Voľne pustené psy

1. jan 2024

Ahojte, riesite aktivne volne pustenych psov, alebo nechavate tak? Kopa ludi v nasej oblasti nema brany, ale ma psov, ktori pravidelne vybehuju na cestu a stekaju, nahanaju. Vacsinou mali psici, ale o to su neoblomnejsi. Chodia aj velke typu salasnicke, vzdy s dalsimi dvomi. Tie nedobiedzaju, ale strach vo mne vzbudzuju. Uz sa bojim chodit s dietatom dalej ako tri domy, ak by nieco. Jedneho, co intenzivne nahanal a aj rafol za nohavicu sme riesili raznym dohovorom. Ale tiez majitelia cakali na rafnutie, dovtedy prosby nepomahali. Su to vsetko psi nevychovane, nepocuvaju ani majitelov, ked su s nimi. Mam uz sto chuti volavat policajtov a kaslat na nejake dohovory. Manzel je opacneho nazoru.

natall113
1. jan 2024

Obrátila by som sa v prvom rade na mestsky alebo obecný úrad

madeincssr
1. jan 2024

Ak mas strach z napadnutia, nos pri sebe aspon maly kaser (paprikovy obranny sprej). Ani nie tak pre naozajstne/caste pouzitie, ale skor pre tvoj lepsi pocit. A keby to vyzeralo nebezpecne (ide ti zozadu po clenkoch, resp. vacsi pes zautoci), dokazes sa umerne intenzite utoku obranit.

autor
1. jan 2024

@natall113 obratila som. Neriesia. Volat mestskych a pockat pri psoch. Lenze kolkokrat tie psi pridu a odidu. Nie vsetky viem odkial su.
@madeincssr mam. Ale s malym dietatom na hrudi, rukach, alebo vedla mna by som sa bala ho pouzit. Kym bol v kociku, ano, bolo to take placebo. Teraz uz nie.

katica06
1. jan 2024

Napísala si sťažnosť na obecný a oni neurobili nič?

konikkon
1. jan 2024

Aj u nás z každého druhého domu vybiehaju psy na ulicu, sú agresívne. Mám 2 malé deti a reálne mám strach s nimi chodiť po ulici. Raz som už volala políciu, ale vyriešili to len dohovorom a len na krátky čas. S ďalším susedom som sa porozprávala a tiez sa to vyriešilo len na krátky čas. Neustále sa to opakuje a mňa to extrémne obmedzuje v pohybe. Je to maximálne nezodpovedné zo strany majiteľov. N úrad som volala naposledy a ak sa to najbližšie bude opakovať, budem žiaľ nútená podať oficiálnu sťažnosť. Je mi to vrcholne nepríjemné, lebo nechcem mať v susedstve zlé vzťahy, ale cudzie psy jednoducho nemôžu ohrozovať mna a vonkoncom nie moje deti. Je to však na dlhé lakte, urad môže majiteľom udeliť pokutu, žiadať ich o nápravu, ale či sa to nejako vyrieši dosť pochybujem.

bloger
1. jan 2024

Tak je dobré nahlásiť to na obecný či mestský úrad. Tak isto je fajn upovedomiť majiteľa. Políciu môžeš a máš právo zavolať. Je to tiež možnosť. Ale najskôr treba upozorniť a tak slušne.

marsmykkok
1. jan 2024

No tu sa pripnem. Ja som už toto dvakrát riešila s obcou a nič nevyriešili, upozornili majiteľov, že pokutovať nemôžu. Políciu nevie si predstaviť zavolať, však to 15-20 minút kým prídu ťažko bude pes stále do mňa skákať a ani neostanem na mieste a nenechám sa ohrozovať. . Kedysi ked som bola malá chodil taký človek, tuším ras ho volali, ten chytal takých psov a skončili zle, lebo sa brali ako túlavé. To asi jediné fungovalo bohužiaľ, teraz nezodpovední majitelia psov majú len práva a povinnosti žiadne. A to píšem ako majiteľka, psa, ale čo si na psa dáva sakra pozor a nenechám ho voľne potulovať sa, aj kvôli nemu aby sa mu niečo nestalo a aj kvôli tomu, že nechcem svojim psom ohrozovať iných.

