Zatvorené obchody. Ďalší omyl vlády

katarinapekna
16. sep 2017

Necitam to,dla linku predpokladam,že sa jedna o zavrete obchody a ja hovorim,konečne!!!keby bolo na mne,tak ich dám zavrit aj sobotu bo ludia nemajú v hlavách nic,len bohapusty konzum!

erikavesela
autor
16. sep 2017

@katarinapekna nie nejedna..tie su tam spomenute az v troch riadkoch..ale suvis tam je....pretoze zavrete obchody cez sviatky maju suvis s inymi vecami, ktore si zial mnohe tu neuvedomuju...uz som to tu spominala v nejednom prispevku o zavtetych obchodoch a vysmiali ma...celkovo aspekt zavretych obchodov je len zlomok toho, co sa na nas vali...zial jednoduchost chapania jednotlivych pokusov o "ochranu rodiny pred nakupovanim z toho dovodu, ze rodina ma byt cez sviatky spolu" vacsiny ludi je ocividna

vroni
16. sep 2017

@erikavesela, dobry clanok, ale simplexnym nevysvetlis. Staci si precitat komentar nad tebou. Oni ti zu budu tliachat o ochrane potrebnych a statnej vychove a krutit hlavou nad tebou, ze “nicomu nechapes“

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@erikavesela myslim, ze nic nove (aspon pre mna) tam nie je, toto si uvedomuje kazdy mysliaci clovek-teraz myslim tu buducnost. Ale zatvorene obchody cez sviatky, to je len taka prkotinka. Tie by som do toho vobec nemiesala. Keby bolo napr. v poriadku skolstvo, tak nas zatvorene obchody isto neohrozia.

erikavesela
autor
16. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl takto to chapem ja...., ze prkotiny, ako zavrete obchody riesime..ale dolezite veci, ako stratu slobody rozhodovania sa, ako to, ze zavrete obchody su len omrvinkou v tom, ze jedneho dna slobodne nebudeme moct ani dychat...obrazne povedane.. nas netrapi

erikavesela
autor
16. sep 2017

@vroni ano...presne to som mojim komentom chcela povedat..ale co uz...ked niekto nechape komplexne a nerozumie suvislostiam..lepsie povedane.. absolutne si ich neuvedomuje....je to smutne...a presne taki ludia su hrozbou.tejto spolocnosti, pretoze su prilis jednoduchi (snazila som sa politicky korektne😉) na to, aby vobec aspon trosku chapali tento svet a vedeli nadu spolocnost posunut dalej

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@erikavesela ja som to myslela tak, ze ci budu, alebo nebudu par dni v roku zatvorene obchody, to je fuk, toto nic podstatne nemoze ovplyvnit, mne je napr. uplne jedno, ci budu alebo nebudu na sviatok obchody zatvorene. Ale to, ako vyzera skolstvo a ci je este sanca (dufam, ze ano) to napravit, to je vazna otazka, lenze to sa riesi nesystemovo, bohuzial.

erikavesela
autor
16. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ano...ludi trapia skutocne take veci ako zavrete obchody..stale to tu riesia..ja mam sice iny nazor na to...vidim to ako snahu ma kontrolovat, predpisovat mi co mam a co nemam a brat mi slobodu rozhodovania sa...som dospelulymmy jedinec a viem sa sama rozhodnut, co budem cez sviatok robit...nikto mi to nemusi diktovat....ale mas uplnu pravdu...treba riesit tazsie a dolezitejsie veci..ako skolstvo, zdravotnictvo

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@erikavesela neviem, ja to ako obmedzovanie neberiem, nechodim kazdy den do obchodu a je mi smiesne, ked sa tu zakladaju temy, ze ci budu alebo nebudu otvorene obchody. Ale na zastretie skutocnych problemov dobre😝

