Ahojte,bili vás keď ste boli malí ? 😃 Akurát sme spomínali s kamarátkou aké to niekedy bolo síce vtipné ale neviem či normálne keď na nás mamy lamali varechy, 🤣 a akurát sme spomenuli ako sme vykradli raz schránky susedom a moja mama nás pri Tom videla ,prišla som domov a hneď dole gate ,varecha a ide sa 🤣🤣 som si vtedy dva dni nesadla na prdel ale kamarátka sa smiala lebo jej mama o Tom nevedela 🤣 ale zase sme sa naučili za tie dva dni nesedenia že sa to proste nerobí ,taktiež aj keď som sa učila tak otec mal pri sebe varechu v prípade nechcenia tak zakročil ,prišlo vám to v minulosti normálne ? Viem že aj mojich rodičov výprask neminul keď boli malí
Ano mama nas bila a casto aj z frustracie, unavy, hnevu a proste lebo nebol tanier v dreze a ona zly den... modrin som mala strasne vela a moje spomienky na detstvo su casto take, ze som lezala v posteli s chrbatom plnych modrin a modlila sa, nech sa rano uz nezobudim... staci ti to takto? Na moje deti som ruku nezdvihla a aj tak su slusne, vychovu mam prisnu, pravidla platia a nic take robit nemusim....
@anjelicek26 to znie hrozne 😮 Take detstvo 😢
Nie, nikdy sme bitku nedostali
Nie nikto na mne nelámal varechy a nepovažujem to za normálne.
Nikdy som nedostala od mamy od otca jednu facku v puberte a dodnes si pamätám ten pocit.Ale bola zaslúžená🙂
@simsalabim no pekne to nebolo..otec privela pracoval, aj v zahranici, najdhlsie bol rok prec, na mamu boli tri deti vela, davala nam xy krat pocitit, ze nas vlastne tri ani nechcela, pamatam si, ako nas isla odniest do domova, susedka ju odhovorila, pamatam si ten rozhovor, ze ona nas nechce ani jednu, ze chce zit.. ona vyrastala podobne, otec ju velmi bil, prakticky az po testoch DNA vie,ze nebola jeho bio dieta, on to asi vedel vzdy... ale co sme my za to mohli...
Raz som dostala od mamy brat aj ja, ale to sme vtedy nevedeli, čo so sebou. Viem, ze sme strašne vystrajali, boli sme traja do 4 rokov, mama na nás sama celé dni, oco stále v práci. Ja by som to neurobila mojim deťom, ale mam pre ten jeden prípad pochopenie. Tiež varechou a dokonca praskla, ale bola nalomená a ani sa nepoužívala, neviem prečo. Nepamätám, zeby to bolelo, skôr si to pamätám, lebo sa to stalo raz. Ale o bitke ako takej nemôže byť rec. A mojej som raz capla na rit, keď držala veľký kameň a šla ho hodiť do sestry. Ja som už az kričala, aby nehazdala, nech netrafil hlavu a ona srajda aj tak hodila. Tak som jej capla od strachu aj nervov. Ale žiadna dráma, otočila sa a odisla. Inak bitka pre mňa nie je cesta.
