Vrátenie preplatku zo zaplateného poštovného

swennie
24. okt 2013

Ospravedlnujem sa za novy nick, ale nie je mi prijemne riesit to zo svojho normalneho.
Objednala som si detske tricko v hodnote 2,20€+ postovne obycajne II. trieda. Podklady mi prisli na sumu 3,60€. Kedze som to robila automaticky, az po zaplateni som zistila, ze je to vlastne vela. A tak som aj predavajucej napisala, ze ak bude postovne mensie, nech mi zvysok vrati na rovnake c.u. Ked balicek dorazil, potvrdilo sa mi, ze som zaplatila o 0,60€ viac a tak som napisala znova, ze naozaj to bolo menej a moze mi to tam vratit. Po obdrzani odpovede "ok" som cakala asi tyzden a stale nic. Po dalsom cca tyzdni som sa znova ozvala, ze mi to stale neprislo a kedy to mozem cakat. Po odpovedi, ze to chce trocha trpezlivosti, ze caka na peniaze od predavajucej, som sa uspokojila a znova cakala. Presli dalsie 3 tyzdne a s nimi aj moja trpezlivost. Jednak mi v nakupoch ten inzerat zavadzia, jednoducho ma obtazuje, ze to stale nie je vyriesene a jednak ma stvalo, ze sa mam ja doprosovat za svoje peniaze. Tak som sa znova ozvala, ze mne uz odvtedy prisli dva rodicaky, tak nech mi nevravi, ze nema za !6 tyzdnov! 60 centov na ucte. Opät ziadna reakcia a pritom boli jej inzeraty o den ci dva aktualizovane. Pohar mojej trpezlivosti tymto pretiekol a tak som napisala oficialnu ziadost o urovnanie (ci ako sa to vola). Nato som dostala odpoved v zmysle, ze taku vec idem takto riesit kvoli par centom, vraj aj jej niekedy nepride balicek, alebo zaplati viac. A moja otazka znie: Som teda ja ta divna, ze sa dozadujem 60 centov? Nevravim, ze bez nich neprezijeme, ale ja jednoducho nevidim dovod, preco by som mala niekomu nedobrovolne nechavat 60 centov.

nice202
24. okt 2013

Kvoli 60 centom zakladat diskusiu? Si divna, podla mna urcite. Chapem, ze ide o princip, nema si co nechavat tvojich 60 centov, ale tak po druhom raze by som jej napisala, nech si ich uzije a ze ich teda musi asi velmi potrebovat, ked zije v takych biednych podmienkach, ze sa ulakomi na cudzich 60 centov....Dalej by som si povedala, ze mozno je na tom zle a pomohla si jej....Ale fakt kvoli 60 centom robit novu temu .....

swennie
autor
24. okt 2013

@nice202 Nezakladam predsa temu kvoli 60 centom, ale kvoli samotnemu principu. Ako sa na to pozeraju ostatne mamicky. Ale dakujem za nazor, mozno som to fakt mohla riesit aj inaksie 🙂

sedmokraskadl
24. okt 2013

Ja som natrafila na takú zlatú maminu,ktorej som poslala na doporuceny list a ona Ho poslala omylom obyčajne.mne to navadilo...ale ona sa mi hneď ospravedlnovala a hneď aj rozdiel peviedla na účet aj ked som nič nepytala späť.zlata mamina🙂

januliku
24. okt 2013

@swennie Ty nie si divna, ale ta predavajuca, co ta umyselne obtiahla o 0,60e. Napis jej negativne hodnotko, ze si uctovala postovne o 0,60e vyssie, aby ostatne mamicky vedeli, ze jej tovar je predrazeny a ze je to len obycajna podvodnicka 😠

sissy27
24. okt 2013

@swennie ja si hlavne myslím, že si tieto veci mala riešiť predtým, ako si odoslala platbu... cenník pošty je voľne dostupný na webe, hmotnosť balíčka plus mínus odhadnúť vieš... ak by ti napísala, že tých 60centov je "balné a manipulačný poplatok", tak nespravíš nič... tiež si nemyslím, že je v poriadku, ak sa niekto obohacuje na poštovnom, ale vedela si dopredu, mala si možnosť povedať, že teda za takýchto podmienok nie...

swennie
autor
24. okt 2013

@sedmokraskadl Ved aj ja automaticky posielam doplatok za postovne, ked podla znamky zistim, ze kvoli vahe stalo viac. A tak serioznost ocakavam aj od druhej strany.

swennie
autor
24. okt 2013

@januliku Rozmyslala som aj nad negatkom, ale kvoli "pomste" na mojich hodnoteniach (mam ich cca 90 a vsetky kladne) som to nespravila. Viem, ze take konanie z jej strany by bolo proti pravidlam, ale take skusenosti nemam a pravdupovediac sa mi do takych neprijemnych zalezitosti ani nechcelo ist. Aj ked by som asi mala.

