Výber psíka pre 8-ročného syna

meriene
17. dec 2022

ahojte
Prosim vas idem si k vam po radu ... Pre mojho 8 rocneho syna (aj pre seba) chcem zaobstarat psika ... Premyslala som o roznych moznostiach, no prisla som k zaveru , ze si chcem vybrat z tychto troch rás..
nemecky spic maly, maltezak mini alebo yorki ... za mna j na prvom mieste spic .. hlavne ako ich vidim v okoli , kvoli ich povahe ... Nechcem nejake ustrachane havčo, ale presne tak , ze ma na haku trochu a spice mi tak pridu ...
ale preto som napisala sem.. som z rodiny, kde so psami som od malicka bola spata..
potrebujem len vediet , ktoreho by ste na odporucili vy do bytu .. a by som potrebovala info ohladom vychovy od malicka ...
vsetko co vas napadne si rada precitam ... dakujeeeem

syslik81
17. dec 2022

mam spica a pocitaj s chlpami uplne vsade ... niektore -moja nastastie nie su nskutocne ustekane a su aj oni bojazlive-ako kazde male plemeno ... akcny je napriklad jack russel ale potrebuje vychovu -ucenlivy hravy verny ... tiez psy z utulkov su neskutocne vdacne ... z tych co si davala ty pocitaj s pravidelnym cesanim strihanim -a bude to na tebe lebo 8 rocneho to prestane bavit .. ale ostatne 2 aspon neplznu -nie tak priserne ako spic

pribinak
17. dec 2022

Plemena ktoré si tu vymenovala tak ani jedno pre 8 ročného chlapca
To su havkaci pre dámy v strednom veku. Pre 8 ročného chlapca by som vybrala napr Bisonik, Jack Russel, cavalier, bigl, kokeršpaniel, pudlik

Treba rátať s tým, že dlhosrste plemena neskutočne plznu, ak si vyberieš psíka s vlasami, tam zas musíš kúpať a strihať

nucky
17. dec 2022

Zvazte este aj westika, neplznu, ale musia sa pravidelne trimovat doma alebo v salone. Ale je to len par krat do roka. Su akcni, ale nepohrdnu ani lenosenim. Na fb je aj skupina westhighlandský biely teriér alebo tak nejako. Pravidelne tam aj ponukaju steniatka s pp. Ja som nad nim rozmyslala k detom. Ale hlavne prosim vas nekupujte lacneho psa po "rodicoch z pp", ak uz konretnu rasu, tak naozaj od chovatela z registrovaneho chovu. Stoji to visc, ale budete mat zdraveho psa. Inak som rozmyslala aj nad maltezakom, ale tam moze byt problem zo separacnou uzkostou. A spice su dost ustekane, takže do bytu mi moc nesedia, najma ak chodite do prace a skoly.

simca06022011
17. dec 2022

My máme u rodičov druhého westika ale teda mne neprídu ako psíky k malým deťom. Je ale.fakt ze neplzne absolutne ani si nepamätám na jeden chlp z nich :D Malý pes do bytu? K deťom. Ani jeden z tvojho výberu. Ale zase vybrať si musíš podľa.scojho vkusu a pocitov, ty s tym psom budes. https://www.chovatelahospodar.sk/tema/psy-vhodn...
A inak každý pes moze byt ustrachany, Je tomindividualnou povahou a zážitkami. A teraz radšej riešiť to ako ústredného agresora ak pojdem do extremu samozrejme, napr niekde na ulici
My máme napr viszlu, to je aktívny pes aj možnosť, láska najväčšia:D a v podstate bezdrôtový. tie male psíky už len rozmermi môžu vyvolať ten pocit, že sú to ustrachane prachovky ale teda vôbec.
A nezabudni ze 99percent aktivít so.psom bude na tebe, po pár rokoch aj úplne. Ako vidím aj u nás aj okolo seba, deti pes baví chvíľu.

simsalabim
17. dec 2022

Podla mna je najvhodnejsi pudlik. Velmi inteligentny a spolocensky.

hipuska
17. dec 2022

Jack Russell určite nie do bytu. Bude sa trápiť pes aj on. A seltie?

jarka72
17. dec 2022

Máme pol ročného mini yorka a vôbec nie je ustráchaný....beží za každým psom aj človekom, veľmi veselá povaha, rozdáva radosť 🙂 a môj 8 ročný je jeho najväčší kamoš...po byte sa naháňajú, stále mojkajú. Výhoda je, že neplzne, ale treba ho strihať, a málo spapá. Predtým sme mali pudla a tiež môžem odporučiť. Ale všetko asi závisí od povahy psíka a aký sú jeho rodičia.

