Vysoká vlhkosť v novoprerobenom byte a zvláštny zápach

martinasenajova
25. sep 2013

Potrebujem radu v zúfalej situácii. Pred dvoma mesiacmi sme sa nasťahovali do bytu, ktorý sme niekolko mesiacov prerábali. To bolo v lete kedy sme boli minimum času doma, bolo teplo, non stop otvorené okná - žiadny problém. S príchodom daždivého obdobia X týždnov dozadu si suseda nad nami zmyslela že vyberie okná z bytu lebo ho prerába - jediné čo nás delí je keramický strop a trochu škváry. Byt je vlhký , robia sa v nom nové omietky atd. v jednej izbe kde nemáme znížený strop mi presakovala vlžoba od nej z bytu. Aby som to upresnila, náš byt sa nachádza v stavbe z 1931. na 1. poschodí, no pod nami je ešte jeden nevykurovaný ale dobre odizolovaný byt. Pred niekolkými týždnami sa mi v byte objavil zápach ktorý pripomína nejakú stuchlinu , kyslosť, skoro až štiplavý. Prvé dni som tomu nevenovala moc pozornosti lebo som strážila známym kocura tak som si myslela že to z neho je v byte smrad. Ale kocúr je už dávno preč, ja som všetko vyumývala snád milion krát a smrad ostal. Non stop vetrám a kurim dookola. Doniesli sme vlhkomer a ten nám ukazuje hodnoty až 90. Ked som dnes nechala otvorené okno tri hodiny vkuse znížila som to len na 75. Plesen nemáme žiadnu (resp. je možné aby bola na neprístupnom mieste ako napr nad sadrokartonovym stropom?). poradte mi ako sa zbavit vlhkosti a zapachu. uvažujem nad krbom - ten by možno zmenil cirkulaciu vzduchu a presušil by to tu. neviete mi poradit nejakeho odbornika pripadne?

chryse
25. sep 2013

Ahoj skus Ceresit stop vlhkosti. Prerabali sme dom v ktrorom 10 rokov nikto nebyval. Mali sme neskutocnu vlhkost,,,,, Az kym som nezistila, ze mi splesnel matrac zo spodu....Od kedy mame Ceresit. Mame pokoj

mamainprogress
25. sep 2013

Www.modrastrecha.sk normalne sa tam prihlas s tym istym nickom, tam
Ti poradia.

alami
25. sep 2013

@chryse nie je ceresit málo účinný na celý byt? či máte v každej miestnosti, či ako?

@martinasenajova skús kúpiť poriadny elektrický odvlhčovač vzduchu, skutočne odvlhčuje, aj som premeriavala vlhkosť pri jeho používaní, stiahlo to vlhkosť poriadne,len treba používať pravidelne, samozrejme.

lenkaga
25. sep 2013

tak u nas je vlhkost cca 70- 75 percent, spociatku tiez neboli plesne, ale neskor sa ukazali.
Krb ti vzduch vysusi v obdobi jar, jesen, zima. Ale vlhkost je vysoka aj v lete-hlavne, ked su velke horucavy (vtedy je ten vzduch az tropicky)-my sme mali vtedy vlhkost viac ako 80 a to ti krb nevyriesi.
My sme kupili odvlhcovac a ide takmer non stop.

chryse
25. sep 2013

@alami mame viac a striedam ich. Za 3 mesiace som vyliala plnu nadobku. Dokonca aj do skrine som kupila, lebo som stale citila ako keby boli veci mokre.
Tak ako hovori @lenkaga, v lete trebe vetrat len rano a v noci, alebo vecer, ked uz nie je horuco. Ja som mala v celom dome pootvarane okna. Vecer som si lahla do postele a citila som vlhkost. Ak kym mi suseda neporadila aby som zatvarala okna. Ze mi ten vzduch vo vnutri skondenzuje... A preto mam vsetko vlhke.

alami
25. sep 2013

@chryse tak asi pokúpim aj nám do každej izby, niekedy som to mala, aj mne sa nazbierala voda, len teraz sme v dome a tu mi to príde, že to je nič na takú plochu. Máme vysokú vlhkosť. Ako sme vymenili okná, mali sme aj pleseň, nepomohol ani primalex proti plesni, ale potom som objavila tento náter http://www.polytex.sk/produkty/4/hygienicke-nat... je perfektný, predajca garantoval, že naň sa pleseň nechytí ani náhodou. Naozaj sa nechytila, ale len na bielej farbe, neskôr sme skúsili žltú, ale čím viac pigmentu, tým sa účinok stráca a veru, už sa trochu na tej žltej objavila. takže odporúčam v bielej farbe.
@martinasenajova tetno štíplavý zápach som ja mala dnu vo válendách, tam je to uzavreté a asi ako išla vlhkosť od podlahy. takkže myslím, že to bude z toho vzduchu vlhkého, i keď aj kocúr rád značkuje teritórium a ten jeho moč len tak nevyvetráš. Ak sa to objavilo práve vtedy, môže to byť aj jeho smrad 😒

martinasenajova
autor
26. sep 2013

NO ja som mala v lete non stop otvorené okná preto sme to asi nepociťovali , plus teraz k tomu prispela tá prerábka nad nami lebo z toho bytu ide vlhkosť k nám. vyskúšam asi najskôr ten ceresit , lebo ten el. odhvlhcovac je celkom nakladny pozeram. ak nepomože tak potom jedine to.
A myslíte baby že to časom vymizne - myslím či to môžu byť ešte známky prerábky a nejaká zostatková vlhkosť ...?
🙄 S tým kocúriskom to ešte stále zvažujem lebo aj u babičky bola v dome vlžoba ale takýto smrádek to nebol. Len neviem či mám už premalovať alebo čo lebo všetko som vyrajbala milion krát tak mi už ostáva len stena.