Dobrý keď vám neurológ povedal že je to na, operáciu L5 sú aj iné možnosti liečby ako hneď operovať mám doma 21mesačneho syna. ďakujem. skúsenosti
Tiež mám extruziu L5/S1 a po roku sa mi uľavilo, boli to asi najväčšie bolesti, ale som kedy zažila. Potom som začala cvičiť metódu McKenzie a na to som nadviazala SM systém, raz mesačne návšteva fyzioterapeuta. Je to ale už na celý život, keď zanedbam cvičenie a k tomu sa pozabudnem pri nesprávnom sede, hneď to cítim.
Navstiv ešte jedného lekára, ako to vidí on, či je ozaj nutná operácia.
@deana100 mne sa po 2 rokoch platnicka vrátila/Resp. Zmizol sekvester. Tiež to bolo na operáciu. Rok som s tým nerobila nič. Nevedela som, že čo mi je. V januári som začala cvičiť sm systém, v apríli som sa dostala k neurologické. Ta má poslala na mr, z toho mi dohodla termín u neurochirurga v júni. Vtedy má už nič nebolo. Tak dal tomu ešte pól roka. V októbri kontrolné mr a na ňom výrazne zlepšenie.
@deana100 dolezite je co povie neurochirurg.
chrbat raz nacnu - a pruser. Lenze niekedy to inak nejde.
ty sama vies ake mas problemy --- ja som mala 3 mesacneho syna a prestala mi fungovat noha - to sa inak ako operaciou u mna riesit fakt nedalo
som po operacii, zalezi od nalezu, za mna cim skor zoperujes (ak je utlak na miechu) tym lepsie, budu mensie nasledky a kratsia rekonvalescencia. odpisana budes 1mesiac a potom fungujes normalne len dvíhať nebudes môcť chvilu dieťa ja som po 4m nastupila do prace co ma uz mrle zrali... drzim palceky
@kacena4 fu, mesiac odpisana? tak neviem aku operaciu mas za sebou ty, ja som bola mimo pol roka.... prvy mesiac som mala zakazane vobec sediet, potom sa postupne mohli pridavat minuty.... relativne normalne fungovat som zacala asi osmy mesiac po operacii.
@kaktusik007 záleží od toho či je to endoskopicky, alebo klasická operácia
Samozrejme že to vieš zvrátiť. Treba cvičiť, posilňovať chrbtové svalstvo, nenamáhať sa veľmi, nedvíhať ťažké bremená, mať správnu hmotnosť, užívať výživové doplnky na kĺby a operácii sa vieš vyhnúť, minimálne ju oddialiť.
@deana100 zas tu píšeš. Pol roka ti tu baby radia. Všetky informácie si mala naservirovane popod nos. Za pol roka si nič neurobila a vypisuješ tu stále to isté. Odpovede sa ti len a len opakujú. Už to konečne pochop - sama sa musíš veľmi snažiť, aby si sa ti zlepšil stav. Opakujuci sa príspevok na MK nie je liečba.
@kaktusik007 mala som klasicku operaciu ale nedalo sa porovnat ake som mala bolesti pred operaciou a po nej. to pred bol horor to po operacii uzas od 2 dna som chodila bez bolesti ano boli obmedzenia ale fungovat sa da
@muchotrafka298 Ja, som bola Piešťanoch tam mi povedali cvičenie alebo operácia ale ja som sa aj snažila cvičiť ale bolo ešte horšie mám malého 21mesacneho syna bojím sa ísť na operáciu aby sa niečo nestalo ale ako tak fungujem je aj dobre ale aj zlé obdobie hlavne ako mam dole kĺb tak tam mi to sem tam tlači a výstreluje.
@deana100 nie kazdy cvicenie je vhodne, to ja hovorim vzdy, ze ak cvicit, tak pod dohladom fyzioterapeuta po diagnostike. Lebo nie kazdy cvik je vhodny pre vsetkych s diagnozou platnicka. Pri cviceni sa Ti urcite nema zhorsovat zdravotny stav, cvicenie boli, to vieme, ale nemozes cvicit a ze budes na tom cim dalej tym horsie.
@deana100 všetko tvoje úsilie je len o tom, že tu píšeš čo mesiac to mesiac o tom istom. X krát ti tu bol spomínaný kvalitný fyzioterapeut s presnými cvikmi na mieru kvalifikovany na SM systém. Pričom pri podstivom cvičení (hodina denne), pravidelnými masážami s časom aspoň pol roka by si mala cítiť zlepšenie. 5 minút raz za týždeň podľa internetu nie je cvičenie. Stále chceš všetko rýchlo rýchlo a bez námahy. Kopa vyhovoriek k tomu. Aby si pochopila po operácii sa ti neuľavi, veľmi tvrdo budeš musieť makať po nej, aby si dosiahla uľavu. Čiže budeš presne na tom istom bode ako teraz. Je to tvoje zdravie. Pokiaľ si sama nevstupiš do svedomia, nik ti nepomôže.
@gemerka17 Moja Zlatá poznáš ma vôbec... čo si myslíš že necvicim. začala som na sebe pracovať keď chces osobne ti pošlem fotku.... jáj tieto výlevy a prečo a prečo však ja pracujem na sebe a čo si myslíš že pôjdem na operáciu však mám. doma malé dieťa a to ma. potrebuje.... ja si tu nejdem vylievat srdce už som začala na sebe pracovať moja žlta myslíš ze mi to je jedno.....
@deana100 pokial je tam uz taky stav, ze je to operaciu, tak to ziadnym cvicenim ani rehabilitaciou uz nedas do povodneho stavu.
Vela ludi odporuca SM system, ja som ho cvicila 7 rokov a nemyslim si, ze je vhodny pre kazdeho. Tam ked chces mat velke vysledky tymto cvicenim, tak treba cvicit niekolko hodin denne plus absolvovat u fyzioterapeuta ako doplnok manualne techniky k SM systemu.
ja mam extruziu (laicky povedane vytecenu platnicku L5/S1, kde mi to tlacilo na nervy tak, ze ich mam uz nenavratne poskodene). Bolest mi sustavne vystrelovala do nohy. Ja som naozaj poctivo cvicila a cvicim doteraz. Ten stav je stabilizovany, ale viem, ze uz to nebude nikdy take ako predtym. Na operacii som nebola, ani nepojdem. Ludia s touto diagnozou co mam ja su bezne na invalidnom dochodku.