Zaniká právo na prídavky, ak sa nezdržiavam na Slovensku?

aylinn
20. apr 2020

Ahojte, viete mi niekto poradiť?

Volala som na ÚPSVAR , chcela som sa informovať o pridavkoch atď.
Povedala som pani moju situáciu t.j  za mesiac rodim mimo SK, všetky poradne som absolvovala mimo SK ale nieje problém dať papiere od Dr preložiť. Trvalý pobyt mám aj ja aj otec dieťaťa na SK, zdravotné poistenie mám na SK, tu mám iba súkromné. Po pôrode tu ešte kvôli korona situacii na chvilu uviazneme. Môj partner tu pracuje ale ja som tu zamestnaná nikdy nebola. No a pani mi odpovedala že si mam prídavky prispevky riešiť v krajine v ktorej som. Ibaže..tu nič take neexistuje, nemam tu trvale bydlisko,nemam tu  štatne poistenie, niesom tejto narodnosti jednoducho nerozumiem tomu.. ako ja môžem žiadať štát s ktorym nemam nič spoločné o peniaze na dieťa iba zato že sa tu dieťa narodi?? A ako mi môže v mojej rodnej krajine zaniknuť pravo na prispevky iba preto že tam neporodim a nebudem tam pritomna mozno do pol roka môjho dieťaťa..

0silvia0
20. apr 2020

@aylinn tvoj partner pracuje a urcite ma poistenie platne aj v zahranici, takze pridavky pojdu cez neho, on by ich mal vybavovat.

aylinn
autor
20. apr 2020

@0silvia0 ale kvôli čomu keď sme obaja občania SR? Neverim že všetky domacnosti kde otec robí v zahraniči a žena je doma s deťmi tak otec vybavuje pridavky z tej krajiny kde je zamestnany. To je napriklad ako keby tu bol zamestnany on na letnu sezonu ja som prisla zanim na dovolenku nahle som otehotnela tak som tu uz ostala a porodila a vratime sa s dietatom domov ale pridavky mam ziadat od tej krajiny kde on pracoval na chvilu?

zuzanalila20
20. apr 2020

@aylinn Celkom logicky, pretože dieťa nemá žiadnu väzbu na Slovensko. Nebývaš na SK, otec dieťaťa tiež nie. Na SK musí tehotná chodiť na poradne, inak prichádza o peniaze z pridavkov.
Nepíšeš ako dlho si mimo SK, ale všeobecne to funguje tak, že tam, kde si platila dane a odvádzala odvody ti aj budú platiť na dieťa. Pokiaľ by si si za posledné dva roky bola odrobila aspoň 12 mesiacov, tak by si mala nárok aj na materskú (myslím, že vo väčšine európskych štátov to je takto, ale samozrejme sa informuj ako to je tam, kde žiješ). Teraz je to už jedno, ale do budúcnosti sa ti to možno zíde.
Tvoj partner v zahraničí pracuje, tak sa informuj, na aké prídavky má on nárok. Pokiaľ žijete v jednej domácnosti, i tak by prídavky dostala buď matka alebo otec, nie obaja, tak to rieš skrz neho.

zuzanalila20
20. apr 2020

@aylinn Lenže ak otec pracuje v zahraničí a mama je doma s deťmi, tak je mama reálne fyzicky na SK, deti navštevujú SK lekára, chodia do slovenskej školy, škôlky, jednoducho zázemie je na SK.

aylinn
autor
20. apr 2020

@zuzanalila20 praveže v tejto krajine neodvadzam nič pracovala som na Slovensku. Tu som rok otehotnela som 4 mesiace potom ako som sem prisla cca . Mam tu jedine sukromne poistenie. A povedala sama ze nieje problem ze poradne boli vykonavane mimo SR že to sa da preložiť. Ale keď som povedala že rodim mimo slovenska tak povedala že teda pravo nemam. Zadala si moje meno do systemu podla vsetkeho co tam bolo napisane povedala ze pravo mam na vsetko okrem materskej az kym som nespomenula toto ze rodim mimo. Ale tak potom co tie zeny co idu tehotne na dovolenku a porodia mimo? Omylom?

0silvia0
20. apr 2020

@aylinn no ja ti napíšem našu situáciu - môj muž pracuje v DE, máme dve deti. Chodí na týždňovky, ja s deťmi sme na slovensku. Rodinné prídavky dostávame zo Slovenska, ale aj z Nemecka mínus suma, ktorá je vyplácaná na Slovensku. Vybavovalo sa to v súčinnosti so slovenským úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Ako to funguje v krajine, v ktorej si ty, neviem.

aylinn
autor
20. apr 2020

@zuzanalila20 okej . Vďaka

aylinn
autor
20. apr 2020

@0silvia0 no v mojej krajine ziadne pridavky neexistuju. To je ten problem.

0silvia0
20. apr 2020

@aylinn toto som našla na stránke úpsvar:
Kto vyplatí rodičovský príspevok rodičom, ktorí pracujú v štáte EÚ, ktorý nevypláca takúto dávku?

Vyskytujú sa prípady, že slovenský rodič je zamestnaný v štáte EÚ, ktorý nemá vo svojej legislatíve uzákonenú charakterovo podobnú dávku ako slovenský rodičovský príspevok. Jedná sa napr. o štáty Cyprus, Grécko, Írsko, Litva, Malta, Španielsko, Holandsko, Veľká Británia, Island, Lichtenštajnsko a Švajčiarsko. V niektorých štátoch EÚ sa síce vypláca rodičovský príspevok, ale legislatíva príslušného štátu vymedzuje určité obmedzenia, napr. Belgicko vypláca dávku zamestnancom súkromného a verejného sektora iba v prípade, ak prerušia výkon svojej činnosti z dôvodu starostlivosti o dieťa. V Českej republike a Rakúsku si rodič môže zvoliť variant dĺžky vyplácania, v Dánsku vyplácajú porovnateľnú dávku ako rodičovský príspevok niektoré obce pre rodičov, ktorí zabezpečujú osobnú starostlivosť o dieťa. V Poľsku sa vypláca dávka iba v prípade, ak rodina nepresahuje stanovenú hranicu príjmov. V takejto situácii môže vyplácať dávku Slovenská republika, ale iba v prípade, ak je Slovensko štátom zamestnania jedného z rodičov alebo dieťa s rodičom žije na Slovensku.

