Zamestnávateľ mi nepredĺžil zmluvu a odmieta mi dať dovolenku.

bielavlcica
28. aug 2019

Baby potrebujem surne radu. 7.9 som nastupovala do prace s tym ze zmluva bola iba na rok a bud ju predlzia alebo ukoncia. Kedze som sa prestahovala nastali komplikacie ktore sa nepacia zamestnavatelovi. Rozhodol sa ze ukonci zmluvu aj ked sa somnou riaditelka vypravala a povedala ze este sa ozve ci somnou rata ci nie. Neozvala sa tak som si zacala hladat pracu. Nasla som kde som sa dohodla na nastupe od 1.9. Dnes mi ale zamestnavatel povedal ze vraj k augustu miesto 5 dni dovolenky mam zrazu 3 a chce po mne aby som si za august vypisala dovolenku pricom som si ju nemala ani kde vybrat pretoze nemal kto robit. Ked som oznamila ze k 1.9 koncim zrazu je to problem ze vsak zmluvu mam do 6.9 a ked som sa pytala ze ako si mam riesit pohovory a ostatne mi bolo povedane ze to je moj problem. Chcela som si na to vybrat dovolenku ale s tym nesuhlasia.
Mozem spravit to ze jednoducho 1.9 nepridem do prace? Nemozu mi nejak siahnut na vyplatu za august ci co by ste mi poradili?

queen_mary
28. aug 2019

@bielavlcica mozu ti dat nahradit skodu, ktoru im sposobis. Ved sa dohodni s novym zamestnavatelom na nastup o tyzden neskor.

lula313
28. aug 2019

@bielavlcica mozes ist keď tak na Pn, ak ti zamestnávateľ neumožnil čerpanie dovolenky(Ano, urcit môže, kedy ju budeš čerpať). Zostávajúci počet dovolenky nemozes mat tri, ak ti zostalo 5 dni. Vieš 100%, ktoré dni si dovolenku čerpala a koľko ti jej zostalo? Ak neprídeš do prace, absencia sa berie ako porušenie pracovnej disciplíny. Za každý deň absencie ti môžu strhnúť jeden deň dovolenky, rovnako uplatnit voči tebe sankcie(pokuty)

moonlight1210
28. aug 2019

@bielavlcica
len tak neprist je hlupost.
z tvojej strany bola uz prva hlupost sa slubit novemu zamestnavatelovi k 1.9., ked si vedela, ze ti zmluva potrva dlhsie. a to aj ak si ratala s tym, ze budes cerpat dovolenku u byvaleho zamestnavatela a pocas toho pracovat u noveho. nikdy nevies, co sa moze zvrtnut.
nerob teda dalsie hluposti.
a novemu zamestnavatelovi povedz pravdu, ze mozes az od 7.9. Pre tych par dni s tebou hadam neprestane pocitat.

teraz ale sa aktualneho zamestnavatela spytaj, ze ked ti tu dovolenku nechcu dat ceprat, ci ti ju teda budu preplacat.
mam dojem, ze robia zrazu s tou dovolenkou naschvaly (otazne je, ako prebiehala vasa diskusia, ze si to tak zrazu rozmysleli a namiesto tlacenia ta do dovolenky, ti ju nechcu dovolit cerpat), ale kazdopadne ich to moze prejst, ked zistia, ze by ti platili peniaze navyse.

co sa tyka poctu dni dovolenky, pozri sa do pasky za jul. mal by tam byt uvedeny zostatok.
a pokial nie je, tak si z kazdej pasky opis pocet dni dovolenky, ktore si cerpala pocas roka u tohoto zamestnavatela, odpocitaj to od tvojho naroku na tento rok a budes vidiet, kolko dni ti realne ostava, ktore mozes cerpat, resp. ti ich musia preplatit, ak ich nevycerpas.

bielavlcica
autor
28. aug 2019

Problem je v tom ze o dovolenke nebolo hovorene ja som veducej povedala najskor ze ja potrebujem ist na pohovory a ona mi odvrkla ze si to mam riesit v ramci svojho volna lenze ja skoro stale som v robote nemam ani kedy ist za tym dalsim zamestnavatelom podpisat zmluvu. Ked som povedala ze ok tak si na tie dni vezmem dovolenku co mam 5 dni zavolala ma ze nech si vypisem vykaz a ked som ho mala povedala mi ze vraj nemam 5 dni ale len 3 dni dovolenky a mam si ich napisat teraz do vykazu ale realne som dovole ku nemala. Ja si myslim ze jak som povedala ze si teda v septwmbri vezmem tak to takto poriesili ale ja s tym nesuhlasim preco si mam pisat dovolenku ked som ju realne ani nemala a to by znamenalo ze by som mala aj menej hodin. Proste ma chcu od...at ale ja nechcem sa dat musi predsa existovat nieco cim sa vyhnem tomu nie?

