Ahojte mamičky prosim poradte mi v com prat aby oblecenie nevybledalo. Dakujem
@lorela pouzivam kapusule ale chcem uch zrusit ..ocot kam mam pridat ? Nebyde smrdiet pradlo?
@denisse1311 Ocot pridaj buď ku prášku (ku sypkému pomaly lej - bude to peniť) alebo ku/namiesto aviváže.
Nie, nebude cítiť ocot, pretože ten rýchlo vyprchá (kým sa bude prádlo sušiť), resp. ho nebude cítiť vôbec ani pri otvorení bubna na práčke.
@lorela takze nemam pouzit avivaz?
@denisse1311 Ku niečomu áno, ku ničomu nie. Napr. na uteráky ja nedávam nikdy aviváž. Paradoxne - sú z nej tvrdé.
Treba najma vybrat praci prostriedok podla druhu pradla, ako aj program a teplotu na pracke.
Prostriedky na biele pradlo obsahuju opticke zjasnovace, teda moze z nich farebne pradlo vyblednut.
Prostriedky na farbene pradlo ich neobsahuju, preto zase z nich moze biele pradlo zasednut.
Vo vseobecnosti plati, ze prasky lepsie operu ako gely, a najma prasky na biele pradlo ho lepsie "vybielia".
Na jemne pradlo samozrejme prostriedky na jemne, ale aj program na pranie.
Cim vyssia teplota, tym sa sice lepsie vyperu skvrny, ale aj sa mozu niektore druhy pradla znehodnotit.
Ked uz nechces tie gelove kapsule, tak pri vybere ineho prostriedku davaj pozor na oznacenie color, aby si to mala na farebne pradlo. Na prostriedkoch na biele zvycajne nei je extra oznacenie, ale na obrazku byva ziarivo biele pradlo 😉 A v zlozeni su opticke zjasnovace.
Osobne mam prasky DenkMit z DMka na biele aj na farebne. Prasok na farebne davam ku farebnym postelnym oblieckam a na rifle, resp. na silno znecistene farebne veci. Inak periem farebne v geli Ariel na farebne. Jemne veci preiem v geli DenkMit na vlnu a jemne pradlo. Moderne textilie ako softshell pereim v geli DenkMit fresh sensation na moderne textilie.
Na 60°C periem uteraky, postelne pradlo a biele spodne pradlo. Ostatne na 40°C, jemne na studeno alebo na 30°C, podla materialu (vlnu na studeno).
Ocot mozes dat namiesto avivaze, ono to fakt vyprcha (ak ho nedas prilis vela 😉). Avivaz davam minimalne, nesmie sa davat na moderne textilie a paperie, taktiez sa neodporuca na frote uteraky.
Ďakujem za radu s octom! Nedávno som si kúpila moc pekné obliečky na vypredajskladu a bohužiaľ pri prvom praní veľa farbily. Skúsila som ocot a pomohlo to !!! ufff 🙂
@denisse1311 V čom perieš?
Pridávaj trošku octu do prania (stabilizuje farby a tým pádom ani tak nepúšťajú), približne 1 - 2 dcl.