Dostala som občas a neznášala som to. Normálne mi to neprišlo, prišlo mi to veľmi nepríjemné a vždy som sa bála, keď mama kričala, že či bude aj bitka, alebo nie, to som nikdy nevedela. Našťastie väčšinou bol len krik a uznávam, že to boli oprávnené veci, čo by rozčúlilo aj mňa na maminom mieste. Svoje deti nebijem, občas vreštím ako pavián, no ale nie som svätá, párkrát mi veru ruka uletela, čo ma následne mrzelo. Napriek tomu, že deťuchy vyvádzajú aj teraz, mám pocit, že ne-bitka má úplne totožný efekt na ich výchovu, ako malá bitka u mňa. Čiže - často si to vezmú k srdcu ale občas v zakázanej/vytknutej činnosti pokračujú, ale na tajňáša, aby ich rodičia teda nevideli, keď im to tak vadí 😄🤷. Každopádne ľúbim ich jak kone aj s občasným vrieskaním na oboch stranách a trieskaním dverami (dve sú už v puberte) a vždy sa potom o tom porozprávame a končí to tým, že ja sa bojím čo z nich vyrastie a oni mi tvrdia že preháňam a nemám sa čo báť, lebo všetko je ok a nič sa nedeje a všetci v ich veku na celej zemeguli to už môžu a robia a žiaden rodič z toho nerobí vedu iba my dvaja s mužom. Ale to už je iná téma. A to vyvádzanie - ja som tiež robila úplne hovadiny ako dieťa a teraz fakt nechápem že prečo... Takže k takýmto veciam typu vylamovanie schránok - beriem to tak, že netreba deti mlátiť, fakt z toho vyrastú. Trest treba dať, jasné, nech pocítia dôsledky, ale zrovna fyzický mi príde úplne debilina. Tak nech si to odbrigádujú nejakým roznosom letákov alebo umývaním schodiska a budem sa tváriť, že akože z tých peňazí zaplatím schránky susedom - teda tak by som to riešila v súčasnosti, určite by som nevzala varechu a nezlátala decko. Ale nechcem súdiť - moja mama aj otec mali oveľa prísnejšiu výchovu, ako vychovávali nás, takže tieto výprasky bolo len "slabý odvar" toho, ako vychovávali ich... Ktovie, čo budú hovoriť moje deti jedného dňa o mojej výchove.
Ja som teda nebola takáto odolná v detstve ako ty 🤣🤣🤣. Dostala som v puberte ale to som sa teda priecila . Ale keď som bola malá tak sa mi vyhrážali rodicia bitkou asi hlavne otec a teda ja som sa veľmi bála ze ma zbiju naozaj. Dokonca som si to tak aj zapamätala ze ma bili. Ale potom som sa pýtala mamy ci ma bili keď som bola malá a ona ze nie ze na mňa sa stačilo škaredo pozrieť. Ale zase môjho brata bili, ale na toho teda nepomáhalo ani to.
Bila, aj monokel som mala. Nosila som okuliare, ked mi zleteli z hlavy to ma viac ponizilo ako samotna facka. Bola na nas sama, sestra bola tazky oriesok a niekedy som to schytala ja. Ale nehnevam sa na nu za to
Ano bili, doteraz tomu nerozumiem, ze preco. Za to, ze som mala kolena zelene od travy a ze som zle pisala diktaty s mamou, az ma do steny hodila a mlatila. Asi len nervy ale az takto…to mi pride chore. Ale vsak odrazilo sa to vsetko na nasich vztahoch a mojej celozivotnej uzkosti z chybovania
To je hrozne len to čítať...tiež nás bili....som sa zaprisahala ze na svoje dieťa ruky nezdvihnem...radšej budem mat iba jedno dieťa...ako mat viac a byt nervózna a vybijat si to na nich....
Všeobecne nie, par krát sa stalo a vždy mi to prišlo strašne trapne, asi ako sibacky 😅 Ale moju kamaratku mama bila pracherom 😳
Hej sem tam, ale nie ze by ma mlatila, ze modriny a take to nikdy. Ale vzdy opravnene, nenechalo to na mne nic, ani na to nespominam v zlom alebo nemam z toho traumu. Kamosky tiez sem tam dostali po riti
Ano, obcas som dostala “na prdel” ale teda varechu na mne nikdy nelamali. A v podstate vzdy som vedela, za co. Take to, ked ti 10x povie “toto nerob” ale ty to aj tak spravis 🙈 a v 16 som dostala po velmi dlhej jednu a poslednu facku, taku, ze ma posadilo 😂 vtedy som bola najviac ukrivdena na svete, s odstupom casu si hovorim, ze za to, co som vyviedla, som velmi dobre obisla. A ked k tomu pripocitam to, na co vsetko mi nikdy neprisli, tak to bolo fakt nic 😂
A nie, nehnevam sa na nikoho, vztahy mame normalne. Otec ma neudrel nikdy, to si asi aj on uvedomoval, ze by bolo velmi nefer (100kg vysoky chlap, sportovec).
@anjelicek26 a s mamou máš teraz aký vzťah?
