Po ukončení strednej školy som si vysokú školu urobiť nestihla. Vydala som sa, narodilo sa mi dieťa prvé, o dva roky na to druhé. Počas materskej som si na vysokú školu netrúfla, nakoľko starší syn mal zdravotné problémy a riešila som jeho, mladší syn bol zas večne uplakané dieťa... ale.. deti podrástli, majú 6,5 a 4 roky a ja mám poci, že by som tu vysokú školu zvládla.. zároveň by som však chcela tretie dieťa a vo mne sa to bije, čo skor... študovali ste popri deťoch? Dalo sa to? A vlastne, má to zmysel, oplatí sa to? Dlho ma láka robiť učiteľku v materskej škôlke, čiže školu s takýmto zameraním.. Stačí na to, aby som mohla robiť učiteľku "len" titul Bc.? A ako ste to zvládali?Deti príežitostne má kto pobaviť, pracujem na polovičný úväzok, čže aj času by trocha naviac bolo... 750 eur na ročné školné "naškrabem". Len stále váááham, zvládnem to? Nebudem ľutovať?
@luciferkax daj sa na to,ked sa chce da sa vsetko zvladnut aj studium aj rodina.dnesna doba je tazka,teraz uzani vysokoskolske vzdelanie nie je to co byvalo,ale urcite lepsie ako ist na trh prace s ukoncenym stredoskolskym vzdelanim.drzim palce
@trgypadl
@dzejn80 bdaka baby.. ved o to mi ide.. ze deti podrastu a nebudem musiet pracovat na polovicny uvazok.. navyse robim plavcicku..aaano super robota..aj sef parada... aj lolektiv..ale nic netrva vecne a veru do dochodku to robit nebudem".. strednu skolu mam obchodu akademiu..ale zas co sa tyka ekonomie tak veeela ekonomov ma ukoncemu aj vysku a nema pracu a vsade.chcu prax..ale zas..
@luciferkax a podla mba je super,ked sa vyska robi na md..lebo to pocas tych 3 rokov aj vystudujes.a ked Ti skonci MD mas hotovo.
ja mam sice iba bakalara,ale zatial mi to staci,ale ked budem musiet ist dalej,tak preco nie.
@luciferkax urcite sa to s pomocou rodiny da zvladnut aj popri detoch. Zvlast, ked budes na MD. Tu sa ale natiska otazka ci ti ma kto v case prednasok, alebo skusok dieta postrazit. Osobne si myslim, ze pocas studovania budes viac v pohode, ako keby si popri praci odbiehala do skoly, vecer robila projekty, pripravovala sa na skusky.
A ked uz Bc, tak si dorob aj Mgr. Pre mna je Bc. taky nedokonceny titul.
zvladnut by sa dalo- zalezi co manzel, babky a dedkovia ci pomozu, aku tazku skolu si vyberies.
len ci to za to stoji. ci nie je lepsi nejaky kurz alebo nieco take. kopa spoluziakov vobec nerobi co vystudovali. praca ani plat tiez nemusi byt az taky super len zato ze mas VS. ber ze to je tak 5-6 rokov, to sa ti do toho chce ked uz mas dve deti a rozmyslas o tretom? nebudes mat prijem, lebo zvladat 2-3 deti, pracu a skolu sa fakt asi neda.
moja sestra vystudovala vysku popri dvoch detoch aj ju vyuziva v zivote.
Ja si tiez idem davat teraz prihlasku tak snad to aj stasnte dobojujeme. Ja chcem specialnu pedagogiku.
zvladnes, pri detoch sa to lahsie bude studovat tento smer,lebo mas doma prax v podstate, cize vies co je realne a co nerealny blud v knizke Lebo tych bludov tam je pomerne dost. Pokial ide o tento smer pedagogiky pre materske skoly,tak to nie je tazke. Urcite chod do toho. Tiez vznika dost vela sukromnych skolok,cize zamestnat sa by nebol taky problem.
@luciferkax moj muz je doma na materskej s malym a popri tom studuje 🙂 takze podla mna nejaku externu zmaknes 🙂
na ucitelku v MS nepotrebujes VS, staci vystudovat Pedagogicku a socialnu akademiu
Ja mam 45 rokov, dve male deti, pracujem a tiez som tohto roku zacala studovat zasa VS - sice len dvojrocne rozsirujuce studium ale podstata je ta ista.... Tento semester sme mali 9 skusok a uz mam dva tyzdne volno...
Ak je motivacia, vsetko sa da.... Len si treba spravne zorganizovat cas a urcit priority, aby sa clovek nezblaznil...
A ano, ak si urobis trojrocnu predskolsku pedagogiku, do MS ti to staci....
Tiež mi to vrta v hlave mám 27 rokov dcéra má už rok mám picit že to najhoršie je za nami myslím tým se teraz by už povarovala s babkami zahrala sa spi celú noc celkom pokojn. Strednú mám ekonomického zamerania ale rada by som pracovala v cestovnom ruchu bavia má jazyky doteraz som chodila po svete a učila sa reči,zdokonalovala...myslím že teraz je najvyšší čas pre mňa...takže ja si myslím že sa to zvládnuť dá...keď človek má vôľu ak cítiš že to das chod do toho držím palce
@liz_lemon to akoze nadstavbu ze by som este taz maturovala ci?
