Vrátenie peňazí za nedoručený balík

8. nov 2022

Ahojte, blbá zaplatila som vopred, naletela som cez Marketplace, balík neprišiel, predajca nereaguje na správy. Dozvedela som sa ,že sa dá banku požiadať o vrátenie platby, robili ste to niektorá? Bolo to úspešné? Ako to urobiť? Kam zavolať? Ďakujem

marseillefan
8. nov 2022

Neviem ako sa to robí, ale banka ti len tak peniaze späť nevráti. Kontaktuje majiteľa účtu a peniaze pošle späť len s jeho súhlasom.

autor
8. nov 2022

@marseillefan presne to myslím

veronikaszabova
8. nov 2022

Mozes ist do banky a podat ziadost o vratenie € (spoplatnena sluzba). Banka nasledne vyzve majitela uctu a preposlanie (vratenie) €. Dotycny ma 30 dni na to, aby to urobil. Avsak nemusi, nedonutis ho. Potom jedine policia.
Banka mu nemoze len tak samovolne stiahnut €.

marci77
8. nov 2022

a myslim, ze trestny cin to je az nad nejaku sumu, nad 266 eur
preto sa niekedy hladaju viaceri na forach, ktorych ten dotycny oklamal a potom podavaju spolu trestne oznamenie
neviem, kolko ste zaplatili vy, ale keby ste prisli na policiu a bolo to menej ako tych 266eur, tak by sa tym vobec nezaoberali

tu viac info
https://ficek.sk/podvod-trestny-cin-9

Trestná sadzba

Trestná sadzba za spáchanie trestného činu podvodu sa líši v závislosti od okolností za ktorých bol trestný čin spáchaný, najmä od výšky spôsobenej škody. Tú pre potreby trestného práva upravuje § 125 TZ. Pri malej škode, ktorá predstavuje škoda prevyšujúca sumu 266,- €, je trestná sadzba až dva roky. Pri škode väčšej, čo je desaťnásobok škody malej (t.j. 2.666,- €) je trestná sadzba jeden až päť rokov, pričom v tomto prípade stačí konanie z nedbanlivosti. Ak páchateľ spôsobí tzv. značnú škodu, čo je stonásobok škody malej (t.j.26.600,- €) alebo ak spácha trestný čin z osobitného motívu alebo závažnejším spôsobom konania hrozí mu trest odňatia slobody na tri až desať rokov, pričom v týchto troch prípadoch už nepôjde o prečin ale o zločin. Napokon ak vznikne spáchaním trestného činu podvodu škoda veľkého rozsahu, čo je päťstonásobok škody malej (t.j.133.000,- €) alebo ak spácha trestný čin podvodu ako člen nebezpečného zoskupenia alebo za krízovej situácie môže byť odsúdený až na desať až pätnásť rokov. Podľa Trestného zákon sa takéto konanie už posudzuje ako obzvlášť závažný zločin.

autor
8. nov 2022

@veronikaszabova koľko to stojí?

autor
8. nov 2022

@veronikaszabova a neviete koľko to stojí v slsp?

veronikaszabova
8. nov 2022

Neviem

autor
8. nov 2022

Už som zistila (10€), je tu niekto taký u koho to bolo úspešné a peniaze sa vrátili späť?

veronikaszabova
8. nov 2022

Kolko si poslala €?

autor
8. nov 2022

@veronikaszabova je to do tých 266€, málo, len nechcem aby sa to šírilo ďalej nech daná osoba neoberie iných ľudí možno o väčšiu čiastku ako mňa...

nejdemaprihlasit
8. nov 2022

Ja som tiež naletela na marketplace a poslala som 50 eur , rieši to banka ale aj polícia . A ten Bezocivec čo predával tovar má po nabehnutí platby zablokoval no keď som mu napísala na inzerát zo synovho profilu hneď zareagoval na inzerat. Z banky mi prišla odpoveď že ak do 16.11 mi neprijdu peniaze od tohto človeka mám vyplniť papier žiadosť o poskytnutí údajov ..poslať do banky a poskytnú mi meno majiteľa účtu a tam už to bude aj pre políciu jednoduchšie lebo verím že niesom jediná oklamaná . V ČSOB má tá sranda stala 16,80 eur

autor
8. nov 2022

@nejdemaprihlasit veď toto, človeku ani nejde o tie peniažky, i keď 50e je tiež peniaz, ale ide hlavne o to aby taký okrádači tiež volačo aj s toho pocítili, minimálne teda sa niektorý zlaknú po výzve na vrátenie peňazí