Baby ako som pisala nedavno mamina prekonala infarkt. No mna zaujima - v pondelok bola u vseobecneho ktory ju prezrel a buchal jej po srdci aj pocuval a jeho zaver bol, ze ma stitnu zlazu. Navyse ju zacal poucovat a ked mu mama povedala, ze uziva magne b a on jej povedal ze to jej na stitnu aj tak nepomoze. Druhy den moja mamina skoncila v nemocnici s tym, ze prekonala infarkt.
Ako je mozne aby lekar nevedel rozoznat infarkt od stitnej? Preco jej neurobil nejake ine odbery ked sa zle citila.
Co mozem urobit preto aby mu to tak lahko nepreslo? Chcem aby vedel, ze jej ako lekar nepomohol a urobil chybu a kvoli jeho zlej diagnoze mama prisla skoro o zivot.
Nie som odbornik ani sa nevyznam,no mojmu svokrovi az v nemocnici po xy vysetreniach zistili,ze prekonal infarkt. Cize on len na zaklade pocuvania podla mna to zistit nemohol
@hyberncia
@petulda333 ale podla priznakov aspon podozrenie nie? Preco ked mala bolesti na hrudi boleli ju ruky obe nemohla dychat jej neurobil odbery alebo ju neposlal do nemocnice?
@bielavlcica tak ako ti tu bolo napisane,on take odbery urobit nemoze a ked tak bolo mame,mala ist rovno do nemocnice. Tazko povedat,co aj ona jemu povedala,ci presne opisala priznaky a ci len nepovedala,ze jej je zle. Mimochodom...mna boli na hrudi dost casto,aj mi strpnu ruky pritom a infarkt som este ani jeden neprekonala. Moj svokor napr prekonal uz asi 5x a nejake extra priznaky tiez nemal
@bielavlcica No tieto príznaky sú pri mnohých ochoreniach. Nielen pri infarktu. Keďže neviem predchorobie ťažko usudzovať,či to boli pretrvávajúce priznaky alebo z plného zdravia prišli. Resp. Na. Aké ďalšie ochorenia sa lieči. Infarktove bolesti sú veľmi silné to človeka zväčša donúti zavolať záchranku, pravdepodobne tam ešte nebol rozvinutý infart,ale sa rozvíjal. Odbery jej nemal aké spraviť,všeobecný má veľmi obmedzené možnosti.
@bielavlcica ...neviem ci to dotycnemu lekarovi dokazes......mame podobnu skusenost, prisla zachranka, urobili Ekg, tlak bol idealny, stazoval sa na bolest na hrudi.......dokonca bol primar rzp a nerozpoznal priznaky infatktu, prikladal to chrbtici...az tretia navsteva na pohotovosti odhalila infarkt a pritom stacilo zobrat krv...nastastie minimalne nasledky
@petulda333 viem ako funguje nemocnica a interna ambulabcia by ju otocila vo dverach, ze si ma vypytat vymeny listok. Mohol jej aj ten dat
@bielavlcica no pochybujem,ze keby prisla s takymi priznakmi tak by ju vyrazili. Zas nerobme z naseho zdravotnictva totalny odpad
Ked mi je zle idem do nemocnice, alebo volam sanitku , nie čakať k všeobecnému lekárovi do ambulancie.
@bielavlcica ak chceš aby o tom vedel, že jej nepomohol a "urobil chybu", tak najlepšie bude ak pôjdeš za ním a mu to povieš, ideálne aj so správou z nemocnice. Inak niekedy sa na infarkty príde až pri pitve po smrti z inej príčiny
Nie som pomstichtiva ale mohol ju poslat hned do nemocnice. On uz davno nerobi poctivu lekarcinu ale zhrabuje peniaze lebo ma zenu zlatokopku
@bielavlcica podla mna sa uz len silou mocou snazis z neho urobit debila...piseme ti tu,ze prekonany infarkt tazko rozoznat,casto treba xy vysetreni kt robia len v nemocnici a ty furt len svoje. A to vytahovanie hovadin,mi to len potvrdzuje.