@lasona ziaden, nestykame sa.. roky som mala este ake take pokusy, aby vidala vnucata, ale ona to mala uplne na haku, bola si ochotna vyclenit jedno poobedie na nich a este som ich mala doviezt a este pozerala na hodinky, kedy uz pojdeme prec 🙄 Ona je velmi komplikovana povaha, som vlastne rada, ze sa nasi rozviedli a otec mohol zacat odznova... aj ked teda je uz dvadsat rokov sam, ale spokojny... ja som to v sebe uzavrela a hlavne sa zaprisahala, ze ja taka mama nebudem. Zatial sa mi to dari.
Nie, nikdy som bitku nedostala a to mám 37 rokov a pokiaľ viem, čo sme sa s mamou bavili tak ani ona nikdy bitku nedostala ani od mamy a ani od otca a to už má skoro 80 rokov. A ja tiež som ani raz nepoložila ruku na moje dieťa a nikdy nepoložím aj keby ma malo od nervov a frustrácie roztrhnúť.
Nikdy sme nedostali bitku, nasi to nevideli ako cestu a nepovazovali to za normalne.
Ja to tiez povazujem za nieco co je hlboko za ciarou, vychovavat, urcit hranice atd sa sa aj bez toho. Fyzicky utok je praveze prejav nezvladnutia vlastnych emocii a neschopnost samoregulacie.
Mala som spoluziacku, ktora ked dostala 2ku tak sa zacala triast a srdcervuco plakat, ze otec vytiahne remen a zmlati ju 😢
Ano, mama ma bila za kazdu blbosť a veru, polámala na mne nieže varechy, ale take tie lopare na krájanie zeleniny. Mne to ale vtipne nepripadalo a stále nepripadá 🙃 Uprimne, boli prípady, kedy jej (uz teraz ako mama) rozumiem, lebo skrat a nejake vysporiadanie s emóciami po svojom… ale veľakrát som dostala za známku, za to, ze som si minula peniaze určené na autobus na sladkosti a chodila som peso 😅 boli casy, kedy som ju doslova nenávidela, hnevala som sa. uz sa ale nehnevám, casom som pochopila, ze to inak nevedela, lebo sama bola takým sposobom vychovávaná. mam svoje deti a vychova ide aj bez toho, aby dostavali odo mna výprask 🙂 cize aby som odpovedala na tvoju otázku - nie, neprislo mi to normalne a nepríde mi to normalne ani teraz, keď pocuvam moje rovesníčky, ako zmlatili deti a wau, ony posluchaju 🙈 ale každý robí, ako vie a tak mi to neprináleží hodnotit. Len ako dieta, ktoré si tým prešlo možno viac ako “čo stresujes, veď jedna vychovna nikomu neublíži” viem, čo všetko ma to stalo, aby som sa s tým vysporiadala uz ako dospela… a nikdy v živote nedovolím, aby moje deti taký pocit niekedy zažili. Je to asi narocnejsie ako vydobyť si autoritu “výchovnou”, ale to k rodičovstvu patrí 🙃
mna bila mama, nebolo to nejako pravidelne, ale bitky boli a teda varecha bola najlepsi pomocnik. nepamatam si za co to byvalo, ani na jeden konkretny pripad. ale pamatam si jeden raz, ze uz som vedela, ze bude bitka a uz som len cusala v izbe, pocula som, ako mamina sla do kuchyne. a ako zahrkotali varechy. ten pocit uzkosti a strachu ked si vybavim teraz, tak mi az zaludok zviera. raz veru aj zlomila na mne varechu a raz ma tak zbila, ze som mala opuchnuty laket, cely modry a bolel ma, ked som nim hybala. musela som s tym ist k lekarovi a tam myslim, ze aj jej lepilo, aby to nebolo nic vazne.
posledny raz, co ma zbila bolo, ked som mala 17 a to ma teda fackala ako zmyslov zbavena, pricom som sa ja snazila branit a dovod jej amoku bol, ze som mala na ksichte nejaku vyrazku a nechcela som, aby mi do toho rypala. som potom mala modriny na brade a ustach...
akoze ja som musela byt narocne dieta, kedze som tvrdohlava a tak, ale aj tak si nemyslim, ze bitka je cesta.
@anjelicek26 toto sa ťažko aj číta... Je mi to ľúto, mať také detstvo.... Je krásne, že aj po tomto všetkom je z teba silná a sebavedomá žena a skvelá matka, ktorá dopriala svojim deťom šťastné detstvo a nepreniesla generačné traumy ďalej na svoje deti.
