Vrabček spadol z hniezda a máme ho doma

opium29
30. máj 2021

Ahojte prosim Vas nasla som dnes maleho vtacika vrabca- spadol z vysokeho hniezda - mame ho doma... pije mliecko no neviem ako postupovat pri krmeni... neviete poradit nieco? Ked podrastie chceme ho pustit do prirody🙂 takto by zahynul.... nevie lietat nic je to uplne babo

mimirka32
30. máj 2021

@opium29 skuste mu radsej chytat muchy alebo cerviky, mlieko pre vtaka asi nie je vhodne

jaja20
30. máj 2021

Mliečko? To určite nie je vhodné pre vrabčeka. Nedá sa vám vrátiť ho späť do hniezda? Ale aj tak myslím,že bohužiaľ neprežije...😢

opium29
autor
30. máj 2021

Zial bohu neda 😭 to je obrovitansky strom aj 6 metrov vysoko je hniezdo.. hned som pozerala ci nenajdem hniezdo.. no nechcem aby zomrelo nevinne zvieratko boze ale dakujem za radu prestanem s mliekom... ale co ma pit teda? Ani vodu nemoze? Fakt nechcem aby zomrelo

mondolina
30. máj 2021

@opium29
mali ste ho nechať pri strome, matka by ho našla...alebo mačka. to je príroda.
vták mlieko nepije🙊 nie je to cicavec.

opium29
autor
30. máj 2021

Odnesiem ho pravdepodobne spat!🙂

mondolina
30. máj 2021

@opium29
skús vykopať červíky, dať vodu.

mondolina
30. máj 2021

@opium29
už má na sebe tvoj pach, keď ho odnesies späť matka ho už neprijme
preto sa nemajú vypadnuté mláďatá chytať

chrumka120
30. máj 2021

@opium29 vtáčiky kŕmia mláďatá aj na zemi, malych vtáčikov je teraz takých veľa, a neviem čo ľudí napadá dávať zvieratám mlieko, vtaci ešte k tomu nie sú ani cicavce, môžeš ho tým bohužiaľ zabiť

bloger
30. máj 2021

@opium29 presne tak niečo som si o tom vyhľadal skôr vodu ako mlieko to je pre ne nebezpečné

opium29
autor
30. máj 2021

Jasne jasneeee sorry fakt za to mlieko prislo mi to automaticke nepil ho vela len 3 kvapky ale dam mu vodu

opium29
autor
30. máj 2021

@bloger dakujem krasne!

jaja20
30. máj 2021

@opium29 Vodičku áno,ale len veľmi opatrne nejakou pipetou,aby sa nezadusil. Skúsila by som možno aj malé mušky ponúknuť mu pinzetou,ak je hladný,sám si snáď zoberie.

0silvia0
30. máj 2021

@opium29 skus nejaku ornitologicku poradnu, toto mi prve naslo:
https://m.facebook.com/ornitolog.sk/?locale2=sk_SK

bloger
30. máj 2021

@opium29 v poriadku najlepšie by bolo zobrať ho k veterinárovi on už bude vedieť čo treba robiť v každom prípade je krásne že si si ho zobrala a staráš sa o neho aspoň laicky aj taká pomoc je dôležitá

feb13
30. máj 2021

Vtaci nemaju dobry cuch, cicavce opustia svoje mladata ak na nich pocitia pach ludi, ale u vtakov to neplati. Vrabce jedia v lete najma hmyz a larvy, v zime zrno. Mladata by sa ale nemali krmit zrnom, mozu sa zadusit. Takze larvy a hmyz... ale je vysoka pravdepodobnost, ze bez matky zahynie.

simca06022011
30. máj 2021

No v provm rade laicky, najdeneho vtaka neodnasame domov, rovnako ako aj ine zveirata, ked tak sa treba poradit s veterinarom skor, ale to je jedno uz teraz.
Napr. aj uvarene vajce nastruhane by teoreticky mohol,zvykneme tym dokrmovat kuriatka,tak inemu vtakovi to hadam tiez neublizi a jasne vodu. AK nie je zraneny, tak mama by si ho pod stromom nasla v pohode. Hniezia mi okolo domu vtaky vsade a sem tam niekoho sfukne aj s hniezdom a rodicia si ich pridu zobrat.

Inak mlieko je pre cicavce ;) aj to nie hocijake, ani steniatkam/maciatkam sa mlieko kravske z nasej chladnicky velmi neodporuca.. neviem ako ta to napadlo pre vtaka. Som sa pousmiala :D

opium29
autor
30. máj 2021

@bloger 🥰🥰

opium29
autor
30. máj 2021

@jaja20 ďakujem krasne za radu🙂!

andreatytler
31. máj 2021

@opium29 Zajdi do predajne kde predavaju krmivo pre zvierata a pytaj sa ci maju nejaky hmyz na krmenie... mozno to nebudu mat vsade ale treba najst nejaky velky obchod, alebo specializovany na plazy napriklad... tym sa davaju svrckovia.
Tiez zajdi do zahrady alebo do lesa a vykop dazdovky a doma nachytaj muchy na cukrovu vodu, v lese najdi spadnuty strom a odlupni koru a pozbieraj vsetky larvy a hmyz co tam najdes.... tiez pod kamenmi sa da najst vela hmyzu... potrhaj to na mensie casti a pinzetou mu to davaj do zobacika... tiez mozesa zavolat nejaku ornitologicku stanicu... oni vedia koa sa starat o male vtaciky... aj ked o vrabca sa oni asi starat nebudu ale aspon poradia ako to robit.... alebo skus zavolat do ZOO a opytaj sa ako ho krmit.

mijunik
31. máj 2021

@opium29 ja by som s ním asi zašla na veterinu. Ako dlho je vrabčiatko u Teba? Ak by to bolo len 2-3 hodinky, možno by sa dalo vrátiť ho na miesto, kde si ho našla, ale trebárs na nejaký ihličnatý strom, aby ho nezjedla mačka. Rodičia by ho snáď ešte našli. Ale teraz pozerám, že je u Teba už od včera. To už asi by nefungovalo. Každopádne máš môj obdiv, si úžasne citlivá a veľmi Ti držím palce, nech sa Ti podarí vrabčiatko zachrániť. 🥰

karolinakr
31. máj 2021

@opium29

Daj si facebook Zachranna stanica pre zranene živocichy Zazriva, hned prvy prispevok je o zachr.staniciach v blizkodti tvojho miesta
Tito maju uvedene cislo 0903 504 470

emmi101
31. máj 2021

Hmmm tak to som ani nevedela, že niečo takého aj pre vrabčeky funguje

karolinakr
31. máj 2021

@emmi101 mysliš, tu zachrannu stanicu?

opium29
autor
31. máj 2021

Ďakujem Vam krasne vsetkym za rady, vcera prisiel strasny vietor a dazd v KE tak sme ho az dnes rano odniesli späť na miesto pred blok a uz cviričkalo a cupitkalo aj sa skrylo pod travu ako som ho aj nasla ale myslim ze si tam po dazdi najde aj nejaky hmyz potravu a cerviky.... verim ze sa bude mat krasne a vyrastie v zdravicku... ale pre buducnost uz asi nebudem tieto krasne stvorenia nevinne nosit domov aby som im viac neublizila ako pomohla. Tak sa majte krasne a dakujem Vam za ochotu ze ste mi nasli rozne rady a linky🥰

opium29
autor
31. máj 2021

@mijunik 🥰🥰🥰🥰