@luciferkax presne tak 🙂
proti. sama som to absolvovala.. malo casu na vsetko
@luciferkax ale s VS si na tom platovo lepsie.... tie platy nie su celkovo bohvie ake, tak ked uz chces studovat, tak nieco, co ta platovo posunie aspon trosku vyssie....
mne sa malička narodila v 1.ročniku a maly pred štatnicami... 🙂 všetko sa dá zvládnuť...🙂 a študujem ďalej... 😉
Ja som nastupovala na VŠ keď mal malý pol roka a tento rok končím učiteľstvo 1. stupeň. Zvládli sme to, aj štátnice v pohode...
tak naozaj len s podporou rodiny ( babka & dedko atd.) Dcera sa nam narodila cez letne pradzniny pred poslednym rocnikom.... posledny rok denne studium + diplomovka ..to vsetko v cudzine ( bez pomoci rodiny) s malym babom boli dost o dusu...na pisanie diplomovky sme uz museli na 3 dni v tyzdní vybavit opatrovatelku lebo by som pri loziacom 9-mesacnom dietati ani ciarku nenapislala... takze ak mas opateru zariadenu a si dobre "zorganozovane", da sa to...aj ked mna tie vycitky svedomia dost nicili...ked som nebola s malou a robila veci pre skolu, tak som sa citila ako krkavcia matka, a naopak tiez,to zasa ze flakam skolu.....
Predpokladám, že externe...to po novom budeš študovať 4 roky Bc. a 3 roky Mgr. Neviem či sa to oplatí vzhľadom na úroveň nášho školstva. Ja som v štvrtom ročníku na VŠ a čakám bábo, o rok štátnice, nejako sa to zvládne, ale keby som ešte pred nástupom na VŠ vedela, čo to je za školu a že je to strata času, tak tam nikdy nejdem. Lenže doma stále do mňa tlačili, že aspoň to Bc. nech si dokončím no a už keď je ten Bc. tak hádam už dám aj toho Mgr. A rozmysli si, či chceš robiť učiteľku. Podľa mňa si neklaď otázku,či to zvládneš, na našich školách to zvládneš zadnou ľavou, ale skôr či sa ti oplatí do toho vkladať čas, energiu a peniaze...to všetko môžeš radšej svojim deťom alebo do niečoho iného, čo je perspektívnejšie. Ale to je len môj osobný názor a vychádzam zo svojej skúsenosti, iný to môže vnímať inak.
Mno...tak ja som sa dala na externé štúdium druhej vysokej školy po troch rokoch márneho snaženia sa o druhé bábätko (aby som si "zamestnala hlavu")...takže teraz som v polovici druhého ročníka. Samotné štúdium nie je taká katastrofa - to, čo sa hovorí o externom štúdiu je naozaj pravda, stačí sa trošku snažiť a doštuduješ ak ťa nezrazí električka v Prešove...(keďže mám jednu vysokú školu ukončenú denným štúdiom, viem to porovnať). ALE : vopred si zisti akým spôsobom je realizované štúdium na danej škole. Moja mamka študovala externe a oni to mali tak, že dva týždne t.j.14dní na začiatku každého semestra museli byť v škole na prednáškach od rána do večera - potom mali až skúšky... Ja to mám tak, že máme každú sobotu prednášky od 8.30 do 13.30 (samotný semester trvá cca tri mesiace, max tri a pol), ale prednášky nie sú povinné - ale ľahšie sa potom robia skúšky, keďže väčšinou prednášajúci dávajú skúšky z toho čo odprednášajú, nie z "odporúčanej" literatúry... Čo ma mrzí je to, že 5 rokov strávim polroka jeden deň z víkendu v škole a nie s rodinou. Môj manžel je úžasný a vykrýva to so synom, ale keď pribudne dcérka, asi to bude náročnejšie - najmä prvý rok, takže v tvojom prípade by som do štúdia nešla, ak budeš mať školáka, škôlkara a bábätko...to už mi pripadá ako riadny záhul 🙂
Takže: treba sa o tom veľmi vážne porozprávať s manželom - do akej miery by bol schopný zaistiť fullservis rodine v čase tvojho štúdia + zistiť ako prebieha samotné štúdium (systém prednášok a skúšok)... inak to má aj svoje výhody samozrejme 🙂
ja som sa dala na externé popri materskej, teraz som v polovici 2 ročníka. zvládnuť sa to zatiaľ dá, ale som večne v knihách. každý hovoril, že externé je ľahšie..u nás to neplatí. skúšky máme s dennými, a samozrejme veľa profesorov nás upozornilo na to, že keď máme rovnaký titul, musíme toho rovnako aj vedieť.. nechcem ťa odradiť, ale naopak povzbudiť..treba to vyskúšať. v živote by som si nemyslela, že to zvládnem (teda všetko čo má byť hotové, som urobila). je pravda, že teraz je veľa VŠ nezamestnaných, veľa ti záleží od šikovnosti, a práve preto som dlho zvažovala výber VŠ. učiť sa musíš na každej, na niektorej viac, na niektorej menej. je dôležite však, aby si z tej školy potom aj niečo mala. u mňa je to niekedy o držku..samé obmedzovanie a slzy na krajíčku. veď ale nejde o život. a keď je skúška hotová, je to úžasný pocit!!! a s tými poplatkami, niektorí dekani sú fakt úžasní. my zrovna takého máme. 1 r. som platila 150 €,tezaz 250 €. takže určite ti na požiadanie odpustia. a samozrejme je najdôležitejšia podpora. s MM máme počas skúškového občas tichú, niekedy hlučnejšiu domácnosť. ale mojou najvač. oporou je maminka, kt. je stále k dispozícii. je to fakt super. takže určite vyskúšaj, nič zato nedáš!!!
Podla mna cokolvek co mozes spravit pre seba je dobre. Aj keby si zrovna nepracovala v sfere ktoru budes studovat, ziskas nove obzory, priatelov, posunies sa dalej. Ked sa na to citis a vies to aj zaplatit a mas podporu doma, ja by som sa na to dala 🙂 drzim palce 🙂