Zavýjajúci pes

tatiana1329
6. nov 2022

Ahojte. Idem si k Vam po radu. Mame od augusta doma fenku husky. Dostali sme ju od ludi, ktory ju zachranili od predosleho majitela, ten ju tyral a mal ju len na stence (za 2 roky mala tusim az 4x stence). Samozrejme je teraz jej obdobie harania ale v tomto problem nie je. Problem je v tom ze susedia maju psa a zakazdym ked on steka tak ona odpoveda zavyjanim (ona nestekala nikdy). A kedze susedia maju psa padnuteho na hlavu a pes steka tak 10 hodin z 12tich, tak samozrejme aj nasa fenka zavyja takych 10 hodin z 12tich... Ked k nam prisla nezavyjala mala ostatnych psov na haku, prikladame to k haraniu. No problem je ze to moze byt ostatnym susedom neprijemne a nechcem im to robit... Neviete ako na nu aby nezavyjala? Vnutri byt nemoze, ked ju dam do garaze tak aj tak zavyja a este viac sa to ozyva. Sme uz zufaly je to vo dne v noci...Rano nas bude vecer nenecha zaspat. Lubime ju ale toto nejako nevieme s nou Dakujem za kazdu radu.

martinapn
6. nov 2022

@tatiana1329 A preco nemoze byt vnutri?Zavyja,aj ked je s vami napriklad vonku na dvore?Skuste ju mat vnutri s vami,mozno prestane vnimat susedovie psa a nebude zavyjat.

tatiana1329
autor
6. nov 2022

@martinapn na manzela este nie je zvyknuta a boji sa ho. Kedze byvaly majitel ju tyral chlapov sa boji a ked ide nejaky okolo pocika sa. To by som cely den ine nerobila... Vonku ked sme to nerobi lebo vsetko co vonku robim robim s nou. Uz mi to napadlo dat ju dnu ale aj muz si mysli ze ked to robi aj ked je v garazi alebo kde tak bude zavyjat aj v dome. A to by sme ju museli mat 24/7 vnutri, to proste nejde.

martinapn
6. nov 2022

@tatiana1329 Cize ked ste s nou vonku,je v pohode.Takze mne to vychadza,ze ked je sama,tak zavyja.Proste nikto pri nej nie je,aby ju rozptylil a upokojil,a tak odpoveda susedovi.Chapem,ze sa vam nechce v dome vkuse umyvat mlacky.Ale psikovi sa treba venovat.Vas muz by sa s nou mal zblizovat,aby vedela,ze od neho nic nehrozi.Prist s nejakou dobrotkou,dat jej,pohladit,travit pri nej viac casu.Nemusi ju nutne vkuse hladkat,ale byt proste pri nej,aby ziskala istotu,ze on jej nic nespravi.Pomohli by aj spolocne prechadzky.A zabezpecit pristup dovnutra,aspon niekde na chodbu,skratka niekde,kde nejaka mlacka nebude problem a kde nebude sama ako v garazi.

Pisem to ako laik,ktory mal zatial len jedneho psika.Skuste si mozno najst nejake info aj na internete,ze ako znova v psovi vybudovat doveru.Bola tyrana,takze s nou treba pracovat a byt hlavne trpezlivy.Som si ista,ze postupne to pocikavanie prestane.

tatiana1329
autor
6. nov 2022

@martinapn vsetko toto co pisete muz aj robi ale zbytocne. Ona nic. Vnutri byt nemoze lebo nonstop chodi, vnutri si nechce sadnut alebo lahnut a vobec celkovo dostat ju dovnutra je problem. Dneska som to skusala a zatala sa neslo s nou hnut.

Ono celkovo je radsej sama ako s niekym co vzhladom na jej minulost chapem, no teraz ked sa hara cele dni len zavyja a zavyja.

martinapn
6. nov 2022

@tatiana1329 Cize prisla k vam,nezavyjala,ale zacala sa harat a zacalo aj zavyjanie? Riesenim by bola potom aj sterilizacia.Ta sa da ale spravit, az ked jej skonci ruja.

tatiana1329
autor
6. nov 2022

@martinapn presne. Ked prisla nezavyjala, potom len sem tam rano a teraz ked sa jej naplno rozbehlo haranie tak zavyja nonstop. Sterilizaciu zatial nechceme stresu mala dost, ta pripada do uvahy az za rok az dva. Aj ludia co ju odobrali nam tak odporucili. Ja len potrebujem najst nieco aby nezavyjala a ked prejde haranie bude dobre. Ale zatia by sa mohli aj susedia zblaznit. Uz nam vcera volal jeden ci je pes v poriadku ked zavyja tak moc a tak casto, tak sme mu to vysvetlili. Ale nechcem aby im bolo neprijemne.

