Dobrý deň, nájdem tu niekoho, kto niekedy teraz nedávno vystupoval z katolíckej cirkvi? mám pár otázok.
@lenkakravcova áno, ale v budúcnosti by som chcela do nejakej cirkvi patriť, ale nie do katolíckej, chcela by som zatiaľ vyriešiť aspoň odchod z RKC, v prípade, že by to trvalo dlhšie. Osobnú skúsenosť zatiaľ teda nemám, ale čo som tak počula, tak RKC s odchodom niekedy robí problémy. Tak neviem na čo sa mám pripraviť a hlavne ako postupovať, či stačí podať nejakú žiadosť, alebo treba ísť niekam osobne (na miestnu faru, alebo kam).
Reálne je to úplne jedno, kde si zapísaná a kde nie, lebo ako ti píšem záleží len na sčítaní obyvateľstva. Nič iné to neovplyvňuje.
Ja som muslimka, normálne som to hlásila pri sčítaní ľudu (kolonka islam) a inak to neriešim. To, že som bola pokrstená v RKC je vec dávno minulá a nič ma s tým dnes už nespája. Nemajú mi ako robiť problémy, keďže tam nechodím 🙂
Načo potrebuješ akoze oficiálne vystupovať? Však prestaň chodiť do kostola a hotovo...a je po vystúpení 🫣 bože môj, to sú problémy 🫣
Posiela sa žiadosť na faru. Oni ale zvyknú naťahovať to a presviedčať ťa a pod. Ak vyhráš, vyčiarknu ťa z tej ich zázračnej knihy a si odpadlík 😀
Niekto to pre vnútorný pokoj potrebuje.
Ak ho neviem pochopiť, tak do neho nekopem a čítam iné príspevky.
@jozko_z_lesa a čo pre niekoho znamená byť v cirkvi? Načo sa teda človek krstí keď je to len obliatie vodou a zapísanie do nejakého trápneho zošita? Čo znamená ísť na omšu keď tam len sedíš a počúvaš?
@jozko_z_lesa pokiaľ chceš oficiálne patriť do inej cirkvi, musíš najskôr vystúpiť z tej, v ktorej sa aktuálne nachádzaš. Neobmedzuje ma to nijako, ale ľudia radi narážajú na to "že však si katolíčka" tak už im budem môcť oficiálne povedať, že nie som. A rada podporím nejakú inú cirkev. Som kresťanka, avšak nie katolíčka, preto nechcem byť ako katolíčka niekde vedená. A ďalšie dôvody, ale nemusím sa obhajovať.
@lenkakravcova toto som napríklad nevedela, že je dôležité to zadávať pri sčítaní, myslela som, že to ide automaticky
@hylary mám vnútorné dôvody 🙂
@lenqua_12325 toho sa trochu obávam, že budú robiť problémy, hlavne bývam na dedine a farár pozná rodičov, mamina sa kvôli mne aj spovedala
@lenqua_12325 dobre si napísala, ani ja nerýpem do druhých, pokiaľ chcú napríklad do RKC patriť, alebo pokiaľ je niekto ateista...
Nejaké info nájdeš zbohom.net
@jozko_z_lesa tak pre ňu to asi má význam nie?
@jozko_z_lesa to o sčítaní som nevedela, a v iných cirkvách sa ma bežne pýtali, kam patrím ( tak asi záleží ako kde)
@jozko_z_lesa má čas si ujasniť v čo verí. Vie v čo neveri, tam byť už proste nechce.
Je to dlhy clanok, ale najdes tu nejake info: https://svetkrestanstva.postoj.sk/93993/odkrsti...
@jozko_z_lesa keby si netrepal hluposti. Ano, je to problem, predstav si. Malo by byt trestne krstit deti bez ich vedomia a potreby. Za nas rozhodol niekto, bud zo slusnosti, alebo ze sa to patri. Treba zrusit financovanie cirkvi a mat model ako nemci. Nech si veriaci prispievaju. A ked prd o tom vies, tak nerad. Ano RKC je problem. Je to farizejska institucia, ktora v 21. storoci nema co robit. Len tu rozosievaju zlo starocia.
@jozko_z_lesa myslím si, že otázka viery je v živote dosť dôležitá. Nedá sa to porovnať s tým čo hovoríš ty.
@jozko_z_lesa keď vystúpiš z cirkvi tak sa všetko vymaže, už nie si pokrstený a nemáš nič spoločné s cirkvou. Či to reálne vymažú so zmizikom je asi jedno nie? Oni oficiálne prídu o svoju ovečku
@jozko_z_lesa trosku si to nastuduj, uz ked si taky veriaci. Pan raci byt veriaci tiez len pro forma, ako vacsina tzv. katikov, ze? Plna huba viery a v srdci zlc a jed. Mam trosku vacsiu vedomost o praktikach najstarsej mafie na svete.
@stanulienkat nemecký model by mimo iného nediskriminoval muslimov na Slovensku. Určite by som ho podporila. Bolo by to oveľa spravodlivejšie riešenie než teraz.
Kamos riesil skrz platenie dane ked bol v Nemecku pracovne. A trvalo to par mesiacov, mozno pol roka od podania tej ziadosti. Mal tam nejake dve sedenia s nimi, pre neho to bola skor papierovacka. Nakolko oni sa ho snazili o niecom presvedcit a on vysvetlil, ze nakolko je iba papierovo veriaci, tak nema zaujem robit sponzoring a nie maly tam v Nemecku
@jozko_z_lesa Dosiahne napr. to, ze ak by zomrela, nepochova ju katolicky knaz katolickym obradom.
@jozko_z_lesa keď sa jej niekto opýta či je pokrstená tak môže povedať, že nie. Alebo to môže povedať aj teraz?
Dôležitejšie než nejaké vystupovanie je zahlasiť pri sčítaní ľudu kam reálne patríš. Podľa toho sa rozdeľujú financie cirkvám a náboženským spoločnostiam.