Zajac má výbeh, no i napriek tomu je na jednom mieste

10. nov 2023

Ide o barančeka. Začiatkom tohto týždňa sme si ho zobrali k sebe od jednej ženy aj s knižkou, veterinárne ošetrený. Má všetko čo potrebuje, pije, papá, má aj stolicu. Tam bol zavretý v klietke 4 mesiace (od narodenia), u nás klietku má ale má 0/24 voľný výbeh po celom dome. Čo ma znepokojuje je, že napriek výbehu (a pritom všade čítam, že zajac to potrebuje), je neustále len na 1 mieste. Nechá sa pohladkať, na ruky ešte moc nie je ale to, že sa celý deň nehýbe sa mi nepáči.
Kde môže byť problém?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadka128
10. nov 2023

Neboj sa, daj mu čas aby si zvykol .. sama pises ze bol zavretý 4 mesiace, potrebuje si zvyknut

katarinaba
10. nov 2023

Ano, 4 mesiace bol zavrety. Musi si zvyknut na nove prostredie. Pravdepodobne ani netusi, ze moze ist aj inam. Skuste ho opatrne vyberat a pustit mimo klietky. Lakat ho mrkvickou a tym mu ukazovat kade moze ist von.
A pri tom si skuste vsimnut, ci nema problem s pohybom, s nozickami, mozno dlhe prerastene pazury. Ak by mal problem s pohybom, tak potom navstivit veterinara.

majamat
10. nov 2023

potrebuje cas.
mame morca a bolo uplne zamrznute na zaciatku. teraz? ked sa mu nieco nepaci, hned hunde. ked ho dame von, beha na tom svojom uzemi. nie vsade, elbo morcata su plache a opatrne.

mane01
10. nov 2023

Aj my sme si zobrali samicku z prostredia, kde bola len zatvorena. Tiez zo zaciatku len vysedavala v klietke, hoci dvierka mala otvorene. Ona chuda ani nevedela poriadne hopkat… teraz ju mame rok, zvykla si a uz hopsa krasne, schudla a uz sa necha aj hladkat. Chce to cas podla mna.

kubkovamama
10. nov 2023

Zvyká si a má stres.Tiez sme si vzali asi 2r zajaca čo bol celoročne vonku,ale v klietke meterxmeter.Prve týždne len presedel v klietke,ak niekto prišiel okamžite strelil do domčeka.Na ruky a hladkať mu trvalo skoro pol roka.Teraz je ako pes.Pocuje,že ráno vstanem a už ide po schodoch za mnou.V kuchyni pri varení mi sedí pri nohe.Deti a hluk ale nemá rád a keď je nejaká taká situácia,ide do klietky a zas sedí aj pol dňa.Klietku zatváraj iba ak nikto nie je doma a na noc,oni veľmi ľúbia káble😂 a keď ho takto necháš v kľude on sám začne pobiehat a vyhľadávať vašu spoločnosť.Tiez treba prehliadky u veta,očkovanie,ale to asi vieš,všetko to vplýva na zajačie nálady.Nášmu vadili aj dlhšie pazuriky,zuby sme dávali brusit-to bol nervózny,pochodoval v klietke,nechcel behať po dome ani sa dať chytiť,potom nádcha.No ako decko

autor
10. nov 2023

Ona sa pohladkať nechá dokonca všimla som si, že doteraz keď sme ju hladkali, bola v pozore. Teraz už pri hladkani si ľahne na bok, nohy má tak do boku, tak uvoľnene. Ako keby sa necítila už tak v ohrození

majamat
10. nov 2023

to ej dobre znamenie.
u nas s morcatkom to bolo podobne, najskor stale zalezeny v domceku v klietke. dcera mu tam stale nakukala.
potom v noci zacal vyliezat na domcek, pre jedlo. inak mal aj nejake v klietke, postupne sme mu ho davali trosku dalej a dalej.
casto sme ho pestoval, no bol chudak zamrznuty. neskor uz trosku ozival. potom zacal uz z domceka vyliezat, ked mal klud, potom dokonca na druhu stranu klietky, ked som mm nieco ponukla a teraz je fakt uhundrany, ked je vonku a beha po izbe, tak kolkokrat jak psik za mnou. ked pridem zvonku, tak ho vidim vo dvera a piska, lebo chce travu.
uz je uplne uvolneny.

tykat
10. nov 2023

To ho mate este kratko, chce to cas. Dajte mu nejaku mnamku pred otvor z klietky, alebo ho zoberte von nedaleko klietky a cesticku ku klietke vyznacte granulkami, mrkvičkou, šalatikom... a on si po to pride.
Jedno naše morča sa hadam aj pol roka tvarilo ze je plysove 😅 a potom z neho taka betarka bola, 8 rokov sa dozila.

petra92
10. nov 2023

Veru zvykne si a zas bude problém ho dostať do klietky keď bude treba 😅My sme si brali dvoch, samičku a samčeka, súrodencov. Samička od prvej minúty lietala všade, všetko skúmala, samček nechcel z klietky vyjsť 3 dni, ďalšie asi 3 keď vyšiel tak len na koberec, ktorý mali pred klietkou, na holú dlážku sa odvážil asi po 1,5 týždni aj to tak opatrne vždy len pár krokov a hneď späť na koberec 😁
Ak nemáte koberce všade, skúste dať aspoň pred klietku alebo deku určite sa osmelí ❤️

slavomira236
11. nov 2023

Naseorcata prvy tyzden len na mieste sedeli prve 2dni ani nejedli potom az v noci zacali ked nikoho v kuchyni nebolo..potyzdni uz behali po celej kuchyni.poz ali kazdy moj pohyb len som otvorila dvierka na linke alebo chladnicke to bol piskot

pilot911
11. nov 2023

Je to pošlušný zajac, vie že pazúrmi naškriabe tak drží ako hluchý dvere ... chce aby ho vzali na plemenitbu ...