Zajačik v domácnosti

eviki
9. sep 2014

Ahojte, velmi uvazujem doniest zajacika do domacnosti. Dcerka by sa potesila. Mate skusenosti? Ako sa s nim zije. Mam uz nejake skusenosti od kamarata, ktory ma vlastne inspiroval, ale potesila by som sa viacerym nazorom. Dakujem🙂.

darina1952
9. sep 2014

@eviki ahoj, ešte pred tým ako sa rozhodneš doniesť si ho domov, skús pouvažovať nad tým kam ho dáš, keď budete chcieť ísť na dovolenku, alebo na dlhší čas mimo domu - komu ho necháš? kto sa vtedy o neho postará? A tiež sa informuj u zverolekára koľko stojí očkovanie a ako často ho treba a koľko berie za strihanie pazúrikov - pokiaľ mu ich nebudeš strihať sama. 😉 Spočítaj si aj vstupné náklady na klietku a následné na kŕmenie a podstielku...či to budete doma zvládať 🙂
Ale myslím že pre dieťa je zajačik vhodným zvieratkom 😉

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
meryenes
9. sep 2014

Ahoj, aj my sme malým kúpili zajačika. Takého malinkého. Deti sa veľmi tešili. Ak ujde z klietky, je veľmi ťažké ho chytiť, hlavne ak zalezie pod skriňu. Nám bohužiaľ zomrel asi dva dni po kúpe. Malá ho asi silno držala. Už by som deťom také malé zvieratko nekúpila.

eviki
autor
9. sep 2014

@dominika1988 Na okusovanie by mu mala stacit kocka soli, a do rohu domceka dat zachod (nejaku misku). Take mam aspon informacie, ale preto som zadala tuto diskusiu, lebo som zvedava aj na skusenosti od viacerých... Mal nejake povinne ockovania?

eviki
autor
9. sep 2014

@meryenes robil aj skodu, ked vam zaliezal?

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eviki
autor
9. sep 2014

@darina1952 Pazuriky by som strihala aj sama, uz mame psa, takze nie sme az taki laici, skor ma zaujima taky ten bezny zivot so zajacom🙂. Ako sa sprava k rodine, atd.

vejula
9. sep 2014

@eviki aj my mame zajka. A teda aj nam už prekusol kabel od klavesnice a reprakov 😅 No ale tak sme sa poučili a už ho nebudeme mať pusteného bez dohladu 😝 Inak v noci je riadny divočák, tak ho umiestnite mimo spalne, lebo sa moc nevyspíte. Podstielku treba meniť minimalne raz za tyžden. Deti sa z neho tešia, ale chcu ho stale nadrapovať, čo si zajo neda. Malu dnes riadne zoškrabal, no ale tak snad sa aspon pouči, že ho nesmie tak naťahovať. Inak čo je super, že s našim psíkom si velmi sadli a su to kamoši. Psiček je z neho totalne mimo, v kuse by sa s ním hral, vrtí chvostíkom, sranda. Ako je to milé, deti maju z toho radosť, len pozor na kable. Inak čo sa tyka očkovania, to ma ani nenapadlo. Ved s ním nechodím von na vodítku. Fakt neviem, odkial by mal akože dostať besnotu. A ked si predstavím, že chovatelia zajacov by mali všetkých zajacov očkovať, akože to sa mi moc nezda. To potom rovno aj škrečov už očkovať 😀 😀 😀

meryenes
9. sep 2014

@eviki nie, akurát neporiadok po sebe. Museli sme poodťahovať skrine a poupratovať po ňom

0silvia0
9. sep 2014

@vejula králik sa neočkuje proti besnote, to si ma teda pobavila 😀 😀 😀 Králik sa očkuje raz za pol roka proti myxomatóze a králičiemu moru (väčšinou vakcínou Pestorin Mormyx). Tieto choroby sa prenášajú vzduchom aj komármi a pre králika sú smrteľné. Táto vakcína prosím pekne stojí 3 eurá.

