Dobrý deň,
v roku 2012 som si zakúpila do "rezervy" parkovacie miesto na sídlisku v blízkosti môjho bydliska. Samozrejme k pozemku mám list vlastníctva, kúpno-predajnú zmluvu i potvrdenie o zápise do katastra a aj na kataster portáli som uvedená ako vlastníčka, skrátka je to môj majetok. Parkovacie miesto bolo riadne označené vodorovným i zvislým dopravným značením. Ja som ho nevyužívala, a tak tam parkoval bežne obyvateľ susednej bytovky. Nijak zvlášť som to neriešila, lebo parkovacie miesto sme nevyužívali a nechcelo sa nám za riešiť prenájom miesta atď. Nedávno sa nám však rozrástla rodina a kúpili sme druhé auto a chceli by sme tam parkovať. No dotýčný obyvateľ odmieta nám toto miesto uvolniť, tvrdí, že ho po 10 rokoch užívania VYDRŽAL. Proste tvrdí, že už je jeho, hoci na zvislej dopravnej značke je uvedená ŠPZ môjho auta a miesto patrí mne. Keď som tam zaparkovala svoje auto, provokatívne ma svojim autom zablokoval a že mám odtiaľ vypadnúť, že miesto je jeho. Naozaj je teda to miesto jeho alebo nie?? Máte niekto s takým niečim skúsenosť?
Ďakujem.
Nie, nic vydrzat takto nemohol. Musel vediet ze miesto je tvoje podla spz. Teda prva z podmienok vydrzania ( uzivas v dobrej viere ze je to tvoj majetok) nie je splnena. On sa ti normalne snazi na hulvata ukradnut tvoj majetok podla LV. Vzdy ked zaparkuje volaj policajtov ze parkuju na tvojom mieste. A hotovo. Plus mozes policajtom aj oznamit ze sa obavas o svoje bezpecie, kedze sa pan vyhraza.
@janai1 Samozrejme nie je zapísaný v katastri, som tam zapísaná ja. Volala som najprv štátnu políciu, tá ma ma odkázala na mestskú políciu. Mestskí policajti sa osobitne zhovárali so mnou a potom s tým blbcom (on odmietol spoločnú diskusiu) a nakoniec mi povedali, že to nevedia vyriešiť, že to mám dať na súd. Odtiahnuť ho odmietli, zrejme ich presvedčil o svojej pravde. Za miesto som zaplatila 6000 EUR a bojím sa, že mi ho ten človek ukradne. Akú vysokú šancu mám vyhrať súd a koľko asi môže súd trvať? Ďakujem.
Sud vyhras a moze sa to tahat. Plus ak sa ti podari zaparkovat u seba, uz vidim ako ti ten expert doskrabe auto, tak sa bude hodit i nwjaka kamerka do auta...
A volaj opat mestskych, na vyhrazky statnych a ukazuj im LVcko. Ries to aj s mestskym uradom, kde si mozes stazovat na zly zasah policie.
ak mas to miesto na LV, daj si tam namontovat taku tu zabranu proti parkovaniu, co si vies dat len ty dole, ked tam chces parkovat.
Ked tam nebudes s autom, bude to hore, a on si akurat tak moze trhnut labkou.
Nemáš tie miesta vedľa seba? Ze by si parkovala cez obe ak tam bude len jedno auto? Teda ak sa to smie to uz zas neviem....no a do budúcna ak kúpite aj tretie miesto vyhanat a upozorňovať hneď nech si takto nezvykne niekto opäť, 10 rokov je ozaj brutálne dlho, ale keďže je riadne označené proste tam len na hulvata parkoval lebo vedel ze nemusí kupovať, platiť a riešiť miesto inde takže teraz je určite brutálne vytoceny že mu zrazu sklaplo
Vzhľadom na vašu situáciu ak sa vám to nepodarí vyriešiť cez políciu, príp. mestskú políciu odporúčam osloviť advokáta, ktorému by ste vysvetlili čo je vo veci a ten by mohol vypracovať nejajkú výzvu susedovi s uvedením všetkých právnych následkov. Je možné, že ak susedovi príde výzva od advokáta, kde bude všetko vysvetlené a právne podložené, tak sa začne správať normálne a nebude parkovať na vašom mieste. V komunikácií s políciou treba trvať na tom, že to miesto je vaše, máte ho zapísané na LV a k vydržaniu k žiadnom prípade nedošlo, nakoľko susedova argumentácia nenapĺňa zákonné znaky vydržania.
