Ahojte maminky, dnes som zavarala cetesne v rure a ostal mi na dne pohara cukor. Poradte ako mam cukor rozpustit? dakujem
Ja som zavarala vcera, moja premiera, a tiez v rure 🙂 nabuduce sa tomu mozes vyhnut tak, ze si vopred rozpustis v zohriatej vode cukor.
dakujem baby,..cukor sa rozpustil ked som mala zavaraniny postavene na vieckach
aj ja zaváram v rúre. Ale ja to robím takto:
1. ovocie umyjem
2. zaváraninové poháre umyjem
3. uvarim sirup na 1l vody dám 0.5 kg cukru.
4. ak je ovocie málo sladké - málo zrelé, cukor zvýšim na 0,6 kg
5. sirup prevarím - cukor sa rozpustí
6. do sirupu vložím na chvíľu ovocie a dávam do pohárov
7. poháre zalejem sirupom čo som navarila, zatvorím poháre
8. sterilizujem
@deti95060810
bodu 6. nerozumiem - ako dáš do sirupu na chvíľu ovocie? potom ho vyberáš a dávaš do pohárov? Kvôli čomu je tento úkon potrebný? Lebo mne sa zdá zbytočný.
Ako sa sterilizuje v rúre? Na koľko stupňov a na ako dlho? Kam sa postavia poháre? Na plech? Nikdy som to nerobila, preto sa tak podrobne pýtam.
Vopred ďakujem ak sa ti chce odpovedať na moje otázky 🙂
nechaj tak, to sa rozpusti same
Ja zavaram na principe "co najmenej roboty". Takze ovocie umyjem, naukladam do flias, pridam lyzicu cukru (na sedemdecovu flasku, na drojdecovu detsku lyzicku), zalejem prevarenou (co najhorucejsou) vodou, zavriem a s najblizsou rundou spinaveho riadu necham vysterilizovat v umyvacke. Este horuce otocim "dolu hlavou" a necham vychladnut. Potom uz len odnesiem do pivnice a chlap a detiska chodia lovit. Marhule, ceresne a slivky robim aj celkom bez cukru, ale to je potom ovocie do kolacov (zachova si najviac chuti a kolac je sladky dost), na kompot je to kysle. Ale pouzivam len zrele az velmi zrele ovocie, nech sa docukri samo na strome ako by som ja mala pridavat cukor...
@zabina27, najdlhsi program, cize najvyssiu teplotu (u mna 65 stupnov) Ovocie tam davam v zavretych flasiach, ak sa do nich dostane voda, su na vyhodenie a to mi je potom nacisto fuk, ci ich vyhodim len od cistej vody ci aj so zvyskami tablety 😂 😂 😂 Ale samozrejme, ze ich mozes dat do umyvacky aj samotne, len pozor, nemozes ju narvat do plna, pohare su dost tazke, aby ti to neulomilo kosiky. Ja velakrat "zavaram" aj jeden-dva pohare (cucoriedky, brusnice, vlastne ovocie), to by bolo ine plytvanie, keby som kvoli dvom poharom pustala umyvacku 😉
@20nina14 Ahoj, už len mechanicky, trocha pohárom potriasť, poprevracať ho, prípadne môžeš na nejaký čas postaviť na viečko, cukor začne klesať, pohybom sa rozpustí.