Vrčanie sterilizovanej feny

dobrý. ja mam problém s mojou 2 ročnou ne sterilizovanou fenou. na ľudí je v pohode ale na psov nech je to akákoľvek rasa, pohlavie začala po prvom háraní vrčať. do vtedy sa normálne hrala, socializovali sme ju najviac ako sa dalo. je to borderka a nevrčí iba na dvoch psov borderiakov od nej starších. rozmýšľame nad sterilizáciou. nevedeli by ale my poradiť ako ju to odnaučiť? ona po psoch neštartuje ale keď si ju pes všíma ona na neho začne vrčať.

1xenia1
2. aug 2020

Odporúčam hľadať odpoveď skôr inde. Na fb je skupina veterinari a chovatelia radia. Alebo u veterinára.

mamartinka
2. aug 2020

@1xenia1 Hodis prosim link na tu skupinu na facbook?Dakujem.

1xenia1
2. aug 2020
mamartinka
2. aug 2020

@1xenia1 Vdaka ti moc.

0silvia0
2. aug 2020

@stromcekpotrebujep podla mna je to len akasi zivotna faza... Nas pes je tak isto stary a tiez zacal vrcat na dost psov, vsetci mu zacali liezt na nervy, hoci doteraz sa s nimi rad hraval. Je to take hormonalne obdobie, obdobie stenata preslo a zacalo obdobie dospelosti. Ale ak je so psami navolno a je so znamejsimi psami/fenami, je v pohode a vedia sa zahrat. Skor mam pocit, ze nepotrebuje rozsirovat socialne kontakty a machruje trochu😁

pupsy
2. aug 2020

Naš pes začal neznášať iných psov keď dospel, cca v roku. Dovtedy sa v pohode hral, naháňal, potom začal štekať na všetkych psov, feny má väčšinou rád všetky. A najviac neznáša keď ho dojde nejaký pes/fena oňuchávať, normálne je schopný mi pomaly skočiť do náručia 🙂. A treba brať do úvahy, že sú viac uštekané a uvrčané plemená a potom zas také čo sú ticho. Napr. Ten náš to má v štandarde plemena. Tiež máme malého pastierského psíka a ten si svoju svorku vie pekne postrážiť 😆. A inak začal nás viac strážiť keď som bola práve tehotná, ktovie či to má s tým súvis.
Jedni známi si zobrali z útulku dve feny sestry, všetko bolo ok do prvého hárania, potom sa šli navzájom zabiť. Po niekoľkých bitkách a útokoch sa jednej museli vzdať. Takže z vlastnej skúsenosti áno... pes/fena sa môžu po puberte zmeniť.

stromcekpotrebujep
autor
2. aug 2020

@pupsy a neviete či by to kastrácia zmiernila?

pupsy
2. aug 2020

@stromcekpotrebujep Neviem, my sme tiež uvažovali najskôr nad kastráciou, že sa trochu ukľudní, ale potom sme si prečítali pár článkov a názorov a dospelí sme k rozhodnutiu, že ho kastrovat nedáme. Kastrácia by mu mohla zmeniť povahu a my ho máme radi takého aký je, takého malého psieho ufrflanca 😀. Ale tie známych feny boli obidve potom kastrované a aj tak sa tĺkli medzi sebou a vrčali na seba od rána do večera.

klinger
3. aug 2020

@stromcekpotrebujep z mojich skúseností kastrácia povahu nezmení, my sme k nej pristúpili u psov aj sučiek zo zdravotného hľadiska. No jeden psík zostal po kastrácii asi ešte trošku uvrčanejší, ale nie konkrétne na psov, ale tak všeobecne mrzutejší (a prvý týždeň total nasratý na celý svet 🙂) ale to bolo možno aj vekom. U druhého psíka ani sučky za mňa absolútne žiadny rozdiel. Takže ak je jediným dôvodom povaha, tak by som to neriešila.

simca06022011
3. aug 2020

Mame u rodicov fenku westika a ta vrci tiez do psovi,hlavne akcnych otravnych. Je to podla mna normalne, preco to potrebujete silou mocou menit. KEd niekoho nemate radi, alebo nie je vam na nom nieco sympaticke, tiez by ste si zavrcali nie. Moj pes sa neznasa so susedovym, konci to bitkou ked si jeden neda povedat.. mame ich dat vykastrovat? Na druhej strane mame tu fenku a ta ked ma tychto dvoch dost, lebo poskakuju okolo, tak tiez si zavrci, zasteka, pripadne aj chnapne po nich... (a podotykam, je sterilizovana)

mon2523
3. aug 2020

ja by som v tom nevidela mozno hned nejaky ten problem. psy na seba vrcia. proste nie vsetci jej mozu byt sympaticky alebo jak ti to povedat. ak nie je agresivna voci nim, mohlo by sa to este spravit

ibamy2
3. aug 2020

@stromcekpotrebujep tiež mám borderku, je kastrovaná a je úplne rovnaká ako tvoja 😊 Ja som sa dozvedela, že je to ich bežná vlastnosť. Sama som tou info bola prekvapená. Moja ľudí absolútne miluje, psy rovnako absolútne ignoruje. Keď nejaký pribehne ku nej a ma o ňu záujem, vrčí. Nenechá sa očuchať, nezapojí sa do hry. Ale neublíži, neútočí, psy jej len lezú na nervy a dá im to najavo 😁. Môžu jej aj štekať pred nosom, má ich v paži. Ale keď si k nej chcú čuchnúť, ukáže im zuby 😁. Beriem ju, aká je a neriešim. Ona proste na hru akceptuje iba ľudí, iné zvery nie 😁.

tilko
3. aug 2020

@stromcekpotrebujep sterilizácia suky či kastrácia psa nezaručuje, že sa zo psa stane maznáčik a pokojný kľudný miláčik na všetky strany...je to obrovský zásah do organizmu, takže tam treba rátať aj s inými záležitosťami...osobne by som vyhľadala dobrý cvičák zameraný na socializáciu a snažila sa odstrániť problém najskôr v správaní... dobrý a skúsený cvičiteľ poradí ako na to a hlavne dá pozor s ktorým iným psom sa začať socializovať, aby nevznikol medzi psami konflikt a nebolo to ešte horšie...

luccija
3. aug 2020

@stromcekpotrebujep úplne normálne kvôli tomu by som ju nedala sterilizovat

stromcekpotrebujep
autor
3. aug 2020

@luccija ja mam ale ten problem že nemam ani 15 rokov a aj ked je to moj pes, rodičia moj nazor nerešpektujú a nedávajú mu plnú hodnotu. ja som od začiatku proti ale neviem ich od toho nápadu odkloniť