Len raz som dostala od tatka facku ale taku ze mi vyleteli nausnice z ucha ale bolo to preto ze som sa rozhodla ze pridem domov rano 🙈 to bolo raz a nikdy uz jeho to viac sralo jak mna ale vtedy som sa zaprisahala ze ja ked budem mat deti nikdy !ich neudrem a je to tak moje deti nikdy nedostali ani len po zadku a to najstarsia ma 17
@anjelicek26 fuuu to je mi ľúto
Nás nejak extra nebili, ale mama po nás neustále vrieskala- doslova hučala - za každú kravinu a hrozne až von to bolo počuť, v našom dvore bolo takých mám viac -tak to ste len počúvali ten krik a hádali, ktorá zas kričí už podľa hlasu - ostatných mami aj tĺkli pri tom kričaní, naša len po nás vrieskala -ale keď sme sa učili tak mala vytiahnutú varechu a trieskala do stola - keď sa nám nechcelo - a ich pár tak zlámala ako inak naša chyba to bola...otras... ale raz som ju vyprovokovala tak že ma aj zbila, ale už som bola veľká a ako ma bila som sa smiala - ale stálo mi to za to 😅. Oco to bol iný prípad ten by nás asi bil aj remeňom - on mal také detstvo - viac bití ako sýty - ale mama to nechcela, ale poviem vám ten krik bol horší ako bitka - normálny psycho teror, radšej keby ma bili, doteraz neznášam hlasné zvuky, hádky, vrieskanie a keď musím zakričať po deťoch tak sa hnusím sama sebe a nikdy nekričím naplno - neznášam to. Oca si pamätám, že nám dal pár faciek, väčšinou po funuse alebo nezaslúžene, som sa naňho za to hnevala, často som dostala za sestru...keď si myslel, že som dačo urobila ale spravila to sestra...keď som bola malá to si nepamätám, ale po zadku sme určite dostali, lebo keď spomenuli či chcem bitku, tak som sa väčšinou ako decko hneď dala do pozoru - hlavne starí rodičia nemali problém vytrieskať po zadku/vyšticovať 🙈 a ešte nám hovorili, že máme byť radi že už sme v inej dobe, keď mi opisovali ako ich trestali, tak som bola rada, že som rada.
myslim, ze treba rozlisovat v tomto pripade vyprask a vyprask.
capnutie po zadku, ci varechou po zadku, ked uz si rodic nevie inak rady a vidi to ako poslednu cestu k naprave neposlusneho dietata 🙂 sa da este ako tak pochopit, kazdemu obcas uletia nervy. nemalo by sa to samozrejme diat vobec.
na druhu stranu, bitka, ked si dospela osoba vybija vlastnu frustraciu, ked je cielom dietatu ublizit a sebe ulavit, to je neakceptovatelne a taki rodicia by nemali byt rodicmi.
zazila som bitku aj taku aj taku. bitku druheho typu som prezila naposledy ako 15 rocna a doteraz to mam pred ocami. ako ma jeden z rodicov drzal, aby som sa nebranila a druhy ma mlatil. v ich ociach som videla len tuzbu ublizit. a nechapala som to. toto by nemalo prezivat ziadne dieta.
@soldi strašné ;(. Veľa lásky a kľudu v živote ti prajem zo ❤️.
Ja sa pridávam. Mala som brata dvojča a u nás platila kolektívna vina. Brat utekal z domu, pil, fajčil a neučil sa ale bitku som väčšinou dostala od otca ja lebo brat neprišiel domov. Najväčšiu hlúposť čo si pamätám bola keď moja mam prišla z práce a zbila ma lebo som nevytiahla mäso z mrazničky.
Na svoje deti by som nikdy ruku nedvihla. To že moji rodičia nevedeli regulovať emocie je to posledné, čo by som na nich chcela preniesť.
@ms_green a to ze si mala vytiahnuť z mrazaku ti možno ani nepovedala, tipujem. Mala si si to domyslieť. Klasika toxických rodičov že nikdy nevieš čo im sadne na nos.
pre blbosti... nikdy nie pre známky.
napr. ak sa niekto sťažoval rodičom že sme sa nepozdravili. ja som sa vždy zdravila, ale moji súrodenci s tým mali problém...