@eviki mám králičicu kastrovanú, má 6 rokov, je to mazel, mali sme aj kastrovaného samčeka, ale ten nám zomrel. Používame mačacie wc, do wc pelety (kupujem lacné v Baumaxe - používajú sa na kúrenie), králik sa nevykadí mimo záchoda, to bolo prvé čo som ju naučila. Denne vymieňam časť znečistenej podstielky v záchode, ale je toho málo, nakoľko králik kadí a ciká len do jedného rohu.
Problémom sú deti, králik neznáša naťahovanie, ku králikovi treba od detí citlivé zachádzanie, radšej si k nemu lahnúť, hladkať ho, kŕmiť z ruky atď. Králik keď sa bojí, tak dupe, potrebuje výbeh. Naša králičica je v klietke, len keď nikto nie je doma. Keď deti prídu zo školy, púšťame ju v obývačke. Keď je pekné počasie, má možnosť výbehu na tráve. Keby nebola taký kazisvet, ani by som ju nezatvárala. Ohrýza kvety, káble sme museli zasekať do steny (ďakujem za môjho trpezlivého manžela), gauč máme v rohu ohryzený, jednoducho ju treba mať na očiach, lebo robí zle. Soľ a ohrýzacie kamene sú na nič, to je hlúposť. Na ohrýzanie treba králikovi nosiť vetvičky z ovocných stromov (jabloň, hruška...), minerálov má dosť v krmive. Tvrdý chlieb je výsostne nevhodný. Krmivo kupujem z internetového obchodu, v bežných obchodoch majú len nekvalitné lacné krmivá z ktorých majú králiky tráviace ťažkosti. Moja králičica mala z takéhoto krmiva vo veku 2 roky močový kameň, nasledovala operácia (výdavky 100! eur), odkedy som zmenila krmivo za kvalitu má trávenie ok bez problémov.
Pazúriky strihám podľa potreby špeciálnymi nožničkami kúpenými v obchode. Ak máš ďalšie otázky, kľudne sa pýtaj. Podľa mňa je králik vhodný pre staršie deti, alebo pre deti kľudnejšie, králik nemá rád hluk, stresuje ho to.

kadri
9. sep 2014

mali sme minikralika, teraz mame morcata. 5r syn povedal, ze morca je lepsie, lebo sa dokaze tesit 😀 vydava zvuky, viac komunikuje a myslim, ze aj viac znesie od deti a nestresuje 🙂

horana
9. sep 2014

My sme mali aj zajka, ale neviem ci to bolo jednotlivcom, ale nebol bohvieaky kontaktny. Nekusal, ale deti ani extra nebavil. Len si tak bol, fakt ze moje deti su zivsie a zajacik sa casto aj stresoval pri nich, zaroven deti chceli nieco viac interaktivnejsie. Teraz maju potkany a myslim su spokojnejsie, nakolko sa da vycvitit, zije "na cloveku" a vidno na nom aj znamky chytrosti, prefikanosti ale aj kamaratstva. Je ale fakt ze deti su uz vacsie, k malemu dietatku ani potkan by nebol prave asi nejvhodnejsi, nie je to ziva hracka, to uz asi ozaj radsej zajac. A urcite kazdeho druhu zvieratka co sme chovali sa nam oplatilo vybrat overeny dobry chov, kde su mladatka "vymaznane" naucene na cloveka a na zakladne zrucnosti podla svojho druhu.

0silvia0
9. sep 2014

@kadri každý rok strážim sestre aj morčatá, sú síce kontaktnejšie a komunikatívnejšie, ale mne na nich veľmi vadí, že cikajú a kakajú kade chodia, ešte si do toho ľahnú a na druhý deň už piliny pod nimi smrdia. Nemôžu sa nechať behať voľne, lebo treba za nimi chodiť s lopatkou a zametať. Ale myslím, že zvieratiek je kopa a každý si môže vybrať, čo mu vyhovuje 🙂
Mimochodom, máme aj škrečka, ako dieťa sme mali aj biele myšky, ale pre mňa je králik top zvieratko, je čistotný, nesmrdí, ale je potrebné mať na neho naladené vnímanie a nevnucovať sa mu, neočakávať že bude spoločník a kamarát. Prirovnala by som ho trochu k mačke, aj mačka sa kontaktuje len keď ona chce, keď nechce, dá to patrične najavo. Ozaj, zabudla som, aj perzskú mačku sme mali 🙂

darina1952
10. sep 2014

@eviki OK 😉 ..kolegyňa sa teraz stará o zajačika čo jej nechal dcéra - je to levik samička a tá je teda poriadna "potvora" dá sa pohladkať a chytiť len jej a jej dcére na druhú dcéru, manžela a návštevy prská 🙂
Predtým mali samca a ten bol kľudný, pokojný a prítulný... 🙂

eviki
autor
10. sep 2014

@darina1952 to nebude pohlavim. Clovek nevie, aku povahu si nesie domov, to je fakt.

darina1952
10. sep 2014

@eviki môže byť 😀

0silvia0
10. sep 2014

@darina1952 mne to pripadá úplne normálne, že sa zviera nedá pohladkať cudziemu človeku, králik je zviera, ktoré je v prírode potravou pre dravce a preto má väčšinou silný pud sebazáchovy. Aj naša samička si v pohode leží pod stolom na koberci, vegetuje a ak k nám náhodou prídu moji rodičia, okamžite sa zdekuje do klietky. Ak to je niekto úplne cudzí, dokonca dupe. Človek by si nemal myslieť, že hladkanie od cudzieho (cudzie pachy, iný prístup) králikovi nevadí. Jednoducho treba rešpektovať aj každé zviera a jeho osobitosti.

luba41
10. sep 2014

tak ja by som uprednostnila napr. morčatá pre králikom.. sú viac živšie, kominikujú, nie sú síce prítulné ale je s nimi zábava...alebo potom mačka.. 😉

