Výchova psa

26. dec 2021

Ahojte. Prosim poradte. Mame steniatko. Mna si vybralo ako pana. Vo vsetkom ma respektuje, pocuva (pod ku mne, sadni, daj labku, na vodzke ide vedla mna). Len chlapa absolutne nepocuvne ani na povel pod ku mne. Skusal to po dobrom, milo. Ked ma mnamku pride ku nemu. Ked nie, absolutna ignoracia.

Citali sme na nete, ze treba ukazat psovi kto ma "navrch". Treba je drezurovat (zo strany chlapa)? Ci tento vztah sa uz nezmeni a ona si bude uz stale mysliet, ze je pan ona a nie on.
Mame v plane, ze bude chodit s nou ku cvicitelovi. (Ma 11 tyzdnov).

karhu
26. dec 2021

nech ho krmi len partner..pes ho zacne vnimat inak

simona92101
26. dec 2021

Je to este male stena,mate velke ocakavania za tak kratky cas.treba kazdy den trenovat po troskach,vela odmenovat a chvalit

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
26. dec 2021

@beata_k 10 týždňové šteniatka sa už dávajú od matky, nepredali im ho skoro. Podľa mna je toto v pohode

emalka
26. dec 2021

Ak sa o neho staras a krmis ho hlavne ty tak bude preferovat teba a nie muza. Ten sa musi zacat rovnako podielat na starostlivosti. Krmit ho, trenovat, venovat sa mu.

To ze musi mat navrch atd atd je teoria o "alfe" ktora je aspon podla mna blbost, pes vie ze nieje vo svorke a dynamika vztahov v domacnostiach je ina ako v divocine. Ale jasne, ak vam to imponuje tak si proste tuto techniku vychovy vyberiete ci uz dava zmysel alebo nie. Ako vysledok budete mat psa ktory vas bude pocuvat pretoze sa vas boji.
Ovela lepsia je metoda pozitivneho vycviku. Pes sa bude tesit a spajat si vas a vycvik len s prijemnymi vecami.

mamartinka
26. dec 2021

@beata_k v 7 tyzdnoch sa steniatka uz predavaju.

autor
27. dec 2021

Lenze ona ho zo 4dni respektovala. Prisla za nim. Sadla si a dala labku.len jedneho dna akoby utalo a absolutne ani na zavolanie nepride. Iba ked nieco ma.

My len nechapeme co sa v nej zo dna na den zlomilo ked absolutne ho nepocuvne.
To iste na vodzke: bral ju on a za branou si sadla a nic. Vzala som ju ja a isla krasne pri nohe. Nechapeme tomu

lula313
27. dec 2021

Teraz ešte nemožno hovorit o tom, koho si pes vybral za pana, ešte je stena male. Prirodzene si tie psy vyberajú chlapov a nezáleží az tak na starostlivosti. My sme docaskovali veľa psov a vzdy bol “alfa” muž, aj keď som jedlo dávala ja, cvičila psov ja atd. väčšinou sa to vzdy vykryštalizovalo po par týždňoch. Ono totiž pes si určí “alfu” aj na základe iných premenných ako je hĺbka hlasu, ktorý majú samozrejme muži hlbsi(pozerali sme o tom aj jeden zaujimavy dokument) atd. Muž sa so psami blaznil, prejavoval im lasku, aj do postele ist im dovolil, čiže to nebolo o jeho prísnych hraniciach, ani o bitke(my sme na utulkacov neuplatňovali fyzické tresty), ale ten rešpekt tam bol neskutočný. Teraz vás caka prezubovanie, ktoré je spojené aj s tvrdohlavosťou, robenim neplechy, následne pubertou, nebude posluchat ani teba😀 ja tiež odporucam hlavne cvicenie formou pozitívnej motivácie a podľa plemena zvolit, či je pre neho dôležitejší výcvik alebo vychova(niektoré plemena sa necvicia, ale vychovávajú napr molossy, taký NO potrebuje celoživotný výcvik). Na cvicak chodi ten človek so psom, ktorého menej pes pocuva. Hlavne dávajte doraz na socializáciu. Všade psa bravajte so sebou, vystavujete ho hladkaniu, detom, psom, nech má vyrovnanú a sebavedomú povahu.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
margaretka_
27. dec 2021

Je tomale stena. Ono tie povely este neovlada, ze sa da hovorit o poslusnosti. Trrba si s nim budovat vztah a nie malemu stenatu ukazovat kto ma navrch. Tym sa respekt neziska. Aby ste nahodou nedopadli tak, ze sa ho psik zacne bat 😕

autor
27. dec 2021

@lula313 je to azijat. Mame uz skusenosti s azijatom

simca06022011
27. dec 2021

@beata_k aj 8t+ steniatka idu od mamy... a myslim, ze to schvaluju odbornici. CHS na to maju pravidla, nemozu davat steniatka hocikedy...

simca06022011
27. dec 2021

Je to este malicke stena, kazdy den bude vymyslat nieco a spravat sa inak, postupne sa nauci vsetko, ohryzat bude vsetko, treba len trpezlivo ukazovat co sa moze a co nie, na ohryzanie dat nejaku maskrtu.. moj mal bravcove usi a nejaky paroh a co ja viem co... (vtedy mu to ucho este vydrzalo nejaku chvilu :DD vacsi uz to nedostava). Unavit "povelmi", prebehnut trochu a spat...
A co sa tyka poslusnosti... my mame nasho psa 5.rok... ja ho odjakziva krmim a starostlivost je na mne a respekt voci mne nema taky ako voci chlapovi. Ja som proste "proviantak" a pán je boss ale aj na neho skusa, ked dlhsie spolu nic nerobia (s nim bol nauceny od malicka behat po lesoch, cize jeho napr. vonku posluchne (vacsinou), moze ist bez voditka atd.. so mnou to nehrozi, ja si mozem pluca vykricat). Keby som mala este raz stena, tak na tomto popracujem viac, aby pocuval na zavolanie vonku kazdeho z nas.

pribinak
27. dec 2021

@beata_k WTF?

simona92101
27. dec 2021

@beata_k od 8 t je mozny odber steniat,ked su samostatne,zdrave a zrave.skor nie.cim neskorsi odber tym horsie.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona92101
27. dec 2021

@beata_k o com tocis?ja som bazos ani odber v 7t ani nespomenula,odporucany je od 8t 🤦‍♀️ ja mam psa z CHS,brali sme ho v 12 tich tyzdnoch,isiel posledny a bolo to uz neskoro,matke liezol na nervy,vrcala nanho lebo stale pytal mlieko,kusal ju a pritom uz bol odstaveny,zral sam plnohodnotnu stravu.
To co ponukaju na bazosoch,je uz z ineho sudka,ale o tom tu tema nie je

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona92101
27. dec 2021

@beata_k nie nevidela som stenata 30 minut.CHS aj chovatelku poznam dlho,chodili sme tam casto na navstevy pred odberom a doteraz sa navstevujeme,chovatelsky servis na 1*.ani jedno stena neslo pred 8 t z domu a nedala ho nikomu len tak,kazdy buduci majitel presiel dokladnou selekciou.a uz vobec nefiguruje na bazosi.mate CHS?pretoze ziadna dobra chovka na tom nezaraba,len mnozitelia..

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona92101
27. dec 2021

@beata_k prepac,mas chovku?kazdy dobry chovatel vie,co to vsetko stoji.uchovnenie,vystavy,preteky,vedenie CHS,krmivo,pri vrhu kazde stena ocipovat,ockovanie,PP, pas atd.to,co im zostane je ozaj pramálo.
Tí,co mnozia doma bez PP na dvore,a predava stena za stovky eur to robia pre prachy.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona92101
27. dec 2021

@beata_k ja ti pisem realitu,tak ako to chodi v dobrych CHS,kedze sa uz dlhodobo pohybujem v tomto prostredi,cvicaky,vystavy,roky driny.A tito ludia drzia spolu.vies co stoji zahranicne krytie?to su 100vky €,a nikde nieje istota ze to vyjde.nehovorim o kryti susedovho Pajda doma na dvore.a dalsich XY vydavkov a starosti.ja ti pisem o tom,ze dobra CHS to nerobi pre prachy,a tiez dobra CHS nepusti stena do sveta neodstavene.tod vsio.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bradaciky
28. dec 2021

Mám kynologickú výcvikovú školu. Na toto čo popisujete upozorňujem kurzistov na začiatku každého kurzu. Ide o to,že šteniatko keď si ho prinesiete od chovateľa má ešte tzv.pripútací reflex, ktorý mu určuje,že hlavný podnet jeho prostredia je matka,respektíve jeho majiteľ. Vďaka tomuto reflexu sa mláďatká príliš nevzdialia od matky,inak by ich niečo v prírode zožralo. Okolo štvrtého mesiaca pripútací reflex postupne odoznie a príroda zasa velí aby mláďa objavovalo svet, postupne sa vzďaľovalo,bolo veľmi zvedavé. Preto pre úplne malé šteniatko nieje žiadny problém pribehnúť vonku na zavolanie, je to reflex,nie výcvik. Teraz ho musíte trpezlivo učiť zamerať a udržať pozornosť na vás. Šteniatko nie je pokazené,ale normálne (; Za vami ide,lebo ho viete lepšie zaujať. Hrajte sa s ním veľa,aj vonku, trénujte reakciu na meno,obaja. Zjednoťťe sa v spôsobe tréningu a bude časom fungovať s oboma.