Výchova psíka v byte

zuzana_klinovska
11. nov 2020

Ahojte, uz dlhsie tuzim po psovi aj preto ze v rodicovskom dome sme vzdy nali psika ale prestahovala som sa a partner ma trocha strach so psa v byte, hlavne koli neporiadku a ja som 3x do tyzdna mimo domu pridem az okolo 16-17. Myslite ze by psik vydrzal tych par dni sam aj v mensom priestore? Nebude pre psika byt, resp maly dom obmedzenim, pozdielajte skusenosti 🙂

hyta
11. nov 2020

Záleží od toho aké plemeno chceš. Do bytu by som ti odporúčala menšieho, alebo stredného psíka. Keď získa hygienické návyky nemá prečo robiť v byte neporiadok. Pokiaľ je majiteľ v práci, psík väčšinu času prespí. Inak je potrebné mu zabezpečiť hračky, kostičky, aby sa nenudil. Samozrejme keď berieš šteniatko, tak prvý rok je najviac náročný.Na čistotu sa nenaučí za pár dní, potom keď sa mu menia zúbky všetko hryzie. Ak je to u teba problém odporúčala by som ti psíka z útulku čo má už 1-2 roky.

danica2711
11. nov 2020

@zuzana_klinovska všetko to, čo ti píše hyta + 3 prechádzky denne, z toho jedna dlhšia a pes bude spokojný. Ale tie za každého počasia a v každej nálade... budeš ochotná to absolvovať (ráno skôr vstávať, nechce sa mi, necítim sa dobre, zima, tma, blato, psa treba po prechádzke očistiť...). Lebo bez toho to nejde, ak chceš mať šťastného psa, ktorý za to samozrejme stojí. Len pred zaobstaraním psa si človek musí byť vedomý pozitív aj negatív, čo platí aj pre tvojho partnera - pomôže alebo povie, chcela si psa, tak sa staraj?

zuzana_klinovska
autor
11. nov 2020

@hyta urcite nechcem steniatko, aj ked by som velmi chcela maleho okana laka ma ujat sa psika z utulku, samozrejme ale nie prilis tyraneho alebo traumatizovaneho, viem ze to je nad moje sily.
Chcela by som psika do 10kg. Chcela som koli chlpom kratkosrsteho ale doppcula som sa ze "vlasaci" prave tolko neplznu....
Ale som rada za vasu radu, hovorila som si ze mnohe rodiny maju psika cele dni doma kym niesu vecer naspat z roboty. Takze urcite sa o tom s partnerom porozpravame 🙂

zuzana_klinovska
autor
11. nov 2020

@danica2711 partner pomoze, zvierata ma rad. Co sa tyka slov, "dnes je zima a nechce sa mi" starame sa o tri koniky.... tie rano ked nedostanu svoje seno oplatia to na vychadzke vyhodenim zo sedla takze urcite by sme ho vencit chodili ;D
Som velmi rada za tvoj nazor, bala som sa ci bude byt vhodny ale vyzera ze je viac zvladnutelne ako som si myslela

syslik81
11. nov 2020

vydrzi..pokial sa jedna o mensie plemeno ci starsieho psika..ja chodime kazdy den domov az po 3 plus niekedy ked idem z prace nakupit aj neskor a nasa baba aje v pohode.. uz je stara a nebavi ju rajdat sa po vonku -ma 9 ... noo vikendy chodi do parku na dlhsie a v lete sme castejsie venku to aj tak lezi uz len niekede v tieni

hyta
11. nov 2020

@zuzana_klinovska Držím ti palce pri výbere. My máme už v poradí druhú zachránenú fenku a neľutujeme, vedia dať veľa lásky. Kámoška má krátkosrstého psíka a má tú srsť všade pozapichávanú, zle sa jej to čistí i vysávačom. Naša má "vlasy" pĺzne málo a zvládne to i vysávač. Ako je písané vyššie, treba počítať s prechádzkami, s tým že mu človek musí venovať svoj čas.

andrejkap123
11. nov 2020

My mame v byte psika co patri k najaktivnejsim plemenam, ale aj tak vidim, ze vybehanie hodinku denne a pol hodina cvicenie povelov staci na to aby cely den psik spal. Samozrejme cez vikend aspon jeden den treba s nim cely den behat. Na vencenie sa pyta sama.... uz mam pocit ze aj rozumie co hovorim, treba sa psikovi venovat a odplati to. Ale vidim ze vy s tym problem nebudete mat tak drzim palce 🙂.

danica2711
11. nov 2020

@zuzana_klinovska tak potom nič, ty si na zvieratá zvyknutá, máš ich rada, partner bude spolupracovať, tak smelo do toho! Život so psom je krásny

belllinka
11. nov 2020

@zuzana_klinovska a myslis, ze kratkosrsty pes neplzne? Tie chlpy budes mat zapichnute vsade, v obleceni, v koberci, sedacke, vysavat to nejde, z oblecenia jedine pinzetou. Si kup pudla, nahaca a pod., inak sa z tych chlpov zblaznis 🙂

alenkay7
11. nov 2020

Dobre rano chcela by som sa pripojiť k teme. Tiež chceme psíka dnu, resp. sučku. Nikdy sme nemali ani ja ani manžel psika vnutri. Ja sa najviac bojim ako ho naučime pýtat sa na potrebu von. Vie mi niekto poradit ako ho to naučiť? A ako dlho to trvá kým sa naučí? Chceme šteniatko.

