Dobrý deň , dá sa po niekoľkých rokoch vyžiadať pitevná správa. ? Ako dcéra ak žiadam ..
Zákon č. 576/2004 Z. z., § 22, bod (2):
Zdravotnú dokumentáciu podľa § 20 ods. 2 a 3, ktorú vedie všeobecný lekár, uchováva poskytovateľ 20 rokov po smrti osoby; ostatnú zdravotnú dokumentáciu podľa § 20 ods. 2 a 3 20 rokov od posledného poskytnutia zdravotnej starostlivosti osobe.
@ninazemna možno to vyznie blbo ale tak mal by ju mat všeobecný lekár ?? Alebo by som si ju mohla vyzdvihnúť na pitve ..by som skúsila tam zavolať
... ostatnú zdravotnú dokumentáciu ... 20 rokov. Poskytovateľ, ktorý vykonal pitvu, teda Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podľa miesta výkonu.
Do parlamentu bol predložený návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon o zdravotných poisťovniach (zákon č. 581/2004 Z. z.). Návrh zákona upravuje možnosť nahliadnutia do pitevného protokolu blízkym osobám a osobám, ktorým sa môžu sprístupniť údaje zo zdravotnej dokumentácie podľa zákona o zdravotnej starostlivosti (zákon č. 576/2004 Z.z.).
SÚČASNÁ PRÁVNA ÚPRAVA PITVY
Právnu úpravu vykonávania pitvy upravuje zákon o zdravotných poisťovniach v § 48 (zákon č. 581/2004 Z. z.). Súčasná právna úprava pitvy neumožňuje pozostalým (oprávneným osobám) získať pitevný protokol, pretože nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie a tu práve nastáva problém.
Keď zomrel pacient na oddelení/klinike a bol pitvaný, pitevná správa (protokol o pitve) prišla poštou často po mnohých týždňoch/mesiacoch, založili sme ju do posledného chorobopisu, ktorý sa archivuje 20 rokov. Nahliadať do zdravotnej dokumentácie môžu iba oprávnené osoby, osoby označené zosnulým počas života ako oprávnené a iné osoby podľa rozhodnutia súdu.
@ninazemna to znamená ze pitevna správa sa pozostalým nedáva? Ci ako to? Lebo ja ju doma mám, brat bol poslaný na pitvu, a teda keď ho doviezla pohrebná služba, s papiermi som dostala aj pitevnu správu, tak by ma zaujímalo aký je oficiálny postup, či sa to pozostalým dáva takýto dokument, alebo to u mňa skončilo nejako náhodou.
Pracovala som na detskom, pozostalí rodičia boli oprávnené osoby - zákonní zástupcovia zosnulého dieťaťa.
pripnem sa...