@ptvw Nemám vedľa seba tie miesta, to druhé mám v podzemnej garáži, toto inkriminované je vonku. Uznávam, že 11 rokov je dlhá doba, ale ako som písala, bolo absolútne riadne označené, na zemi je kríž a na zvislej značke je "reservé" aj s ŠPZ auta, ktoré mám doteraz. Len ma fakt zarazilo ten pojem "vydržanie" po 10 rokoch a bojím sa.
@blahblah Asi to tak nejak urobím, keďže polícia mi nepomohla a súd môže trvať dlho (môj otec sa súdi v istej veci už 16 rokov). Ďakujem za radu.
No podla mňa mu to neprejde, podľa mňa vydržať by mohol keby nevedel ze niekoho to miesto je resp by si myslel ze je jeho od začiatku coz je blbost kedze je oznacene krizom hore dole vsetkym cim sa da (ale to len ako laik si myslím, na zákony sú tu iní takže to len tak možno aj odveci som napisala) každopádne držím palce v tvoj prospech a mohla by si dat vedieť ako to skončilo keď to doriešite, lebo je to ozaj osemetna, nezvyčajná situácia.este raz veľa síl a bojuj o to co je tvoje
To co je toto za logiku? To fakt moze niekto vydrziavanim prist k majetku? Normalne som vytocena za teba. Ved on by este tebe mal platitnajomne, ze mohol vyuzivat tvoje miesto. Fakt som zvedava, ako toto dopadne. Kokos, mas doklad o majetku, ktory si si zaplatila a este ho budes musiet dat niekomu? To fakt bananova republika, led mu toto prejde
A on s tym svojom autom nikdy neodide? Ak ano tak si tam daj namontovat taku tu tyc co sa zamyka ked tam neparkujes aby ti miesto nikto neobsadil
Nie som právnik, ale toto som našla. https://ficek.sk/nadobudnutie-vlastnickeho-prav... Aby miesto mohol vydržať, musel by byť oprávneným držiteľom, čo on nespĺňa podmienku: “O oprávnenú držbu teda nikdy nejde v prípade, ak držiteľ veci (napr. osoba, ktorá namiesto vlastníka vykonáva vo vzťahu k držanej veci vlastnícke práva aj povinnosti) vedel, že nie je jej vlastníkom. Dokonca o oprávnenú držbu nepôjde ani v tých prípadoch, ak by sa síce držiteľ mylne domnieval, že je vlastníkom držanej veci, avšak pri vynaložení náležitej starostlivosti (napr. lustráciou verejne prístupného katastra nehnuteľností) by zistil, že vlastníkom veci nie je.”
Ďalšia vec, ak by miesto vydržal, tak by bol asi zapísaný na LV, čo teda nie je, takže vlastníkom nie je.
Ďakujem za rady. Vyzerá to tak, že ten človek skutočne nemá nárok na moje miesto a len napína svaly. Len ma zarazilo to, že policajti jedni i druhí mi odmietli pomôcť, myslela som si, že aspoň oni majú nejakú elementárnu znalosť zákonov a predpisov a zjednajú nápravu v môj prospech. Parkovaciu zabránu si tam dať nemôžem, z nejakého dôvodu to nie je povolené u nás. Ja tam zajtra normálne zaparkujem so starým autom (s ŠPZ, ktorá je uvedená na dopravnej značke) a keď ma opäť zablokuje, znova zavolám políciu a budem už ráznejšia a nekompromisnejšia ako dnes + vezmem si so sebou LV.
Neviem, privolaná hliadka s tým asi naozaj veľa nezmôže, len to spíšu. Zájdi na úrad, tam ti skôr budú vedieť pomôcť. Alebo oslov nejakého právnika.