andrejkap123
11. nov 2020

@alenkay7 steniatko je velmi narocne. Treba pocitat s tym ze par krat sa nehoda (mlacka alebo hovienko) stane. Treba pochopit ze steniatka maju malinky mechur ktory sa rychlo naplni a neudrzia to a maju aj rychle travenie cize cikat s nim treba chodit minimalne kazde 2 hodiny (alebo po hre, po najedeni, po spanku) a kaka tiez cca 5x za den. Mne sa stalo ze sme prisli z vonku a pocikala sa do hodiny znovu. Lebo vela pila. Ja som vzdy odmenila pamlskom a chvalou ked sa vycikala vonku a ked cikala dala som vzdy povedal Cikaj. Teraz uz na moje zahlasenie vykona potrebu.

andrejkap123
11. nov 2020

@alenkay7 no a odpoved na tvoju otazku ze kedy sa zacne pytat von je velmi individualne. Niektori sa pytaju hned niektorym to trva. Ked pochopi ze cika a kaka sa vonku a este ma za to panicka vychvali do nebies a da pamlsok tak sa zacne pytat rychloo 🙂

zalka
11. nov 2020

@alenkay7 my sme mali mix beagla , a ako šteniatko sa rýchlo naučil pýtať vonku. Sa mu stala nehoda len ak sme nepočúvali jeho signáli, prišiel k nám drgol do nás postavil sa k dverám alebo zakňučal .. Ked sme mali čosi rozrobené, tak sme si signál nevšimli a on sa počúral. Ale fakt len pár krát.
Kamoška mala yorkšíra, a ten mal rok a stále ako keby naschvál sa dočúral a dokakal aj ked prišiel z prechádzky.
Takže naozaj je to aj o plemene, a o chválení. Nášho tiež sme vychválili aký je šikovný pekný .. ako sa nezdá ale ten pes to vníma. Ale kým bol šteniatko, tak bol postrachom pre topánky, alebo sa postavil ku gauču, a začal roh okusovať. Proste človek to berie, že sa stáva.

zuzana_ilkova
11. nov 2020

@zuzana_klinovska ahoj zalezi od plemena ked sme este byvali v byte kupili sme si yorkshira,fenku, od 8tyzdnov ju mame, naucila sa vydrzat v byte sama, rano o 7bola vyvencena, z prace sme prichadzali cca o 3 zas sme ju vyvencili mala vzdy v kupelni podlozku na curanie kde chodila ked potrebovala cez den pišat...je to len o tom ako ju naucis a ako jej to vysvetlis... da sa to uplne v pohode zvladnut

zuzana_klinovska
autor
11. nov 2020

@belllinka Samoyzrejme plzne asi skoro kazdy psik, ale skor neviem ktore plemeno alebo ktore chlpy su viac zvladnutelne 🙂 ale osobne mi az tak chlpy nevadia, da sa na to zvyknut a do i postele by som psika nevedela pustit

kamlicek
11. nov 2020

Zalezi aky to bude psik, kamaratka ta mala jacka russela v byte a nechala ho doma a ked sa vratila z prace tak konecna. Ale problem podla mna bol v tom, ze nebol poriadne zvyknuty na nu, nieto este na byt kde bol sam, takze tam asi bol problem :/

zuzana_klinovska
autor
11. nov 2020

@kamlicek ano, viem si predstavit ze nas moze cakat vselico. Ale zatial som rada ze to vyzera ze to nebude prilis nezodpovedne nechat psika v byte 🙂 len toho som sa bala, nasi mali vzdy psiky vonku

kamlicek
11. nov 2020

@zuzana_klinovska sesterka ta nechava bez problemov denne psika doma, aj ked chodi do prace a bez problemov jej vydrzi, len ta ma zase civavu, takze ide aj o tu povahu psika, ale jednoznacne ked zabezpecis aby sa vybehal tak nebude problem 🙂

nely1704
11. nov 2020

My mame v byte aktivneho psa - maďarska vyžla , keď je vyvencena prespi sama doma v pohode 7 hodin denne ale ☝️ vyvenčena znamená ráno hodina behu, ňuchania , loptičky, hry a to isté večer.... vtedy je psík šťastný a spokojný

mladena
12. nov 2020

No najmä zo začiatku to bude zrejme náročné a psík bude troška ako guľka na nohe 🙂 ale však ide o to ako ho vychováš a ako si zvykne 🙂 Môj belgický ovčiak je tak zvyknutý na byt, že ešte aj keď sme u starých rodičov na velikánskej záhrade a môže byť vonku koľko len chce, furt radšej zalezie dovnútra, tam má svoj kľud kde si môže drichmať, byť celý čas vonku je nervózny 😀

majcinka212
15. nov 2020

Neboj sa nicoho 😉 my sme mali 16 rokov psika v byte. Kupili sme ju na začiatku letnych prazdnin, takze sme ju stihli naucit na venčenie a cez den nebola sama. Ale ked sme nastupili do skoly a rodicia do prace tak hned si zvykla 😊 rano sa vyvencila a potom s nou išiel kto prvy prisiel domov 🙂

zuzana_klinovska
autor
3. jan 2021

@nely1704 chceli sme aktivneho psika, chodime totiz na prechadzky s konmi a teda by sme poteebovali psika ktory zblada utekat popri cvalajucom konovi, samozrejme nie pridlho nechceme psika zasa umorit :D
Ale uz mame zaobstaraneho gaucoveho psika z utulku na docaske a naozaj zatial ziadne problemy 🙂