Vrátili sa vám vysokoškoláci študujúci v Čechách domov?

bettie
6. nov 2020

Vratili sa Vam vysokoskolaci studujuci v CZ domov, alebo zostavaju nadalej v CZ?

sendy1977
6. nov 2020

zostáva, jeden prednášajúci si stále mysli, že budú mať do Vianoc fyzické zápočty.

jajo1
6. nov 2020

môj je doma na SK, majú všetko online, od 16.11. majú online aj polsemestrálne skúšky, uvidíme, či sa niečo zmení a či nebude musieť ísť do CZ

bettie
autor
6. nov 2020

@sendy1977 nasa zostala, len sa bojim ci sa neskor vobec dostane domov

sendy1977
6. nov 2020

@bettie ja sa tiež bojím sa ako sa dostane na hranice, bojím sa, že keď sa dostane na hranice bude mať pozitívny test a čo ďalej?

sendy1977
6. nov 2020

@bettie síce vlaky ešte chodia, ale dokedy ? Ako budú na hraniciach robiť tie testy. No mám z toho všetkého stres.

bettie
autor
6. nov 2020

@sendy1977 presne 🙁, ona ma vsetko online, mohla prist, len je tvrdohlava az ma tym poriadne vytaca

sisa_s
6. nov 2020

https://www.cas.sk/clanok/1048480/nove-pravidla...

Žiaci a študenti žijúci v Českej republike a študujúci na Slovensku, alebo žijúci na Slovensku a študujúci v Českej republike sa musia pri prechode hraníc vedieť preukázať potvrdením vydaným školou o tom, že vyučovanie sa uskutočňuje prezenčnou formou.

hettinka
7. nov 2020

@bettie áno, keď sa začala zhoršovať situácia a hovorili o uzatváraní hraníc, prišla dcéra domov. Aj tak majú všetko online. Ale má doma svoju oddelenú izbu a super podmienky na štúdium.
Niektoré spolužiačky zostali tam, lebo napríklad doma majú malých súrodencov a nemohli by sa v klude učiť. Kolegynin syn tiez zostal tam, lebo potrebuje byt v laboratóriu. Záleží sj od konkretnej situácie.

bettie
autor
8. nov 2020

@hettinka prosim ta aky rychly internet mate? A od koho?

hettinka
8. nov 2020

@bettie my máme Magio TV a internet k tomu. Nemáme tu optiku, takže nejaký super rýchly nie je, ale stačí. Dcéra mna v izbe taký zosilňovač signálu, keďže jej sa tam nedá dotiahnuť kábel. Už keby bolo najhoršie, príde sem do obývačky a pripojí sa tak.
Syn pracuje dištančne ráno (je na gymnáziu), dcera ma prednášky tak, že asi ich môže pozrieť kedykoľvek a cvika väčšinou popoludní a večer, takže sa striedajú.
Ja tiež učím dištančne (akon učitelka), ale my sme dostali na to mobilné dáta, takže ja idem na tých mojich.

Tvoja čo študuje?

dskjhfdlkdjhl
8. nov 2020

@hettinka Ako je dcera spokojna?

hettinka
8. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl zatiaľ veľmi. Len teda škoda, že to nemajú prezenčne. A že teda tazka matematika tam je, ale ona má dobre základy. Aj na programovanie jej pomohli workshopy a letná škola, kam predtým chodila. Tak dúfam, že to zvládne.

dskjhfdlkdjhl
8. nov 2020

@hettinka Tak prezencna vyuka isto chyba kazdemu, ta sa uplne nahradit neda. A v com je ta matika tazka? Teda, ak vies.

bettie
autor
8. nov 2020

@hettinka biochemiu v Brne a tvoja? Ona tvrdi, ze ked pisu test, ze by to nas internet nestihal. Prednasky tiez ako tvoja.

hettinka
9. nov 2020

@bettie nasa informatiku v Brne. Inak, naša nebýva ani na internáte, prenajali sme byt. Takze aj keď tam bola, bola sama a to boli síce z hľadiska korony bezpečnejšie, ale dosť náročné, ta samota.

