Keď budem darca krvi ake všetky vyhody mam? Počula som že MHD zadarmo napriklad, kolko darovani ale musim mať aby som mala nejake tie vyhody ako ta MHD a podobne?
skús použiť google. Tieto benefity nie sú automatické - aj tá MHD nie je zdarma všade. Benefity pre darcov krvi poskytujú aj zdr. poisťovne. Napr. máš ako benefit aj to, že pokiaľ ideš darovať krv počas prac. dňa - máš to plne zaplatené cez zamestnávateľa ako platené voľno a na celý deň - nielen na čas darovania + cestu tam a späť.
Už včera tu bola otázka na výhody pri darovaní krvi. Nechápem to. Chodila som krv darovať pravidelne takmer 20 rokov a nikdy ma žiadne výhody nezaujímali. Veď krv som darovala z dôvodu dobrého skutku, nie kvôli výhodám.
@melanta ja poznám takých ktorí začali chodiť len kvôli výhodám ale nakoniec to vzdali. Zistili totižto, že tie výhody sú až po rokoch a oni ich chceli hneď. To tiež nepochopím. Buď chcem darovať, alebo sa na to vykašlem.
Moja dcera bola darovat krv uz 40x a nehovori o ziadnych benefitoch. Chodi z presvedcenia a zadarmo, nie kvoli vyhodam. Ak chces na tom zarobit, niekde som citala, ze chodi sa do AT.
@ibatanecnica výhody veru nezískavaš až po rokoch - toto platí napr. pre darcov dôvery, hlavne tie zľavy na vstupné sú zaujímavé:
https://www.mojakrvnaskupina.sk/newsletter/259_...
Môj otec má toľko plakiet za darovanie... Ale chodí od 18, pravidelne už vyše 30 rokov, plus ešte aj na doštičky.
A napr má tú dopravu, nie síce úplne zadarmo, ale len nejakých pár centov lístok. A pár iných výhod.
Chodí aj zvyšok rodiny, roky rokúce, ale na jeho úroveň sa ešte nikto nedostal. Takže ak si myslíš, že to bude hneď a ľahko, oplatí sa ti skôr ísť pracovať do dopravného podniku 😂
@alenah31 viem že niekde majú napr. MHD zadarmo a iné rôzne zľavy, ale už darcovia, ktorí majú jánskeho plaketu a pod. Ja som po tom nepátrala, buď idem darovať bez ohľadu na ,,výhody,, alebo nie.
@ibatanecnica plne s tebou súhlasím. Bohužiaľ čím ďalej tým viac ľudí ide krv darovať aj preto, že má "výhody". Nechápu pojem "dobrovoľné darcovstvo".
@alenah31 mám už nadosah zlatú plaketu a nechodím darovať kvôli výhodám (v našom meste žiadne nie sú ak nerátam parkovanie zadarmo pred nemocnicou 😂 ). Uráža ma skôr to, že zamestnávateľ napríklad neakceptuje voľno na celý deň tak sa po odbere vraciam do práce. Akceptuje mi len 4 hodiny. Ak chcem voľno na celý deň tak si musím zobrať pol dňa dovolenky.
@arieska tak to je smutné.
@arieska kto je zamestnávateľ? Lebo mne sa vidí, že toto máš zo zákona nárok.
@arieska takemu človeku by som priala aby potreboval dostať krv od darcu ….
autorka- ja nie, škoda krvi pre takéto človeka, radšej nech ju dostane taký, čo si ju zaslúži
@ibatanecnica tiež pravda, ale možno by zmenil nazor na tie darovania a nepracovanie keby tu krv potrebuje…
@alenah31 pravo na volno je ale viete ako to chodi, ked niekto chodi darovat casto, chodi lekarom alebo celkovo nieje v praci ako doma, radsej ho vyhodi a najde si cloveka čo mu tam bude robit 24/7
3-4x do roka je často?
Výhodou darovania krvi pre mňa je dobrý pocit - to mi úplne postačuje. Dlho som nevedela, že je možné preplatiť náklady na PHM, ak sa darca dopraví svojim autom. Aj toto je v rozpore s mojím presvedčením... Ale každý podľa svojho svedomia...
@alenah31 Žiaľ nemáš pravdu - podľa § 136 ods. 1 zákonníka práce "Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas na výkon verejných funkcií, občianskych povinností a iných úkonov vo všeobecnom záujme, ak túto činnosť nemožno vykonať mimo pracovného času.
Podľa § 137 ods. 5 písm. a) je darovanie krvi a aferéza "iný úkon vo všeobecnom záujme".
Podľa § 138 ods. 2 "Zamestnávateľ ďalej poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku na účasť na darovaní krvi, aferéze a darovaní ďalších biologických materiálov. Pracovné voľno patrí na nevyhnutne potrebný čas a to za čas cesty na odber a späť a za čas na zotavenie po odbere, pokiaľ tieto skutočnosti zasahujú do pracovného času zamestnanca. Podľa charakteru odberu a zdravotného stavu darcu môže lekár určiť, že čas potrebný na jeho zotavenie sa predlžuje, najviac po dobu zasahujúcu do pracovného času v rámci 96 hodín od nástupu cesty na odber. Ak nedôjde k odberu, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku len za preukázaný nevyhnutne potrebný čas neprítomnosti v práci.
Takže zamestnávateľ nie je povinný automaticky ospravedlniť celý deň.
@ibatanecnica 3-4x do roka je darovanie krvi, na plazmu aj každé 2 týždne
@ivetz to áno, ale brala som to tak, že sa bavíme o krvi
@ibatanecnica da sa aj viac nie? napriklad ked plazmu chodi darovat clovek to sa moze castejsie, a zamestnavatelom staci aj ked den nie je clovek praci,…
@ivetz čas na zotavenie po odbere sa časovo nedefinuje čím má zamestnanec právo na celodenné platené voľno. Potvrdenie o darovaní krvi, ktoré predkladá zamestnanec zamestnávateľovi nemusí obsahovať náležitosti, ktoré predkladáš ako potvrdenie o návšteve lekára - nemusí obsahovať časový údaj pokiaľ zotavenie nebude presahovať konkrétny pracovný deň. Pokiaľ zariadenie neuvedie na potvrdenie časový údaj - potvrdenie platí na celý deň. Konkrétne toto nám o. i. vytkol priamo IP. Zamestnávateľ môže internou smernicou určiť, aby tento údaj na potvrdení bol - pokiaľ takúto smernicu alebo KZ nemá - riadi sa ZP.
autorka - ja som to brala tak, že sa bavíme o krvi
Stanovisko NIP:
https://www.ip.gov.sk/faq/?ip=nip
Aj z neho vyplýva, že poskytnutie "celodenného voľna" je viazané na potvrdenie lekára, nie na potvrdenie o darovaní, ktoré je vydané každému darcovi rovnaké (bez ohľadu na to či daroval krv alebo "skončil po malom krvnom obraze").
Môže zamestnávateľ obmedziť poskytnutie voľna po odbere krvi? Čo ak nebudem môcť darovať krv, mám nárok na voľno?
V prípade darovania krvi Zákonník práce osobitne upravuje práva zamestnanca v § 138 ods. 2. Darovanie krvi možno z praktického hľadiska rozdeliť nasledovne:
Poskytnutie pracovného voľna zamestnávateľom zamestnancovi s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku na účasť na darovaní krvi je na nevyhnutne potrebný čas (v rozsahu, v ktorom zasahuje do pracovného času zamestnanca), pričom sem spadá:
– čas cesty na odber,
– čas odberu,
– čas cesty späť z odberu,
– čas na zotavenie po odbere (vrátane jeho predĺženia lekárom).
Podľa tretej vety § 138 ods. 2 Zákonníka práce môže lekár podľa charakteru odberu a zdravotného stavu darcu určiť, že čas potrebný na jeho zotavenie sa predlžuje, najviac po dobu zasahujúcu do pracovného času v rámci 96 hodín od nástupu cesty na odber.
Vzhľadom na to, že vždy nemusí dôjsť k odberu krvi, Zákonník práce rieši aj túto situáciu. Podľa štvrtej vety § 138 ods. 2 Zákonníka práce: ak nedôjde k odberu, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku len za preukázaný nevyhnutne potrebný čas neprítomnosti v práci.
Zamestnávateľ nemôže interným predpisom vylúčiť aplikáciu uvedených ustanovení Zákonníka práce ani stanoviť ďalšie podmienky, ak ošetrujúci lekár v potvrdení uvedie konkrétny čas na zotavenie zamestnanca po odbere.
@ivetz mne nemusíš citovať a kopírovať ZP ani jeho výklad. Každé potvrdenie o darovaní potvrdzuje lekár - obvykle na tlačive NTS. Ešte raz - NIKDE nepíšem, že nemôže tento lekár (oráža to častokrát aj zdr. sestra) uviesť čas odberu i odchodu. NIKDE nepíšem, že zamestnávateľ môže int. predpisom niečo vylúčiť. ALE čas na zotavenie nikde nie je časovo obmedzený, neuvádza ho ZP ani bližšie neupravuje IP žiadnou smernicou - pokiaľ zamestnanec predloží potvrdenie o darovaní krvi - ktoré samozrejme potvrdzuje lekár - a nie je tam uvedený čas - zamestnávateľ NEMôŽE vylúčiť, že čas na zotavenie trval do konca prac. smeny. Bavím sa výlučne o potvrdeniach vydávaných bez časového limitu. Bez uvedeného čas. limitu neviem preukázať, že celý proces trval 2 hodiny alebo 8 hodín. Neviem sa odraziť ani od pečiatky lekára nakoľko lekár dozorujúci na odbere v Trnave mohol byť z Humenného a ja sa obvykle nepýtam kde bol darovať krv. Fakt neviem o čom sa tu bavíme.
jeden kolega chodil pravidelne a raz dostal oblozenu bagetu, iny kolega tiez chodil, tomu zvykli zavolat ked potrebovali prave jeho skupinu, zamestavatel.s tym mal trochu problem, ved kto mu bude prave vtedy predavat v obchode.
Som strieborny darca a vyhody necakam ani nemam ziadne, dokonca chodim pocas mojho volna. Vlastne vitaminy dostavam od všzp. Robim to pre ten pocit, ze pomaham ludom, ze nieco dobre davam zo seba. Nedavno mi prisla sms v zneni, ze moja krv dnes zachranila zivot.. to bola odmena pre mna..
čo tak si to vygoogliť?