Maminky 🥺 dusi ma to.... mam 2 deti, starsia ma takmer 5, maly bude mat rok. Po prvom tehotenstve to bolo veeeelmi tazke, mala som zle stavy, blues, nedarilo sa mi dojcit, nevedela som sa zzit s tym, ze som mama, mala bola extremne narocna. Teraz mame chlapceka, mala som prenadherny porod, vsetko islo lepsie, dojcila som, uzivam si to.... ale napr.od mojej mamy pocuvam, ze "vidno, ze je to mamkina laska...mamkin milacik". Lenze mna zozieraju vycitky voci starsej. Je pravdou, ze sa malemu venujem viac, je to asi normalne, ale naozaj sa snazim cas delit spravodlivo a mala ani neziarli, brata miluje. Kazdopadne viem, ze jej som ako babatku tolko lasky nedavala a velmi ma to mrzi.... mali ste to niekto podobne?
No Vy ste sa zamilovala do svojho pohodlia, volá sa to sebalaska a také zdravé sebectvo. Vaše deti s tým,nemajú nič. Je normálne,že vytesnavame zle veci,kt sa stávajú, Vy chcete vytesnat prvé tehotenstvo .
No čo dal, máte aj takú aj takú skúsenosť, prežila aj útrapy a veľa radosti. Vaše prežívanie Vás obohatili,naučila ste sa,že existuje bolesť, smútok, hnev ,ale aj radost , čiže osobnostné ste vyrástla. Keby ste si žili ako na ružovom oblaciku ,nikam by Vás to neposunulo. Učí Vás to,,že v živote sú obdobia,kt sú náročné krásne 1 narodenie dieťaťa a obdobía 2 pôrodu pokojne krásne.
Neexistuje správna odpoveď. A veľmi sa nešetrite a milujte sa zdravo , lebo základ aby mamy fungovali,je že sa musia postarať o seba v prvom rade?
Kvizová otázka. Ako matka dvoch detí, komu by ste nasadila prv masku v lietadle ,sebe alebo deťom ? Drvivá väčšina matiek odpovie zle, že dieťaťu, tie sa musia učiť ešte vela. A keď ťa mama skolabuje,kto sa postará o dieťa? Ak sa žena stane matkou , má najvyšší status v spoločnosti , no dobre nebuďme diskriminačni aj ocko muž , unisex, bisexuali, osoby rovnakého pohlavia, transgenderi , binarne pohlavia , iné pohlavia , aby ma náhodou niekto nezaloval za diskrimináciu , človek sa normálne boji používať unisex.
Nie nezazila som to takto..hoci podobne prvy porod bol masaker 37h a babatko mega narocne do Dnes je narocnejsie dieta prvorodena. Syn take dobrucke spokojne babo vsetko snim jednoduchsie. Ale uzila som si ich rovnako a zboznovala rovnako len s malou mala viac nervy . S nou bol boj od prveho dna na svete si vedela sama zkopat ponozky 🤣ponozkovy boj skoncil tak v 6r aj gatkovy cesaci boj skoncil az v 7r konecne sa v pohode cese sama. Topanky a bunda boj okolo 4-5r skoncil. S jedlom sa este trapime to bude na dlho . Urcite ich lubis rovnako len je lahsie si uzivat dieta ktore neplace nezuri ktore nevzdoruje. Kludne si uzvaj ze je syn angelik 😎Moj prvu slzu vyronil v 9m a do 2r sa ani nevedel hnevat. Ale uz sa blizi 3r a chce sa podobat na sestru tak zdivocieva 🤣Nic si z toho nerob minulost nezmenis zbytocne si kazis pritomnost. Vsetko je v poriadku tak ako mà . Mas dve zdrave deti uzivaj si ich Nekaz si to negativnymi pocitmi ktore vobec nie je treba! Si užasna mama nebud na seba tak prisna.
Cas uz nevratis zaciatky su tazke a je lahke lubit a uzivat si "dobre" dieta. Lubis ich oboch rovnako nerob si z toho vycitky.Pri chlapcoch sa viac traduje mamin milacik a pod.byvaju viac naviazani na mamu.
Pozri, nahradit jej to takto spatne nemozes, lebo cas nevratis. I ked ta to mrzi.
