Je to naozaj také ťažké sa naučiť? Dnes som tu 10x čítala ideme vonku. Boli sme von.
To naozaj? Nárečie, nenárečie, veľmi veľa žien to používa naopak.
V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (kam?). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (kde?). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia chcem ísť s deťmi von (t. j. chcem ísť niekam) a chcem byť s deťmi vonku (t. j. chcem byť niekde). Príslovky sú neohybný slovný druh, čo znamená že nevyjadrujú rod, číslo ani pád, takže nemožno uvažovať o rozdiele v používaní prísloviek von a vonku z hľadiska pádov.
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2764/#ixzz7mgj...
Ako tak toto je v ramci MK asi ten najmensi gramatický problem. Minule tu niekto pisal ze ho OTPOČUVAJU.
O tom ,že asi asi len 1/3 ľudi vie že kvôli sa pise s V pomlcim 😄
Ale teraz vazne, na toto by som nezakladala temu ani keby som sa extremne nudila.
@tosomja vadia, ale dnes s tými vonkami je už extrém. Dnes som na to natrafila naozaj aj 10 krát.
@amelia89 vôbec nemusíš prispievať ak ti téma prekáža🙄
Ale to nie je o neovladani gramatiky al nareci.bezne sa hovori idem do susedov a nemyslia to tak ze mu vleziu do brucha..
@saxana000 bežne sa tak hovorí v istých regiónoch. V mojom regióne používame idem k susedom. V škole sa učí spisovná slovenčina. Tak ju treba používať, nárečiami hovoríme doma.
@saxana000 zas až tak bežne s to nepoužíva, možno v niektorých regiónoch.
Presne, aj mne to kole oči, ak sa zamieňa "von" a "vonku" 👍 Alebo sem píšu v drvivej miere iba východniarky? 🙂 Je to výraz z východu, že?
A ešte pripomeniem veľký problém na koni, predložky S a Z. To je tiež kapitola sama o sebe 🙂
@belllinka no veď to, tiež som z regiónu, kde máme svojské nárečie, ale nebudem tu nikoho tým obťažovať. V škole sme sa učili spisovnú slovenčinu, deti sa učia spisovnú slovenčinu, tak treba na celoslovenskej sociálnej stránke používať spisovnú slovenčinu a nie tu sypať regionálne výrazy, ktoré druhému koncu Slovenska kolú oči.
Mňa vytáča slovo "hrajem"
no budem tu teraz vypisovať v nárečí, napríklad: "dzifčence, dze kúpim pekné šnuptichle?" No rozumie mi niekto? Možno tak západné Slovensko. Nebudem tu so šnuptichlom obťažovať stredoslováka, keď môžem použiť slovo vreckovka.
To je všetko, čo som chcela napísať, trocha ohľaduplnosti prosím k väčšine.
lenze slovu "vonku" rozumie kazdy 🙂
Ups, toto ani ja neovládam. 🫣
Vyšší level "ideme vonku" je ešte "ideme vonka". 🙃
Pre mna je este vyssi level “neodcudzujte ma” 🤣
Môj top je "spáleň" akože spálňa
Alebo "napij sa vody" 😃
A ked to pouzije ucitelka, tak ma vykacuje uplne 😃
@belllinka podla mna od BB, kamoska je odtial a darmo je VŠ ucitelka a zije uz roky v BA, von je stale u nej vonka 😃🤦 ci vonku je vychod a vonka BB? Teraz neviem 🤔
Jooj mať tvoje problémy 🤣🤣🤣🤣 závidím ...
Ja vravim ideme vonka a nech si kto o tom vraví čo chce 😃😃😃
A to ešte keby si vedela aké iné slová používame.. čileky, firhánek, čukoláda , furt ... Atď 😃😃😃
moj muž hovorí, že ide "vonká" a to ma poráža 😵
@dadka128 no jasné, teraz tie, čo to používate to uhráte na "mať tvoje problémy"... jasné, že mám aj iné problémy. MY na západe tiež máme svoj dialekt, ale nikomu ho netlačím cez modrého koňa. Ani tu nejdem menovať záhorácke či iné západoslovenské nárečie a slová z neho.
@jabadabadu babi nech si hovorí ako chce, píšem o tom, že sa to používa na modrom koni, kde to ostatným kole oči. Rozumieš, o čom píšem?
Gramatika.. ja som tento tyzden z lekarskej spravy zistila, ze som prekovala covit :D
@jabadabadu ano, jasné, načo nám je spisovná slovenčina, však? Onedlho si tu budeme kresliť čo sme ako mysleli, alebo si to radšej odfotíme, už to k tomu speje...
A ypsilóny ti nevadia? 😁