Ahojte, koľko cca ste platili za výmenu elektriny?
Drôty nie sú ani náhodou rovnaká cena. Od jesene išli hore o 100%. Cena CYKyny 3x2,5 bola na jesen cca 0,75€/m a teraz si na 1,5 (maloobchod s DPH). Zásuvky/vypínače sú cca tak isto, ale zdraženie je len otázka času.
No a potom práca. Panelák je za trest. Je to pracné = drahé.
Klasická chyba, odporúčam vymeniť aj kábel od hodín za nový. A rovno si priplatiť aj za revíznu správu.
Aha, áno pravdu máte. Ceny určuje kurz meďi viacmenej.
Keď je to panelák tak čo najviac chúlostivých veci presťahovať preč po dobu práce. Odporúčam všetku techniku, obrazy a iné. Ak je nutné nechať oblečenie, tak dobre zabaliť. Betónový prach sa vie dostať všade aj tam, kde ľudská fantázia nesiaha.
Niektorý pracovníci neradi používajú v panelákoch drážkovačky, ale špicom na búracom kladive idú na to, alebo používajú uhlovú brúsku a ručne vybíjajú a robia si drážky takto, čo len znásobuje betónový prach (drážkovačky majú väčšinou možnosť odsávania, nie je to 100%, ale pomôže). Ako to už je vec partie ako to robí, ideálne je niekto kto má za sebou už pár panelákových prerábiek, chlapi už vedia čo a ako. Ak sa robia aj podlahy je to výhoda, lebo sa dá použiť plochý kábel a skovať do poteru, alebo podložky a o to menej sa seká. Ak bude súčasťou prác aj revízna správa, tak si za tým revízny technik stojí svojou odbornosťou.
ahoj, idete menit vsetko? v byte/dome? my sme kupovali panelovy byt a menili sme iba hlavnu elektrinu, nie svetla. na svetla sme nechali povodne hlinikove kable, prepojenie na nove vypinace a lampy sa potom riesilo nejakymi "cokoladami" (suciastky). okolo celeho bytu sme po vyhodeni podlahy nasli siroku drazku na zemi. do nej sa ulozili kable a vysekali sa iba kratucke drazky od podlahy ku zasuvkam. kable sme potom zaliali spolu s podlahou nivelakom.
uz sme mali objednaneho elektrikara, ktory nam mal sekat drazky do stien na elektriku, ale potom sme zistili, ze statik vobec na taketo sekanie nemal pozitivny nazor. kable sme si teda natiahli sami tou drazkou, drazky k zasuvkam sme si vysekali sami a uz potom zasuvky zapojil a skrinku s poistkami urobil elektrikar s papierom. a teda sumu si uz nepamatam, ale bola to smiesna suma oproti vyssie uvedenym tisickam.
@janetinka27 my máme 4 ročnú podlahu, bývame tu 4. rok. Takže ak nebudeme musieť tak nechceme meniť, doteraz sme nemali problém s elektrinou len posledný rok mi vyhadzuje poistky ak mám naraz zapnutú napr. rúru a práčku, alebo práčku a umývačku.. a bolo raz aj tak že nič nešlo bola noc a vyhodilo mi 🤷 tak sme sa rozhodli, že to dáme spraviť.. viem mali sme to robiť ako prvé.. 😫🤷 nie ako posledné ale čo už teraz
@reni666 aha, chapem, no vsak nevadi, bezne sa tieto veci riesia za pochodu, ale ak ti vyhadzuje poistky, tak to nemusite menit celu elektriku v byte, predtym u rodicov viem, ze sme tam mali elektrikara, urobila sa drazka do steny iba napriklad v kuchyni a pripojila sa tam rura osobitne. lebo tiez sa nedalo v sobotu aj vysavat, aj piect atd., lebo vyhadzovalo. oni to len musia rozdelit na osobitne vetvy abo ako sa to povie. a tu novu vetvu zavedu az do tej elektrickej skrinky s poistkami. akoze ja si to takto lahko predstavujem, ale desilo by ma kvoli tomu rozkopavat cely byt 🙂
@janetinka27 veď aj mňa, nechcem sa na týždeň nasáčkovať k bratovi.. on býva najbližšie, ďakujem za informácie, spýtam sa tých elektrikárov čo sa dá spraviť.. ale niektorí mi tvrdili že elektrikári majú zákázae robiť zo starou medenou elektrinou že je to eu predpis či čo 😁 že keď sa to kazí má sa zaviesť nová
@reni666 to asi podľa toho čo tam chcete a na akej úrovni to chcete mat. Od 2000-5000€. Niekto to možno spraví aj za1000, ale kvalita potom aj tak vyzerá