Založenie vkladnej knižky pre dieťa a čerpanie z nej iba s povolením súdu

laila22
4. mar 2010

Chcela by som sa podelit o svoju skusenost a zaroven vas prosim o radu. S manzelom som sa rozviedla, sud zveril dieta do opatery mne.Zaroven nariadil, aby som zriadila vkladnu knizku pre dieta, na ktoru bude otec kazdy mesiac poukazovat urcitu sumu a peniaze sa budu sporit. Ja som opravnena disponovat s peniazmi, ale iba s povolenim súdu. Napr. budem chciet kupit nabytok do detskej izby, mozem si podat navrh na sud, ze potrebujem vybrat z vkladnej knizky urcitu sumu na zariadenie detskej izby...a sud povolí, alebo nepovolí.
Ale hlavny moj problem spociva v tom, ze mi takuto vkladnu knizku nevedeli v ziadnej banke zriadit... mate niekto skusenost so zalozením takejto vkladnej knizky ? ak ano, napiste mi o tom. dakujem.

hanka274
4. mar 2010

kokso, tak o tomto som este nepocula, to je jaka hovadina???!!! to co si kto vymyslel???
laila22, zmen si to alebo co...neviem...no som zvedava, co ti kto odpise...

mirica
5. mar 2010

hanka - je to takzvaná "tvorba rezerv" je to tak, ak má otec dieťaťa vysoký príjem , tak dostane matka časť peňazí k rukám ,na klasickú výživu - a časť ako na šetrenie- presne ako písala laila ....no a to sú peniaze ktoré sa pri mimoriadnych nákladoch použijú so súhlasom súdu ....nie je to len izba ,ale aj jazykové kurzy , počítač , zubný strojček, tábory...atď

laila - kolegyňa mala takto časť výživného , keď príde do roboty opýtam sa ako a kde to zakladala - potom dám vedieť , teda ak ti neodpíše niekto skôr.

hanka274
5. mar 2010

🙂

maca793
5. mar 2010

to som ani ja nepočula že by súd nariadil zriadiť dieťatu vkladnú knižku a vyberať z nej len so súhlasom súdu uf sila

laila22
autor
5. mar 2010

maca,je to ako mirka pisala. vyzivne k mojim rukam je jedna cast a sporenie druha...

alexandra
6. mar 2010

Ja som takto zalozila stavebne sporenie, myslim ze je to vyhodne a nie je s tym ziadny problem 🙂

tin007
7. mar 2010

maca, aj ked neplnolete dieta ostane sirota a zdedi majetok, tak jeho porucnik moze s majetkom nakladat iba so suhlasom sudu. v lailinom pripade ide o to, ze cast vyzivneho bude setrit svojmu dietatu a nebude moct s tymi peniazmi sama manipulovat, iba ked to sud schvali
alexandara, zalezi ako to sud v rozsudku naformuluje, ak tam bude vyslovene vkladna knizka, tak musi zalozit vk, tak tam bude nejaka forma sporenia pre dieta, tak to moze byt vk, terminovany vklad, ale aj stavebne sporenie.

mirica
8. mar 2010

laila- tak neskor ale predsa ......založíš normálne VK -vkladnú knižku ....ak máš detí viac , tak pre každé dieťa jednu ....VK musí byť na meno dieťaťa a ty ako zákonný zástupca máš právo disponovať , kým dieťa nedovŕši 18 rokov. Potom pošles na súd oznámenie o založení VK - číslo a kde si založila . Ak súd chce potom pošle banke oznámenie o zablokovaní (či ako sa to volá) . Potom pošleš aj ex , ktorý tam bude posielať peniaze .

Treba dávať pozor , lebo ak aj súd nepošle banke príkaz na zablokovanie - nesmieš peniazmi disponovať .Ak chceš niečo odtiaľ uhradiť , musíš požiadať súd o súhlas.

laila22
autor
8. mar 2010

dakujem vam za odpovede, moj problem skor spocival,ze mi taku knizku v banke nechceli zriait pretoze tam bolo prave obmedzenie sudom. uz to mam vyriesene. dakujem pekne.

selwadza22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elanor
25. okt 2022

@selwadza22 myslim, ze za 12 rokov to uz autorka isto vyriesila...