estrella5
6. nov 2022

Ja by som sa bála nechať hárajúcu fenku na dvore bez dozoru. Psi sú schopní sa podkopať a spraviť aj nemožné, aby sa dostali k háravke... Jednoducho by som sa snažila dostať ju dnu... Pomocou hry, pamlskov, pozitívnych asociácii... Pomaly, postupne, tempom aké zvládne.. A tam jej vyčleniť priestor, pelech, oddelené niečo, čokoľvek vymyslieť, kde bude mať pokoj. Manžela by som poprosila aby sa tomu miestu snaží vyhýbať... A možno aj na tom by som skúsila popracovať napr.formou hry.. Že ty sa s ňou hráš, preťahuješ, manžel zatiaľ ďalej (tak ďaleko ako je pre psíka ešte relatívne komfortné) a pomaličky postupne nech sa približuje (rozdeliť to do viacerých tréningov).. Alebo ju prekrmovať s pamlskami a toto isté... Ja moc iné riešenie ako ju dať dnu nevidím... Možno ešte skúsiť jej miesto premiestniť niekde inde na pozemku - neviem ako to máte členené.. Kde by bola od toho štekajúce psa ďalej a bolo by tam väčšie ticho... Skúšať či všade na pozemku tak reaguje 🤷‍♀️

martinapn
6. nov 2022

@tatiana1329 Rozumiem.No,neviem,nič mi uz take nenapada. Myslim,ze z vecera do rana to nevyriesite.Skuste sa este poradit aj na nejakom fore pre psickarov,a aj konkretne pre majitelov huskyho.Husky je prirodzene ukecany,mozno aj preto takto preziva to haranie. Drzim vam palce a prajem vela trpezlivosti a fenke,aby bola v pohode 🙂

martinapn
6. nov 2022

@tatiana1329 A dakujem,ze ste sa rozhodli dat jej domov.

maxiva
7. nov 2022

@tatiana1329 normálne ju vykastruj, nespekuluj, že za dva roky. Za 2 roky sa ti tak naučí zavyjať, že sa zbláznis.

tatiana1329
autor
7. nov 2022

@estrella5 pozemok mame rieseny tak ze kdekolvek je ten pes je pocut ze steka. To je neskutocne ako on vie stekat 24/7 skoro v kuse. Ona ma aj budu a ani do tej nechce ist, aj ked prsi zalezie pod privesny vozik, tam si lahne a spi nikam dnu nechce ist a ze ma moznosti viacero nie len tu budu. Dovnutra to bude oriesok ju dat. A jedine miesto kam sa da dat je chodba a ked chce ist niekto do kuchyne musi cez tu chodbu cize povedat muzovi aby tam nesiel bude trochu problem zaistit. To zblyzovanie muz skusa uz velmi dlho a popravde sa divim ze ma este na nu trpezlivost. So mnou a s detmi to slo ovela rychlejsie na deti sla za par dni a za mnou za nejaky tyzden ci dva, len muz jej robi problem lebo chlap. Ona si pamlsok zoberie len odo mna a dokonca ani jest pri nas nechce. Papa len ked sme prec alebo v noci. Tak aby ju nikto nemohol pri tom prekvapit alebo chytit. Ja si fakt neviem predstavit ked toto ona robi, co jej ten chlap robil....

akvi
7. nov 2022

@tatiana1329 s tou sterilizáciu je to blbosť, že ju "nechcete stresovať" Ju stresuje práve to, že hara a jej potreby nie su uspokojené. To by som riešila ako prvé. Môže zavijat práve preto, že hara. Mne stačili moje mačky, čo robili, keď mali 1x ruju, to su neskutočné zvuky. Tak sterilizácia ako prvé. A potom, treba si uvedomiť, že ste si vzali hlboko traumatizovane zviera a mali by ste mu venovať oveľa oveľa viac času. Viem o čom hovorím, mám doma takéhoto psa. Aj moja prvé dni u nás vkuse chodila, to je znak stresu a ona potrebuje pomôcť ten stres zvládnuť. Nemôžeš to odbiť tým, že dnu stále chodí a preto ju vyhodis von. Máš byť pri nej, pomôcť jej s tým. Váš pes teraz potrebuje pozornosť ako malé dieťa, inak sa z toho nikdy nedostane. Ak na ňu nemáš čas, daj ju niekomu, kto ten čas má, lebo budete trpieť všetci a aj susedia. Ja som vedela, do čoho idem s našou a napriek tomu ma to prekvapilo, aké boli prvé mesiace náročné, veľmi náročné, mala som stavy, že ju vrátim do OZ-ka a vlastne som to zvládla len vďaka pani z OZ, ktorá mi radila, podporovala ma, keď som bola zúfalá. Pes vkuse chodil, aj keď som ja sedela, keď som sa pohla, ona za mnou, aj keď ležala, klepalo ju, keď sa čokoľvek suchlo, v momente vystrelia, vkuse v napätí. Len venovanie sa jej pomohlo zmierniť tieto prejavy a to ja som sa jej venovala vkuse intenzívne tri mesiace. Neskôr aj cvičisko a pod. Aj tak sa nám nepodarilo všetko zvládnuť na 100% Ale to už je nič oproti tomu prvému roku.

akvi
7. nov 2022

@tatiana1329 a ešte mi nedá - vzali ste si huskyho, čo je aj za normálnych okolností pes náročný na vychovu, pre neskúseného majiteľa je to výzva. A traumatizovany husky, to bude chcieť ozaj veľmi veľa trpezlivosti. Je to veľmi pekné, že ste pomohli takémuto psovi a nie je hanba priznať si, že ste si možno vzali priveľké sústo. Držím palce, aby sa vám podarilo to zvládnuť, ale fakt to nepôjde bez intenzivneho venovania sa a možno ani bez odbornej pomoci. ( Ja som mala u nás doma niekoľkokrát cvicitelku, aby mi ukázala, ako pracovať s našou).