Vysporiadanie energií po ukončení zmluvy o prenájme

angel28
20. aug 2014

Ahojte..potrebovala by som vedieť,ak s tým máte konkrétne skúsenosti,ako sa vysporiadať s energiami s majiteľkou bytu po ukončení prenájmu. O týždeň sa sťahujeme do vlastného a majiteľka si chce ponechať depozit 320€,že nám zavolá o rok,keď príde ďalšie vyúčtovanie,aby tak odrátala prípadné nedoplatky. Má na to právo? V zmluve stojí,že nedoplatky si musíme uhrádzať sami,ale ešte tam stojí aj to,že nám musí vrátiť depozit do 3-5 dní po opustení bytu a odráta prípadné škody. Má právo nás ešte po roku naháňať s energiami????? Ďakujem za konkrétne opodstatnené príspevky.

havana_frost
20. aug 2014

@angel28 Podľa zmluvy na to právo nemá, mala si inak postaviť zmluvu, ak si chcela nechať zálohu až do najbližšieho vyúčtovania. Ja som sa stretla s tým, že si nechali kauciu až do ďalšieho mája, ale buď by s tým musela súhlasiť aj druhá strana alebo by to malo byť zmluvne ukotvené. Má právo vás po roku naháňať s energiami (nedoplatky si musíte uhrádzať sami podľa zmluvy - a vyúčtovanie za kalendárny rok býva spravidla nasledujúci marec - máj), ale nemá právo si to jednostranne zadržať. Ale prakticky, ako chceš dosiahnuť, aby to neurobila? 😒

bonaqa2013
20. aug 2014

Napíš na HNonline.sk, Hnporadňa
Odpovedajú právnici na otázky čitateľov.

havana_frost
20. aug 2014

@bonaqa2013 Právna norma na vysporiadanie nedoplatkov/preplatkov na energiách nájomníkmi neexistuje. Tu pomôžu len všeobecné ustanovenia o nájme, resp. spôsobenej škode.

angel28
autor
20. aug 2014

@havana_frost Chce,aby sme spísali dohodu,kde chce uviesť tieto údaje o vyrovnaní. Keďže nastavila predpis na minimum,nedoplatky mávame 250€ za rok spolu. Preto si je istá,že tam nedoplatky budú a chce to uhradiť. Nevedela som,že este aj po roku ma bude obťažovať. Kde mám istotu,že sa mi ozve..nechcem sa s ňou potom naťahovať..

miku1
20. aug 2014

@angel28 Keď sme pred rokmy bývali v podnájme, tak sme z neho odchádzali k 28.2., depozit nám bol vrátený pár dní na to. O rok v marci nás bývalý majiteľ kontaktoval, pretože na byte bol preplatok okolo 350 € , ktorý nám po dohode poslal na účet. Našťastie to boli seriózny ľudia a nemali problém oni s nami ani my s nimi. Ak máte v zmluve, že sa depozit vracia, tak vám ho má vrátiť.

angel28
autor
20. aug 2014

@miku1 Tak to ste mali šťastie..táto nás zdiera od začiatku a ešte si chce spätne odrátať 14€ mesačne od januára, ako nečakané zvýšenie nájmu - bezdôvodné.. nemám už na ňu slov..keby sme nemali 2 deti, už dávno tam nie sme..ale museli sme dlho hľadať byt, aj to sme kúpili nie zrovna najlacnejší, nemali sme na výber, len aby sme odtiaľto odišli..

havana_frost
20. aug 2014

@angel28 Ak očakávaš, že tam budú nedoplatky, prečo máš problém jej ich zaplatiť aj po roku? Nastavila to na minimum, ale to nič nemení na tom, že ste minuli viac a teda oprávnene chce, aby ste si energie uhradili. Či zle to chápem? Vezmi si to z jej strany, ty by si chcela doplácať za niekoho druhého jeho nedoplatky? Má to ona zaplatiť zo svojho? Ono skôr ako po roku sa to nedá, keďže dovtedy nepozná vyúčtovanie. Ak nájomca odchádza zrovna po vyúčtovaní, tak to takto vyjde, až po roku, žiaľ. Nie je to také nezvyčajné, ponechať si aj kauciu na to.

