Von verzus vonku

6. dec 2022

Je to naozaj také ťažké sa naučiť? Dnes som tu 10x čítala ideme vonku. Boli sme von.
To naozaj? Nárečie, nenárečie, veľmi veľa žien to používa naopak.

V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (kam?). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (kde?). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia chcem ísť s deťmi von (t. j. chcem ísť niekam) a chcem byť s deťmi vonku (t. j. chcem byť niekde). Príslovky sú neohybný slovný druh, čo znamená že nevyjadrujú rod, číslo ani pád, takže nemožno uvažovať o rozdiele v používaní prísloviek von a vonku z hľadiska pádov.

Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2764/#ixzz7mgj...

tosomja
6. dec 2022

A ypsilóny ti nevadia? 😁

amelia89
6. dec 2022

Ako tak toto je v ramci MK asi ten najmensi gramatický problem. Minule tu niekto pisal ze ho OTPOČUVAJU.
O tom ,že asi asi len 1/3 ľudi vie že kvôli sa pise s V pomlcim 😄

Ale teraz vazne, na toto by som nezakladala temu ani keby som sa extremne nudila.

autor
6. dec 2022

@tosomja vadia, ale dnes s tými vonkami je už extrém. Dnes som na to natrafila naozaj aj 10 krát.

autor
6. dec 2022

@amelia89 vôbec nemusíš prispievať ak ti téma prekáža🙄

saxana000
6. dec 2022

Ale to nie je o neovladani gramatiky al nareci.bezne sa hovori idem do susedov a nemyslia to tak ze mu vleziu do brucha..

autor
6. dec 2022

@saxana000 bežne sa tak hovorí v istých regiónoch. V mojom regióne používame idem k susedom. V škole sa učí spisovná slovenčina. Tak ju treba používať, nárečiami hovoríme doma.

alfonzia10
6. dec 2022

@saxana000 zas až tak bežne s to nepoužíva, možno v niektorých regiónoch.

belllinka
6. dec 2022

Presne, aj mne to kole oči, ak sa zamieňa "von" a "vonku" 👍 Alebo sem píšu v drvivej miere iba východniarky? 🙂 Je to výraz z východu, že?
A ešte pripomeniem veľký problém na koni, predložky S a Z. To je tiež kapitola sama o sebe 🙂

bessie12
6. dec 2022

ked som zila na dedine, tak som bezne tak hovorila ako pise @saxana000 . Jedine na uradoch, poste a pod. som hovorila spisovne po slovensky. To slovo "vonku" pouzivam do dnes. Kazdy kraj ma svoje narecie.

autor
6. dec 2022

@belllinka no veď to, tiež som z regiónu, kde máme svojské nárečie, ale nebudem tu nikoho tým obťažovať. V škole sme sa učili spisovnú slovenčinu, deti sa učia spisovnú slovenčinu, tak treba na celoslovenskej sociálnej stránke používať spisovnú slovenčinu a nie tu sypať regionálne výrazy, ktoré druhému koncu Slovenska kolú oči.

stella14
6. dec 2022

Mňa vytáča slovo "hrajem"

autor
6. dec 2022

no budem tu teraz vypisovať v nárečí, napríklad: "dzifčence, dze kúpim pekné šnuptichle?" No rozumie mi niekto? Možno tak západné Slovensko. Nebudem tu so šnuptichlom obťažovať stredoslováka, keď môžem použiť slovo vreckovka.
To je všetko, čo som chcela napísať, trocha ohľaduplnosti prosím k väčšine.

bessie12
6. dec 2022

lenze slovu "vonku" rozumie kazdy 🙂

ankare
6. dec 2022

Ups, toto ani ja neovládam. 🫣

h2
6. dec 2022

Vyšší level "ideme vonku" je ešte "ideme vonka". 🙃

gabu_lienka
6. dec 2022

Pre mna je este vyssi level “neodcudzujte ma” 🤣

rillwen
6. dec 2022

Môj top je "spáleň" akože spálňa

tosomja
6. dec 2022

Alebo "napij sa vody" 😃

babulkomale
6. dec 2022

A ked to pouzije ucitelka, tak ma vykacuje uplne 😃

babulkomale
6. dec 2022

@belllinka podla mna od BB, kamoska je odtial a darmo je VŠ ucitelka a zije uz roky v BA, von je stale u nej vonka 😃🤦 ci vonku je vychod a vonka BB? Teraz neviem 🤔

dadka128
6. dec 2022

Jooj mať tvoje problémy 🤣🤣🤣🤣 závidím ...
Ja vravim ideme vonka a nech si kto o tom vraví čo chce 😃😃😃
A to ešte keby si vedela aké iné slová používame.. čileky, firhánek, čukoláda , furt ... Atď 😃😃😃

radkaradix
6. dec 2022

moj muž hovorí, že ide "vonká" a to ma poráža 😵

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. dec 2022

@dadka128 no jasné, teraz tie, čo to používate to uhráte na "mať tvoje problémy"... jasné, že mám aj iné problémy. MY na západe tiež máme svoj dialekt, ale nikomu ho netlačím cez modrého koňa. Ani tu nejdem menovať záhorácke či iné západoslovenské nárečie a slová z neho.

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. dec 2022

@jabadabadu babi nech si hovorí ako chce, píšem o tom, že sa to používa na modrom koni, kde to ostatným kole oči. Rozumieš, o čom píšem?

jakoma
6. dec 2022

Gramatika.. ja som tento tyzden z lekarskej spravy zistila, ze som prekovala covit :D

h2
6. dec 2022

@jakoma To máš nejaký nový variant? 😁

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. dec 2022

@jabadabadu ano, jasné, načo nám je spisovná slovenčina, však? Onedlho si tu budeme kresliť čo sme ako mysleli, alebo si to radšej odfotíme, už to k tomu speje...