0silvia0
10. sep 2014

@luba41 tiež si myslím, že mačka je vhodnejšia pre deti, deti sa s ňou lepšie zahrajú, je kontaktnejšia, len si predtým treba zistiť, či niekto v rodine nie je na mačky alergický. My sme priniesli perzskú mačku a hneď sa mi prejavila alergia 😒 aj alergia na morčatá je dosť častá, o králikoch neviem, mne osobne vadia zo zvierat len mačky. Králičia srsť mi vôbec nevadí.

emayl
27. sep 2015

POZOR !!!! ZAJACA si nikdy NEKUPUJTE !!!!! TRPKO OLUTUJETE !!!!!!
- sprvu vyzerá krásne,čím vás iba klame, narastie totiž cca.5 násobne !! a už nebude viac chutnučký.
- Klietka musí byť veľká, a teda zaberie veľa priestoru !
A aj v klietke ktorá vyzerá veľká, keď vyrastie bude môcť už len ležať a nie behať.Teda bude trpeť.
- deti vám budú sľúbiť, že keď im ho kúpite, budú už poslúchať.
Moja skúsenosť : budú ešte horšie ! Zajac bude na prvom mieste a nič iné ich nebude zaujímať. ( toto platí asi aj na iné zvieratá )
- pozor, všade a všetci vás budú klamať že zajac nie je nočný živočích ale denný, a teda že sa vyspíte. Toto je klamstvo !!!!!! Zajac vstáva skoro ráno, v rôznych časoch, už od cca. 4:30. !! A je ho potom počuť !! To isté večer, vyžaduje si pozornosť vás alebo detí. V detskej izbe nemôže byť lebo deti kvôli jeho zvukom nezaspia. A nemyslite si že ho s klietkou niekam odložíte aby ste ho nepočuli, to vám deti nedovolia a aj keby : moja skúsenosť : zajac začne hrať na klietke !!! – do zubov chytí drôt klietky , potiahne a pustí. Ako na gitare(pokazenej a rozladenej). Je to strašný a silný zvuk ktorý je počuť všade a zobudí každého, garantujem !!!!!!
- Čo urobíte s jeho veľkou klietkou keď pôjdete na dovolenku ?
Musíte ju prenášať po rodine. Zakrátko ho však už rodina nebude chcieť !!!!!-na toto pozor !! ( lebo je sním dosť starosti, treba ho vypúšťať von, a narobí im bordel)
A keď ho niekam s klietkou budete brať so sebou, máte plný kufor len veľkej klietky !!!
- budete mať bordel – seno, chlpy atď – po celom dome/byte !!!!
Nedá sa tomu zabrániť, seno z klietky vypadáva, a roznáša sa na vašich a detských nohách. Roznáša sa tiež prenášaním zajaca a hraním sa s ním. Seno máte všade !
- Zajaca musíte na pár hodín vypustiť z klietky. Prečo? – okrem iného lebo je mu predsa malá a by trpel. A tým sa opäť aj roznáša seno všade. A zabudnite že deti to upracú. Resp.kým to urobia, urobíte to vy. A myslite na jedno – kto ho bude strážiť ??? (aby napr.neobhryzol nábytok a koberce, alebo neprehryzol elektrický kábel, atď...)
- Zaujimavosť – zajac vám zvýši spotrebu energie, lebo ho deti večer nebudú chcieť nechávať v izbičke v tme. Takže v nej svietite celé zimné večery.
Alebo si ho zoberiete k sebe ? - napr. do obývačky - a budete mať v nej všade seno !! a takto ho budete stále s klietkou prenášať hore dolu, až vás to prestane baviť.
- a niekoho z rodiny bude stáť zajac veĺa peńazí : klietka, stále žrádlo, návštevy veterinára .......
- a toto všetko bude trvať veľa rokov, keďže zajac žije dlho !!!!!!!!!!!!!!!
- ZAJACA si nikdy NEKUPUJTE !!!!! TRPKO OLUTUJETE !!!!!!

nikawero12
27. sep 2015

@emayl ....a to ťa ten váš zajac až tak veľmi nasral,že na MK musíš spamovať vo viacerých témach??? 🙂 ...ved urob z neho zajačí paprikáš 😀 😀 😀

marorlinko
28. sep 2015

Moj muz doniesol malemu zajaca, tolka radost, moj syn da tesil, ze sa bude onho starat atd. Nakoniec sa staram ja, mame ho vonku, ale toho cistenia je dost, zajac okrem strihania nechtov potrebuje aj mat v klietke nejake drevo a tvrdy papierovy kotuc, pretoze im zuby rastu stale, strihat nechty mu budem po 1x , predtym mu ich strihali jeho byvali majitelia. Som zvedava ako, kedze skrabe riadne🙂 kupila som uz aj specialne stikatko na nechty prenho🙂 hadam mi neutecie, lebo bude nahanacka medzi nim a psom 🙂

samuel_jurasko
18. apr 2017

Rozmýšľam medzi morským prasiatkom a zajacom alebo králikom. Morča som už mal ale zomrelo po 4 dňoch takže neviem. Pomôžte prosím