miku1
20. aug 2014

@angel28 14 € mesačne ako nečakané zvýšenie nájmu ??? To čo má byť??? To mala s vami riešiť v decembri a nie teraz v auguste.

monika0612
20. aug 2014

@angel28 jednoducho si dajte urobiť vyučtovacie faktúry ku dňu skončenia nájmu. Uvediete stavy aké odpíšete pri odovzdaní bytu a potom sa môžte vyučtovať celkom presne. Elektrárne robia/li/ faktúru mimo fakt. obdobia bez poplatku, plynárne si účtovanli cca 18,-€, vodárne ti to tiež spravia. Vlastná skúsenosť. Potom sa tým nemusíš zaťažovať další rok

angel28
autor
20. aug 2014

@monika0612 Už to nerobia z elektrární, boli sme sa na to informovať..:/ Plynárne sa vraj neoplatia,lebo že 17€ sa platí štvrťročne a platiť za jedno vyúčtovanie..keď aj tak sa nedá dovyúčtovať zvyšok,lebo voda ide cez bytové družstvo..žiaľ jedine o rok..

simsalabim
20. aug 2014

@angel28 asi zalezi od toho, ako mate postavenu zmluvu, ale uprimne povedane, ak budu nedoplatky za VAMI spotrebovane energie, je vasou psou povinnostou ich uhradit... My mame v zmluve uvedene, ze taka a taka suma z kaucie sa vracia okamzite a druha az po vyuctovani za energie a poplatky spojene s uzivanim bytu.

angel28
autor
20. aug 2014

@miku1 vraj nám zabudla zvýšiť nájom a že tak chce doplatiť do augusta..skoro som spadla na zadok...je už dosť stará a radí jej jej zať..všetci ich tu už poznajú ako známu firmu..

angel28
autor
20. aug 2014

@havana_frost Nemám žiadny problém jej to zaplatiť..hádaj prečo máme nedoplatky? To ona sama,aby neplatila vysoký predpis na bytové, znížila na najnižšie sadzby, hoci som ju žiadala to navýšiť na 4 osoby! Nikdy sa jej tak neuráčilo, a teraz doplácame nehanebné sumy..kvôli jej chamtivosti! Nechcela som,aby nás kontaktovala,nechcem o nej ani počuť,lebo tá sa nám už navystrájala toho hrozne veľa bez ohľadu na to,že som bola vtedy tehu s druhou..nemá štipku charakteru..ale to by si musela vedieť aká je..Určite si uhradíme všetko, pokiaľ budú nedoplatky..ale keďže preplatky tiež nie sú v zmluve ukotvené po skončení nájmu, tak tie už vrátiť akože netreba,či?..takže o to jej ide,len nás ošklbať..

angel28
autor
20. aug 2014

@simsalabim No my nemáme nič také v zmluve a nedoplatky, ako som už písala,sú kvôli nej, keď si nastavila sadzby na minimum..vie dobre,čo robí..

simsalabim
20. aug 2014

@angel28 nie je mi celkom jasne, preco ste s nou tu zmluvu podpisali...my sme si zmluvu pred podpisom par krat medzi sebou posuvali (teda ako najomca / prenajimatel) a aj konzultovali s pravnikom. Spravne by sa mali vracat preplatky a samozrejme aj nedoplatky by sa mali uhradit. Predlozenie vyuctovani by malo byt samozrejmostou. A nie je nahodou nenahlasenie spravneho poctu osob v byte nejako postihnutelne? Ved od toho zavisia aj platby za spolocne priestory, vytahy a tak...

