Výška IQ a gramatické chyby

mamulka211
16. okt 2016

Moze clovek, s IQ udajne 125, robit caste gramaticke, hrube chyby, vo vetach?

mawka
16. okt 2016

moze. preco nie? ze je niekto dysortografik neznamena, ze ma nizke IQ. vacsinou prave ludia s vysokym IQ mavaju poruchy ucenia 😉

katarinamarkova
16. okt 2016

@mamulka211 čo má gramatika spoločné s IQ?
nič.
ľudia s vysokým IQ si často pletú písmenká, slová, iní čísla.....veľa autistov a inak ,,postihnutých,, ľudí ma nadpriemerne IQ....čo takto ujo Einstein, ktorý tiež v škole nepatril zrovna vždy medzi naj, žiakov.
ľudia s vysokým IQ jednoducho myslia trošku inak.

mimla
16. okt 2016

Áno môže, a je to dokonca časté. Ľudia, ktorí rýchlo premýšľajú nielenže robia takéto chyby v písomnom prejave, ale aj v hovorom. Jednoducho nestíhajú za vlastnými myšlienkami. Gramatika je niečo, čo sa dá osvojiť cvikom. Ak pravda človek nemá nejakú diagnózu zo skupiny "dys..". Nuž, ak necvičil, tak robí chybu za chybou. Aj inteligencia sa dá rozvíjať, ale predpokladá sa, že človek sa už rodí s nejakým predpokladaným nastavením inteligencie. Čiže máš nejakú škálu v ktorej sa vieš pohybovať. Dnes je už ale IQ nie až také dôležité. IQ vypovedá akurát o schopnosti riešiť logické slovné úlohy.

zuzitko74
16. okt 2016

Áno, môže. Môj syn má IQ okolo 120 a zároveň poruchy učenia. Je to čistý štúrovec, ypsilonku tvrdohlavo bojkotuje, je schopný napísať aj vlastné meno nesprávne.

pes123456
16. okt 2016

@katarinamarkova ujo einstein v škole exceloval

zuzitko74
16. okt 2016

@pes123456 O ujovi Einsteinovi jeho učiteľ povedal, že je úplne jedno, čomu sa v živote bude venovať, lebo aj tak v ničom neuspeje.

mimla
16. okt 2016

@pes123456 Exceloval, ale iba v predmetoch, ktoré ho bavili. To sa tak traduje, aký bol Einstein vlastne neschopný v škole a vraj rozprával až v troch rokoch 😀 Ktovie z čoho tieto informácie vznikajú.

pes123456
16. okt 2016

@mimla ten mýtus vyvrátil sám einstein lebo vznikol za jeho života

guinevre
16. okt 2016

@zuzitko74 Einstein mal skor problem s autoritou, nie so znamkami. Zlu znamku mal len z Francuzstiny, co je aj pochopitelne, on mal predsa matematicky rozum, ale nejaky tupy pripad nebol, praveze bol jeden z najlepsich ziakov 🙂

mawka
17. okt 2016

@zuzitko74 mam to iste doma 2x. akurat u malej sa neprajavila, zatial, ziadna dys. ale u maleho je to.... ehm 😀

mawka
17. okt 2016

@guinevre ano, aj toto je jeden znak takych deti, dospelych, ze maju problem s autoritou. no ale nie v tom zmysle, ze su papulnati a nevychovani, ale tito ludia radi diskutuju. ak je v niecom dieta excelentne, vie, ze ma pravdu a ucitel nieco nevie albo nevie nieco az tak do hlbky, tam moze nastat problem. a moze to vyzerat, ze ma problem s autoritou. maly tak struha dejepis napriklad, ze skutocne klobuk dole, kolkokrat ani neviem, o com hovori a to ja teda dost citam. nenormalny zaujem ma o historiu a dokaze sa v tom sparat, ist do hlbky, informacie, fakty a ked mu nieco nesedi, ide dalej. potom to vyzera, ze sa hra na mudrolina a ucitelia to napriklad nemaju radi. a aj s takymto dietatom sa uplne inak komunikuje. jeho argumentacne schopnosti ma davaju casto dole. alebo aj to, ze nieco ho bavi a je v tom super a potom su predmety, ktore nie ze by mu nesli, ale ho nebavia a pohnut s nim je sakra problem. neni to lahke s takymito ludmi. plus sa mu rozbehla puberta a ja sa vazne obavam, ci to ustojim. toto moje dieta by sa malo zivit drzkou, preargumentuje kohokolvek 😀 😀
aj biologia - tu sa uci teraz z anatomickeho atlasu. ze mu je tak lepsie. ucitelku tym dostava do vyvrtky. tak ale co mam robit, ked ma pocit, ze to, co sa ucia je malo a nekompletne. alebo vytvarka. ma talent, nadherne maluje. a on to ma na haku. dostava ocenenia a on povie: "No a?" .. Ja by som bola na seba hrda a pre neho je to no a co, tak mam ocenenie.. no boze..co z toho robite.. Ma absolutne svoj svet a v beznych podmienkach to koliduje. fakt som zvedava ako to pojde dalej. ale je par ucitelov, ktori ho zboznuju za to, aky je. a to je fajn.

zuzitko74
17. okt 2016

@guinevre Lenže Einstein bol asperger. Čiže ,,praštený" génius.

guinevre
17. okt 2016

@zuzitko74 No, nikdy to nebolo dokazane, to su spekulacie, ale vraj nejake symptomy autizmu mal, no je to jedno, zly ziak kazdopadne nebol.

zuzitko74
18. okt 2016

@guinevre Dyslexiu Einsteinovi pripisujú aj oficiálne životopisy a je v nich označovaný za ,,pomaly sa učiaceho žiaka". Asperger dokázaný nebol, lebo v tých časoch sa nediagnostikoval, ale tie symptómy tam jednoznačne boli.
V každom prípade, či už nejakú tu diagnózu mal, či nie, pointa je v tom, že vysoké IQ a poruchy učenia, či poruchy autistického spektra sa vzájomne nevylučujú.