Napadnú vás nejaké obľúbené pravopisné chyby, ktoré vás už naozaj dostali do kolien? Pokiaľ vás teda naopak nevytáčajú 😄 Nemyslím také tie klasické i/y, so/zo, niaký..
Moje sú napr.:
- ďakujem ťy🤘
- rôzdne týždne
- čo si o tom mislíš?
- vi ste tam boli?
niaky, nijaky, niejaky... kokos leziem na stenu kvoli tomu....
a este ma dostava do kolien Rupsak a bycikel
Mobyl, nyva, gdo, gde, hodok (to mal byť hot dog)... A to všetko jeden človek 🙃🥲😂
Nevytáčajú ma, ale nie sú pre mňa ani zábavné.
- pôjdem do doktora
- čakám za výsledkami
- rupsak
- nieaký ( plus ďalšie patvary)
jaj a minule som videla cesacake - ze cheesecake
múryk... pýtam sa svojho dysgrafického syna keď som mu v prepisovanom texte našla túto perlu - ako sa píše múrik? s akým i? - s makkým. - tak to znova napíš... no a hádajte čo? 😂 presne tak, znova múryk 😂
alebo taky autocorrect :D namiesto pekneho priania bolo pekne pranie :D
Ja som kedysi vobec nevedela gramatiku, musela som sa tomu povenovat pretoze som sa za to uz hanbila, ale bezne som napisala “vydela” alebo “odyšla” 🙂
@biba_18 však logika múrik musí dobre držať 😁
Dneska alebo neska. Ide ma z toho porazit. A samozrejme vyssie spomenute niejaky atd. 🙈🤦🏻♀️
Ja si v poslednej dobe všímam (a aj som sem už kvôli tomu písala), že ľudia vynechávajú predložku "v". Napríklad: "som pohode". A vidím to tu takmer denne! Ale toto teda spadá do kategórie "vytáča ma", nie do "zábavné".
@h2 alebo idem doktorovi
Spominane rupsak a neska , a este úžastný/krástny .. to ma ide vykotit 😀
@h2
@summer23456 nesrandujte 😨
Môj manžel používa slovo "rupcak" 😆
moj v žiackej knižke - Dyktát 3 😅
Môj šéf Mgr. mal napísané v debilníčku - dostaňe odmenu 50€
očy
Ako Demitra písal svojej žene Mylujem ťa
Poznám muža, po 40tke....a ten, keď mi napíše (je to člen rodiny), tak mám dosť...vydel, boly sme, pyvnica, z nimy...atď. raz písal úradný list a poslal mi, nech si prečítam, či dobre napísal...ja som do 1 rána na laptope všetko prepisovala, aby mu tú žiadosť nezamietli kvôli tomu, že tam mal skoro v každom slove chybu 🤦♀️
Akože mne osobne to môže byť jedno, len občas, aj keď čítam tu na MK, sa zamýšľam nad tým, ako takí rodičia učia svoje deti, resp. ako im kontrolujú úlohy, či tam nemajú chyby atď. Podľa mňa je to smutné. Nevravím, že mne sa občas nestane, že spravím chybu, spravím, jasné, ale uvedomujem si to, nevyhováram sa na to, že som to písala rýchlo, alebo že mi to prepísal mobil.
Mňa syn pobavil so slovom "výchrica" - prosím pekne, je to odvodené od slova sychravý, keďže obe slová znamenajú hnusné počasie a sychravý je predsa vybrané slovo, tak aj výchrica sa musí písať s tvrdým y - toť jeho odôvodnenie a obhajoba🤦
Svokre raz cigánka napísala do slohu: Moja mama má rada koláče, napríklad punče, alebo ružové spiče (malo byť špice)
Nič ma nevytočí viac ako "niaký" namiesto "nejaký" ! Napr "poradíte niaky film na večer" alebo "má ten liek niaké vedľajšie účinky" .
Tí ľudia si neuvedomujú, že to nie je len pravopisná chyba ale aj význam je úplne iný.
Ináč, nemáte pocit, že aspoň teda tie i/y sú úplne zbytočné a neslúžia na nič iné, než na skomplikovanie života? Najmä rozdiel v jednotnom a množnom čísle prídavných mien na konci (pekný chlapec/pekní chlapci). No na čo je to dobré?! V angličtine napíšete "nice" a je v tom obsiahnuté všetko, každý tvar toho slova, ženský, mužský aj stredný rod, aj každý pád... A my tu na Slovensku bazírujeme na tom, aby v množnom čísle bolo mäkké a v jednotnom tvrdé! No načo? Pritom toto je chyba, ktorú robí asi najviac ľudí.
Len tak mimochodom, viete, že kedysi platilo, že muži "robili", zatiaľ čo ženy "robily"? Toto sa už, našťastie, zrušilo. Tak čo keby dámy a páni z jazykovedného ústavu zrušili aj í/ý v tých prídavných menách?
A najviac ma pobavila otázka v komentároch na fb pri jednom zápase "budete to aj viszjelať?" 😃😃 to som umierala😃
Kôli. Niaky. Ôk. To ma skor vytaca ale