lekárom nič nedokážeš držia spolu,mala som velmi dobrú kamošku išla k lekárke povedala jej že má chríkpu a o 6 dní zomrela na obojstranný infarkt a doktorka vedela že sa lieči na vysoký tlak
@bielavlcica tak naco chodi tvoja mamina k takemu lekarovi, ak nerobi poctivu lekarcinu? ...naozaj je tazko dokazatelne ci pochybil, ci nie - infarkt je tazko predpovedat, prichadza z nenazdajky, tie priznaky su tak vseobecne, ze to moze byt dalsich xy chorob, naviac vseobecny nemaju ekg, a nemozu tiez robit krvne testy na vsetky choroby - ci ju poslal do nemocnice je tiez tvrdenie proti tvrdeniu -ak ma v sprave napisane, ze ju poslal do nemocnice a podpisane mamou - tak tam sanca dokazat nieco nie je ziadna......ak mas naozaj vazne pochybnosti skus dat podnet na urad na dohlad nad zdravotnou starostlivostou, ale zazraky by som necakala
Moja mamina prekonala infarkt myokardu pred 6 rokmi. A nikdy na to nemala žiadne "predpoklady", v rodine z jej strany bola prvá (a dúfam aj posledná). S tlakom nemala problémy, nie je a ani nebola obézna, max. mala pri preventívkach mierne zvýšený cholesterol. Ani s cievami nemala nikdy očividný problém. A aj tak sa jej roky pomaličky upchávala cieva. Našťastie všetko dobre dopadlo, hoci berie teraz už dosť veľa liekov. Keby bolo také jednoduché odhaliť infarkt popredu, nezomieralo by naň toľko ľudí každý rok 🤷🏻♀️
@bielavlcica Výmenný lístok.ze má infark? Na to som zatiaľ ešte nevidela. Ak je niekomu zle ide záchranku resp .niekedy ho prinesie blízky priamo na ambulancii internej amb.v nemocnici. Tam by jej spravili aj EKG,aj potrebné odbery. Keďže to je úplne štandardný postup. Dokonca sa EKG natáča na internom už pri každom vysetreni-nezalezi,či má dotyčný vysoký tlak alebo zvracia.
@bielavlcica mala si sa na toto spytat v nemocnici, tam by vedeli najskor posudit, ci sa to u nej dalo zistit u bezneho obvodaka, oni totiz videli Tvoju mamu, tu sa pytas uplne zbytocne-mohol a nemusel to spoznat, infarkt nie je sopel pod nosom, ktory je jasne rozpoznatelny.
Pracovala som v nemocnici a viem ake je interne oddelenie tam. Bez papiera od lekara kde odporuca priamo vysetrenia nechceli nikoho vziat iba cez zachranku. Viem to pretoze sama som robila v ambulancii a bez vymenneho listka alebo bez spravy kde je napisane od lekara,ze ano mam podozrenie na infarkt prosim o odborne vysetrenie sme ludi otacali spat nech si pon idu. A interne v nasom meste je na toto uplne ze haklive bez toho ti nedovolia ani usta otvorit.
Ked mama prisla do nemocnice riadili sa podla toho co doktor napisal, ze stitna zlaza a stale nevedeli preco ma dychavicnost. Jedine stastie,ze zrovna vtedy sluzila jedna doktorka s ktorou sa poznam dlhe roky a nezdalo sa jej to tak mame urobila komplet vysetrenia a potom sa pytala ktoryze doktor jej napisal ze to je stitna zlaza, ked je ocividne, ze ma problemy z tlakom. Ked som sa s nou neskor vypravala povedala, ze to je jeho chyba pretoze ked tie problemy pretrvavali nemal len tak zbrucha hadat diagnozy ale hned ju poslat do nemocnice. Ved aj slepy vidi, ze ked sa chyta za hrud ledva dycha, ze asi to stitna nie je. A otec mi vravel, ze sestricka hovorila, ze jej sa to nezda, ze radsej nech zajdu do nemocnice a doktor ju zjazdil, ze ci ona chodila na medicinu ci on?
@bielavlcica cize mi chces povedat,ze v tej ambulancii kde si aj ty robila,keby niekto prisiel s priznakmi infarktu tak ho otocite lebo nema vymenny listok? Ak ano,tak to aj na vas treba poslat kontrolu. A stale nechapem,preco si potom mama nevolala zachranku ked na tom bola tak zle a ty sama si zdravotnicka,ale sla za vseobecnym sadnut do cakarne. To mi hlava neberie proste
@bielavlcica vseobecni mavaju vo vybave ekg, ak ho dany lekar ma, mohol jej ho urobit. Ak nie, mohol ju poslat na dalsie vysetrenia.
