Vypratie zažĺtnutých škvŕn od mlieka

zrka
15. sep 2013

Ahojte, poradi mi niekto, ako to vyprat? Pozicala som vecicky a vratili sa mi v takom poskvrnenom stave 😝 . Ja som s tym nikdy problem nemala pri prani, nepouzivam ani vanish ani nic podobne. Tak neviem ci to s tym operiem, ci to mam naliat na kazdy flak, vydrhnut, alebo len naliat do pracky. Alebo nejaky iny prostriedok? Poradite? Dakujem

mentolka28
15. sep 2013

@zrka a ako vies ze je to od mlieka? velmi casto sa to stava ak sa pri prani pouzije avivaz a nasledne sa odlozia na dlhsiu dobu. teda hlavne pri bielych veciach je to tak.

zrka
autor
15. sep 2013

@mentolka28 no si myslim ze od mlieka, je to vsetko pod bradou, okolo krku. Urcite od mlieka

cerez
15. sep 2013

@zrka Ja som používala a dodnes používam Vanish. Neviem či ti niečo pomôže, lebo ak vecičky boli už prežehlené, tak škvrny nemusia ničím zísť. Ten Vanish ja dávam priamo na fľak, nechám pôsobiť a potom preperiem. Ja do práčky Vanish nedávam.

ichbinich
16. sep 2013

@zrka:
Mne sa podari vyprat kadejake anonymne skvrny tak, ze veci najprv namocim.
V kybli si v teplej rozpustim asi polovicnu davku prasku na prane (podla potreby na biele alebo na farebne) a polovicu odmerky Vanishu alebo ineho odstranovaca flakov alebo aj krystalickej sody na prane. Potom tam pohadzem tie zaflakovane veci a necham stat do druheho dna. Potom vyzmykam trochu v ruke, hodim do pracky a operiem. Do prania este pridam Vanish.
Funguje aj na farebne pradlo, ale musis vediet, ze ti nefarbi 😉

Na velmi neprijemne flaky je super zlcove/sichtove mydlo. Namydlit, nechat odstat par minut az 1h, potom dobre vydrhnut. Ja som tak zachranila bielo-modre ponozky, ktore boli spinave od piesku a cojaviemcoho este, a uz to bolo zaprane. Ale zlcove mydlo a poctive drhnutie ich zachranilo.

Pokial sa da, na kadejake flaky, co ostanu aj po prani, pomaha slnko. Zavesit tak, aby na flak svietilo co najdlhsie slnko a hotovo. Funguje aj na mrkvu a podobne neprijemne skvrny.

Na to ogrckane, co popisujes, by malo stacit to namocenie a nasledne vypranie. Ja som tiez kukala, v akom stave sa mi vratili veci, resp. v akom stave som dostala vecicky pozicane... 😕

zrka
autor
16. sep 2013

@ichbinich teda dakujem za podrobne napisany postup, som rada ze uz viem ako na to, urcite vyuzijem tvoje rady! Takze vdaka a prajem co najmenej skvrn 😀