíšem autorovi, plne rešpektujem to, že niekto nechce pitvu a darovanie orgánov. V určitom rozsahu má nato právo. Rešpektovať treba aj keď to nechápeme, že prečo. Ale ak to je kvôli takým kravinám, že niekoho nechajú zomrieť aby inému dali orgány, tak to teda fuuuuu. Takúto kravinu som už dávno nepočula a to je ich v čase korona dosť veľa.
tak dúfam, že tí ľudia okolo čo boli " pri tom" si splnili svoju psiu povinnosť a nahlásili to príslušným orgánom.
že právnik 😂 a po smrti keď ťa vypitvaju čo spraví právnik 🙏
Právnika si zaplatiť môžeš. Ale ak robíš v zdravotníctve, tak by si mohla vedieť (alebo si to zisti u kolegov), že sú prípady smrti, kedy žiadny právnik nezabráni pitve. A to sú prípady, kedy nie je jasná príčina smrti, kedy je podozrenie na pochybenie v zdravotnej starostlivosti, podozrenie na trestný čin atd. Právnik koná iba v medziach zákona, ak zákon hovorí, že je pitva povinná, právnik s tým nič neurobí, právnik nie je nad zákon. Ak máš čo len troška rozumu, tak tomuto rozumieš. Ak nie, tak potom škoda reči. Potom odporúčam zaplatiť ti právnika a rovnakú radu ti dá za poplatok.
Predstavím si situáciu ak by bolo možné odmietnuť za života pitvu - presvedčís napr.svoju milionársku tetu aby napísala takúto žiadosť, zaeviduju ju.. ďalej ju presvedčis aby napísala závet že budeš jediný dedič.. a následne keď už je všetko pripravené ju otravis.. keďže ju nemôžu pitvat, nikto na to nepríde a ty zdedis milióny.. už chápeš prečo také čosi nejde? V prípade podozrivej smrti proste pitva je z toho aby sa vylúčilo cudzie zavinenie..
Moja mama zomrela ako 50r, pitva samozrejme bola.. a vďaka nej viem, že si mám dávať pozor na mozgovú porážku, lebo ju mám v rodinnej anamnéze rovno 2x, po.otcovi aj mame..
ja som si celkom istá, že mi bude úplne jedno čo sa stane s mojim telom po smrti, nepredpokladám, že budem mať ešte nejaké city a pocity 😀
ak má moje telo po smrti pomôcť vede, výskumu, vzdelávaniu, či niekomu zachrániť život, tak budem len rada.
A odoberanie orgánov zaživa? ako dievčatá nepozerajte toľko filmov... to nie je niečo čo sa dá spraviť kdesi v pivnici potajomky. Na to je potrebný team ľudí, ktorí vedia orgány odobrať, uskladniť, prepraviť a potom vložiť do nového tela, to nespraví Pat a Mat narýchlo cez obednú pauzu. Nehovoriac o tom, že darca a parametre musia spĺňať veľmi náročné kritériá. Som rada, že netrpím takýmito paranojami v živote, musí to byť nepríjemné...
nesuhlas mozes spisat akurat s darovanim organov, pochybujem, ze pitva sa da odmietnut