Ahojte, potrebovala by som poradit. Chcem dať v záhradke okolo kríkov a kvetov na zem fóliu a na ňu kôru,aby som zabránila rastu burín a samozrejme aj trochu skrášliť záhradku. Ale neviem aká vzdialenosť má byť medzi rastlinkou a vrstvou kôry. Či mám nechať dajme tomu 10cm priestor okolo rastliny a tak sypať kôru alebo môžem kôrou aj zakryť zem tesne pri rastlinke akokeby ona rastla v tej kôre. Leb keď nechám priestor tak možno sa v tom priestore pri rastlinke objavia buriny,ale zas keď tú rastlinu zasypem kôrou tak bude mať vlahu, nezahynie? Poraďte ako to robíte vy. Ďakujem.
kludne az k rastline, kora je praveze uzitocna, obzvlast ak ide o kyslomilnu rastlinu, lepsie drzi vodu, svojim rozpadom obohacuje podu a aj rastlinu o latky, zabranuje burinam, vysusaniu atd atd..prip o akur astlinu presne ide, neviete?
a určite dať fóliu! bez fólie to nemá význam, burina rastie kade-tade, kôra sa hneď stratí...viem, čo hovorím, som totiž záhradný architekt ;) držím palce pri budovaní záhradky 🙂
foliu nedavaj, zabrani sice rastu buriny z pody, ale aj tak ti tam nafuka burinu a ta bude casom veselo rast na folii a ked ju vytrhnes, tak aj s kusom folie. navyse pod nou ostane mrtva zem, pozabija podne mikroorganizmy a rastlinky, co sa maju rozrast, to maju zbytocne stazene.
je to ropny produkt a ta mulcovacia kora je len na ozdobu. ked das koru priamo na zem, tak sa bude rozkladat a obohacovat/hnojit zem.
my máme kôru všade, ale bez fólií, čiže čo sa týka buriny neporadím, to proste rastie, ale o vodu by som sa nebála, práveže ju udrží pri rastlinke, neodparuje sa tak rýchlo...aspoň čo mám ja skúsenosti, možno iný typ pôdy reaguje inak 🙂