angel28
autor
20. aug 2014

@simsalabim Však aj my sme si to dobre prečítali, ale nevedela som, ako to chodí,že preplaty by mala vyplácať..spomenula to až vtedy,keď bol nedoplatok po narodení dieťaťa za vyššiu spotrebu vody atď., až potom začala predkladať faktúry..avšak teraz tu ide o to,že v zmluve nestojí žiadne vyrovnanie po odchode z bytu a teda ani prípadný preplatok na energiách. Hlavne,že chce spísať iba prípadné nedoplatky a nechať si tak depozit..Kľudne by si ho mohla nechať,ale už len preto,že je taká chamtivá, ju donútim pripísať aj o preplatkoch na dohodu pri odchode..už na ňu nemám trpezlivosť..dosť sme sme aj investovali z vlastného, aby sa tu dalo bývať, ale to si neváži ani náhodou..keby som to mala zrátať, tak by sa nedoplatila ona..ale ako som už písala,mám 2 deti a nemienim sa s ňou hádať..som zvedavá, čo povie na tú dohodu

angel28
autor
20. aug 2014

@simsalabim Neviem, či sa to dá napadnúť, že nás nenahlásila,pritom povedala,že to urobí..ale aby platila menej bytovému, dala si sadzby na minimum a na 2 osoby a keďže v zmluve sú nedoplatky uhrádzané nami, tak nám to dávala vždy uhradiť, aj keď mi bolo divné, že máme toľko nedoplatkov napriek tomu,že platíme na 4 osoby..ibaže to som nevedela,že nás nenahlásila všetkých..ide to cez bytové, aj keby som chcela niečo riešiť, to by spätne asi nevyrátavali..by ma to vyšlo viacej,než by bolo preplatkov..

angel28
autor
20. aug 2014

Ďakujem všetkým za názory,rady..;)

sissmiss
20. aug 2014

@angel28 spiste dohodu ktora mala byt sucastou uz zmluvy. Pripadne nedoplatky si bezodkladne uhradite a pripadne preplatky vam ona bezodkladne vrati. Co sa tyka zalohy, tak tak ako mate uvedene v zmluve. Ak ste ale doteraz mali nedoplatky, je logicke ze pri zachovani nizkych zaloh tam zase len bude nedoplatok. Pri odovzdavani bytu spisete stav meracov a tak budete platit potom za realne spotrebovane energie. Ked som ochadzala z najmu, majitelka si nechala zabezpeku az do vyuctovania energii, takze este dlho. Ale stav meracov som mala podpisany a aj to ze som odovzdala priestor v neposkodenom a v povodnom stave. Takze som len dostala nejake peniaze naspat, lebo ja som praveze preplacala.

anatalia77
20. aug 2014

@angel28 nuz pokial sa v zmluve uvadza o preplatkoch,ci nedoplatkoch,tak ja by som trvala na zmluve,ktora by mala podrobne rozpisane jednotlive polozky. Napr.najom je 400 eur. Takze:
-platby za byt nech su za 4 osoby 300 eur. Tuto sumu by pranajimatel musel posielat na bytove druzstvo,plynarom a elektrarnam.
Plyn 20 eur,elektrika 50 eur a zvysok 230 bytovemu druzstvu na pokrytie spotreby vody,tepla,vytah,fond oprav,smeti..
-100 eur nech si ponecha majitel.
Ked pride vyuctovanie,tak tam jasne vidno ake mesacne zalozy sa zaplatili,a ci je preplatok,alebo nedoplatok.
Takto dako by mala vypadat seriozna zmluva.

mihula
20. aug 2014

my sme prenajali dom pred mesiacom,odhlasili vsetky energie,novy prenajimatel sa prihlasil a vsetky preplatky a nedoplatky su jeho a nas sa to vobec netyka.Preco ste to nespravili aj vy?Platili by ste iba holy najom

angel28
autor
20. aug 2014

@mihula Ona je majiteľka,takže všetko ide na jej meno, my sme nemali prístup k ničomu ani právo..ona žiadala len platiť na účet, ktorý má na to založený.

angel28
autor
20. aug 2014

@anatalia77 To nám už potom dávala k dispozícii, keďže chcela prípadné nedoplatky..predtým, keď neboli nedoplatky, sme preplatky nevideli ani omylom..to už bola ticho...a posledný rok nás donútila urobiť inú zmluvu,kde 200€ máme dávať na účet - ten oficiálny k bytovému družstvu,kde jej sťahujú tie preddavky a zvyšok 140€ chcela na ruku, aby nemusela platiť za prenájom viac peňazí bytovému..Chtiac-nechtiac sme museli súhlasiť,lebo už bolo po prerábke (prerobili sme detskú,atď.) a tak využila situáciu vo svoj prospech a ešte dala aj byt predať za našim chrbtom,keď už sme investovali a všetko dali na poriadok..toho je veľa,škoda slov..

