Zber textilu - Lindex

belle_vie
13. apr 2024

Ahojte, neviete mi niekto poradit, ci este mozem priniest do Lindexu stare veci na recyklaciu?
Viem ze v minulosti to bolo mozne, ale netusim, ci to este stale funguje. Na strankach o tom nepisu. Viem ze sa takto da zaniest textil i do HM, ale o tom som citala, ze to robi len pro formu a satstvo nakoniec aj tak konci na skladkach.

Ide o znosene vecicky po detoch ( flaky, diery), takze ziadna charita ani bazar by to nezobral :D.

anjelicek26
13. apr 2024

Tak tie vaše deravé flakate veci inde ako na skládke ci ako textilná výplň neskončia.. akú inú formu recyklácie si predstavuješ?

monillia
13. apr 2024

@anjelicek26 Keby to používali ako textilnu výplň je to ok ,ale ak to ma skončiť na skládke niekde v Afrike ok to nie je

jarmila456
13. apr 2024

NIektoré sa používajú ako handry na čistenie strojov.

galganka
13. apr 2024

Prvýkrát počujem o tom, že Lindex by robil zber. Isto?

belle_vie
autor
13. apr 2024

@anjelicek26 niektore textilie sa daju recyklovat ( hoci je to financne narocnejsie ako vyroba novych), ine, ako spomenuli baby vyssie, sa vyuzivaju v priemysle.
Ak ich niekde prinesiem, je aspon nejaka sanca ze cast sa znova vyuzije. Ak sa na to vykaslem, tak nulova.
Drvivu vacsinu veci po detskach darovavam, aj neznamym osobam, ale toto su fakt veci, co by som nedala ani zadara.
To vazne musi clovek obhajovat aj to, ze recykluje?

galganka
13. apr 2024

No, už som aj googlila.
Pracujeme na tom, aby bol zber použitého textilu dostupný vo všetkých našich predajniach a dnes máte možnosť textil odovzdať v ktorejkoľvek predajni Lindex vo Švédsku, Nórsku, Fínsku a Litve.

belle_vie
autor
13. apr 2024

@galganka par rokov dozadu viem ze robili, na 100 %. Aj za to nejake poukazky davali. Ale neviem ci s tym stale pokracuju.

galganka
13. apr 2024

@belle_vie podľa ich stránke to u nás nerobia, ak aj robili, asi prestali. Ale minimálne u nás v Lindexe to posledných 12 - 13 rokov isto nebolo.

muchotrafka298
13. apr 2024

@belle_vie jedine co viem sa daju veci odniest do HM a dostanes poukazku. CO robia s tymi vecami neviem.

ekira1
13. apr 2024

@belle_vie a kontajner na textil? Sú snáď všade. Určite niečo z toho využívajú.

belle_vie
autor
13. apr 2024

@muchotrafka298 pazicka mala nejake videa ze nejaki aktivisti tam davali gps lokatori a tie veci skoncili aj tak na skladkach. Lindexu ako brandu trosku viac verim ako hm 🙂. Ale asi mam moznost len to HM.

muchotrafka298
14. apr 2024

@belle_vie ono je to tak, ze nikdy nevies, kde tie veci realne koncia. Darmo moze pisat firma na net ody a chvalospevy, kam tie veci idu, ako s nimi ekologicky manipuluje. Realita moze byt uplne ina.

ekira1
14. apr 2024

@belle_vie tak HM má výrobky kde je uvedená recyklovať bavlna, odniekiaľ ju musia mať.

misuliacik81
15. apr 2024