pribinak
17. dec 2022

@simca06022011 ja napr vizlu do bytu neodporúčam. Je to veľký a extrémne temperamentný pes
A potrebuje pevnú ruku, veľa veľa pohybu. Pochybujem že take malé decko bude chodiť na take dlhé prechádzky

My mame napr bisonika. Je to tiež temperamentne plemeno, veľmi inteligentne, učenlivé ale aj tolerantne a hravé. Je priateľsky voči iným psom aj ľuďom
Nemusím sa báť nejakých bitiek s inými psami alebo ze niekoho pohryzie
Je to menšie plemeno, vhodne aj fo bytu

jana_eyre_2
17. dec 2022

Mám tri deti do 10r (dvaja chlapci a jedno dievča) a dvoch mini psov.. jedna je York nájdena na ulici ako vyhodené šteňa v snehu, druhý je vraj maltezak krizeny s civavou, mne skôr pripomína si-cu zobrali sme ho od netere, čo má vážne choré dieťa a nemohla sa o neho starať.. oba psy sú super k.detom, ale teda maltezak je hrozne ustekany a neviem ho to odnaucit už druhý rok.. asi bol málo socializovany, čomu chápem, lebo keď sa narodilo bábätko tak neter bola stále v nemocnici a nikto na neho nemal čas sa mu venovať.. ale čo chcem povedať, že oba psy sú parťáci mojim deťom, sú to síce malé rasy, ale majú s nimi zábavu.. maltezak v lese skočí do každého potoka, miluje plávať alebo hrať sa s ľadom teraz cez zimu, už bude mať 4roky a je to stale pojasene šteňa a do lesa je najlepší spoločník.. yorksirka je už dáma v rokoch, je síce viac ustráchana asi trauma z toho ako ju vyhodili, ale zase miluje aporty, donesie čokoľvek, ale hlavne loptičky.. my žijeme v dome, ale psi sú samozrejme vnútri, sú to vnútorné plemená.. do bytu sú ideálne, neplznu, pokiaľ sú správne vychované tak sú aj poslušne..

Ja osobne si myslím že 8r chlapec si vytvorí väzbu k akémukoľvek plemenu, aj krizencovi.. do bytu sú všetci traja psíci vhodní..

alja20
17. dec 2022

Zalezi kde bude ci na byte ci na dome my sme v lete kupili opät labradora,jeden odisiel vyrastali spolu so synom mal tazky odchod kt.bolel vsetkych na dusi ale útecha ze uz netrpi na to ze je labrador zil 14rokov a druheho na chpl rovnakeho sme kupili

malacibulka
17. dec 2022

Ani jedneho. Spice bez pevnej ruky su ustekane kreatury, pochybujem ze ho bude osemrocny cvicit. Potrebujes praveze nieco s dobrou povahou co ti nezdemoluje dom a zaroven je kamaratsky. Uplne idealne by bolo chodit do utulku, vencit tam niekolkych, zoznamit sa a vybrat si podla povahy takeho, co k vam sadne. Urcite ziadneho teriera ani lovecke plemeno!

roja01
17. dec 2022

Howard je idealny do rodiny i k detom. Je priatelsky a kludny. Len je vacsi.

malacibulka
17. dec 2022

Dodam - temperamentne, tvrdohlave ani pracovne psy nepatria detom do ruky, a uz vobec nie ako prvy pes. Ludia zabudaju ze aj York je terier, s temperamentom ako sa patri. Chodte do pokojneho stredneho krizenca, dieta sa s nim aj tak vyblazni a budu si navzajom stihat - a ani doma nebude chaos.

dada0902
17. dec 2022

Maltezaka mame my je to hravý psík ma rad deti nevyhoda je ze sú to ustekane psy aspon ta naša

katkine_terapie
17. dec 2022

Za mňa Šarpej 🙂

danka56
17. dec 2022

Len pre pobavenie. Pozerám diskusie, bola nejaká o dojčení čítam potom túto Vašu a krutim hlavou, plne pohoršená. Prečítala som výber prsníka pre osemročného chlapca 🙈😂

malacibulka
17. dec 2022

@danka56 ahahaha😄 Maltezsky Prsnik, Prsnik Kral Karol, Andaluzsky Ovciarsky Prsnik....