vroni
16. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, ide o to, ze moralku a mieru slobody urcuje stat. To iste by nastalo, ak by napriklad stat urcil, ze pracovat sa smie az od desiatej, lebo skore vstavanie skodi pleti. A ty sa nesmies priznat, ze si ranostaj a najradsej by si pracovala uz od siestej a tvojej pleti to nevadi... Vsetko nepodstatne, pracuje sa od desiatej a kazdy, komu sa to nepaci je konzumny asocial, nedbajuci blaha ostatnych atd... Naslo by sa dost jedincov, ktori by suhlasili a nadsene tlieskali, aki mudri nam vladnu. Ze popri tom rozkradnu aj co sa neda, zvysia dane, zruinuju hodpodarstvo - nevadi. Ale ukazu nam cestu, co je moralne, lebo bez laskavej ruky statu by sme nevedeli, kde je vpravo a kde vlavo. Ak ma obmedzuje zamestnavatel, mozem ho zmenit. Stat vsetci opustit nemozeme, takze sa statnej buzeracii a vychove budem branit aj ked sa priamo mna nedotyka.

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@vroni nechcem sa hadat, ja to az tak extremne nevidim, ale mozno sa mylim. Dost velku cast mojho zivota som prezila v socializme, myslim, ze mam celkom dobry cit (neviem ako to presne nazvat a nemam teraz cas spekulovat nad slovickami) na to, ked sa blizi nejaka nesloboda, ale fakt mi toto pripada uz tak nejako konspiracne. Tak, ale Tvoj nazor Ti neberiem, cas ukaze😉

malinovka333
16. sep 2017

@erikavesela mozes mi prosim ta toto vysvetlit -"pretoze zavrete obchody cez sviatky maju suvis s inymi vecami"lebo ty tu melies dokola stale to iste bez hlavy a paty

deti95060810
16. sep 2017

mne osobne zatvorené obchody cez sviatky nevadia. Nakúpim deň predtým .... Môžu zatvoriť aj v nedeľu...

pribinak
16. sep 2017

Tato tema je uplne smiešna. Jeden den zavretý obchod. Uplna pohroma.
Neviem ci by sa pred takýmito akciami nemali do vodovodov sypať antidepresíva 😀

maciatkolulu
16. sep 2017

@erikavesela tak potom sa mozeme slobodne rozhodovat napriklad aj o ockovani, nie? O povinnej skolskej dochadzke a nakoniec nech si kazdy robi co chce... Kokos zatvorene obchody, sme s manzelom rehotali, ako tahali same SK auta smer moson.... A tesco tam vyzeralo ako pred Vainocami a aj cele centrum tam, ako vyzeralo AT, radsej nechcem vediet, inak rakusaci su tiez ovecky podriadene statu, lebo oni maju odiakziva zatvorene v nedelu?

pribinak
16. sep 2017

@maciatkolulu 1.9. bola brutálna zápcha na ceste do Hainburgu, normalne kolóny. Muz sa vracal z Rakúska zo sluzobky a hovoril, ze keby to nevidel, tak tomu ani neuverí

maciatkolulu
16. sep 2017

@pribinak ludom proste drbe, inak sa to neda povedat, nerozumiem tomu a ai nechcem, ale mam normalne strach, ze je tolko svacnutych okolo mna....

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@maciatkolulu
@pribinak novodobe rodinne vylety😝 a ked nemozu korzovat po NC doma, tak v AT.

maciatkolulu
16. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl chore, chore, chore, ale zaujimave je, ze ked je sviatok v AT, tak tam nevznika ziadna panika a ziadne obvinovanie statu a neviem ake dristy, rovnako ako madari, ti obmedzili nedelne nakupy aspon a tiez ziju a sviatky su v madarsku, rovnako ako aj v rakusku sviatkami a nie vyzvou do boja na nakupne centra v okolitych statoch😀

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2017

@maciatkolulu mne je smiesne aj to, ze sa vsetci stazuju, ze maju malo prachov, ale beda ak je jeden den obchod zatvoreny. Ale tak mozno to fakt maju namiesto galerie😝

maciatkolulu
16. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl vacsinou taki ludia ani nevdia, kde sa nejaka galeria nachadza a co by v nej asi tak robili😉 vsakze....smutne

vroni
16. sep 2017

@maciatkolulu, zaujimave, asi zijem v nejakom inom Rakusku. Pred kazdym sviatkom a v sobotu najazdy na obchody ako by kazdu nedelu mal nastat koniec sveta. V nedelu sice maju zavrete, ale o ockovani sa mozu rozhodnut, ako len chcu. Tak si vyber. Tu nejde o to, aby nastala anarchia a neexistoval zakon. Ale ked sa pri novom zakone stat ohana ochranou a moralkou, striham usami, lebo z toho kuka nejaka lumparen a to posledne, o co statu ide je ochrana a moralka. Ktorykolvek stat. A 99% veci, ktore stat vzal do svojich ruk, posr... na celej ciare. Znovu, akykolvek stat. Od infrastruktury cez skolstvo az po dochodkovy system. Nezabranim tomu, ale ani im to nezeriem aj s navijakom.

