Zaujímavé povery

silvusa123
21. júl 2022

Zaujímalo by ma či už ste počuli o týchto poverách a ak áno či na ne veríte :. Už od mala mi mama vždy vravela že keď psiska vonka vyjú tak chodí zubatá po ulici , keď prší a voda vam stojí pred dverami ste urieknutý alebo keď sa objaví krtinec na záhrade niekto z rodiny zomrie ..ako ste na Tom vy ? Tiež poznáte takéto zaujímavé povery ( nie každý môže tomu veriť tak prosím pokiaľ vám to príde na hlavu tak si to nechajte pre seba ) 😁

ckocka
21. júl 2022

Krtko u nás na záhrade pracuje s takou intenzitou že by naša rodina vymrela do posledného člena počas týždňa.

viestta
21. júl 2022

Na všetko co si napísala mam logické odôvodnenie, ale nechám si ho pre seba, keď tak chceš.
No ak by to o krtincoch platilo, tak každý rok vymrieme celá rodina až do piateho kolena.

radanna11
21. júl 2022

My mame oproti psa ktorý vyje každý deň keď je sám doma až kým nepríde rodina domov

mandzula
21. júl 2022

Ja sa skor bojim, ze ked vyju psy, chodi po ulici medved, nie zubata. Na dazd cakam ako na spasenie, potesim sa mu, ked ma aj siesti urieknu. A co sa krtkov tyka, nasa rodina by uz neexistovala.

veronikalubko
21. júl 2022

@ckocka asi tak aj u nás 🤣

silvusa123
autor
21. júl 2022

@viestta logické vysvetlenia sú ,len ja som veľmi poverčivá a verím všetkému čo sa povie 👀 potom veľa rozmýšľam a keď vonka vyje pes tak sa Bojím

loliki
21. júl 2022

@silvusa123 A ja verím tomu, že poverám sa nemá veriť. Práve preto, že sa potom začneš báť a strácaš slobodné racionálne uvažovanie. Aký zmysel má vyhľadávať ďalšie a ďalšie povery? Baví ťa to?

silvusa123
autor
21. júl 2022

@loliki vidíte to máte pravdu ..skôr zo zaujímavostí

loliki
21. júl 2022

@silvusa123 Je to zbytočná záľuba, škodíš sama sebe. Nič dobré z toho nemáš, len úplne zbytočný strach a obavy zo všetkého možného a nemožného. A ako sa vraví: Strach je zlý radca. Potom sa človek zle rozhoduje a doplatí na to.

panelacikova
21. júl 2022

nemám dom, ani psa, ale máme tu také sidliskové psy (neďaleko je pár domov), ktoré vyjú vždy, keď zvonia kostolné zvony 😀
a nie, poverám neverím. čierna mačka mi už miliónkrát prebehla popred auto cez cestu a nikdy sa nič zlé nestalo

cervenaruza123
21. júl 2022

@silvusa123 Niekedy je zaujimave si precitat povery z roznych krajov ci statov. Niekedy su uplne opacne vyznamy jednotlivych veci. Mna povery fascinuju, je v nich casto skryta mudrost predkov, ale aj sposob ich uvazovania. Mnohe mali racionalny povod, mnohe nie. Na povery ale neverim, lebo stokrat sa mi potvrdilo, ze neplatia. Keby clovek mal verit vsetkym, nesmel by sa pomaly ani hnut z postele.

petronellla87
22. júl 2022

@silvusa123 u nás sa vravelo ze keď veľmi fúka vietor tak sa niekto obesil. Potom som sa presťahovala do Piešťan a tu teda riadne často uraduje VTV akoby sa obesila polka mesta😆

jaskolka
22. júl 2022

Počula som aj takéto povery, ale reálne si to neviem predstaviť, ako to by mohla byt pravda. Aká zubata by chodila po ulici? Akože kostra v čiernom s kosou?
Alebo krtkovia, veď takto by vymierali celé dediny behom pár týždňov (keď sú premnozene, tak krtinec je aj každých pár centimetrov).
Alebo trebárs vietor, veď takto by napríklad v takých Košiciach už nebolo ani jedného živého človeka
V minulosti ľudia, keď nepoznali mnohé veci (vysoká negramotnost medzi ľuďmi, nebolo vzdelaní) tak si vserko vysvetľovali takto. Povery boli bežné, lebo jednoducho si inak mnoho vecí nevedeli vysvetliť.

bosorka2302
22. júl 2022

No ja neviem ale u nas povera je ze ked ti prvykrat donesu dieta kojit treba dat z praveho prsnika aby bol pravak..sestra sa smiala pri oboch detoch dala z laveho prsnika ze naschval vyskusa a obaja su lavaci😀😀🤪🤪. Nahoda?😀 ktovie na povery neverime ale tento pripad stoji za zamyslenie

dskjhfdlkdjhl
22. júl 2022

Tak tu aspon vidno, ze nie vsetci rovnako rozmyslame, resp. u niektorych to ma hodne daleko od myslenia😉

mandzula
22. júl 2022

@silvusa123 zrejme si vyrastala v rodine ktora na poverach ficala, tak si teraz naockovana. Snaz sa na to pozriet z toho realneho, racionalneho hladiska. Dediny by boli vymrete, keby platilo to s krtkami, cez cestu prebiehajuca cierna macka na to skor doplati svojim zivotom (mimochodom, mame cierneho kocura, ktory zasadne lezi v strede cesty, takze kedykolvek odchadzame z domu, musi z tej cesty odbehnut popred nas nos), ak pod tou zubatou pri zavyjajucich psoch vidis smrt, uz by nas davno skosila pri nasich dvoch jazvecikoch, ktore zavyjaju pol hodinu po tom, ako okolo presla hukajuca sanitka atď. Zbytovne si do zivota vnasas strach. Povery ber ako nieco, cim sa ludia bavili cez dlhe nudne zimne vecery, ked uz nemali o com a nemohli si pozriet horor.

slovakboy
22. júl 2022

@silvusa123 prepáč ale mamka ťa nechtiac uväznila vo väzení ktorého múry tvorí strach. Vymyslím si výrok: keď bude zajtra svietiť slnko v Prešove, tak niekto v Bratislave havaruje. Výrok ma dve strany: ak A potom B. Ako sú A a B logicky previazané? Pri pranostikách sú previazané cez dlhodobé pozorovania a majú aj logické fyzikálne vysvetlenie s určitou pravdepodobnosťou. Pravdepodobnosť pri týchto poverách je dôležitá. Aká je pravdepodobnosť že budú psi v nosí vyť? A aká je pravdepodobnosť že zubatá bude chodiť po ulici? No v čase vojny určite vysoká v čase Korony tiež. Takže niekto zomrie a autorita ktorá niečo take vyslovila povie - á hovorila som. Autorita je tiež dôležitá: v minulosti cirkev, mamka, dedo to vždy vravel atd. A hlavička dieťatka sa takto dostáva do područia ovládania strachom. Veď mamka vravela že ak strčíme prsty do zásuvky tak ma kopne elektrina. A to je určite pravda minule uja kopla. Povery sú výroky ničím nepodložené. Maximálne tým že sa raz stali. Píšeš že na povery myslíš. Práve to vytváranie myšlienok ti robí starosti a bolesti. Kontroluj si myšlienky. Lebo tie majú nad tvojim mozgom moc. Myšlienky ti môžu pomôcť ale aj uškodiť. Ten kto ťa naočkoval poverami kľudne spí. Ale ty sa trápiš. Vypnutím myslienok stratia povery nad tebou moc.

0silvia0
22. júl 2022

@silvusa123 no mozes sa mame podakovat za naockovanie strachom, uplne zbytocne.
Mame doma ciernu macku, cez cestu mi prebehla ani nepocitam ako casto. Pes vystekava stale ked ide niekto okolo a s nim cela ulica.
Zomrieme vtedy ked pride nas cas, ziadne macky, krtkovia ani psy to neurychlia.

silvusa123
autor
22. júl 2022

@0silvia0 no to je pravda mama je veľmi poverčivá a ja som si to od nej odniesla 😃

mandzula
22. júl 2022

@silvusa123 hlavne to neprenes na deti, ked sama vidis, ake je to obmedzujuce.🙂

ivanaks
22. júl 2022

Takže pár povier (neverím, aj keď niektoré by som "brala", keby boli pravdivé): na Jána (24.6.) o polnoci jediný raz v roku zakvitne papradie, kto ho nájde, má začať kopať a nájde poklad. Ráno na Jána (pred svitaním) sa treba umyť čerstvou rosou, aby ste mali krásnu, jasnú pleť. To o trasení plotom na Ondreja a iných ľúbostných čaroch v predvianočné (tzv. strídžie) dni tu nejdem písať, ale u nás sa dodnes dodržiava, že na Nový rok (1.1.) prvá ženská návšteva do domu veští nešťastie v nadchádzajúcom roku, mužská návšteva šťastie - ale v pozmenenej podobe: po vylezení z postele kuk von oknom - ak ide po ulici chlapík - hurá-hurá, šťastie, ak žena - hm, nič moc... A pre pár naozaj poverčivých mladých žien, dám aj zopár tehotenských 😜: tehotná, ktorá cez deň spí, bude mať lenivé dieťa (alebo sa jej narodí mŕtve). Tehotná hľadí do ohňa - dieťa sa narodí s ohňom (červený fľak) na tvári. Tehotná "zabažila" (napr. nedostala, na čo mala chuť) - potratí, porodí mŕtve dieťa, prinajlepšom dieťa bude mať na tele fľak v podobe toho jedla (obvykle ovocia). Tehotná nemá hľadieť na mŕtvych, na škaredých, biť ani zabiť zviera atď.; v opačnom prípade sa jej narodí mŕtve, postihnuté alebo škaredé dieťa. A sú aj mnohé alimentárne tabu, ale to sa mi tu nechce rozpisovať, tak snáď z tých racionálnejších: nepreháňat to s rybami a pečeňou (kyklopizmus), s kyslým, mastným, pikantným (asi viete prečo) atď. A teraz poverové vysvetlenia: prípad prvý - dieťa bude šupinaté (zrejme nejaké exémy) alebo nemé ako ryba; ostatné - bude povahovo kyslé, tučné, hašterivé atď. Kto chce, nech tomu verí, mne sa nechce. 😋

vroni
22. júl 2022

No, susedia majú huskycu, ktorá sa venuje intenzívnemu zavyjaniu tak 22 hodín do dňa. Keby mal zakaždým niekto umrieť, tak už má Viedeň menej obyvateľov ako Liptovská Slaná.

malapepka
22. júl 2022

Cestou na terchovsku vyhliadku sme si citali info naucneho chodnika. A bola tam takato povera a jej vysvetlenie...

Robis velku chybu, ked veris poveram. Zijes v neustalom strachu a vsetko pripisujes im. Veci sa deju, maju svoje zakonitosti, no povery nemaju nic spolocne s logikou.

Ozaj si precitaj tento text a ukaze ti pravdu a loz povery.

pazdura
2. aug 2022

@silvusa123 moja povera je:Kto sa smeje naposledy Ja 😄