Vyúčtovanie za určité obdobie

24. máj 2021

Dobrý deň. Potrebujem radu. Mám byt v prenájme od 1.6.2020 do 31.5.2021. Poslali mi vyúčtovanie za rok 2020. Volala som na bytové, no nevedia mi vyrátať spotrebu za určité obdobie. Ako to mám vyúčtovať nájomníkom? Aby zaplatili reálnu spotrebu resp.aby som im vrátila preplatok.Ďakujem.

ckocka
24. máj 2021

Elektrina, plyn, voda máte napísané počiatočné stavy pri nasťahovaní, tak to viete rozrátať.

moni106
24. máj 2021

Mne na bytovom povedali ze mam poziadat o osobitne vyuctovanie za mesiace ktore chcem.ale az ked mi pride vyuctovanie mam ziadat.musi sa to dat vsade.

patka06
24. máj 2021

Predpokladám, že ste 01.06. odpísali všetky merače
Na vyúčtovaní je konečný stav k 31.12. podľa toho vypočítate spotrebu nájomníkov.
Cena energií a všetky náklady sú uvedené na vyúčtovaní.

nafka0483
24. máj 2021

@moni106 Ako urobia vyuctovanie za mesiace, ktore chces? Chodia vam kazdy mesiac odpisovat merace? Vodu, kurenie? Alebo to mate urobene nejako elektronicky, ze nemusia chodit a odcitava im to a tak vedia vypocitat spotrebuje osobitne za kazdy mesiac?

patka06
24. máj 2021

@nafka0483 vedia to urobiť aj tak, že im dáte počiatočný stav meračov, od ktorého chcete urobiť vyúčtovanie a prepočítajú iba spotreby ...samozrejme väčšina správcov za poplatok, keďže je to práca navyše

autor
24. máj 2021

@nafka0483 ja som to odpisovala každý druhý mesiac, studenú a teplú vodu.

qetka
24. máj 2021

tak si prerataj celkovu sumu na celkovu spotrebu a podla toho trojcelenkou zistis, kolko sa kwdy spotrebovalo

nafka0483
24. máj 2021

@patka06 No ano, ked im ty das stav meracov, tak chapem. Ale ona pise, ze vyberies mesiace, za ktore chces, tak tym padom by museli odpisovat merace kazdy mesiac.

nafka0483
24. máj 2021

Autorka - tak studenu a teplu vodu im budes vdiet vypocitat - mas pociatocny stav, priebezne stavy a odpises konecny stav.
Ale teplo asi nevypocitas...

moni106
24. máj 2021

@nafka0483 u nas to robia elektronicky na diaľku a ano.kazdy mesiac je odpis..ale asi to vsade tak nefunguje

nafka0483
24. máj 2021

@moni106 Veruze vsade nie :( co viem, tak skor v domoch to maju takto elektronicky, o bytoch som este nepocula. Ale mate to tym padom super, to sa da krasne pozriet a kazdy mesiac presne vyuctovat.

patka06
24. máj 2021

@nafka0483 existuje to aj v panelákoch, u nás v meste postupne menia merače vody za digitálne, merače tepla máme digitálne /s odpočtom spotreby na diaľku/ už asi 5-6 rokov

nafka0483
24. máj 2021

@patka06 To je super, u nas mame stale klasicke aj kazdy koho poznam, ale je dobre ked sa to postupne vymiena 🙂

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
patka06
24. máj 2021

@beata_k veď to je dobre, zaplatí to ten kto naozaj spotrebuje a nerozpočítava sa strata medzi všetkých

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
patka06
24. máj 2021

@beata_k ja som myslela vodu ...je hlavný merač na vstupe - veľmi presný a potom vodomery v bytoch. Rozdiel medzi hlavným a súčtom tých z bytov sa rozpočítava - teda aspoň u nás

tncka
24. máj 2021

Blbost.Musi sa to dat,bezne to robia. Ine je ze sa im nechce tak ta odpinkali. U nas napr.za poplatok ale urobia.

nafka0483
25. máj 2021

@beata_k Ale ved je to ferove, spotrebic realne spotrebuje elektrinu sj v stand by rezime.

nafka0483
25. máj 2021

@tncka Preco by sa muselo? U nas to neurobia, lebo nemaju ok, nemaju udaje z ktorych by vypocitali.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
25. máj 2021

@beata_k :D ale to nie je problem samotnej spotreby, ze by sa zvysila, alebo nieco take. Len stare merace merali zle, cize ludia platili menej ako mali. Teraz sa to len napravi :D

autor
27. máj 2021

Ďakujem ženy, pomohli ste mi 👍😊vodu viem vypočitať a kúrenie bude tiež OK. Vyrátajú mi elektronicky reálnu spotrebu.

kolieskova232
27. máj 2021

naaa tak potom super. som rada, ze uz to mas a vies ako na to

janny39
6. aug 2021

My sme menili elektrinu pred nedávnom na Slovakia Energy, docela pomohli aj s tarifom, odoberáme rovnako a niečo nám to robí na späť, ja by som preto volala na dodávateľa.

ootaznik
15. máj 2022

Prosím o radu pri vypocte vyúčtovania za elektrinu pre najomnika. Viem koľko spotreboval, mam FA len som si nie istá, či mám odpočítať preddavky, ktoré som mala stanovené alebo tie, ktoré som si ja umelo navýšila. Najprv som počítala s navýšenymi ale potom mi napadlo, že to by som nájomníkovi aj o toľko mala zvýšiť nájom a to neurobila. Neviem ci dobre rozmýšľam

patka06
15. máj 2022

@ootaznik započítaš preddavky ako máš uvedené v nájomnej zmluve
Ak to tam nemáš, tak tie, ktoré si reálne platila