Zajačik z viacnásobného vrhu

28. apr 2023

Ahojte.
Chcela som zajačika, pozerala som inzeráty. V jednom nemenovanom, ma zarazilo že samička hneď po Tom, čo porodila, zase otehotnela. Nechcem podporovať ľudí, čo majú zvieratá len na obchodovanie. Ale ten pán nechce nič, vraj nestihol sterilizovať a zadarilo sa. Sú to zakrsle zajačiky. Prosím vás, aký máte názor na takého zajačika? Nebude chorý? Dožije sa vôbec tak ako normálny zajačik?
Ďakujem za slušné odpovede a za skúsenosť.

h2
28. apr 2023

Zajačik bude v poriadku, ale pán chovateľ je divný. Samicu s mladými mal mať striktne oddelenú od samca. Nielen kvôli ochrane samice pred ďalším tehotenstvom, ale aj kvôli ochrane mláďat, pre ktoré môže byť dospelý samec nebezpečný.

gejb
28. apr 2023

Nebude im nič, to isté by sa stalo aj v prírode. Zajacice rodia stále...ale súhlasím ze ich mal oddeliť.

anjelicek26
28. apr 2023

Zajace rodia furt... v prirode urcite... a ano aj skusenemu chovatelovi sa obcas stane, ze samec a samica si najdu k sebe cestu neplanovane... uplne vazne... pokial nema vyslovene biznis (ved sa urcite mozete dojst na neho pozriet), tak by som to nejako v hlave neanalyzovala... zajac nie je pes...

pimpa12
28. apr 2023

Je to úplne normálne. Zajace sú veľmi plodné zvieratá. Samice majú maternicu rozdelenú na dve časti a kľudne môžu byť naraz tehotné v oboch častiach a s rôzne veľkými plodmi. Nestava sa to často ale stáva sa. Králik bude úplne v poriadku.

laurita285
28. apr 2023

Poznáš ,, množia sa ako králiky? " 😀

pribinak
28. apr 2023
colsami
28. apr 2023

Ten zajac z toho isto nebude mat ziadne obmedzenia. A ani ta samica. To zvieratko (konkretne zajac) je raz tak stvorene ze keby bola v prirode tak ma mladata nonstop. Ze mala 2 vrhy za sebou nie je ziadna tragedia ani keby to bolo planovane. A ani jej to nijak neublizi 🙂

autor
28. apr 2023

Tak ďakujem. Áno poznám, aj my tertkáme ako zajace 🤣🤣 veď nám tri deti hneď po sebe 🙈🤣 ale tak som myslela, že predsa to bude nejaké postihnuté. Ale ďakujem.

simona92101
28. apr 2023

Chovam kraliky 15 rokov a nikdy by som kralika od takehoto mnozitela nevzala, nikdy nevies ci su ockovane,ci niesu pribuzensky skrizene..zajko ti moze do mesiaca uhynut...
A nechapem,ako sa mu to mohlo stat,ved ak ma vrh,tak samec nema k samici pristup,aby neublizil mladym a ani bezne by nemal chovat par spolu

autor
28. apr 2023

@simona92101 tak si nemyslím, že by mu robilo radosť pripúšťať zajace a nič z toho nemal.

simona92101
28. apr 2023

Nikdy nevies co je to za cloveka,jednoducho nechapem ze sa mu to "same od seba" koti hlava nehlava.ak chova pre peniaze,tak uz len to,ze nenecha samicu sa zregenerovat po prvom vrhu,a ohrozi ju dalsim-co ju moze aj zabit,samica moze uhynut pri porode alebo cely vrh zlikvidovat..

h2
28. apr 2023

@simona92101 Veď autorka už dvakrát písala, že nechová pre peniaze, zajačika dostali zadarmo.

simona92101
28. apr 2023

@h2 tak pre nieco to musi robit ked zajace pripusta..

euka210
28. apr 2023

Neviem ako sa chovaju zakrsle, ale chovame normalne na maso a teda samec a samica musia byt oddelene. Male sa odstavuju po 6-7t, pripustat znovu sa mozu 2t pred odstavenim...teda 4t po okoteni. Ked po okoteni je zase kotna, o 4t mala dalsie a tamtie este neboli ani dost stare na odlucenie...pri skorom odluceni hrozi uhyn malych.
Ja nechapem, ako ze sa pritrafilo...ved samica by samca asi prizabila, keby boli spolu. Musel ju dat k samcovi saschval pripustit. Inak im nic nebude, zavisi ake su stare, to je najdolezitejsie.

autor
29. apr 2023

@euka210 majú 6tyzdnov

misulka22
29. apr 2023

Ja chovam zakrsle kraliky (minilopov) a neexistije aby mi samec naparil samicu po porode.u mna maju samice po kazdom porode a odstave prestavku.rodia 2x do roka.ano v prirode sa paria x krat do roka.len aj ta zivotnost samic je potom kolko...