V prípade, ak má rodič pochybnosti, ktorý štát EÚ mu bude vyplácať rodičovský príspevok, doporučujeme kontaktovať úrady práce, sociálnych vecí a rodiny, kde mu budú poskytnuté informácie a taktiež rady, ako postupovať pri uplatňovaní si nároku na rodičovský príspevok.

https://www.employment.gov.sk/files/slovensky/u...

veronikaszabova
20. apr 2020

Inak nemas narok ani na porodne. Vies o tom?

aylinn
autor
20. apr 2020

@veronikaszabova to ma nezaujima.

aylinn
autor
20. apr 2020

@0silvia0 ďakujem 😘

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aylinn
autor
20. apr 2020

@bambulienka25 hmm ďakujem.. ale neviem nechcem to vobec riešiť v španielsku so španielskymi uradmi keď hneď po korone keď sa dame trošku dokopy ideme odtialto preč. Preto ma to zaujima zo strany SR.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelca84
20. apr 2020

@aylinn ja viem len podla kolegyne, jej dcera zije v taliansku, nema tam trvaly pobyt ani tam nepracuje, ma dieta a nema narok na nic zo slovenska, nakolko sa tu nezdrziava a dieta tu nema poistenie ani pediatra... ak sa vrati na slovensko, potom jej narok vznikne, dovtedy nie... aspon tak zistila na uradoch, ona za to tiez velmi bojovala, ale hold smola, dostane aj rodicak, ak sa vrati na slovensko, to asi tak aj u teba bude

aylinn
autor
20. apr 2020

@nelca84 ale ja chcem aby mal poistenie normalne ako ja vo VŠZP aj trvaly pobyt bude mat tam kde ja. Ako oni budu vedieť že dieťa býva niekde inde ak realne bude na tie očkovania,vyšetrenia chodiť na sk?

nelca84
20. apr 2020

@aylinn no ona to tiez skusila a podala si ziadost, kedze trvaly pobyt ma u matky na SK, ibaze tam boli 2x na kontrole a samozrejme tam nebola, takze nic jej neschvalili

nelca84
20. apr 2020

@aylinn ved ak sa po par mesiacoch planujete vratit, tak nebude problem to vybavit, aj ked spatne ti to asi nedoplatia

nelca84
20. apr 2020

@aylinn ale skusit mozes, mozno ti to prejde, ona to skusala dlho, kadejako obist, aj lekarku si tu dohodla, ale nepodarilo sa, maly uz bude mat v juni 3 roky...proste chodili na kontrolu, ci sa tu zdrziava a vsetko zamietli

tenerifka
20. apr 2020

@aylinn ak ste obaja slovenski obcania a mate aj TP na uzemi Slovenska, na Sk by si mala dostat rodicovsky a pridavky. Zalezi od toho, aku zmluvu ma tvoj muz tu v Spain, ak trvalu, ako obcan EU by mal mat narok na matersku ako otec (ale tu je max.materska pre zenu len 4 mesiace, pre chlapa netusim). Ja som tu rodila davno, a bola som v inej situacii, pracovala som a odvadzala do poistovne, dostala som normalne matersku, kocikove, a potom od 1 do 3 rokov veku deti aj nejaky prispevok tusim 100 eur mesacne, kedze som pracovala. Rodinne pridavky tu neexistuju. Dcery maju spanielsku narodnost

tenerifka
20. apr 2020

@aylinn ja som zo Sk nic neriesila, bola som rada, ze som odtial prec

mogaa
20. apr 2020

@aylinn ak s dieťaťom žiješ v inej krajine, nemôžeš naň dostávať prídavky na Slovensku...tvoje dieťa nemá na Slovensku nič - ani pediatra, nič - čiže teoreticky neexistuje....Až návratom na Slovenko mu vybavíš rodné číslo a postenie na Slovensku - čiže sa vtedy sa stáva reálnym občanomSR...

tenerifka
20. apr 2020

@mogaa aj ona aj muz maju TP na Slovensku, v Spain mozu byt na dlhsej dovolenke

tenerifka
20. apr 2020

@mogaa to ze jej muz docasne pracuje v Spain, s ñou nema nic spolocne, ona akoze zije na Sk

tenerifka
20. apr 2020

@aylinn pozri teraz citam, ze nie ste zobrati, ze je to partner. Proste partner pracuje v Spain, ty ides za nim, uviaznes v Spain kvoli corona situacii, porodis v Spain a vratis sa akoze na Sk, vybavis papiere(ved zdravotku si platis a mas tam aj TP), a mozes zase odist do Spain, ja v tom nevidim problem

mogaa
20. apr 2020

@tenerifka ale rodiť na Slovensku nebude.....čiže najskôr musí prísť na Slovensko a dieťaťu tu vybaviť rodné číslo a zdrav.poistenie....až potom môže vybaviť rodičovský príspevok.....tým že sa dieťa narodí v Španielsku, bude mať španielsky rodný list - ten musí apostrofovať alebo v španielsku cez veľvyslanectvo vybaviť rodný list.....

tenerifka
20. apr 2020

@mogaa nemusi mat spanielsky rodny list, moze vybavit dietatu priamo na ambasade v Madride+pas