Ale mozes jej to nahradit teraz. Byva celkom dobry napad (ak sa ti da), nechat mladsie postrazit na par hodin niekomu a vziat starsiu na taky “vas den”. Ist s nou niekam raz do tyzdna, kde ju to bavi. Trebars sa zastavit v cukrarni. Ist do kina. Na nejaky program pre deti. Kupit malu hracku, nieco na oblecenie, ist na prechadzku, nakrmit kacice, do parku, ist na rozne tvorive kruzky, uplne cokolvek, co ti napadne a ju by to bavilo. Na par hodin byt len ty a ona.
My s najmladsim toto mame. Uz nie je uplne male, takze iba raz do mesiaca ideme po obchodoch v inom meste. Nie vzdy cosi kupime, ale tulame sa len tak, pozerame a vela sa rozpravame. A dame si nieco dobre. A nas drobec sa na ten “svoj den” vzdy dopredu tesi, vzdy pripomina, ze uz bude zas novy mesiac. Tesi sa na cestu, ako si vypocujeme jeho oblubene pesnicky v aute, ako si pokecame, ako sa zabavime.
Nejde o nic konkretne z toho, nie je to nic specialne, vsetko by to mohol mat i tak. Ale ide o ten pocit, ze toto je “jeho den”. Ze spolu to tvori jeho den a dava prijemne, vynimocne pocity.
@lulaby1982 nepotrebujes pomoc? Uplne vazne.
Pri prvom dietati sa ucis, pri druhom mas techniky a vsatko ide lahsie . Ak sa ti zadari aj tretie ako mne 🙂, zistis ze to milovane druhe prestanes porodom vychovavat a presunies sa chranit to najmensie .... evolucne su potom tie stredne najzivotaschopnejsie - pretoze sami sa kalibruju , podla toho ako vidia, ze ohybas napr teneegera a zaroven sa chcu odlisit od najmensieho , ze ved oni su vacsi , niesu uz dieta :- ) ... vycitky ziadne, vzorec spravania ludi ... uzivaj si matersku a male dietky a neries nesmrtelnost chrusta ... mozno popracuj na tom, aby ta nezranovali nazory druhych. Problem , ktory tu vidim, je to slovne ponizovanie od tvojej mamky - lebo je to agresia voci tebe , cize ta nerespektuju ...
@moonlight1210 tiez si si vsimla tie jej divne komenty v diskusiach?
@veronikaszabova vsimla.
V podstate asi od prveho momentu, lebo ten styl je osobity. Chce zniet odborne, ale je to taka divna “zmeska” parafrazovania odborne znejuceho textu a do toho pretkavane vlozky subjektivnych nazorov, postojov a hovorovych viet.
Aj to zonglovanie odbornymi vyrazmi, ktore vyzeraju akoby zrovna okolo nej sli v niektorej kapitole publikacie psychologickeho zamerania, ktoru prave cita, tak ich prave pouzila.
Lebo inokedy ich nepouzije. Takze ich (najskor) nema zazite.
Ale hlavne to, ako casto v polke prispevku (alebo niekedy v priebehu celeho) vzdy volnymi asociaciami odcestuje do svojho vlastneho lesa, tak povediac.
Bud fanusik-amater psychologie, ktory ma pocit, ze po par publikaciach uz nadobudol odbornost, alebo si touto cestou (cez rady druhym) riesi svoje vlastne problemy (teda v skutocnosti cez tie rady druhym pomyslene nakopava seba k zmenam a riesenia svojho zivota).
Je uplne prirodzene, ze ked zaciatky materstva nejdu podla vysnenych predstav, navyse ak sa stretne viac komplikacii naraz, tak to moze zenu vystavit natolko, ze potrebuje ratovat najprv samu seba. Je to instinkt. Matka zachranuje samu seba, aby tu pre dieta mohla neskor byt. V tej dobe si spravila pre dcerku maximum, co bolo v tvojich silach a je to v poriadku, presne tak, ako to bolo. Dokazom, ze si dobra matka obom detom, je, ze mala na brata neziarli. Ak by dcerka citila, ze davas privela pozornosti malemu, dala by ti to velmi jasne najavo. Robis to dobre. Minulost nezmenime, preto sa oplati smerovat nasu pozornost do buducnosti. Mas vsetok cas pokracovat v budovani kvalitneho vztahu s dcerkou, uzivat si ju a zahrnovat ju laskou tak, ako by si si to mozno priala od zaciatku. Vsetko je tak, ako ma byt.