@dskjhfdlkdjhl no ja tomu až tak nerozumiem, ale že sú tam veci, ktoré sa na slovenských školách už nepreberajú, ale oni to mali v rámci matematickej triedy, a/alebo na krúžku. Takze ona s tým problém nemá, niektori spolužiaci ale netušia, o com je reč.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2020

@hettinka tak to si myslim, ze je jedno, ci slovenske, alebo ceske SS, tam je rozdiel najma v tom, ze chodila do mat. triedy. Ja ked som kedysi bola prvacka na VS, tak uz vtedy to bolo tak a to ja som bola prvacka hned po revolucii. Teraz su tie rozdiely este vacsie, ale boli aj vtedy.

hettinka
9. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl tak ono všeobecne na VS nestačí iba stredoškolské ucivo. Predpokladaná, že študent robi(-l) navyse v tom odbore.
Ja som študovala jazyky a tiež som mala výhodu v tom, že dom žila predtým v zahraničí a jazyk som vedela predsa len inak, ako spolužiaci s čisto stredoškolskými vedomosťami.

Naša mlada chce dostať aj nejaké prospechové štipendium, ale to fakt neviem, či sa podari, špeciálne za týchto podmienok domáceho samoštúdia.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2020

@hettinka ano, tak vyzera idealny pripad, tiez som isla na VS pripravena nadstandardne. Ale realita je casto uplne ina, konkretne v matike mnohi prvaci na VS nevedia ani to, co sme my (nasa generacia) vedeli na konci ZS, bohuzial. Neviem, ako su na tom cudzie jazyky, ale co sa tyka rodneho jazyka, tak to je katastrofa, neustale opravujem aj pravopis.

hettinka
9. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl nasa trosku bojuje s češtinou 😂 že čo je “lichy/sudý” a “krychle”, ale postupne sa do toho dostáva. A prace môžu odovzdávať po slovensky. Dala si aj nejakú angličtinu, tak to ju baví, natáčajú videá a tak.

marca12
9. nov 2020

@bettie neboj vzdy sa dalo dostat. Aj v prvej vlne,ked boli uzavrete hranice,ludia sa cez pol zemegule dostali. Netrap sa,ma to lepsie,ako byt doma.

hettinka
9. nov 2020

Nam dal pán zľavu z bytu (skoro polovicu), keď tam nie je teraz. No trochu ma to štve, naháňali sme podnájom, vybavenie, kupovali stolik, periny a nakoniec tam ani nie je... no čo už...

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2020

@hettinka aha, tak s tymto som nemala problem, lebo vdaka mat. olympiade a teda priprave na nu, som si musela citat ceske knizky, takze sudy a lichy som uz potom ovladala bez zavahania, resp. ja som ten typ cloveka, ktory, ked vidi napr. cesky film, tak ani nevie, ze bol v cudzom jazyku, to iste pri citani knih, pre mna su oba jazyky rodne😉Ale toto su take prkotinky.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2020

@marca12 presne, moja dcera sa sama v prvej vlne dostala z Noveho Zelandu a to mala 17 vtedy, bola tam na stud. pobyte, bohuzial nie tak dlho ako bolo v plane.

hettinka
9. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl ona si skôr pozrie film v angličtine, ako v češtine. Ina generácia to je už.
A tie matematické súťaže sú veľká výhoda. Naša na to nechodila, ale tie logické úlohy robievali na krúžku. Takze áno, toto pomáha.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2020

@hettinka tak jasne, moja dcera tiez uz vsetko sleduje len v AJ, pripadne FJ, my sme boli v inej dobe.

sendy1977
9. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl my sme iná generácia. Môj syn študuje v Prahe a veľa mladých ľudí už nerozumie po slovenský. Syn bol v banke a cca 30 r. chlap pri ktorom si zakladal účet mu nerozumel.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2020

@sendy1977 toto ja viem velmi dobre, ale tiez sa to neda tak plosne povedat.

bettie
autor
9. nov 2020

@marca12 dakujem za povzbudenie 😇

bettie
autor
9. nov 2020

@hettinka tiez v byte, su tam 4, tsk im je veselo. Samej tam musi byt ozaj smutno. Nechce si najst spolubyvajucu?

hettinka
9. nov 2020

@bettie oni maju ten byt tiez 4, lenže tie ostatne tri dievčatá tiež zostali doma a naša tam bola týždeň úplne sama. Tak sme sa potom rozhodovali, že ako ďalej a že teda ide domov. Najskôr aspoň ešte študovne boli otvorene, potom už MUNI zatvorili všetko, takze nemalo zmysel byt tam z tohto hľadiska.
Keby tam boli aspoň dve, asi zostane tam.