evitka83
28. aug 2019

@bielavlcica poziadaj zamestnavatela, nech ti vyda vypis cerpania DV za tento rok a podla toho uvidis narok ma zvysok. Pohovory su tvoja vec, v tom ma pravdu. Noveho zamestnavatela by som skratka poziadala o zmluvu k 7.9, ten ti problem robit nebude

h2
28. aug 2019

@lula313 Na PN-ku ísť nemôže, keďže v tom čase chce už chodiť do novej práce.

lula313
28. aug 2019

@h2 no závisí, čo je jej priorita, či nechce chodit do pôvodnej prace, alebo chce nastúpiť k 2.9. Do prace

h2
28. aug 2019

@lula313 Neviem, či sa správne chápeme. Ja myslím, že ona nechce chodiť do pôvodnej práce ten posledný týždeň, lebo vtedy by už mala nastúpiť do práce novej. Keby žiadnu novú prácu nemala, nemá dôvod neísť do pôvodnej práce. A ak by tam pre niečo už nechcela ísť, potom môže byť na PN. Ale nedá sa byť oficiálne na PN a popri tom takisto oficiálne chodiť do práce.

bielavlcica
autor
28. aug 2019

V zmluve mam napisane: zamestnanec sa zavazuje, ze ak pocas plynutia vypovednej doby nezotrva u zamestnavatela, zamestnavatel ma pravo na penaznu nahradu v sume, ktora je sucinom jeho priemerneho mesacneho zarobku a dlzka vypovednej doby, ktora mu bude zrazena zo mzdy ale oni mi vypoved nedali

lula313
28. aug 2019

@h2 ja chapem, ale ako píšem, možno sú tam rozvrátene vzťahy(keď si robia prieky) a už tam nechce tráviť čas, čiže nič iné jej nepomoze, len sa dat na PN

@bielavlcica Ano, konci ti zmluva, ale môže byt aj vnútorná smernica o absenciách a ako píšem, za deň absencie je strhnutie jedného dňa dovolenky, pripadne môže byt uplatnená nejaká pokuta voči tebe

bielavlcica
autor
28. aug 2019

@lula313 dobre ale ak som im dnes podpisala skoncenie pracovneho pomeru dohodnute na urcity cas a napisali mi tam ze 6.9 mi konci a ja by som prisla s tym ze chcem to ukoncit okamzite oni mi siahnu na tuto vyplatu co mi prise 14 alebo az tu dalsiu?

lula313
28. aug 2019

@bielavlcica kľudne ti môžu siahnuť na tuto, veď ty nechceš prist 2.9.-6.9., výplatný termin mate 14.9. čiže v čase vyplaty už budes mat zavazok voči ním.

moonlight1210
28. aug 2019

@bielavlcica zalezi, v ktorom mesiaci budes mat absenciu. Ak v auguste, tak na tuto vyplatu (co pride 14.). Ak v septembri, tak na tu dalsiu.

@lula313 s pnkou by mohla akurat tak ostat doma.
Socialka by predsa videla, ze ma tie dni odpracovane.
A celkovo su tvoje rady akesi zmatene. Nie, nemozu jej strhnut absencie z vyplaty za dni, ktore nespadaju do mesiaca, za ktory je vyplacana.
Ak nebude v praci 2.9.-6.9., tak jej to strhnu zo septembrovej mzdy.
A ta vyplacana do 14.9. je predsa za august. Tam nemaju co strhnut.

bielavlcica
autor
28. aug 2019

@lula313 asi nerozumiem chapem to tak ze ak pridem s papierom s okamzitou vypovedou aj ked s nimi mam uz podpisanu dohodu tak mi vezmu vyplatu co som zarobila v aguste ci tu v septembri. A mozem v piatok ist s tou podpisanou ich vypovedou a povedat ze s nou nesuhlasim aj ked je podpisana?

bielavlcica
autor
28. aug 2019

Napisali mi do toho papiera toto: vas pracovny pomer je dohodnuty na urcitu dobu do 6.9. tymto dnom Vas pracovny pomer konci

luciad7
28. aug 2019

A keby si išla na OČR na tie dni?

gabrielakin
28. aug 2019

@bielavlcica Zamestnavatel nemoze zamestnanca prinutit aby si vzal dovolenku za predchadzajuci mesiac.Dovolenka sa oznamuje vopred,ako zamestnavatel,tak aj zamestnanec.Ak bolo zamestnancovi odopierane pravo vycerpat dovolenku,zamestnanec moze podat podnet na prislusny inspektorat prace.Zostatkova dovolenka by mala byt uvedena aj na vyplatnej paske.