zuzitko74
16. sep 2017

Baby, neviem kde bývate vy, ale v Petržalskom Tescu sú zasa pravidelne nasáčkovaní Rakúšania, v sobotu poobede tam pravidelne chodia zájazdové autobusy s nakupujúcimi Rakúšanmi a ktovie koľkí ešte prídu vo vlastných autách. Takže mi netvrdte, že iba Slováci mávajú nákupnú horúčku.

maciatkolulu
16. sep 2017

@vroni ale ved to je ok a aj normalne, len ci ti isti rakusania ked maju sviatok, tak nabiehaju do HU, priapdne k nam hromadne na nakupy.... Ale ved to je nakoniec jedno, jeden den podla mna nikoho nezabije ked je zatvorene a je fakt nasmiech ako sa valia tie auta do AT a HU. Naozaj som nevidela tolko rakusanov v HU a hromadne, ale ok....

vroni
16. sep 2017

@maciatkolulu, o tom ani reci. Ale ten clanok hovoril o postupnom obmedzovani obcianskej slobody na principe varenej zaby. Zatvorene obchody cez sviatky bol len priklad, ako sa postupne zaba vari. Nejde o to, ci chcem ci nechcem vo sviatok nakupovat alebo ci je to nutne. Ide o to, ze mi stat urci, kde a ako smiem chciet stravit svoj volny den. Ani tuto kon nie je nutny, ani televizor a predsa stat nereguluje, kolko mozeme cumiet do bedne. A, povedzme si pravdu, obcas by to zmysluplne bolo ;-:

maciatkolulu
16. sep 2017

@vroni aj v rakusku, ci madarsku to beru ako obmedzovanie, ci en u nas😉 ?

moni73
16. sep 2017

@vroni simplexny... no to je fasa. Kto ma iny nazor je skratka jednoduchsi.
@pribinak ja som bola vcera. Mne to pride normalne, rakusania v robote, tak predpokladam menej ludi. Prioritne neboli potraviny, ale samozrejme som sa zastavila aj tam.

Inak v podstate suhlasim. Stat sa velmi stara.

maciatkolulu
16. sep 2017

@moni73 ja by som cakala vselico,ale rozhodne nie menej ludi😉

vroni
16. sep 2017

@maciatkolulu, v Madarsku netusim, v Rakusku to mnohi ako obmedzovanie beru. Ale obchody boli v nedelu zatvorene vzdy, tak to skor beru ako taky otravny relikt minulosti, obmedujuci ale nie buzerujuci (isteze nie vsetci).

@moni73, ja nevravim, ze kto ma iny nazor je simplexny. Ja vravim, ze jednoduchemu (ake sme slusne) nevysvetlis princip varenej zaby. Alebo inak: v Rakusku je ockovanie nepovinne. Ak by nastala situacia, ze sa spovinni, asi bude velmi vela ludi protestovat a to aj takych, ktori maju maju svoje deti plne zaockovane. Lebo to budu povazovat za zbytocne zasahovanie statu. Ale simplexni budu freneticky tlieskat, ako nas miestne dobre a moralne vladne jednobunkovce idu chranit pred skaredymi asocialmi, ktori sem vnasaju mor a choleru neockovanim...

Pre boha, nezacnime diskutovat o ockovani, to bol len priklad!!!!

maciatkolulu
16. sep 2017

@vroni tak ja som fakt este nepocula od echt rakusana,nie od slovaka zijuceho v AT,zeby to bral.ako otravny relikt minulosti.... A ani ja som to ako dieta a ani moji rodicia nebrali nejako obmedzujuco a ani inak. Proste bola nedela a oddychovalo sa.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre