Máte osobné skúsenosti s podlahovým vykurovaním v rodinnom dome?Aké sú jeho výhody a nevýhody .... a čo zdravie?niekde píšu o kŕčových žilách a tak...každá rada a skúsenosť pomôže 🙂 chceme stavať domček a je to taká dilema či radiátory alebo podlahovka..
Súhlas. Mame 200m2 obytnej plochy a všade podlahou. Ja si uz neviem predstaviť radiátor. 😉
Máme podlahovku. Je to super, keď malé deti sedia na zemi a ja nemusím riešiť, či nechytia napríklad zápal močových ciest. Keby sme tento priestor mali vykurovať radiátormi, asi by sme mali aj podstatne vyššie účty. Jediná nevýhoda, aká ma napadá, je že ak má človek chladnomilného psa, bude mu v zime teplo, pretože zo všadiaľ ho bude zohrievať dlážka. Takisto si už nevysuším fusakle na radiátore 🙂 (taký ten rebríkový do kúpeľne ako sušiak na uteráky a podobne oddporúčam pridať k podlahovke.)
My mame podlahove kurenie tiez,ale som s nim velmi spokojna.uz by som nechcela radiatory
@lenkark Skus sa skor spytat na modrastrecha.sk - to je portal o byvani. Moja skusenost, ak sa chces o comkolvek dozvediet viac, nez je na letakoch ku produktu, treba si sadnut k internetu, precitat stavebne fora ako ostavbe.sk, tzn-info.cz a podobne. Su tam ludia, ktori tomu skutocne rozumeju a maju argumenty podlozene aj inymi, nez osobnymi skusenostami.
My mame tiez podlahovku, aj sme mali v dome aj teraz v byte a nevyhody nevidim. Ma dlhsi nabeh, ale to si clovek vie velmi rychlo nastavit na termostate. Krcove zily nemame, psovi to nevadi, prach sa neviri viac, nez inde. 🙂
S tymi krcovymi zilami je to vraj blbost, nieco, ako urban myth. Teplota vykurovacej vody je totiz v podlahovke velmi nizka (malokedy cez 40 stupnov, u nas v zime ukazuje okolo 32-35) a medzi trubkami s vodou je povacsine este poter a podlahova krytina, takze v konecnom dosledku ma podlaha tak 25? To som vycitala, ked sme zvazovali, ci podlahovku ano alebo nie. Podlahovku mame a je to super, radiatory by som uz nechcela - ale lutujem, ze sme nedali aj jeden malinky radiator do kuchyne na utierky. Nabeh podlahovky je sice pomalsi, ale nie je to nic hrozne. Cca polhodinu po tom, co ju na jesen zapnem, je uz citit, ze kurime. Kedze po zapnuti kurenie riadi termostat, na jar, ked ju vypinam, uz povacsine ani nekuri, tak nie je citit, ze by bolo priteplo. Jedine, co sa obcas stava je, ze skoro rano sa v prechodnom obdobi zapne a kuri, lebo ekvitermika, prikazuje kurit, pretoze je zima. Potom vyjde slnko a zacne byt o dost teplejsie - podlahovka sa vypne - ale kedze podlahovka ma urcitu zotvrvacnost, vlastne este kuri (tepla voda v systeme). A dom sa zohrieva aj tepelnymi ziskami, kedze svieti slnko. Takze tych par razov, co sa toto stane, otvarame okna 😝
v casti domu mame podlahovku a v casti radiatory.... velmi lutujeme, ze sme si nedali podlahovku vsade
I my máme podlahovku.Jednoznačně doporučuji.Je to takové lepší teplo když jde od noh 🙂
presne ako píše simsalabim, teplota vody v podlahovke je tých 32-35 stupňov, takže nejaké extra teplo na nohy nie je cítiť, ale zase nie je cítiť ani chlad...my sme to vyriešili tak, že máme v jednej miestnosti aj radiátory aj podlahovku... kúrime pevným palivom a podlahovka je napojená na tzv."spiatočku" z radiátorov, teda na vodu, ktorá ide ochladená z radiátoru do kotla...je to super najmä v tom, že keď potrebuješ mať hneď teplo, miestnosť sa vykúri radiátorom a keď sa prestane v noci kúriť, vyhriata podlaha drží teplotu v miestnosti až do rána, takže aj vstávanie ráno je hneď lepšie 🙂
ďakujem všetkým za radu 🙂 aj my sa začíname čoraz viac priklánat k podlahovému 🙂
ja aj ľutujem že sme nedali podlahovku. Ale brat mi povedal, že podlahové kúrenie má dlhý nábeh kým začne hriať....