Minule riešila kamoška niečo podobné len s tým rozdielom ze ona si parking miesto prenajima od majiteľa miesta komu patrí. Veľakrát sa stalo ze tam parkovalo auto z okolia. Normálne zavolala tomu komu patrí miesto a ten mestských, zobral so sebou LV a chalan dostal pokutu.
@aleshka_supermama asi záleží aj, kde sa to miesto nachádza - my máme tiež svoje parkovacie miesta, ale sú v rámci areálu, kde sme všetci susedia podieloví spoluvlastníci. Dokonca miesta sú v garáži. Viacerým sa nám stalo, že keď nám niekto parkoval na našom mieste, volali sme políciu, ale povedali, že tým, že to je súkromný pozemok/areál, nemajú na to dosah. Či je to tak neviem, ale ako píšem, viacerí s tým máme skúsenosť.
Ved normalne mu musia dat policajti papucu, ked je iedto vyhradene pre niekoho ineho
Lol. The fuck is this ? Ako nemôžu to mestskí monocajti vyriešiť ? Okamžite ako tam parkuje a odmieta uvolniť či sa nedá s ním skontaktovať, ich treba volať, počkať na nich. Dostane papuču + pokutu + ho kontaktujú a odíde alebo to vyriešia tak ako majú, teda odtiahnutie + ešte väčšia pokuta. Musia to vyriešiť, vedia to vyriešiť, je to ich povinnosť.
Tiež mám svoje parkovacie miesto, nevadí mi ak tam niekto zaparkuje keď tam nie som, ak po mojom príchode bezodkladne uvoľní. Skúsil by mi ktokoľvek toto spraviť.
Tvrdiť o vydržaní môže čo chce, na toto sa to nevzťahuje a záleží na tom, aká ŠPZ auta je uvedená na parkovacej značke. Treba byť asertívny aj voči monocajtom, trvať na vyriešení, ak sa vyhovárajú, žiadať to písomne zdôvodnené.
Ďalšie riešenie - zablokuj ho na pár dní druhým autom, nech je sranda. Ak poškriabe, poškriabem mu viac. Vypustím gumy. Atď, možnosti sú nekonečné. Netreba si nechať srať na hlavu od nejakých vychcancov.
@mike_bassett sklamem ta ale policajti toto naozaj neriesia. U nas su platene rezervovane miesta, riadne oznacene a pravidlene na nich parkuje hocikto (je to pri skolke a rodicia vozia deti) a policajti nemozu nic. Tak povedali aj na mestskom urade ktory tieto povolenia na parkovanie vydava. Myslim ze jedina moznost je zavolat odtahovku ktoru ale zaplatis ty a potom si mozes vymahat €€€ od majitela auta do coho sa pochopitelne nikomu neche, takze tu pravidlene vidime/pocujeme hadky tych co si za miesto platia a tych co si tam “len na chvilocku” zaparkovali …
@stormie a § 43 ods. 5 zákona o cestnej premavke? Policajti mozu nariadit odtah vozidla ak stoji na mieste pre konkretnu spz a ak by sme aj pochybovali ci aj mestski, tak ti su spravcami komunikacie ako preneseny vykon statnej moci. 🤷♀️
U nas pokial zastavis na vyhradenom mieste a majitel/ najomca zavola mestskych, tak sice neodtiahnu, ale daju papucu… ked sa to zopakuje viac krat myslim, ze si rozmysli… aj ked teda, asi to bude dost velky blb :/
@stormie U nás vždy pokiaľ držiteľ miesta zavolá mestských, prídu a riešia pokutou.
preco tam nemozes dat parkovaciu zabranu ? taku na kluc kto to zakazal ? normalne by som to dala namontovat si vlastnik predsa
a volala by som opakovane mestskych ajnsnvytlacenym LV ak nechcu robit nic zapisem mena a oznamim na mestsky urad a znovu a znovu
v ziadnom pripade to nemohol vydrzat
Ahoj autorka, podarilo sa ti to so susedom vyriesit?
Podal žiadosť na súd a je zapísaný v katastri? Ak áno, miesto je jeho. Ak nie, zavolala by som policajtov vždy keď tam parkuje a aj keď ťa zablokuje - dostane pokutu a odtiahnu mu auto.