bielavlcica
autor
28. aug 2019

@luciad7 nemozem ist na ocrku nemam deti

bielavlcica
autor
28. aug 2019

@gabrielakin no mne stanicna povedala ze mam 5 dni dovolenky potom mi vrchna dnes povedala ze 3 dni ale v septwmbri som mala hlasenu 5 dnovu dovolenku tak tomu moc nerozumiem. Zajtra si vytlacim pasky a porovnam to. Oni celkovo dost divne to rataju ja si vyratam napriklad ze mam nadrobene 35 hodin aj podla vypisaneho papiera a oni mi napisu ze mam len 4,5 hodiny tak nechapem ako to rataju

bielavlcica
autor
28. aug 2019

@gabrielakin a druha vec ja som ju ani nemala kedy vybrat lebo za cely mesiac som mala len 2 dni volno a to som si hlasila dopredu ale nie ako dovolenku

gabrielakin
28. aug 2019

@bielavlcica v tom pripade by som ich postrasila inspektoratom prace,hned sa budu chovat inak.Treba sa pozriet na vsetky pasky a spocitat pocet dovolenky za cely rok

bielavlcica
autor
28. aug 2019

Chapem ale mne ide i to aby som mohla k 1 nastupit do inej prace to ze im nema tam kdo robit mna zaujimat nemusi

bielavlcica
autor
28. aug 2019

@moonlight1210 takze ak to spravne chapem teraz 14.9 mam normalne vyplatenu mzdu a kebyze od 1.9 nenastupim do 6.9 tak mi nemozu nic strhnut kedze som v praci nebola dobre tomu rozumiem?

gabrielakin
28. aug 2019

Jedine okamzita vypoved z tvojej strany,ale ta sa da iba z dvoch dovodov.Bud zdraotny stav podlozeny lekarom,alebo nevyplatenie mzdy.Iny dovod na okamzite ukoncenie neexistuje.potom uz len dohodnut sa na ukonceni teda dohodou oboch stran.

gabrielakin
28. aug 2019

@bielavlcica na vyplatu siahnu uz 14,9. kedze od 1,9 uz nenastupis

lula313
28. aug 2019

@moonlight1210 veď to tam vysvetľujem v dalsom príspevku. Ak nechce ist už do prace kvôli nepriaznivej klíme/vzťahom, tak jedine PN, logicky, že v čase dodržiavania “liečebného režimu” nemôže nastúpiť do druhej prace. Čo sa týka mzdy, za september, keď nepride, tak jej mzda nevznikne, tak čo by jej z takej vyplaty mali strhnúť? V čase vyplácania mzdy za August však už bude mat voči ním zavazok(vo forme pokuty za absenciu, ak to majú ukotvené v smernice), takze môže zamestnávateľ uplatnit zrážku zo mzdy bez súhlasu zamestnanca pozri si paragraf 131

h2
28. aug 2019

@lula313 Ale veď autorka to tu už písala aspoň 3x! Jej nejde o to, aby nešla do práce kvôli nejakej nepriaznivej klíme. Ale kvôli tomu, že od 1.9. potrebuje nastúpiť do novej práce. Tak už zabudni na tú PN-ku, prosím Ťa.

lula313
28. aug 2019

@h2 veď tu vysvetľujem, prečo som radila PNku ako jedinú možnú legálnu cestu, keď v septembri už nechce ist do prace(lebo nedôjst a mat absenciu nie je len tak bez následkov), okrem toho, nemala som čas citat všetky komentáre, takze som reagovala na tie, čo ste sa má k PN pytali🤦🏽‍♀️

bielavlcica
autor
29. aug 2019

Takze to zhrniem tak ze sa to proste neda super

eliska13
29. aug 2019

@bielavlcica no nedá sa to a už vôbec nerozumiem ako si to mohla takto všetko spraviť!
Ako môžeš podpísať výpoveď dohodou a potom chces okamžité zrušenie?keď plánujem odísť v prvom rade musím vedieť odkedy končím a koľko mám dovolenky.Ziadne také, že Ťa nútia podpísať dovolenku, ktorý si si necerpala!vedela si, že končíš 6.9.!!vlastne máš chaos vo všetkom ani nevieš koľko dní máš dovolenky.S tym, že nemáš kedy chodiť na pohovor je tvoja vec, prečo si robila celý mesiac každý deň okrem 2 dní tuším píšeš....
Takže porovnaj si pásky zisti nárok dovolenky, ale aj tak zamestnávateľ Ti ju môže preplatiť a nemusíš dovoliť Ti ju čerpať.
Ak nenastúpis môžu Tá ťahať na súd, pokuta....ešte môžeš pohroziť inšpektorátom, ak vieš, že boli nedodržanie podmienky.....je to nepríjemné a kto z koho, ale vínna si ty vedela si, že končíš k 6.9.