swennie
autor
24. okt 2013

@sissy27 No ved prave, nakupujem relativne casto a vzdy si to viem odhadnut a pripadne nezrovnalosti riesim dopredu. Ale v tomto pripade som to chcela rychlo vybavit a v tej rychlosti som klikala len ctrl c + ctrl v a az po odoslani platby ma to trklo. Tak som to riesila aspon dodatocne. A nie, ziadne balne a podobne zalezitosti v podmienkach nefigurovali.

januliku
24. okt 2013

@swennie Hold, dnes je taka doba, spravodlivost nikde, vitazmi su ti co klamu a okradaju a poctivci sa len nemo prizeraju a pravdu drzia v sebe. Tak sa na to vykasli, ponadavaj si, ulavi sa ti a nabuduce si das pozor. Som rovnaka povaha ako ty, hned ma tvoj prispevok nas.al, ale asi by som to nakoniec hodila za hlavu.

sissy27
24. okt 2013

@swennie no z jej strany nefér jednanie, z tvojej strany chybička, že si si to neuvedomila... to s tým poštovným a balným ti môže napísať aj dodatočne a neurobíš nič, s tými platobnými podmienkami si súhlasila tým, že si ich akceptovala...
osobne by som to na tvojom mieste nejak extra neriešila, aj tak si už minula viac energie ako za tých 60centov, možno by som to len spomenula v hodnotení v tom zmysle, že bola si spokojná s tovarom ale žiaľ poštovné nezodpovedalo cenníku pošty alebo tak nejako... nebude vyslovene negatívne, ale ďalšie zákazníčky budú vedieť na čom sú 😉

cerez
24. okt 2013

Nie som toho istého názoru, že ide len o 60centov a zbytočná diskusia. Ide skôr o princíp. Niečo podobné sa stalo mne nedávno. Pani mi poslala o niečo viac, ale ja som jej automaticky hneď v ten deň poslala naspäť zvyšnú sumu. Proste mi nepatrili. Aj cent je hodnota a každý cent sa počíta. Na materskej či rodičovskej si treba vážiť aj centov. Rozhodne sa pani mala zachovať ako férový obchodník.
@swennie

denkaajejdeti
24. okt 2013

Nie, nie si divná - si len normálny človek, ktorý má jasné predstavy o morálke a má rád "veci na poriadku" už len zo samotného princípu. Jediný problém je, že nie všetci ľudia majú "chrbtovú kosť".
Verím, že sa to vyrieši k tvojej spokojnosti a ak by aj nie, nech ťa teší, že si sa aspoň pokúsila zabojovať o svoje práva 😉.
Neverila by si, koľko ľudí by v tejto tvojej situácii len pasívne hodilo rukou.
Si akčná 😉.
Denisa

sisaha
24. okt 2013

@swennie Ak si ju dopredu žiadala o vratenie preplatku na poštovnom, tak to mala spraviť.. Chapem o aky princip ti ide.. Daj jej kludne negatko.. Z pomsty ziadne nedostanes, lebo admin ti ho vymaze.. nemas sa coho obavat..

sashabb
24. okt 2013

Mňa by len zaujímalo či všetky posielate opätovne platby za poštovné, ak Vám príde balík kde bolo poštovné vyššie ako ste zaplatili 🙄 silno o tom pochybujem...

caoli
24. okt 2013

žienky, ktoré ste také principiálne - stalo sa vám niekedy, že ste zle odhadli poštovné, ktoré vy účtujete kupujúcej? vymáhali ste dodatočne ten rozdiel? lebo mne sa to stáva dosť často, nemám toľko času, aby som každú vec, ktorú inzerujem, ešte pred zadaním inzerátu odvážila, takže sa sem-tam seknem vo svoj neprospech. V živote by mi ani len nenapadlo napísať mojej zákazníčke, že haló, vy ste síce spokojná, ale ja nie, lebo som za váš balík zaplatila viac, ako som vám účtovala, doplaťte mi... medzi princípom zaplatené poštovné a prijaté poštovné nevidím žiadny rozdiel, ide tu len o trochu veľkorysosti a uvedomenia si, že tvrdenie o akomsi obohacovaní sa na poštovnom je smiešne a malicherné...

swennie
autor
24. okt 2013

Podla mna je rozdiel v tom, ci sa bavime o postovnom zo strany predavajucej, alebo kupujucej. Predavajuca ma predsa urcity "zisk" a tak (podla svojho uvazenia) moze dat ako urcity benefit (za dobry obchod) takuto nazvime to zlavu. Ale pri kupujucej su to navysene vydavky. V mojom pripade o cca 25%.

swennie
autor
24. okt 2013

@caoli Myslim, ze aj Vy ste principialna - radsej zaplatite o nieco viac Vy, akoby to mala pripadne (v hranicnych pripadoch) preplatit kupujuca. Teda nechcete, aby ste Vy boli ta, ktora ma nieco navyse, co jej nepatri.