autor
1. jan 2024

@katica06 nepisala som, len volala. To je fakt. Chcela som info, ako postupovat.
@konikkon presne toto, ze ten dohovor je vzdy len na kratky cas. Tu policajti daju aj pokutu. Len manzel chce s kazdym vychadzat, ja tiez nechcem zle vztahy. Ale chcem sa slobodne pohybovat a nie sa nechat zahanat psami. Najhorsie je, ze behaju vzdy minimalne dvaja. Alebo aj tam kde vybehoval jeden a ani nestekol, dali si aj druheho a pes posmeleny zacal dobiedzat aj s tym novym.
@bloger len ja neviem pri vsetkych, kto je majitel. Alebo mi majitel povie, ze vsak on neublizi. Alebo, ze viete, on nechce byt vo dvore/na retazi. Tak ho nechaju behat. A nevysvetlis. Alebo su s nim vonku, inak je vnutri - tak riesili nase prosby. Do mna pes dobiedza, uteka za mnou, majitel krici, vezme si ho. Pusti ho a zase pes za mnou uteka a chce ma hryzt do nohy. Manzela takto rafol do nohavice potom.

bloger
1. jan 2024

Argument, že však on neublíži nepochodí. Každý pes ublížiť môže. V zásade majiteľ je povinný zabezpečiť aby mu voľne nebehal. A neohrozoval ostatných ľudí. Prípadne košík mu môže dávať. Ak by sa náhodou dostal do kontaktu s ľudmi.

majlo1234
1. jan 2024

Ja kym som mala naozaj velkeho psa, zvykla som ho pustit z voditka, ked som videla takychto otravovacov. Niektori ludia sa potom spamatali a zacali si psov zatvarat lepsie/drzat na voditku. Ak som von s dietatom, dieta ide za mna a ja nemam strach. Pokial ich je viac, sustredim sa na toho dominantneho. Mam so psami dlhorocne skusenosti a este som nestretla takeho, ktory by bez majitela ccel ist do konfliktu-staci na nich zarevat, ale nemam problem ho fyzicky spacifikovat, ak by bolo treba(co sa doteraz nikdy nestalo, mali su sprosti a velki vacsinou mierumilovni).

Oficialne treba riesit s policiou, mestskym uradom a majitelmi

autor
1. jan 2024

@bloger ano, tolko teoria. Suhlasim s tebou. Prax je zial ina.
@majlo1234 prosim ta a ako teda riesit, ked su napr. 2. Oni vybehnu z dvora na cestu. Ja potrebujem prejst s dietatom. Jeden je vpredu a druhy nas uz obchadza zo zadu. Nemozem nechat dieta vzadu a stat a cakat. Oni maju pocit, ze su doma aj na ceste a strazia. Alebo, ked su traja. Jeden prtavec brese zo statickeho miesta a dalsie dva salasnicke ma obchadzaju zozadu. Ja sa vtedy velmi bojim. A oni to vycitia. Vzdy si na mna vsetci psi aj u niekoho navsteve dovolili skakat. Citia asi, ze sa bojim. Jedenkrat sa mi podarilo zahnat psa odtrhnuteho z retaze, dieta som mala v nosici a velmi som na neho kricala nech ide domov. Auto preslo okolo a vtedy odisiel. Viac sa zlakol auta ako mna.
Ja vobec neviem ako sa branit psom. A este aj dieta mi place, ja potom panika. Keby je to obcas, ale tu co prechadzka, to psi.

majlo1234
2. jan 2024

Uz ked si v strachu, je to tazsie. A to ozaj maju u vas pustene salasnicke psi? Ak si myslia, ze su doma, to je horsie, ustupila by som a sla inou cestou. Pokial musis prejst, furt by som volala policiu, to uz je nebezpecna situacia, ked nemas ako ochranit dieta. Proste rychlo vypadnut z ich teritoria. Policajti by podla mna mali davat pokuty, mozno si potom majitelia spictaju, ze sa im neoplati mat nezabezpecene psi.

letfenixa
2. jan 2024

@majlo1234 nemam so psami ziadne skúsenosti, takze vsetky tebou navrhnute sposoby su mi cudzie, teda okrem staznosti.
@autorka to je vrchol, co popisujes! Manžel sa menej boji o svoje dieta ako o susedske vztahy ?!