althejka
17. dec 2022

My mame 5mesacneho Nema, raketu yorka 😃 neplzne, neboji sa nicoho a podozrievam ho, ze si natajnaca pije energeticke napoje. Co je uzasne,ten nas nesteka. On proste stekne raz mesacne na nasho zaja🙃

hayabusa1337
17. dec 2022

ak si uz vyberes rasu, skus zobrat psika z utulku, 100x ti to vrati

petra8786
17. dec 2022

@meriene ja som môjmu synovi dala keď mal 8 rokov maltezacika a je z neho nadšený,je to veľmi inteligentný psík,je krásny a vôbec neplzne 🥰🥰

petra8786
17. dec 2022
veronika33
17. dec 2022

špic do bytu nie je šťastný výber, veľmi plzne a je to uštekané a tvrdohlavé plemeno, my máme shih tzu, je to veľmi učenlivé plemeno, neplzne, ale treba ju strihať, predtým sme mali maltezáka, viac štekala, ale tiež neplzla, nič také, ako mini maltezák neexistuje, každé plemeno má svoj štandard, jediné plemeno, ktoré je veľkostne odstupňované je pudel: veľký, stredný, trpasličí a toy

54tinka54
17. dec 2022

@meriene tiež sa pridávam k názoru že špic nie je dobrý výber.. je to “ostré” plemeno, nie je tak ľahko učenlivé ako napr maltezak, pudel… york je zas teriér, dosť energické uštekané a nervózne plemeno.. takže z tých troch plemien čo si napísala by som vybrala maltezaka (ako ale bolo písané, nie je žiaden mini, je len jedna veľkosť maltezaka, ostatné sú prešľachtené). Treba ale rátať s tým, že drvivá väčšina maltézakov nemá rado samotu, naša napr nonstop štekala keď sme boli v práci, vyriešil to až protištekací obojok, lebo nič iné nepomáhalo.
Ak by som mala poradiť, k dieťaťu, spoločenský, neplznuci a ľahko ovládateľný psík je pudlík.

zuzanaam
17. dec 2022

@veronika33 plemien s rôznymi veľkostnými rázmi je rozhodne viac, z tých bežných napr. bradáč, jazvečík. Ale je fakt, že žiadne mini neexistuje, je to len množiteľský blud.

kitycat
17. dec 2022

@meriene kym nebudes odhodlana SAMA si zistovat ako vychovat psika, tak ziadneho neber pre seba.. Nie to pre 8r syna

PS: spic je to snad najustekanejsie plemeno co existuje

biankaaaa
17. dec 2022

Len prosím nič "mini"... Ak chcete konkrétnu rasu, vyberte si chovateľa a kúpte si psíka od neho. Je to drahšie, ale aspoň vás potom u psíka neprekvapí každých pár mesiacov nový zdravotný problém. Alebo sa poraďte v útulku a dajte druhú šancu nejakému nájdencovi ❤️

jaaty
17. dec 2022

@meriene za mňa jednoznačne cavalier. Vybrala som ho kvôli povahe. Treba však počítať s plznutim, aj keď my ho v lete stíham, takže len v zime.

witchlucia
17. dec 2022

Ani jednu z týchto ras by som nevybrala, osobne týmto "mini" neholdujem a dieťati by som takych temperamentný ho už vôbec nevybrala. Najlepšie riešenie je stredný alebo väčší pes ktorého budete musieť vychovať a nielen zobrať na ruky alebo potiahnuť keď sa rozšteká. Vrelo odporúčam bradača, kokeršpaniela ale za mňa najlepší k deťom a do bytu sú zlatý retriever, labrador a dalmatin. Spoločenské, pohodové plemená. Majú radi prechádzky, sú rodinné psy ktoré sa ľahko vychovávajú. Nepletúsa pod nohy, nemajú mindráky zo svojej veľkosti a z mojej skusenosti sú pri deťoch omnoho ohladuplnejšia než také malé potkaniare (rozumej yorky šlachtené na lov krýs) čo majú duracelku v prdeli 😂 labrador je maznoš čo sa väčšinu dňa tvári že je koberec.
Ak vyberiete malé plemeno tak určite navštíviť kynologa ktorý vášho syna naučí ako zdravo budovať vzťah so psom a učiť ho rôzny povely, deti baví učiť psov cirkusové kúsky bude ho to motivovať k starostlivosti a trpezlivosti.

katka2602
17. dec 2022

My máme 9 ročnú dcéru 4 a pol ročného syna a pozeráme po pudlikovi. Do teraz sme mali veľké plemená psov Bullmastif a bordeaux dogu a väčších pohodakov k deťom nepoznám, ale už nechceme veľké plemeno. Švagor teraz kúpil jazvečíka 5 ročného dcérke. Špica by som nebrala.

witchlucia
17. dec 2022

@witchlucia aktuálne máme túto hrošicu pri bábätku.