caoli
24. okt 2013

@swennie Zisk? Príklad: keď kúpim vec za 30, raz - dvakrát použijem a ponúknem za 10, mám zisk? som ekonóm, ale takúto definíciu zisku nepoznám, ani len v úvodzovkách.

swennie
autor
24. okt 2013

@caoli Pride mi to ako miesanie hrusiek s traktormi, ale budis 🙂 Urcite bude z toho viac penazi, ako ked ta vec bude stat v skrini 😉

denae
24. okt 2013

@swennie môjtybože, aký zisk tu už len kto môže mať a z čoho? Jedine ak by kúpil za 10 €, ponosil a predal za 40 € 😀 😀 😀

swennie
autor
24. okt 2013

@denae Mozno som sa nevyjadrila uplne presne, chcela som len napisat, ze predavajuca utrzi z predaja nejake peniaze.
@caoli

denae
24. okt 2013

@swennie no to áno, utŕži, ale rozhodne nie so ziskom. Zober to tak, že ak sa tá vec, čo si kúpila, stála za to, stálo za to aj tých 0,60 € "naviac".

swennie
autor
24. okt 2013

Myslim, ze cena bola primerana, keby to stalo o spominanych 60 centov (+ teda cca 25%) viac, neviem, ci by som to kupila. Hlavne ide ale o to, ze ignorantsky pristup (za 6 tyzdnov 2 spravy, z toho jedna v zneni "ok") predavajucej sa mi vobec nepacil a tak som nevidela dovod jej nechavat co i len cent.
@denae

swennie
autor
24. okt 2013

Dakujem velmi pekne za VSETKY ohlasy, tie, ktore mi napisali, ze nie som (uplne 🙂) divna, ma potesili a ostatne ma prinutili pozriet sa na danu vec aj z ineho uhla pohladu.
@nice202
@sedmokraskadl
@januliku
@sissy27
@cerez
@denkaajejdeti
@sisaha
@caoli
@denae

maznacik007
25. okt 2013

@swennie nie si divna mne by to tiez vadilo z principu .... a zoberte si ze 0,60 centov je po starom takmer dvadsat korun ... to je podla vas malo ci vela ... uprimne keby sa obchodovalo v korunach teraz tiez by ste nad tym mavli rukou ze dvadsat korun hore dole...

ultra
25. okt 2013

Obcas predavam aj ja nejake veci cez net aj ked nie priamo tu ale Postovne ktore uvadzam v inzerate je MOJE POSTOVNE - to nieje postovne SLOVENSKEJ POSTY -je to postovne ktore su uctujem JA a mozem si ho urcit ake len chcem - to je caro trhoveho hospodarstva. Moje postovne pri vecsich zasielkach zahrna aj obal - krabicu - papier a cestu na postu. Komu sa to nepaci - nech nekupuje. Samozrejme je to individualne - len ma dokaze nastartovat niekto kto pyta naspet 60 centov lebo posta uctuje nizsie poplatky........

swennie
autor
25. okt 2013

@ultra Ano, suhlasim, ak ma niekto vyplnene podmienky predaja, v ktorych si urci, ze okrem postovneho si uctuje aj balne v urcitej sume, ma na tieto peniaze samozrejme narok, to je nespochybnitelne. Ale v mojom pripade to tak nebolo, ziadne manipulacne poplatky v podmienkach (alebo inak prezentovane) neboli. 60 centov je vylucne suma za postovne, ktore nedosiahlo vyssiu vahu, teda bolo lacnejsie. V tomto pripade nevidim dovod, preco by si mala predavajuca tieto peniaze nechavat.

swennie
autor
25. okt 2013

Opytam sa opacne - ak by ste si ako predavajuce vypytali urcitu sumu za postovne, ale balicek by nedosiahol taku vahu, teda v konecnom dosledku by bol lacnejsi, nechali by ste si tie peniaze?

denae
25. okt 2013

@swennie nestalo mi síce ešte, aby som si vypýtala poštovné, ktoré by prevyšovalo skutočné poštovné zaplatené na pošte+0,20 "manipulačné poplatky". Skôr sa mi stáva, že si vypýtam poštovné nižšie, ako v skutočnosti zaplatím. Už vidím, ako mi kupujúca dopláca rozdiel...takže ani ja by som asi nevrátila. A potom...týmto všetkým peripetiám s poštovným by sa dalo úplne vyhnúť tým, že cena vecičiek bude uvedená už aj vrátane poštovného - ja to pri väčšine vecí už mám tak. A je mi potom úplne jedno, či to mamička bude chcieť poslať obyčajne alebo doporučene a či poštovné budem platiť 1 € alebo 5 €. To poštovné je skrátka zohľadnené v cene.

swennie
autor
25. okt 2013

Len mi nie je jasne, preco by na pripadne negativne skusenosti z minulosti ohladom postovneho mala doplacat (prenesene i doslovne) tretia osoba.
@denae