anatalia77
20. aug 2014

@angel28 no dobre,takze bytovemu ste posielali 200eur. A kto platil elektriku a plyn,vsak to su samostatne platby. Ci ona z tych 140?

mihula
20. aug 2014

@angel28 aj my sme majitelmi nehnutelnosti a jednoducho,sme to tak spravili.Odhlasili energie,odpisali stav,nahlasil sa novy odberatel a nam do mesiaca prisla faktura-vyuctovanie.A tak je to aj s plynom a s vodou.Nechapem,co mam ja riesit ich pranie,alebo kupanie,vsak nech si minaju kolko chcu,su to ich peniaze tak co.A to ze chcela na ruku peniaze,to preto aby na danovom urade nemusela platit priznanie z prenajmu.Skus sa jej spytat ci podava danove priznanie,len tak co povie

anatalia77
20. aug 2014

@mihula no aj to je cesta,ale co ak podnajomnici nebudu platit,a odstrihnu ich od zdrojov? Kto zaplati znovuzapojenie?

mihula
20. aug 2014

@anatalia77 no vsak neboj ci by byvali po tme a ak by sa inak nedalo tak predca z depozitu a okamzitu vypoved

angel28
autor
20. aug 2014

@anatalia77 Jej z toho účtu stiahli len základné poplatky, čo boli nastavené..zvyšok bol do vrecka..pretože oficiálne sme platili 200€ ( z čoho neplatila celú sumu bytovému, len tie preddavky) a zvyšok s inechávala pre seba..Keď prišlo vyúčtovanie z bytového, tak nedoplatky sme uhrádzali my..a tie veru boli, keďže si nastavila tie sadzby na minimum, aby platila čo najmenej a aby jej ešte ostalo z tých 200€ do vrecka.

angel28
autor
20. aug 2014

@mihula Ako odberateľ firuguje iba ona, keďže tento byt jej stále jej a trvalý pobyt tu má iba ona..v prípade kúpy by sme sa nahlasovali my. Vravela,že inak sa to nedá..zrejme chcela mať prehľad o všetkom, aj našej spotrebe, (aspoň má o čom vo vchode rozprávať), a tak nám nedala inú možnosť. Teraz máme 4 izb. byt aj my a pri kúpe sa odhlasovala firma (ide o novostavbu) a nahlasovali sme sa na energiách my, ako noví odberatelia..takže len tu to tak šlo..nie pri prenájme .. nevedela som, že aj tak by to šlo, keď ide o podnájom.

mamulka211
21. aug 2014

Prenajimatelia su vacsinou, cest vynimkam zdieraci. Poznam to z vlastnej skusenosti. Nikdy nepochopim, preco prenajimatel neplati za svojich najomnikov normalne zalohove platby zodpovedajuce ich realnej spotrebe energii a vody.Moja slavna prenajimatelka za nas 6 ludi platila na bytovom druzstve najom 59 eur a potom mi vykrikovala, ze mame nedoplatky 400, aj to sme celkom setrili, lebo inac by boli vyssie...Robia to preto, ze si za prenajom bytu uctuju peniaze a cim menej odvadzaju, tym im ide viac do vrecka a potom si do zmluvy postavia, ze nedoplatky platia najomcovia. Treba si na to davat pozor a vzdy trvat na tom, aby za vas platili tolko, kolko realne spotrebujete, nie minima. Poznam aj pripad, kedy prenajimatelka inkasovala za komunalny odpad a nic na mestkom urade nezaplatila...vsetko si treba vopred podchytit a ziadat moznost nahliadat do inkasnych listkov a platieb na BD, aby sa predislo osklbavaniu zo strany prenajimatelov. A na tu tvoju odrbavacku len tolko, opytaj sa jej, ci je nahlasena na danovom urade a ci plati dane za prenajom bytu, ak nie, povedz jej, ze ju nahlasis a to ju bude stat ovela viac ako tych 300 eur, co ti zadrziava. 😉