Vzdialenosť mulčovacej kôry od kríka

martina374
5. apr 2016

Ahojte, potrebovala by som poradit. Chcem dať v záhradke okolo kríkov a kvetov na zem fóliu a na ňu kôru,aby som zabránila rastu burín a samozrejme aj trochu skrášliť záhradku. Ale neviem aká vzdialenosť má byť medzi rastlinkou a vrstvou kôry. Či mám nechať dajme tomu 10cm priestor okolo rastliny a tak sypať kôru alebo môžem kôrou aj zakryť zem tesne pri rastlinke akokeby ona rastla v tej kôre. Leb keď nechám priestor tak možno sa v tom priestore pri rastlinke objavia buriny,ale zas keď tú rastlinu zasypem kôrou tak bude mať vlahu, nezahynie? Poraďte ako to robíte vy. Ďakujem.

tyelde
5. apr 2016

my máme kôru všade, ale bez fólií, čiže čo sa týka buriny neporadím, to proste rastie, ale o vodu by som sa nebála, práveže ju udrží pri rastlinke, neodparuje sa tak rýchlo...aspoň čo mám ja skúsenosti, možno iný typ pôdy reaguje inak 🙂

lienocka2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
shia
5. apr 2016

kludne az k rastline, kora je praveze uzitocna, obzvlast ak ide o kyslomilnu rastlinu, lepsie drzi vodu, svojim rozpadom obohacuje podu a aj rastlinu o latky, zabranuje burinam, vysusaniu atd atd..prip o akur astlinu presne ide, neviete?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
shia
6. apr 2016

a určite dať fóliu! bez fólie to nemá význam, burina rastie kade-tade, kôra sa hneď stratí...viem, čo hovorím, som totiž záhradný architekt ;) držím palce pri budovaní záhradky 🙂

martina374
autor
6. apr 2016

@shia
@miriam11
@shia
@tyelde Dakujem Vam vsetky za radu. Nebola som si ista ci dat koru az tesne k rastlinke alebo nie...zdalo sa mi ze to bude take nahrnute pri tej rastline ked dam koru tesne,ale ako vidim je to pre nu uzitocne. Diky

lucyliu
5. jún 2020

foliu nedavaj, zabrani sice rastu buriny z pody, ale aj tak ti tam nafuka burinu a ta bude casom veselo rast na folii a ked ju vytrhnes, tak aj s kusom folie. navyse pod nou ostane mrtva zem, pozabija podne mikroorganizmy a rastlinky, co sa maju rozrast, to maju zbytocne stazene.
je to ropny produkt a ta mulcovacia kora je len na ozdobu. ked das koru priamo na zem, tak sa bude rozkladat a obohacovat/hnojit zem.