@bielavlcica tak pokial mala tieto priznaky mal ju poslat do nemocnice na ekg aspon, len probém je že sa to bagalizuje, prideš niečo ti je povieš čo a aj tak sa nič nedeje
@petulda333 ano stalo sa mi to že ma zvrtli bez papiera vymenného a ako urgentny stav s papierom od všeobecného kde mal napísané že som urgentná som obiehala 2 dni mudr aby ma láskavo niekto zobral ,ano aj toto je realita
@sara07 tak takych len nakopat do riti! Ja som toto nikdy nikde nezazila
Ja byt tebou som rada ze mas mamu nazive a nie teraz hladat vinu a hadzat ju na lekara. Jasne ze sa moze aj on zmylit najma ked priznaky neboli dost jasne/alebo ich mama neuviedla. Ktovie ako to bolo...
@bielavlcica aj môj muž prekonal infarkt a tiež mu to povedali az po xy vysetreniach, tiez ho pichalo na hrudi a mal problemy aj s palenin zahy! Dr mu povedala,že to má z toho a plus chrbtica,ale pre istotu mu vypisala aj listok na interne,lebo mal vysoky tlak! Na internom ho dr poslal na krv do nemocnice a tam sa na toto prišlo
Keby mu neodmerala tlak a neposlala na interne,tiez absolutne nevieme ze prekonal infarkt a to mal 32,koho by to aj napadlo,že v tak mladom veku to môže byť infarkt
@bielavlcica a inak ja som zas išla so sebou k dr,bo mi strašne busilo srdce, aj 130 úderov za minutu! A tiez mi povedal,nech si dám magnezko a hotovo! Ja som sa ale nedala odbit a nakoniec mi dal lístok a poslal na ekg, chvalabohu všetko ok len mierna tachykardia,tak nakoniec beriem len to magnezko,ale človek nikdy nevie a mám doma malé dieťa,takže aby som sa mohla o neho starat,musím byť hlavne zdravá ja
No ja som nerobila na internom. Ja som svina nebola kolko krat som ludi zobrala aj ked sme od lekarov mali nakazane, ze musi mat vymenny inak ho nevezme. A bohuzial v nemocnici to tak funguje, ze mozes tam aj umierat ale ked nie si na rade alebo nemas listok bohuzial musis cakat.
Nehladam vinnu ale este stale nie je na tom dobre. Ved chcem za nim zajst a povedat mu od pluc co si o jeho odbornosti myslim hlavne, ze kazdeho poucuje aky je strasne mudry a.....
Mama mala priznaky mala vysoky tlak liecila sa nan mala bolesti na hrudi trpli jej ruky a prechadzalo to na hrudnik tak nechapem ako si mohol mysliet ze to je stitna zlaza. On jej ani ten tlak nezmeral a ekg on nema.
Ale to je jedno urcite mu to nedarujem.
@bielavlcica no keby moj rodic ma taketo priznaky tak ho beriem na pohotovost. tlak krv ekg treba spravit.
@bielavlcica Mne sa rozum zastava. Mama pride k vsobecnemu povie, ze chce/potrebuje vymenny listok na to a hento oddelenie, obdovak jej ho vystavi a mamina mohla ist spokojne na interne. Pises, ze si robila v nemocnici. Tak co si nezavolala niekomu kto ta tam pozna a nevybavila si mame interne "protekcne"? V mojej rodine robi a robilo v nemocke xy ludi a ti co tam uz nepracuju si to v pripade potreby riesia cez byvalych kolegov.... A mama nech zmeni lekara ked je taky fuser ako hovoris.
A ty ako niekto kto robil v nemocke si sa s podobnymi priznakmi choroby mohla kedykolvek stretnut, tak si mala mamu nalozit do auta a ist do nemocky trebars na pohotovost. Na pohotovosti im vymenny nie je treba. Hladas chybu v kazdom inom len nie v tom, ze si to mozno podcenila/zanedbala aj ty sama alebo mamka. Teraz netvrdim, ze nasi dr su neomylne kapacity ale ked tvrdis, sesi tam tobila, nejde mi do hlavy ci sa teraz vsetci s kym si pracovala tvaria, ze si vzduch....
@bielavlcica Tak ak nemala typické infarktove bolesti(zbieranie na hrudniku.,vystrelivanie bolesti do sánky alebo do ľavej ruky) tak ťažko mohol niečo spoznať. Infarkt sa odhaľuje EKG.co všeobecný na amb.bezne nemá. Aj odbery,kt.sa robia všeobecný odobrať nemôže. NATO je nemocnica,keďže s infarktom sa k všeobecnému nechodí.