majlo1234
2. jan 2024

@letfenixa rozumiem, ze neskuseny clovek, alebo horsie clovek, ktory ma strach, velmi tazko sam zvladne takuto situaciu. Preto aj radim stazovat sa a stazovat sa, nie je mozne, aby pre niekoho bezohladnost trpel niekto iny. A nakoniec, pri teritorialnych psoch je tam aj ozajstne riziko utoku, to uz nw pre mna tazko posudit na dialku

autor
2. jan 2024

@majlo1234 ano, jeden je salasnicky a druhy podobne velky, ale nejaka mixka. A maju este do tretice maleho ustekaneho. Majitelka mi len povedala, ze vsak on neublizi. Okolo nich radsej nechodim, ale takto sa nam tu v trojici chodia promenadovat denne pred domom. Aj ked paradoxne su fakt take najpokojnejsie, zvedave skor, ale ja sa bojim, ked ich mam za chrbtom.
A tie ostatne su vacsinou male, alebo stredne. Vybehuju z dvorov. Takze maju pocit, ze je to ich uzemie. Najhorsie, ze vacsinou su aspon dva. A nemusim chodit okolo, lenze potom sa nemozem ist prejst, nemozem sa ist s dietatom pobajkovat. Jeho nemozem pustit ani na odrazadle, lebo aj ked maly pes na neho vybehne, moze sa zlaknut a padnut. Do mesta sa peso nedostanem. Z 10tich krat co som bola peso v meste, som 8krat stretla skupinku psov. Prejst sa medzi poliami? Zahnala ma skupinka asi 8mich na pole, potom z cesty na mna civeli. Nastastie im to stacilo.
Neratam takych psov, co sa potuluju po jednom. Casto majitelom utekaju. Odtrhnu sa z retaze, utecu z klietky a potom su ako blazni chudaci. O podmienkach mnohych pomlcim, ale utulok nema kapacitu, ludia pokuty nezaplatia. Uz som to s nimi riesila. Radsej psa pred policajtmi zabiju.
@letfenixa manzel riesi vsetko s chladnou hlavou. On sa hlavne psov neboji. Jedenkrat pri vlciakovi a rotvajlerovi si pripravil sprej do ruky. To mal respekt uz. Psa bez zabran vyriesil s majitelmi. Odvtedy sme ho nevideli. Len manzel ma pocit, ze pokial pes len brese a snazi sa nas zahnat, tak je to ok. Ja to beriem uz ako ohrozovanie a obmedzovanie, kedze sa nemozem slobodne prejst po ceste.

marsmykkok
2. jan 2024

autorka muž nemá pravdu, pes je teritoriálne zviera. Ak pustíš aj agresívneho psa v cudzom meste, neurobí nikomu nič. Ak sa denne po tej ulici prechádzajú, očúravajú si všetky miesta aby tam bol ich pach, tak to považujú za SVOJE teritorium, ktoré si budú strážiť. Najprv budú na teba štekať z dialky, potom obskakovať meter od teba, potom sa osmelia byť pár cm od tvojich nôh a brániť ti v prechode a potom ťa aj kusnú.

majlo1234
2. jan 2024

Dieta by som nepustila ani ja, presne sa chcem vyhnut tomu, aby malo paniku zo psov. Ale spominam si este na stretnutia s jednym nemenovanym kontroverznym “psim zaklinacom”, ktory bol teda dost drsny, jeden cas mal ochoceneho vlka, a ten radil fyzicku agresiu, ak je potrebna. Ale aby to fungovalo, nesmies mat strach, musis byt presvedcena, ze si poradis. Ja mam psov velmi rada, ale pokial by ma obstekaval, nedajboze moje dieta, tak dostane taku kopacku, ze ho odstreli. Ale opakujem, to som ja, nemam strach, mam 70 kil, a existuje len malo situacii so psami, kedy som mala pocit strachu. Dva keat za zivot ma pes pohryzol, vzdy bol vsak na voditku, nikdy na mna nezautocil pes na volno bez pana.
V blizkosti ich bran sa ale treba spratat, to moze byt spustac, tak ako spomina @marsmykkok ale nasledne riesit, neni mozne, ze opakovane nevies prejst

mk1111111111
2. jan 2024

Zavolajte policajtom, ze na Vas utocia, skocili na vas s dietatom, nech ich odchytia, majitel bude musiet zajst po nich

j_m
2. jan 2024

🤔… @autorka zaujala ma veta: “Len manzel chce s kazdym vychadzat, ja tiez nechcem zle vztahy.”…
Lenže malo by to byť i obojstranné: „Moja sloboda končí tam, kde začínam obmedzovať slobodu iného človeka.“

lenkaknel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz